Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Ποιός φταίει για την κρίση; Η Wall Street...

Η Επιτροπή Ερευνών για την Χρηματοπιστωτική Κρίση (Financial Crisis Inquiry Commission) των ΗΠΑ, θα ρίξει το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης για την κρίση του 2008 στην ανεξέλεγκτη υπερβολή της Wall Street, με έμφαση στην χαλαρή διαχείριση του κινδύνου, τις στρεβλώσεις από τα bonuses, τον κερδοσκοπικό δανεισμό και την ανεπαρκή επόπτευση, σύμφωνα με πηγές των FT που έχουν πρόσβαση στο τελικό πόρισμα της επιτροπής.
Ωστόσο, οι ελπίδες να γίνει μια καθοριστική έρευνα για την κρίση –όπως εκείνη που έγινε το 1930 με την έρευνα Pecora για το Μεγάλο Κραχ- κατέρρευσαν, όταν Ρεπουμπλικανοί μέλη της επιτροπής αρνήθηκαν να συνυπογράψουν το πόρισμα και επέκριναν την διαχείριση του πάνελ.
Ο κ. Douglas Holtz-Eakin, κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος στην εκστρατεία του John McCain για την Προεδρία και επίτροπος των Ρεπουμπλικανών, δήλωσε ότι στην έρευνα «δεν υπήρχε τίποτα που να μπορώ να συνυπογράψω.» Είπε ότι η απουσία διακομματικής συναίνεσης «ήταν μια μεγάλη αποτυχία, ενώ ήταν εφικτή η επιτυχία.»
Το αμερικανικό Κογκρέσο συνέστησε την επιτροπή, της οποίας προεδρεύει ο κ. Phil Angelides, για να μελετήσει την κρίση, δίνοντάς της μεγάλες ανακριτικές εξουσίες ώστε να συγκεντρώσει στοιχεία και να αναφέρει πιθανές εσφαλμένες πράξεις στις εισαγγελικές αρχές.
Στην έρευνα μελετάται και ο ρόλος της κυβέρνησης, αλλά πάντως η μεγάλη ευθύνη επιρρίπτεται στην απελευθέρωση της δεκαετίας του ’90 και τις στρατηγικές της Fed υπό τον Alan Greenspan, και όχι στην «φούσκα» της αγοράς ακινήτων.
Μεγάλη έμφαση δίνεται στο «γκρίζο τραπεζικό σύστημα» όπως τα hedge funds, ενώ ως σημείο αναφοράς χρησιμοποιείται η κατάρρευση της Bear Stearns.
Ενώπιον της επιτροπής έχουν καταθέσει μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Goldman Sachs κ. Lloyd Blankfein, ο κ. Richard Fuld της Lehman Brothers και ο Ben Bernanke, σημερινός διοικητής της κεντρικής τράπεζας Federal Reserve.