Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Η πορεία του Ελληνικού κράτους , η αξιοπιστία του, οι προοπτικές του , η πορεία της Ελληνικής Οικονομίας , όπως απεικονίζονται μέσα από το 10ετές Ομόλογο.

10ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου με λήξη το 2020 (διάγραμμα των τελευταίων 12 μηνών). Η τιμή του βρίσκεται στο 68,50. Τα ομόλογα αυτά, όταν εκδίδονται έχουν τιμή 100. Κατά μίαν ερμηνεία όσο χαμηλότερα βρίσκεται η τιμή ενός ομολόγου τόσο μεγαλύτερη απόδοση προσφέρει αλλά και τόσο επιδεινώνεται η φερεγγυότητα, η αξιοπιστία και οι προοπτικές του εκδότη του (στην συγκεκριμένη περίπτωση του Ελληνικού Δημοσίου).
Το ομόλογο αυτό (με κωδικό ISIN GR0124032666) εάν διακρατηθεί μέχρι την λήξη του και όλα εξελιχθούν ομαλά θα προσφέρει στο κάτοχό του ετησιοποιημένη απόδοση (δηλαδή απόδοση για κάθε χρόνο που θα το κατέχει μέχρι το 2020) της τάξεως του 11,91% ετησίως (εξαιρετική απόδοση , εφόσον όμως αποδειχθεί ότι ο κίνδυνός του, είναι μηδενικός). Το ετήσιο κουπόνι του ομολόγου είναι 6,25%
Από το διάγραμμα του ομολόγου μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα και για την φερεγγυότητα και τις προοπτικές του Ελληνικού Δημοσίου. Οσο υψηλότερα κινείται η τιμή του ομολόγου τόσο βελτιώνονται τα επίπεδα αξιοπιστίας του Ελληνικού Κράτους. Οσο χαμηλότερα κινείται τόσο περισσότερο δυσοίωνες είναι οι προοπτικές της οικονομίας και των λοιπών παραμέτρων της Ελλάδας.

Τι λένε οι ειδικοί σε θέματα επενδυτικής ψυχολογίας.

Αποφεύγουν οι μικροεπενδυτές τις μετοχές? Ναι ή όχι ?
Ακόμα και τώρα, που οι μετοχές των ΗΠΑ διαπραγματεύονται κοντά σε υψηλά δύο ετών, οι μικροεπενδυτές συνεχίζουν να ρευστοποιούν, αφήνοντας τις αγορές για μεγαλύτερους «παίκτες», όπως τα hedge funds και άλλοι οργανισμοί.

Έκθεση της Morningstar (MORN) του Νοεμβρίου 2010 έδειξε πως τον Οκτώβριο αποσύρθηκαν επιπλέον κεφάλαια 6,3 δισ. δολάρια από αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε μετοχές, τα οποία προτιμώνται συνήθως από μικρότερους επενδυτές.
Ο Brad Barber είναι ειδικός σε θέματα επενδυτικής ψυχολογίας. Είναι καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και επικεφαλής του Κέντρου για την Επενδυτική Ευημερία και την Εταιρική Ευθύνη του Πανεπιστημίου. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ben Steverman του Businessweek.com o Barber έδωσε τη δική του ερμηνεία για τις αντιδράσεις των μικροεπενδυτών στο τωρινό «ράλι» της αμερικανικής αγοράς. Ακολουθούν αποσπάσματα της συνομιλίας τους:

Ben Steverman Ερώτηση: Η χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, όμως οι μικροεπενδυτές επιλέγουν να μένουν στο περιθώριο. Στοιχεία που συγκέντρωσε η Morningstar εμφανίζουν απόσυρση επενδύσεων ύψους 64,2 δισ. δολαρίων από τα αμοιβαία κεφάλαια μετοχών ΗΠΑ στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, ακόμα και μετά την απόσυρση 26 δισ. δολαρίων πέρυσι. Πότε μπορεί να αλλάξει αυτό;

Brad Barber Απάντηση: Η δική μου γνώμη είναι πως η ψυχολογία απέναντι στις μετοχές δεν θα βελτιωθεί έως ότου η οικονομία σταθεί γερά στα πόδια της. Η αγορά έχει επανέλθει, όμως η ανάκαμψη δεν συνοδεύτηκε από μια ισχυρή οικονομική ανάπτυξη. Αυτό εξηγεί σε ένα βαθμό γιατί οι μικροεπενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί. Το παρασκήνιο των αποδόσεων δεν ήταν ισχυρό τα τελευταία ένα ή δύο χρόνια.

Ερώτηση: Όταν λέτε παρασκήνιο, να υποθέσω, δεν εννοείτε στην πραγματικότητα την κατάσταση της οικονομίας, αλλά τις ιστορίες που λέγονταν στα media αναφορικά με την κατάσταση της οικονομίας.

Απάντηση: Σωστά. Και είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να βελτιώσουμε αν θέλουμε να δούμε ξανά ζωντανό το ενδιαφέρον των μικροεπενδυτών.

Ερώτηση: Παρατηρείτε πως οι επενδυτές συμπεριφέρονται διαφορετικά αυτή τη φορά, από ότι σε αντίστοιχη ανάκαμψη της αγοράς μετά από ύφεση στο παρελθόν;

Απάντηση: Σίγουρα, η τελευταία κρίση είναι διαφορετική. Τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα για πολύ περισσότερο καιρό. Η ειδησεογραφία περιστρέφεται διαρκώς γύρω από την αδυναμία της οικονομίας. Η φούσκα των dot.com το 2000 π.χ., ήταν μεν ένα δραματικό γεγονός, αλλά δεν συνοδεύτηκε από το ίδιο μέγεθος οικονομικής αποδιάρθρωσης που χαρακτήρισε την πρόσφατη οικονομική κρίση. Το να χάνεις τη δουλειά σου είναι πολύ διαφορετικό από το να χάνεις μέρος του κεφαλαίου που έχεις αποταμιεύσει για τη σύνταξη.

