Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Τα επενδυτικά κλειδιά του 2011. Τα κύρια επενδυτικά θέματα και οι προοπτικές του 2011.

Το οικονομικό περιβάλλον βελτιώνεται, αλλά πολύ αργά. Από την πλευρά της αγοράς, το 2010 τελειώνει πάνω-κάτω έτσι όπως άρχισε. Οι αγορές συνεχίζουν να δείχνουν πολύ αμφίβολες και κινούνται με γνώμονα την αβεβαιότητα και τις καθημερινές εξελίξεις, αντί για τα μακροπρόθεσμα θεμελιώδη δεδομένα. Καθώς μπαίνουμε στο 2011, παραμένουμε επιφυλακτικοί, αλλά όχι απαισιόδοξοι.


1. Μετοχές
Τα μεγέθη εταιρικής κερδοφορίας έχουν βελτιωθεί και οι μετοχικές αποτιμήσεις δείχνουν λογικές. Θα κοιτάξουμε σιγά-σιγά να αυξήσουμε τις long τοποθετήσεις. Οι προτιμώμενες περιφέρειες παραμένουν οι ΗΠΑ, η Γερμανία και επιλεκτικά αναδυόμενες αγορές. Στην Ιαπωνία τα πρόσφατα μέτρα στήριξης και οι παρεμβάσεις στις αγορές συναλλάγματος έχουν επιφέρει βελτίωση, αλλά η ιαπωνική ανάκαμψη σχετίζεται ακόμη πολύ με την Κίνα.
Είμαστε θετικοί για τις αναδυόμενες αγορές γενικώς, αλλά προσέχουμε για μια πιθανή βραχυπρόθεσμη διόρθωση στην Κίνα, λόγω πληθωρισμού και ενεργητικών με «φούσκες». Κλαδικά, προτιμούμε τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση με μερίσματα, την αναπτυξιακή μεγάλη κεφαλαιοποίηση, μαζί με τα τρόφιμα και ποτά. Είμαστε αρνητικοί για τις τράπεζες, τις κατασκευές και το real estate και βραχυπρόθεσμα για τις αναδυόμενες αγορές λόγω αποτιμήσεων.

2. Ομόλογα
Πιστεύω ότι τα ομόλογα δείχνουν υπερτιμημένα με τον νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης. Το 2011, δεν περιμένουμε αυξήσεις επιτοκίων στις ανεπτυγμένες αγορές. Περιμένουμε κι άλλες υποβαθμίσεις κρατικών ομολόγων στην Ευρώπη. Πιστεύουμε ότι οι ανησυχίες των επενδυτών και τα χαμηλά επιτόκια θα κρατήσουν χαμηλά τα yields των ομολόγων όλο το 2011. Τα ομόλογα παραμένουν hedge έναντι του πτωτικού κινδύνου και εξακολουθούν να προσφέρουν carry trade σε σχέση με το ρευστό. Προτιμούμε τα βραχείας λήξης εταιρικά ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας από τα κρατικά ομόλογα και την υψηλή απόδοση.

3. Νομίσματα
Το ευρώ παραμένει υπερτιμημένο, παρά τα πρόσφατα γεγονότα στην Ιρλανδία και στην Ελλάδα. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το δολάριο θα ενδυναμωθεί μακροπρόθεσμα έναντι όλων των μεγάλων νομισμάτων, αλλά περιμένουμε βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα έναντι του ευρώ. Στις αναδυόμενες αγορές, περιμένουμε συνεχιζόμενες εισροές και νομισματική ανατίμηση και παρεμβάσεις. Βραχυπρόθεσμα πιστεύουμε ότι ο χρυσός, το γεν και το ελβετικό φράγκο θα παραμείνουν αρκετά υπερτιμημένα.


4. Εμπορεύματα
Παραμένουμε ευρέως θετικοί μακροπρόθεσμα, λόγω της ανάπτυξης στις αναδυόμενες αγορές και του υποτιμημένου δολαρίου. Ο χρυσός παραμένει σε επίπεδα φούσκας, προτιμούμε τον άργυρο και την πλατίνα. Το πετρέλαιο πιθανότατα θα παραμείνει σε περιορισμένη κλίμακα. Είμαστε θετικοί για τα αγροτικά εμπορεύματα και τα βασικά μέταλλα.

5. Εναλλακτικές επενδύσεις
Τα hedge funds έχουν ευρέως χειρότερη εμφάνιση (underperform) και πολλοί διαχειριστές είναι απρόθυμοι να αυξήσουν το καθαρό long άνοιγμά τους ή να αξιοποιήσουν τη μόχλευση. Τα hedge funds παραμένουν ακριβά και με χαμηλή ρευστότητα και καλύτερα να τα αποφύγουμε το 2011. Τα δομημένα προϊόντα παραμένουν γενικώς περίπλοκα και ακατάλληλα για τους περισσότερους επενδυτές.


6. Real estate
Περιμένουμε περαιτέρω μειώσεις τιμών και αύξηση πλειστηριασμών. Οι ΗΠΑ, η Ισπανία και η Ιρλανδία παραμένουν γεμάτες προβλήματα. Με περιορισμένη τραπεζική ρευστότητα και λίγη ρευστότητα, περιμένουμε περαιτέρω επιδείνωση στην αγορά ακινήτων.

Συμπέρασμα:
Οι επενδυτές θα πρέπει να μείνουν στα απλά και να επικεντρωθούν κυρίως στο να είναι σωστές δύο επενδυτικές αποφάσεις τις οποίες θα λάβουν: το μετοχικό άνοιγμα σε σχέση με το ρευστό και τα ομόλογα, καθώς και το άνοιγμα σε δολάρια σε σχέση με το εθνικό νόμισμα του επενδυτή. Αυτές οι δύο αποφάσεις πιθανότατα θα καθορίσουν το 80% της επενδυτικής απόδοσης του 2011. Οι επενδυτές θα πρέπει να αποφεύγουν τις τοποθετήσεις με βάση τη βραχυπρόθεσμη ροή ειδήσεων και να θυμούνται ότι το 2011 το βασικό ζητούμενο είναι η συντήρηση του πλούτου.