Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Κίνηση του πληθωρισμού μία μονάδα υψηλότερα , θα δημιουργήσει 3 εκατομμύρια επιπλέον θέσεις εργασίας. Fed: Αποδίδει η ποσοτική χαλάρωση

Ο πληθωρισμός κινείται μια ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα και θα δημιουργηθούν 3 εκατομμύρια επιπλέον θέσεις εργασίας το 2012 χάρη στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της κεντρικής τράπεζας, την αποκαλούμενη «ποσοτική χαλάρωση» (quantitative easing), δήλωσε η αντιπρόεδρος της Federal Reserve, Janet Yellen.

Είναι η πρώτη φορά που τα στελέχη της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας σχηματοποιούν σε αριθμούς τα πλεονεκτήματα της ποσοτικής χαλάρωσης. Οι δηλώσεις, που προκύπτουν κατόπιν έρευνας της Fed, υποστηρίζουν την άποψη ότι η ποσοτική χαλάρωση, αποδίδει σωστά στην τόνωση της οικονομίας.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι, αν η Fed είχε μόνο μειώσει τα επιτόκια στο μηδέν το 2008 και δεν είχε αρχίσει τις αγορές τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε ομόλογα και άλλα ενεργητικά, τότε η οικονομία των ΗΠΑ θα βρισκόταν κοντά στον αποπληθωρισμό και το ποσοστό της ανεργίας το 2010 θα ήταν 1,5 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα.

Οι επικριτές του προγράμματος, όπως ο Καθηγητής κ. John Taylor του Stanford University, αμφισβητούν τα στοιχεία που δείχνουν ότι το QE έχει μεγάλη επίδραση στις οικονομικές συνθήκες. Οσον αφορά την έρευνα της Fed, ισχυρίζονται ότι, αφού οι ερευνητές της κεντρικής τράπεζας θεωρούν δεδομένο ότι η ποσοτική χαλάρωση στηρίζει την οικονομία, είναι λογικό από τα μοντέλα τους να προκύπτουν μεγάλα οφέλη σε επιμέρους τομείς.


Πάντως η κα Yellen ανακοίνωσε την εκτίμηση ότι το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 600 δισ. δολ. του Νοεμβρίου, θα επιταχύνει την δημιουργία 700.000 θέσεων εργασίας.

Η κα Yellen απάντησε επίσης στις επικρίσεις ότι κατεβάζοντας τόσο χαμηλά το κόστος δανεισμού, θα δημιουργηθούν νέες «φούσκες,» δηλώνοντας ότι «σταθεροί στατιστικοί δείκτες που ανακοινώνονται, δεν δείχνουν να υπάρχει καμία μεγάλη υπερβολή ή ανισορροπία στις Ηνωμένες Πολιτείες.»