Ερώτηση: Η συμπεριφορά των μικροεπενδυτών έχει πραγματικό αντίκτυπο στην αγορά; Ή το μερίδιο τους στην επενδυτική πίτα είναι τόσο μικρό -δίπλα σε hedge funds, συνταξιοδοτικά ταμεία, και άλλους μεγάλους οργανισμούς- που δεν επηρεάζουν ιδιαίτερα;

Απάντηση: Είναι αλήθεια ότι οι ατομικοί επενδυτές έχουν μικρό μερίδιο, κάτω από το 20% του συνόλου των μετοχών. Παρατηρείται μία στροφή προς τους οργανισμούς που πραγματοποιούν επενδύσεις για λογαριασμό ιδιωτών. Τούτου λεχθέντος, η ψυχολογία των μικροεπενδυτών δεν αποκλείεται να επηρεάζει και τους οργανισμούς σε κάποιο βαθμό. Η άμεση κατοχή μετοχών από μικροεπενδυτές δεν είναι σημαντική κινητήριος δύναμη, αλλά είναι ένα καλό εργαλείο για να σκεφτόμαστε την ψυχολογία της αγοράς σαν ενιαίο σύνολο.

Ερώτηση: Τί δείχνει η μέχρι τώρα πορεία των μικρότερων επενδυτών; Επιλέγουν το σωστό χρόνο για να αγοράσουν ή να πουλήσουν;

Απάντηση: Οι μικροεπενδυτές προβλέπουν αντίστροφα τις αποδόσεις. Και τι εννοώ με αυτό: Αν το αγοραστικό ενδιαφέρον των μικροεπενδυτών εμφανίζεται ενισχυμένο για μία μετοχή, αυτό αποτελεί ένδειξη ότι η μετοχή θα έχει χαμηλές αποδόσεις στο μέλλον. Αντίθετα, αν οι μικροεπενδυτές πουλάνε μια μετοχή, τότε συνήθως προοιωνίζονται ισχυρές αποδόσεις για τη μετοχή.
Για παράδειγμα, μπορεί να παρατηρηθεί ένας ξαφνικός έρωτας των επενδυτών για τις νέες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Οι μικροεπενδυτές συσσωρεύονται, οδηγώντας υψηλότερα τις τιμές, στην πραγματικότητα όμως αυτές οι εταιρείες δεν παράγουν κερδοφορία. Αργότερα έρχεται η μέρα που όλα ξεκαθαρίζουν. Αντίστροφα, μπορεί να έχεις παλιές, «δύσπεπτες», εταιρείες που δεν τραβούν το ενδιαφέρον των μικροεπενδυτών. Αλλά βαδίζουν σταθερά, εμφανίζοντας λογικά κέρδη. Η έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος μπορεί να οδηγήσει προσωρινά τις τιμές των μετοχών τους χαμηλότερα και αυτές οι χαμηλές τιμές προοιωνίζουν ισχυρές αποδόσεις δεδομένης της κερδοφορίας που στηρίζει την επιχείρηση.
Συνεπώς, η ψυχολογία προκαλεί μεταβλητότητα στις τιμές, πάνω και κάτω από το όριο που ορίζουν τα θεμελιώδη της επιχείρησης.

Ερώτηση: Αν λάβουμε υπ’ όψιν τις απώλειες των επενδυτών μέχρι σήμερα, πιστεύετε πως οι Αμερικανοί θα αλλάξουν δια παντός το ρόλο των μετοχών στα χαρτοφυλάκιά τους;


Απάντηση: Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που δείχνουν πως ο τρόπος αντιμετώπισης του χαρτοφυλακίου είναι συνάρτηση των συνθηκών της αγοράς. Υπάρχει ένα ωραίο άρθρο των Ulrike Malmendier (καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Berkeley) και Stefan Nagel (καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Stanford) που εξετάζει το σκεπτικό με το οποίο οι επενδυτές τοποθετούν τις μετοχές στο χαρτοφυλάκιο που προετοιμάζουν για όταν θα συνταξιοδοτηθούν.
Αν κάποιος έζησε τη Μεγάλη Ύφεση, τότε είναι λιγότερο πιθανό να επεδύσει σε μετοχές αφού ανέχτηκε μια 15ετία μηδενικών πρακτικά αποδόσεων. Αντίθετα, αν κάποιος ήταν χωμένος στις μετοχές στα τέλη του 80 και στη διάρκεια της δεκαετίας του ’90 –είχαμε μια σχετικά επίμονη bull αγορά- προφανώς ήταν bullish για τις μετοχές και έχει την τάση να τις συμπεριλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό στο επενδυτικό του χαρτοφυλάκιο. Η τελευταία δεκαετία ήταν σχετικά κακή. Οπότε οι επενδυτές που αποταμίευαν και ενηλικιώθηκαν μέσα στην τελευταία δεκαετία πιθανότατα θα έχουν λιγότερες μετοχές στα χαρτοφυλάκια τους. Η ουσία είναι πως «η εμπειρία μετράει».
Συμπεραίνουμε λοιπόν, ότι οι βραχυπρόθεσμες συνθήκες της αγοράς τείνουν να επηρεάζουν πιο μακροπρόθεσμες επενδυτικές αποφάσεις. Είναι αλήθεια ότι οι άνθρωποι που μπαίνουν σε ώριμη επενδυτική ηλικία την τρέχουσα δεκαετία θα υιοθετήσουν μόνιμα μία στάση αποχής από την αγορά μετοχών ή τουλάχιστον θα έχουν μικρότερη συμμετοχή στην αγορά. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν δίδασκα σε μεταπτυχιακούς φοιτητές MBA, ήταν δύσκολο να πείσω τους φοιτητές για την αλήθεια του ότι αν κρατούσες μετοχές για μία δεκαετία δεν αντιμετώπιζες κίνδυνο να χάσεις. Σήμερα είναι πιο εύκολο για κάποιον να το πιστέψει. [Γέλια.] Το παράδειγμα που χρησιμοποιούσα για να βεβαιωθώ ότι πείστηκαν ήταν αυτό της Ιαπωνίας, που στα τέλη του 1990 βυθιζόταν ακόμα πιο βαθειά στο δεκαετές της τέλμα. Έχουν περάσει 25 χρόνια από τότε και συνεχίζει.


Ερώτηση: Σε ποιο βαθμό η διστακτικότητα των επενδυτών να αγοράσουν μετοχές δικαιολογείται; Και σε ποιο βαθμό θεωρείται παράλογη, αφού οι επενδυτές στερούνται κέρδη από μετοχές και ύστερα, όταν η ψυχολογία βελτιωθεί, μπορεί να καταλήξουν να αγοράζουν σε υψηλές τιμές;


Απάντηση: Είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς τι αντοχή έχει στο ρίσκο, αν δεν αντιμετωπίσει μία τέτοια κατάσταση πρώτα. Είναι πολύ εύκολο να λέμε «πως αντέχουμε στα σκαμπανεβάσματα της αγοράς». «Μπορείς να το συζητήσεις με τον χρηματοοικονομικό σου σύμβουλο ή να ανατρέξεις στα κατάλληλα εγχειρίδια στο διαδίκτυο, αλλά δεν πρόκειται να καταλάβεις εαν δεν το ζήσεις».
Είναι όμως αυτό που οι περισσότεροι οικονομολόγοι θα συμβούλευαν τους επενδυτές να κάνουν; Και πάλι δεν νομίζω.

