Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

..Όταν όλοι πιστεύουν το ίδιο για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, συνήθως κάνουν λάθος.

Το ποδοβολητό των ταύρων φέρνει διόρθωση

Όταν όλοι πιστεύουν το ίδιο για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, συνήθως κάνουν λάθος. Κι αυτό είναι ανησυχητικό για όλους όσοι -όπως εγώ- πιστεύουν ότι οι μετοχές πιθανότατα θα ενισχυθούν φέτος, που είναι πράγματι η σχεδόν ομόφωνη γνώμη των επενδυτών.

Τα επενδυτικά newsletters πριν από τις γιορτές ήταν τα πιο αισιόδοξα που είχαν εμφανιστεί από την κορυφή της αγοράς τον Οκτώβριο 2007, σύμφωνα με τις εβδομαδιαίες έρευνες της Investors Intelligence μεταξύ 100 από αυτά. Η αισιοδοξία έχει μειωθεί έκτοτε, αλλά η απόκλιση ανάμεσα στην αρνητική και στη θετική ψυχολογία παραμένει κοντά σε επίπεδα που στο παρελθόν είχαν σηματοδοτήσει διόρθωση των αγορών.

Η μέτρηση της ψυχολογίας είναι δύσκολη και οι έρευνες δεν είναι σίγουρες. Όμως, φαίνεται ότι αποδίδουν. Όταν η ψυχολογία είναι ακραία αισιόδοξη ή απαισιόδοξη, αξίζει να κάνεις το αντίθετο.

Και η ψυχολογία βρίσκεται για μία ακόμη φορά σε ακραία επίπεδα αισιοδοξίας. Έρευνα της American Association of Individual Investors για την επενδυτική ψυχολογία δείχνει αποκλιμάκωση, έχοντας φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα από το 2004, αλλά παραμένει η υψηλότερη από το 2005.

Οι θεσμικοί επενδυτές δείχνουν να συμφωνούν. Ο κυλιόμενος μέσος όρος 4 εβδομάδων του συντελεστή put options έναντι call options είναι ο χαμηλότερος από τον Απρίλιο (ακριβώς πριν από τη βουτιά των μετοχών) καθώς λίγοι ζητούν προστασία από μια χρηματιστηριακή διολίσθηση.

Υπάρχουν κι άλλα μέτρα που δείχνουν εφησυχασμό. Οι μετοχές είναι υπεραγορασμένες και τα κρατικά ομόλογα υπερπουλημένα, σύμφωνα με τους τεχνικούς δείκτες που καταρτίζει η Longview Economics.

Ο δείκτης Vix, ο «δείκτης του φόβου» της Wall Street, υποχώρησε πριν από δύο εβδομάδες σε επίπεδα που εκδηλώνονταν πριν από την πιστωτική κρίση. Έχει ανακάμψει πολύ λίγο από τότε. Τέλος, το premium που ζητούν οι επενδυτές για να αγοράσουν ομόλογα junk αντί για αμερικανικά κρατικά ομόλογα Treasuries είναι το χαμηλότερο από τον Νοέμβριο 2007.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι επίκειται διόρθωση. Και ίσως είναι ευκαιρία για αγορές για το μεσοπρόθεσμο ράλι.