Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Stelios - Εθνική Τράπεζα - Προνομιούχες μετοχές - Διαπραγματεύονται στην Νέα Υόρκη ΗΠΑ (NYSE). Μερισματική απόδοση 11,32%???

Looks tοo good to be true ??? ---  Stelios - Εθνική Τράπεζα - Προνομιούχες μετοχές - Διαπραγματεύονται στην Νέα Υόρκη ΗΠΑ (NYSE) ---- National Bank of Greece ADR Rpstg Non Cumulative Pref Shs Se (NYSE) ---  Στοιχεία τα οποία πρέπει να συνεκτιμήσει ο επενδυτής για την αγορά ή πώληση της μετοχής , είναι
1.-η τιμή στην οποία έχει δικαίωμα η Εθνική Τράπεζα να κάνει ανάκληση των μετοχών αυτών.
2.-η φορολογία των μερισμάτων (σημειώνουμε ότι κάθε τρίμηνο δίνει μέρισμα 0,56 δολάρια)
3.-ο κίνδυνος χώρας αλλά και ο κίνδυνος της ίδιας της τράπεζας (δηλαδή ο κίνδυνος να καταρρεύσει η Ελλάδα ή η να καταρρεύσει η Εθνική Τράπεζα.)
4.-το καταβαλλόμενο μέρισμα , θα είναι σταθερό για τα επόμενα χρόνια??? (δείτε την σημείωση στο τέλος του άρθρου)
Στις 30 Νοεμβρίου του 2010 η Εθνική πλήρωσε μέρισμα για κάθε συγκεκριμένη προνομιούχο μετοχή της 0,56 δολάρια. (βλ. ανωτέρω διάγραμμα)



Στις 31 Αυγούστου 2010  η Εθνική πλήρωσε μέρισμα για κάθε συγκεκριμένη προνομιούχο μετοχή της 0,56 δολάρια. (βλ. ανωτέρω διάγραμμα)







Στις 1 Ιουνίιου  2010 η Εθνική πλήρωσε μέρισμα για κάθε συγκεκριμένη προνομιούχο μετοχή της 0,56 δολάρια. (βλ. ανωτέρω διάγραμμα)





Στις 3  Μαρτίου 2010 η Εθνική πλήρωσε μέρισμα για κάθε συγκεκριμένη προνομιούχο μετοχή της 0,56 δολάρια. (βλ. ανωτέρω διάγραμμα)


Η μετοχή δίνει συστηματικά κάθε τρίμηνο 0,56 δολάρια , μέρισμα. Σε ετήσια βάση αυτό σημαίνει ότι η μετοχή δίνει ετήσιο μέρισμα 2,24 δολάρια. (δώστε μεγάλη προσοχή στις σημειώσεις με κόκινα γράμματα στο τέλος του άρθρου σχετικά με το μέρισμα και προβληματισθείτε αναλόγως).
Προσωπική μου συμβουλή είναι , να μήν εξετάζετε αγορά της μετοχής αυτής σε τιμή υψηλότερη των 22,00 δολαρίων .
Σημειωτέον πως η τελευταία τιμή κλεισίματος της μετοχής είναι 19,79 δολάρια.







Γράφημα των τελευταίων τριών ετών , της προνομιούχου μετοχής της Εθνικής Τράπεζας στην Νέα Υόρκη. Η μετοχή με βάση την σημερινή της τιμή δίνει κάθε χρόνο μέρισμα 11,32%.