Ερώτηση: Σαν μελετητής επενδυτικής συμπεριφοράς, σας προέκυψαν τα τελευταία χρόνια ερωτήματα που θέλετε οπωσδήποτε να απαντήσετε;


Απάντηση: το πιο επιτακτικό ζήτημα είναι πώς οι επενδυτές θα αποταμιεύσουν και θα προετοιμαστούν για την συνταξιοδότησή τους. Αυτό γίνεται περισσότερο αγχωτικό αν σκεφτεί κανείς πως αναζητούμε λύσεις στο πρόβλημα της ελλιπούς χρηματοδότησης των επιδομάτων κοινωνικής ασφάλισης. Πολλοί ψάχνουν απαντήσεις για αυτά τα θέματα: πως οι άνθρωποι θα συγκεντρώσουν επαρκείς αποταμιεύσεις ή θα κάνουν τις σωστές επενδυτικές επιλογές.

Σήματα αγορών – πωλήσεων. Ισχύουν μόνο για την Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

«Σχεδόν όλοι πιστεύουν ότι έγιναν μεγάλες ατασθαλίες», λέει ο επονομαζόμενος «Σερίφης της Wall Street»

Δικαστική έρευνα στη Wall Street πλήττει την αξιοπιστία της. Πλήγμα στην αξιοπιστία της Wall Street κατάφεραν οι δικαστικές έρευνες για εσωτερική πληροφόρηση.

Οι δικαστικές υποθέσεις εσωτερικής πληροφόρησης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μπορεί να πείσουν τους επενδυτές ότι το παιχνίδι είναι στημένο. Ακόμη και πριν τη δημοσιοποίηση της ομοσπονδιακής έρευνας γύρω από τη χρήση εσωτερικής πληροφόρησης από διαχειριστές hedge funds, μικρο-επενδυτές άρχιζαν ήδη να αποσύρουν τις επενδύσεις τους από τη Wall Street παρά τα σημαντικά κέρδη από την άνοιξη του 2009.
Τα hedge funds είναι κερδοσκοπικά αμοιβαία κεφάλαια που ποντάρουν πάνω στις διακυμάνσεις των αγορών και χρησιμοποιούνται κυρίως από πλούσιους ή θεσμικούς επενδυτές. Οι Αμερικανοί απέσυραν φέτος περισσότερα από 60 δισ. δολάρια από αμοιβαία κεφάλαια, μετακινώντας τα ποσά αυτά σε κρατικά ομόλογα και ασφαλή αμοιβαία. Την ίδια στιγμή, τράπεζες όπως η Wells Fargo, αναφέρουν σημαντική άνοδο των αποταμιεύσεων.
Παρότι η επενδυτική ανησυχία θεωρείται φυσιολογική σε εποχές οικονομικής αβεβαιότητας, η παρούσα κρίση δεν θυμίζει καμιά προηγούμενη. Η ύφεση αυτή συνέπεσε με αναταραχή στις αγορές, που χρονολογείται ήδη από την περασμένη δεκαετία, αλλά και με την κατάρρευση της φούσκας των εταιριών του Ιντερνετ, καθώς και τα δαπανηρά σκάνδαλα της Enron και της WorldCom.
Οι επενδυτές βίωσαν πρόσφατα την κατάρρευση επενδυτικών κολοσσών όπως της Bear Stearns και της Lehman Brothers. Τέλος, σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, η είδηση της γιγάντιας απάτης του Μπέρνι Μέιντοφ, ήλθε ως επιστέγασμα των δυσοίωνων εξελίξεων.
«Σχεδόν όλοι στη Wall Street πιστεύουν ότι έγιναν μεγάλες ατασθαλίες», λέει ο πρώην κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Ελιοτ Σπίτσερ, που στη θητεία του ως επικεφαλής των δικαστικών υπηρεσιών της πολιτείας της Νέας Υόρκης είχε αποκτήσει το παρατσούκλι «Σερίφης της Wall Street» ως διώκτης διεφθαρμένων επενδυτών.
Την εβδομάδα που μας πέρασε, το FBI πραγματοποίησε εφόδους στις έδρες τριών hedge funds και ορισμένων μεγάλων επενδυτικών εταιριών της Wall Street, όπως της Janus Capital Group. Την Τετάρτη, υπάλληλος εταιρίας, που προμήθευε εσωτερική πληροφόρηση σε διαχειριστές hedge funds συνελήφθη και αντιμετωπίζει κατηγορίες σύστασης και συμμορίας.
Η κατάρρευση-αστραπή του δείκτη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τον περασμένο Μάιο, που όπως αποδείχθηκε οφειλόταν σε απλό ηλεκτρονικό σφάλμα, αποτέλεσε χρήσιμη υπενθύμιση της υπεροχής που απολαμβάνουν τα αυτοματοποιημένα ηλεκτρονικά συστήματα συναλλαγών, ικανά να πραγματοποιούν εκατομμύρια αγοραπωλησίες σε κλάσμα δευτερολέπτου.
Ο Ελιοτ Σπίτσερ εξηγεί ότι οι νέες έρευνες για κρούσματα εσωτερικής πληροφόρησης αποδεικνύουν ότι το σύστημα ευνοεί μόνο τους μεγάλους επενδυτές. «Κανείς μικρο-επενδυτής, που κάθεται μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή δεν πρέπει να πιστέψει ότι μπορεί να έχει μεγαλύτερα κέρδη από ότι οι επενδυτικές εταιρίες», λέει ο κ. Σπίτσερ.

Πραγματικές συναλλαγές - Πραγματικές επενδύσεις - Δείτε συγκεντρωτικά τα Αποτελέσματα (Κέρδη / ζημίες).


