Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Ποια είναι η άποψή μας για την πρόταση επένδυσης στο db x-trackers II Emerging Markets Liquid EuroBond Index ETF , της Deutsche Bank.

Πρόκειται για ένα ETF (αμοιβαίο κεφάλαιο το οποίο διαπραγματεύεται καθημερινά σε μεγάλα ευρωπαικά χρηματιστήρια) . Το αμοιβαίο κεφάλαιο αυτό , επενδύει τα διαθέσιμά του σε κρατικά ομόλογα 15 χωρών της Λατινικής Αμερικής, Ασίας , Αφρικής , αναπτυσσομένων χωρών της Ευρώπης και μέσης Ανατολής υπό την προϋπόθεση τα ομόλογα αυτά να έχουν rating από την Moody’s , υψηλότερο του Β3. Το ενεργητικό του ETF ανέρχεται σε 343 εκατομμύρια ευρώ περίπου.




Αποψή μας και συμπέρασμα. (σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πρόταση) .

Οποιος έχει επενδύσει στο ETF στις αρχές του Φεβρουαρίου του 2010, εάν ρευστοποιήσει σήμερα κερδίζει περίπου +9% σε 11 μήνες.

Οποιος έχει επενδύσει στο ETF στις αρχές του Σεπτεμβρίου του 2010, εάν ρευστοποιήσει σήμερα κερδίζει 0% (δεν κερδίζει, δεν χάνει) σε 5 μήνες.

Οποιος έχει επενδύσει στο ETF στις αρχές του Νοεμβρίου του 2010, εάν ρευστοποιήσει σήμερα χάνει -4,3% , σε 3 μήνες .

Τα πάντα λοιπόν εξαρτώνται από την χρονική στιγμή κατά την οποία θα επενδύσει κάποιος και από την χρονική στιγμή κατά την οποία θα ρευστοποιήσει την επένδυσή του.
Δεν υπάρχει απολύτως ασφαλής κανόνας.  Βέβαια λόγω της διασποράς στις επενδύσεις του ETF, αναλαμβάνουμε περιορισμένο κίνδυνο (δηλαδή τα προσδοκώμενα κέρδη είναι μικρά κέρδη στην καλύτερη των περιπτώσεων , αλλά και οι αναμενόμενες ζημίες είναι επίσης μικρές , στην χειρότερη των περιπτώσεων)

Δείτε καθημερινά την τιμή του ETF  κάνοντας κλίκ στην εξής διεύθυνση  http://www.boerse-frankfurt.de/EN/index.aspx?pageID=272&ISIN=LU0321462953