Οι εξαγοράσιμες προνομιούχες μετοχές (της Εθνικής Τράπεζας) άνευ δικαιώματος ψήφου και άνευ δικαιώματος σωρευτικού μερίσματος (οι «ΠΑΨ») φέρουν δικαίωμα σταθερού μερίσματος. (Εκδόθηκαν 25.000.000 εκατομμύρια μετοχές τον Ιούνιο του 2008 σε τιμή 25,00 USD ανά μετοχή). Περαιτέρω, οι ΠΑΨ παρέχουν το δικαίωμα απόληψης του εν λόγω μερίσματος προνομιακά, καθόσον το εν λόγω δικαίωμα απόληψης προηγείται σε όλες τις περιπτώσεις (συμπεριλαμβανομένου του πρώτου μερίσματος του Κ.Ν. 2190/1920) του δικαιώματος απόληψης μερίσματος των κοινών μετόχων της Τράπεζας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα δικαιώματα απόληψης μερίσματος των ΠΑΨ τελούν υπό τους περιορισμούς του άρθρου 44α παρ. 2 του Κ.Ν. 2190/1920.
Οι ΠΑΨ δεν παρέχουν δικαίωμα σωρευτικού μερίσματος. Οι ΠΑΨ δεν έχουν εκδοθεί ως μετατρέψιμες σε κοινές μετοχές. Ακόμη, οι ΠΑΨ θα παρέχουν δικαίωμα προνομιακής  απόληψης συγκεκριμένου ποσού από το προϊόν της εκκαθάρισης της Τράπεζας.
Τα ποσά των μερισμάτων και της συμμετοχής του προϊόντος της εκκαθάρισης θα δύνανται να καταβάλλονται από την Τράπεζα σε δολάρια Η.Π.Α.
Οι ΠΑΨ έχουν εκδοθεί ως εξαγοράσιμες από την Τράπεζα. Η εξαγοράς τους θα πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις και τους περιορισμούς του νέου άρθρου 17β του Κ.Ν. 2190/1920. Η Τράπεζα δικαιούται να προβεί στην εξαγορά τους μετά τη συμπλήρωση πενταετίας από της εκδόσεώς τους, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις, π.χ. μεταβολής του φορολογικού ή εποπτικού πλαισίου, η Τράπεζα θα δικαιούται να εξαγοράσει τις ΠΑΨ και πριν τη συμπλήρωση πενταετίας. Σε κάθε περίπτωση, η άσκηση του δικαιώματος εξαγοράς θα τελεί υπό την προηγούμενη συναίνεση της Τράπεζας της Ελλάδος.  Οι ΠΑΨ έχουν εκδοθεί άνευ δικαιώματος ψήφου. Ωστόσο, οι ΠΑΨ έχουν δικαίωμα ψήφου στις περιπτώσεις που προβλέπονται ειδικά από τον Κ.Ν. 2190/1920. Ενδεικτικά
αναφέρονται αποφάσεις για την κατάργηση ή τον περιορισμό των προνομίων τους, η έγκριση συγχωνεύσεων της Τράπεζας, ορισμένες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας κτλ. Οι αποφάσεις των προνομιούχων μετόχων των ΠΑΨ, στις περιπτώσεις όπου τους χορηγούνται δικαιώματα ψήφου, λαμβάνονται σε ειδική συνέλευση των προνομιούχων μετόχων ΠΑΨ. Τονίζεται ότι η λήψη αποφάσεως από τη συνέλευση των μετόχων ΠΑΨ είναι απαραίτητη, όπου απαιτείται, ήτοι η μη πραγματοποίηση της συνέλευσης π.χ. λόγω ελλείψεως απαρτίας, δεν επαρκεί. Τους προνομιούχους μετόχους που κατέχουν αμερικάνικα αποθετήρια έγγραφα (American Depository Certificates – ADRs) θα εκπροσωπεί μεγάλη διεθνής Τράπεζα που θα οριστεί ως θεματοφύλακας και θα έχει λάβει τις σχετικές εξουσιοδοτήσεις.


Προσέξτε μερικά στοιχεία προς προβληματισμό για την πληρωμή του μερίσματος. 
Τον Ιούνιο του 2008 η γενική συνέλευση αποφάσισε την έκδοση 25.000.000 εξαγοράσιμων προνομιούχων μετοχών χωρίς δικαίωμα ψήφου και σωρευτικού μερίσματος. Οι μετοχές διατέθηκαν με την μορφή American Depository Receipts (ADRs) στις ΗΠΑ στην τιμή των 25 USD ανά μετοχή.
Η  έγκριση της καταβολής μερίσματος ΠΑΨ προς τις Προνομιούχες Μετοχές πραγματοποιείται σε ετήσια βάση κατά την απόλυτη διακριτική ευχέρεια της τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας από τα κεφάλαια που δύναται να διανεμηθούν κατά την έννοια του άρθρου 44 (α) παρ. 2 του Κ.Ν. 2190/1920 κατά την τρέχουσα χρήση στους μετόχους της Τράπεζας. Με την επιφύλαξη των οριζομένων στα 8 και 9 , του εδαφίου μζ της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του Καταστατικού της Τράπεζας, δεν πραγματοποιείται καταβολή Μερίσματος ΠΑΨ στους Προνομιούχους Μετόχους , εφόσον είτε το άρθοισμα των ήδη διανεμηθέντων ή των εγκεκριμένων προς διανομή ποσών ( i )  μερίσματος προς τους προνομιούχους μετόχους και (ii) για Συντρέχουσες Απαιτήσεις Μερίσματος κατά το τρέχον οικονομικό έτος υπερβαίνει τα Διανεμητέα Κεφάλαια του 44α, είτε η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ζητήσει εγγράφως τη μην διανομή μερίσματος (συμπεριλαμβανομένων ποσών μερίσματος που διανέμονται σύμφωνα με το άρθρο 45 παρ. 2(β) του ΚΝ 2190/1920, προς τους Κοινούς και Προνομιούχους Μετόχους της Τράπεζας.




Η πορεία της προνομιούχου μετοχής της Εθνικής Τράπεζας στις ΗΠΑ και τι προβλέπουν 19 Αμερικανοί αναλυτές για την πορεία της κατά  τους επόμενους 12 μήνες