Πραγματικές συναλλαγές - Πραγματικές επενδύσεις - Δείτε συγκεντρωτικά τα Αποτελέσματα (Κέρδη / ζημίες).
Στον παραπάνω πίνακα παρουσιάζονται όλες οι συναλλαγές τις οποίες πραγματοποιήσαμε από την 25η Σεπτεμβρίου 2009 έως σήμερα και για τις οποίες ενημερώνεσθε ανελλιπώς , κάθε φορά κατά την οποία ανοίγουμε ή κλείνουμε μία θέση.
Μπορείτε να ανατρέξετε πίσω στις ημερομηνίες τις οποίες αναφέρω και κατά τις οποίες δημοσίευσα και τα σχετικά πινακίδια των συναλλαγών. Σε αυτά περιλαμβάνονται αναλυτικά στοιχεία για κάθε πράξη.
Στην τελευταία κολώνα με εντονώτερα γράμματα παρουσιάζονται τα % ποσοστά μικτού κέρδους (+) ή μικτής ζημίας (-) , τα οποία προέκυψαν από την ολοκλήρωση της κάθε μίας συναλλαγής. Οι συναλλαγές οι οποίες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί (δηλαδή παραμένουν ανοικτές), δεν εμφανίζουν στην τελευταία κολώνα ποσοστό κέρδους ή ζημίας και κατά συνέπεια παραμένουν κενά τα σχετικά κουτάκια έως ότου κλείσει (ολοκληρωθεί) η συναλλαγή μας.

Καλή επιτυχία στις συναλλαγές σας ( Trade well ) - Λευτέρης Ρ.

Ευχαριστώ θερμά τον εξαιρετικό επαγγελματία του χώρου των επενδύσεων , τον καλό φίλο Χρήστο Δημητρ.......


Οι επενδύσεις τις οποίες πραγματοποιώ, ενέχουν τον κίνδυνο απώλειας του συνολικού κεφαλαίου το οποίο κάθε φορά επενδύεται και σε κάποιες περιπτώσεις ενέχουν τον κίνδυνο απωλειών ποσών ακόμη και μεγαλύτερων και από το κεφάλαιο που αρχικά επενδύσαμε.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται στις παρακάτω αποφάσεις, οι οποίες αφορούν:
1.-στην χρονική στιγμή κατά την οποία θα επενδύσετε (θα ανοίξετε θέση)
2.-στο αν θα επενδύσετε σε άνοδο , σε πτώση ή εάν θα μείνετε εκτός αγοράς
3.-στο τι θα αφορά η επένδυσή σας , (δείκτη, μετοχή, ισοτιμία, εμπόρευμα κλπ)
4.-στην χρονική στιγμή κατά την οποία θα κλείσετε την θέση σας είτε με κέρδος, είτε με ζημία προκειμένου να κλειδώσετε τα κέρδη σας
ή να προστατεύσετε το κεφάλαιό σας
5.-στο ποσοστό και το ποσό του διαθέσιμου κεφαλαίου σας, το οποίο προορίζετε για τέτοιου τύπου επενδύσεις (δηλαδή επενδύσεις οι
οποίες ενέχουν κίνδυνο ζημιών).
{Σας συνιστώ πάντοτε το μεγαλύτερο μέρος του διαθέσιμου κεφαλαίου σας, να παραμένει σε επενδύσεις μηδενικού κινδύνου , δηλαδή σε καταθέσεις και κρατικά ομόλογα με μηδενικό κίνδυνο (risk free) }.

Για να πραγματοποιήσετε τις συναλλαγές αυτές, πρέπει να διαθέτετε την ανάλογη εμπειρία και παράλληλα να απευθυνθείτε σε φορέα και επαγγελματία του χώρου, ο οποίος να διαθέτει τις απαραίτητες άδειες και πιστοποιήσεις από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τις ανάλογες πράξεις.

Στόχος μας
Η ετήσια συνολική απόδοση των επενδύσεών μας να υπερβεί και τις δύο παρακάτω αποδόσεις :
1.- την υψηλότερη θετική απόδοση των μεγάλων διεθνών ή του ελληνικού χρηματιστηρίων.
2.-εφόσον η παραπάνω απόδοση δεν είναι θετική, τότε στόχος μας γίνεται, η υπέρβαση των αποδόσεων των προθεσμιακών καταθέσεων ή των ομολόγων μηδενικού ρίσκου (risk free κρατικών ομολόγων υψηλής διαβάθμισης)

Money management
Στα πλαίσια επίτευξης του ανωτέρω στόχου μας, η χρηματική κατανομή των κεφαλαίων μας τα οποία κάθε φορά επενδύουμε, πραγματοποιείται σε τμήματα-μέρη του συνολικού μας κεφαλαίου-fund (το οποίο προορίζεται για τον σκοπό αυτό). Φροντίζουμε κάθε φορά το ποσοστό του κεφαλαίου που εκθέτουμε σε κίνδυνο να κινείται στα πλαίσια του 5% έως 50% του συνολικού κεφαλαίου που έχουμε διαθέσει για τέτοιες επενδύσεις.

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Στρατηγική για trading στην Ισοτιμία ευρώ / δολαρίου ( euro / usd )

Στρατηγική για trading στην Ισοτιμία ευρώ / δολαρίου ( euro / usd )
κόκκινες μπάρες = οι εβδομάδες με αρνητική απόδοση (πτωτικές εβδομάδες)
Μπλέ μπάρες = οι εβδομάδες με θετική απόδοση (ανοδικές εβδομάδες)

Μπλέ γραμμή = RSI = Relative Strength Index = επί το Ελληνικότερον, δείκτης σχετικής ενδυνάμωσης των 9 εβδομάδων.

Μώβ γραμμή = Κινητός μέσος όρος των 6 παρατηρήσεων του RSI.

Η εβδομάδα που έκλεισε υπήρξε πτωτική (κόκκινη) εβδομάδα για την ισοτιμία euro / usd . Συνεχίζουν να παραμένουν οι πτωτικές ενδείξεις όπως έχουμε ήδη αναφέρει από το Σαββατοκύριακο 13 - 14 Νοεμβρίου, καθώς η εβδομάδα 8 έως 12 Νοεμβρίου 2010, σηματοδότησε αλλαγή των ενδείξεων της πορείας της ισοτιμίας ευρώ / δολαρίου ( euro / usd ) σε πτωτική. Η ισοτιμία κατά την εβδομάδα αλλαγής της τάσης σε πτωτική ( 8 έως 12 Νοεμβρίου 2010) κινήθηκε στο εύρος 1,4085 - 1,3573..
Οι ενδείξεις, όπως θα διαβάσετε παρακάτω (ερμηνεία και στρατηγική), παραμένουν πτωτικές και για την εβδομάδα που ξεκινά μεθαύριο Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010.


Ερμηνεία και στρατηγική. ( Μόνον για τους συνετούς και υπομoνετικούς traders.)

Την εβδομάδα κατά την οποία η μπλέ γραμμή θα περάσει πάνω από την μώβ, παίρνουμε long θέσεις - δηλαδή θέσεις αγοράς - θέσεις για άνοδο (και τις διατηρούμε για όσο διάστημα η μπλέ γραμμή διατηρείται πάνω από την μώβ)

Την εβδομάδα κατά την οποία η μπλέ γραμμή θα περάσει κάτω από την μώβ, παίρνουμε short θέσεις - δηλαδή θέσεις πώλησης - θέσεις για πτώση (και τις διατηρούμε για όσο διάστημα η μπλέ γραμμή διατηρείται κάτω από την μώβ).Σήμερα βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο.


(Ευχές για επιτυχημένες συναλλαγές - Trade well - Λευτέρης Ρ.)

Στρατηγική για trading στον δείκτη S&P 500 (ΗΠΑ).

Στρατηγική για trading στον δείκτη S&P 500 (ΗΠΑ).

Τον δείκτη συνθέτουν οι μετοχές των 500 μεγαλύτερων εταιρειών των ΗΠΑ.

Κόκκινες μπάρες = οι εβδομάδες με αρνητική απόδοση (πτωτικές εβδομάδες)
Πράσινες μπάρες = οι εβδομάδες με θετική απόδοση (ανοδικές εβδομάδες)

Μπλέ γραμμή = RSI = Relative Strength Index = επί το Ελληνικότερον δείκτης
σχετικής ενδυνάμωσης των 9
εβδομάδων.

Κίτρινη γραμμή = Κινητός μέσος όρος των 6 παρατηρήσεων του RSI.

Η εβδομάδα που έκλεισε υπήρξε πτωτική (κόκινη) εβδομάδα για τον S&P 500. Οι ενδείξεις όπως αναφέραμε και τα δύο προηγούμενα Σαββατοκύριακα παραμένουν πτωτικές. Η εβδομάδα 8 έως 12 Νοεμβρίου 2010, σηματοδότησε αλλαγή των ενδείξεων της πορείας του S&P 500 σε πτωτική και σας την ανακοινώσαμε το Σαββατοκύριακο 13-14 Νοεμβρίου. Ο S&P 500 κατά την εβδομάδα αλλαγής σε πτωτική της τάσης του ( δηλαδή 8 έως 12 Νοεμβρίου 2010) κινήθηκε στο εύρος 1.226,84 - 1.194,08 μονάδων.
Οι ενδείξεις, όπως θα διαβάσετε παρακάτω (ερμηνεία και στρατηγική), παραμένουν πτωτικές και για την εβδομάδα που ξεκινά μεθαύριο Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010.

Ερμηνεία και στρατηγική. (Μόνον για τους συνετούς και υπομoνετικούς traders).

Την εβδομάδα κατά την οποία η μπλέ γραμμή θα περάσει πάνω από την κίτρινη, παίρνουμε long θέσεις - δηλαδή θέσεις αγοράς - θέσεις για άνοδο (και τις διατηρούμε για όσο διάστημα η μπλέ γραμμή διατηρείται πάνω από την κίτρινη).

Την εβδομάδα κατά την οποία η μπλέ γραμμή θα περάσει κάτω από την κίτρινη, παίρνουμε short θέσεις - δηλαδή θέσεις πώλησης - θέσεις για πτώση (και τις διατηρούμε για όσο διάστημα η μπλέ γραμμή διατηρείται κάτω από την κίτρινη).Σήμερα βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο.

(Ευχές για επιτυχημένες συναλλαγές - Trade well - Λευτέρης Ρ.)

Oι επενδυτές αναζητούν που να τοποθετήσουν τα μετρητά τους.

Oι επενδυτές αναζητούν που να τοποθετήσουν τα μετρητά τους.

Στις καλύτερες ημέρες το κρατικό χρέος ήταν σχετικά απλή υπόθεση. Οι εκδότες είχαν πολύ καλή άποψη για τις τιμές που θα μπορούσαν να επιτύχουν και οι επενδυτές είχαν μια πολύ καλή ιδέα για το που θέλουν να επενδύσουν και την ένταση με την οποία θέλουν να κάνουν κάτι τέτοιο. Όλα αυτά πριν την κρίση και πριν την εκρηκτική ανάπτυξη των BRIC- ίσως ακόμη και πριν την δημιουργία της Ευρωζώνης.

Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι κρατικές πιστώσεις που άλλοτε θεωρούνταν απρόσβλητες έχουν τώρα «σκάσει», χώρες που θεωρούνταν υψηλού ρίσκου τώρα απορρίπτουν επενδυτές και η μεταβλητότητα κυριαρχεί στην αγορά. Η ίδια η έννοια της «κρατικότητας» αμφισβητείται.
«Ο όρος 'κρατικός' χρησιμοποιείται με μεγάλη ελαστικότητα αυτές τις ημέρες. Εντός μιας κρατικής οντότητας υπάρχει συγκεκριμένο νόμισμα και έλεγχος της νομισματικής και της δημοσιονομικής πολιτικής. Αυτό είναι σημαντικό γιατί σημαίνει ότι ο πιστωτικός κίνδυνος είναι μηδενικός- αν και ακόμη υπάρχουν ο επιτοκιακός, ο ισοτιμιακός και ο πληθωριστικός κίνδυνος. Ένα πραγματικό κράτος μπορεί πάντα να συγκεντρώσει κεφάλαια πραγματοποιώντας έκδοση στο δικό του ελεύθερης διακύμανσης νόμισμα», λέει ο Steven Major, επικεφαλής του τμήματος fixed income για όλο τον κόσμο στην HSBC.
«Και δεν είναι μόνο οι χώρες της Ευρωζώνης που θυσίασαν την νομισματική τους αυτάρκεια», λέει ο κ. Major. «Το Ντουμπάι είναι μέρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τα οποία έχουν ισοτιμία προσδεδεμένη στο δολάριο. Οπότε και εκεί δεν υπάρχει η ίδια ελευθερία όπως στην περίπτωση της πραγματικής κυριαρχίας», λέει.
Σε άλλες εποχές μια τέτοια ανάλυση μπορεί να έμοιαζε… σχολαστική αλλά τα πρόσφατα ανά τον κόσμο γεγονότα έδειξαν ότι κάθε άλλο παρά κάτι τέτοιο ισχύει. Στο τέλος του περασμένου έτους το Ντουμπάι έφτασε στο χείλος της οικονομικής καταστροφής και χρειάστηκε να ζητήσει βοήθεια από το αδελφό κρατίδιο του Άμπου Ντάμπι της τάξης των περίπου 25 δισ. δολ. Νωρίτερα φέτος η Ευρωζώνη οδηγήθηκε σε κρίση καθώς η Ελλάδα έφτασε κοντά στη χρεοκοπία και τα υπόλοιπα μέλη είχαν να διαλέξουν ανάμεσα στο να συμμετάσχουν σε σχέδιο σωτηρίας ύψους 110 δισ. ευρώ και το να αφήσουν τη χώρα να λύσει μόνη της τα προβλήματά της- μια κίνηση που θα μπορούσε να απειλήσει την ίδια την ύπαρξη του ευρώ.
Μετά από αρκετές υπεκφυγές οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επέλεξαν το σχέδιο σωτηρίας, αν και η εξέλιξη αυτή προκάλεσε το θυμό ουκ ολίγων πολιτών- ιδιαίτερα στη Γερμανία όπου ο κόσμος νιώθει ότι καλείται να πληρώσει το κόστος της έλλειψης σύνεσης εκ μέρους των Ελλήνων. Ακόμα, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί περισσότερη υποστήριξη.
«Έχοντας εκχωρήσει τον έλεγχο της δημοσιονομικής πολιτικής σε αντάλλαγμα για εξωτερικό δανεισμό από το ΔΝΤ και την Ευρώπη, η Ελλάδα διαθέτει τώρα πολύ λίγη οικονομική κυριαρχία επί της οικονομικής της πολιτικής», λέει ο κ. Major. Η παρ’ ολίγον ελληνική τραγωδία δεν ωφέλησε την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο κυβερνητικό χρέος- όπου οι λεγόμενες περιφερειακές οικονομίες της Ευρωζώνης (Πορτογαλία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία και λιγότερο Ιταλία και Βέλγιο) πάσχουν.

Βραχυπρόθεσμη βεβαιότητα
Στις αρχές του 2010 τα spreads του κρατικού χρέους ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι στο μεγαλύτερο μέρος της προηγούμενης χρονιάς, μετά το ράλυ που πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια του 2009. Η γενική εμπιστοσύνη ήταν επίσης σε λογικά επίπεδα. Η Αυστρία, το Βέλγιο, η Ιρλανδία και η Ισπανία όλες έκαναν κρούση στην αγορά (tap), ενώ το κλίμα ήταν σε μεγάλο βαθμό θετικό, μειώνοντας το απόθεμα μεγάλης κλίμακας (large scale). Ωστόσο, αυτή η θετική διάθεση δεν επρόκειτο να διαρκέσει, λέει ο Lee Cumbes, ανώτερο στέλεχος στην Barclay’s Capital.
«Καθώς περνούσαν οι εβδομάδες ο συνδυασμός ορισμένων ειδήσεων και των πιέσεων που ασκούνταν στις αγορές, οι συνθήκες (στην αγορά κρατικού χρέους) έγινα πολύ περισσότερο ρευστές, ενώ έγινε σαφές πως για κάποιες αγορές θα υπήρχαν επιπτώσεις στην τιμολόγηση», λέει ο ίδιος.
Το περιβάλλον ήταν τόσο απαιτητικό που η Ευρωζώνη έπρεπε να αναλάβει δράση και το έκανε δημιουργώντας το ύψους 750 δισ., ευρώ Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας-το οποίο σχεδιάστηκε για να πείσει τους επενδυτές ότι σε περίπτωση που χρειαστεί θα υπάρξει βοήθεια για τις περιφερειακές χώρες. Η κίνηση αυτή και το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα λειτούργησαν κατευναστικά σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες των επενδυτών, αλλά σίγουρα δεν τις εξαφάνισαν.
«Σε ορίζοντα δύο ετών οι επενδυτές μπορούν να έχουν σοβαρά επιχειρήματα για να έχουν στην κατοχή τους ελληνικούς τίτλους, αλλά η γνώμη της αγοράς είναι διαφορετική. Υπάρχει διαφορά 900 μονάδων βάσης ανάμεσα στους ελληνικούς και τους γερμανικούς τίτλους», λέει ο David Owen, επικεφαλής οικονομολόγος για τις Ευρωπαϊκές αγορές στην Jefferies International.
«Αρκετοί επενδυτές προς το παρόν αποφεύγουν το ρίσκο οπότε οι αγορές δεν συμπεριφέρονται λογικά», προσθέτει. Εντός της ευρωζώνης αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάτι που μπορεί να περιγραφεί ως «αρχιτεκτονική τριών επιπέδων» του κρατικού χρέους. Αυτό αντανακλάται και στις διαφοροποιήσεις των αποδόσεων.
«Το tier I περιλαμβάνει τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία. Το Tier II Περιλαμβάνει την Ιταλία, την Ισπανία, το Βέλγιο και την Αυστρία και το Tier III είναι η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα», λέει ο κ. Major.

Πτήση προς την ασφάλεια
Για αρκετούς επενδυτές το ευρωπαϊκό Tier I έχει καταστεί εξαιρετικά ελκυστικό. Δεν είναι μόνο ότι η αδυναμία της Ελλάδας φάνηκε με κάθε λεπτομέρεια, αλλά και ότι η Ιρλανδία και η Πορτογαλία αναγκάστηκαν να παραδεχθούν ότι η οικονομική τους υγεία ήταν επισφαλής.
«Το ελληνικό χρέος οδεύει προς το 145% του ΑΕΠ, της Ιραλνδίας είναι περισσότερο από 100% και η αναλογία μπορεί να αυξηθεί πολύ γρήγορα. Η Πορτογαλία ανακάμπτει αλλά μπορεί να διολισθήσει και πάλι πίσω στην ύφεση», λέει ο κ. Owen. Αρκετά funds με στρατηγική αποκλειστικά μακροπρόθεσμων τοποθετήσεων (long only) φοβούνται για τη φήμη τους με αποτέλεσμα αν για μία χώρα υπάρχει έστω και η παραμικρή πιθανότητα να υποβαθμιστεί ή να χρεοκοπήσει να μην θέλουν να εμπλακούν καθόλου σε τέτοιον κίνδυνο.
Έχουν μειώσει τις θέσεις τους σε οποιαδήποτε χώρα δεν αποτελεί πυρήνα της Ευρωζώνης. Όπου «πυρήνας» βλέπε Γερμανία –αν και η Γαλλία δεν είναι πολύ πιο πίσω. Οι αποδόσεις των γερμανικών bunds έφτασαν φέτος σε χαμηλά ρεκόρ, καθώς η ανισότητα εντός της Ευρωζώνης γίνεται ολοένα και περισσότερο προφανής.
«Τα 10ετή ομόλογα έπεσαν από το 3,4% τον Ιανουάριο σε μόλις 2,25% τον Οκτώβριο», λέει ο κ. Cumbes.
Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας έχουν επίσης ωφεληθεί από την απουσία της όρεξης για ρίσκο εκ μέρους των επενδυτών. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου έφτασε το 2,4%, ενώ οι αποδόσεις των βρετανικών τίτλων ήταν χαμηλότερες του 3%-και τα δύο κοντά στα ιστορικά χαμηλά. Σε διετή βάση οι αριθμοί είναι πιο σαφείς: περίπου 0,4% και 0,7% , αντίστοιχα. Αμφότερες οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών είδαν τις αποδόσεις να υποχωρούν εν μέρει επειδή θεωρούνται σχετικά ασφαλείς (διαθέτοντας πραγματική εξουσία επί των οικονομικών τους) και εν μέρει επειδή έχουν συγκεκριμένο και ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα για τόνωση της ρευστότητας.

Οι αναδυόμενες ανθίζουν
Οι εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις του κυβερνητικού χρέους για τις περισσότερο ασφαλείς και προηγμένες χώρες ώθησε έναν αριθμό επενδυτών στο να αναζητήσει αποδόσεις. Και επιχειρώντας αυτό να γυρίσει την πλάτη του στην παραδοσιακή σκέψη και συμπεριφορά.
«Ορισμένοι επενδυτές δεν προτιμούν τα εταιρικά ομόλογα πρώτης σειράς και στρέφονται στο κρατικό χρέος αναδυόμενων αγορών. Πρόκειται για αγορές χωρών πολλές εκ των οποίων έχουν δικά τους νομίσματα και ισχυρότερη οικονομία από ό,τι χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου. Το εξωτερικό και σε εγχώριο νόμισμα χρέος στη Λατινική Αμερική, την Ασία και την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη προσφέρει αρκετές ευκαιρίες. Το σημαντικότερο είναι ότι υπάρχουν υψηλότερες αποδόσεις και μικρότερους κίνδυνος χρεοκοπίας», λέει ο κ. Major.
Η ζήτηση για χρέος αναδυόμενων αγορών συγκέντρωσε τα βλέμματα τον Οκτώβριο όταν το Μεξικό εξέδωσε 100ετή ομόλογα ύψος 1 δισ. δολ- το μεγαλύτερο χρόνο ωριμότητας που έδωσε ποτέ έκδοση λατινοαμερικανικής χώρας. Η συναλλαγή τιμολογημένη με απόδοση στο 6,1% είχε αρκετή συμμετοχή και η τιμή αυξήθηκε μετά την έκδοση στέλνοντας την απόδοση χαμηλότερα από το 6%.
Στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη η Τσεχία συγκέντρωσε 2 δισ. ευρώ μέσω κοινοπρακτικής έκδοσης η οποία προσέλκυσε περισσότερα από 5 δισ. ευρώ προσφορών και τιμολογήθηκε μόλις στο 3,625%. Αυτό πρέπει να συγκριθεί με την ύψους 6 δισ. ευρώ έκδοση της Ισπανίας τον Ιούλιο, η οποία τιμολογήθηκε στο 4,85%. Η τσέχικη έκδοση έλαβε αξιολόγηση A+ από τη Fitch, ενώ η Ισπανική όταν κυκλοφόρησε είχε αξιολόγηση Aaa από τη Moody’s, η οποία αργότερα την υποβάθμισε σε Aa1.
Αρκετοί παρατηρητές των αγορών πιστεύουν πως τέτοιες συμφωνίες ανάληψης κρατικού χρέους δείχνουν την μειούμενη εμπιστοσύνη στα πρακτορεία αξιολογήσεων. Τα περισσότερα ιδρύματα έχουν δικούς τους αναλυτές και το in house due diligence είναι ομολογουμένως περισσότερο ενδελεχές από ό,τι ήταν ποτέ. Ωστόσο, ο άλλος μεγάλος καταλύτης της επιτυχία των αναδυόμενων αγορών είναι η στάθμιση του ίδιου του χρήματος.
«Το ποσό των χρημάτων που κατευθύνεται στις αναδυόμενες αγορές αυξάνεται συνεχώς», λέει ο Carl Norrey, managing director στο τμήμα επιτοκίων της JP Morgan. Τα στατιστικά το αποδεικνύουν.
Υπάρχει τεράστια ζήτηση. Οι εισροές των χρημάτων είναι εκπληκτικές. Τα υπό διαχείριση στοιχεία ενεργητικού για funds αναδυόμενων αγορών αυξήθηκαν κατά 70% από το τρίτο τρίμηνο του 2009 στο τρίτο τρίμηνο του 2010 και το 67% αυτού έχει να κάνει με ροές προερχόμενες από νέους επενδυτές», λέει ο David Spegel, ανά τον κόσμο υπεύθυνος του τμήματος στρατηγικής αναδυομένων αγορών για λογαριασμό της ING.
Η ροή χρημάτων προς τις αναδυόμενες αγορές είχε μια δραματική συνέπεια σε ό,τι αφορά τα spreads. Το χρέος της Βραζιλίας με αξιολόγηση BBB- τιμολογείται στις 106 μ.β. πάνω από τα interest rates swaps (συμφωνία ανταλλαγής επιτοκίων), ενώ το spread για το αντίστοιχο πορτογαλικό χρέος είναι στις 400 μ. β. και αυτό της Ιρλανδίας στις 440 μ.β.

«Φαίνεται σαν ο κόσμος να μην πιστεύει τα πρακτορεία αξιολογήσεων όταν πρόκειται για ευρωπαϊκές περιφερειακές χώρες», λέει ο κ. Spegel.
«Ο πιστωτικός κύκλος έχει δείξει ότι το χρέος των αναδυόμενων αγορών είναι αρκετά ανθεκτικό, οπότε το risk premium που παραδοσιακά έχει συνδεθεί με αυτές τις πιστώσεις έχει βαθμιαία μειωθεί. Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ στις αναδυόμενες αγορές είναι κατά μέσο όρο στο 40%. Στις αναπτυγμένες αγορές ο λόγος αυτός αυξήθηκε από το 67% το 2009 σε 85% φέτος και αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο το 2011», προσθέτει.
Υπάρχουν ωστόσο φωνές που βρίσκουν τη δημοφιλία του κρατικού χρέους των αναδυομένων οικονομιών υπερβολική. Ένα σημαντικό ποσοστό χρήματος που προέρχεται από retail επενδυτές επενδύεται εκεί και αυτό είναι πολύ πιθανό ότι στην παραμικρή ένδειξη κινδύνου θα μεταφερθεί αλλού. «Περίπου 50% των πρόσφατων εισροών από την αρχή του έτους έχουν προέλθει από μικρούς επενδυτές, και αυτό πιθανώς δεν δημιουργεί εικόνα σταθερότητας», λέει ο κ. Spegel.
Όντως σε αρκετές περιπτώσεις τα πράγματα κάνουν κύκλο. Τα crossover funds ονομάζονται έτσι γιατί επενδύουν τόσο σε ανεπτυγμένες όσο και αναπτυσσόμενες πιστώσεις αγορών. Συνήθως έχουν τοποθετημένο το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων τους στις ανεπτυγμένες αγορές και το 15-20% στις αναπτυσσόμενες. «Τώρα, ορισμένα funds που ήταν αποκλειστικά προσανατολισμένα στις αναδυόμενες αγορές επενδύουν σε ευρωπαϊκή «περιφέρεια» γιατί αναγνωρίζουν εκεί την ύπαρξη δυναμικής», λέει ο κ. Spegel.

Αβέβαιο μέλλον
Κοιτάζοντας μπροστά οι απόψεις διίστανται. Ορισμένοι παρατηρητές της αγοράς πιστεύουν ότι η εικόνα της αγοράς κρατικού χρέους βελτιώνεται, ενώ άλλοι θεωρούν ότι μπροστά μας βρίσκονται πολλά χρόνια προβλημάτων.
«Η πρόγνωση είναι τώρα λιγότερο ζοφερή από ό,τι στις αρχές του έτους. Οι μακροοικονομικές προοπτικές είναι πλέον ισχυρότερες και η πιθανότητα διπλής ύφεσης μαζί με πολλές από τις ανησυχίες που υπήρχαν νωρίτερα στη χρονιά έχουν κοπάσει», λέει ο Greg Arkus, ανώτατο στέλεχος του τμήματος κρατικού χρέους της Credit Suisse.
Ο κ. Cumbes της Barclays Capital επίσης πιστεύει ότι το τοπίο είναι τώρα πιο φωτεινό από ό,τι ήταν στο παρελθόν. «Νωρίτερα φέτος αρκετοί είχαν τις αμφιβολίες τους για το πώς θα μπορέσει η Ευρώπη να κρατηθεί ενωμένη. Αλλά οι ευρωπαίοι έδρασαν αποφασιστικά και στο τέλος δημιούργησαν ένα ευμεγέθη οργανισμό στήριξης ο οποίος βοήθησε να τονωθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη», λέει.
Άλλοι πιστεύουν ότι η κληρονομιά του ελλείμματος και του χρέους θα επικρέμεται απάνω από τις αγορές κρατικού χρέους για αρκετά χρόνια.
«Η κληρονομιά των λόγων χρέους προς ΑΕΠ που ξεπερνούν το 100% ή κυμαίνονται εκεί γύρω θα είναι κοντά μας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι αναλογίες του χρέους εξακολουθούν να αυξάνονται, τα ελλείμματα του προϋπολογισμού είναι προβληματικά και τα spreads των λεγόμενων περιφερειακών πολύ μεγάλα. Τα τελευταία τρία χρόνια ζούμε υπό την απειλή της κρίσης και είναι πιθανό ότι αυτό θα συνεχιστεί για ακόμη τρία με πέντε χρόνια», λέει ο κ. Norrey.
«Το πρόβλημα δεν πρόκειται να εξαφανιστεί. Μιλάμε για χρόνια δοκιμασίας για χώρες όπως η Ελλάδα η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία», λέει ο κ. Owen.
Οι ‘ταύροι’ και οι ‘αρκούδες έχουν με το μέρος τους αρκετά δεδομένα. Κοιτάζοντας απλώς τη ζήτηση και τα αποθέματα, το ύψος των εκδόσεων για τον επόμενο χρόνο-τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό κρατικό χρέος-είναι πιθανό να είναι στα ίδια επίπεδα με τα φετινά ή λίγο χαμηλότερα-περίπου στα 770 δισ. ευρώ- εξαιρουμένων κάποιων πολύ βραχυπρόθεσμων γραμματίων. Οι εκδόσεις από τον ιδιωτικό τομέα από την άλλη είναι πιθανό να μειωθούν, ενώ η ζήτηση για πιστώσεις εξακολουθεί να αυξάνεται καθώς οι επενδυτές αναζητούν μέρη να τοποθετήσουν τα μετρητά τους.
Οι σκεπτικιστές των αγορών κρατικού χρέους ωστόσο υπογραμμίζουν τα τεράστια επίπεδα χρέους ορισμένων χωρών και ισχυρίζονται ότι οι πιθανότητες χρεοκοπίας ή καθυστέρησης πληρωμών παραμένει ισχυρή.
«Το πρόβλημα είναι ότι η οικονομική ανάπτυξη δεν υπάρχει στον ορίζοντα και το μόνο που μπορούμε να δούμε είναι λιτότητα. Αν μια χώρα αναχρηματοδοτεί κάθε χρόνο το 5% του χρέους της το οποίο είναι στο 150% του ΑΕΠ, το επιτόκιο θα είναι στο 7,5% το χρόνο. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να υπάρχει πραγματικά μεγάλη ανάπτυξη για να μειωθεί το χρέος. Σε διαφορετική περίπτωση, είναι σαν να χρησιμοποιείς μια πιστωτική κάρτα για να πληρώσεις μια άλλη», λέει ο κ. Major.
«Η ερώτηση- κλειδί είναι αν μία ή περισσότερες χώρες της ευρωζώνης θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωσης χρέους. Η πραγματικότητα είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει. Οι επενδυτές δεν ξέρουν τι να πιστέψουν», λέει ο κ. Owen
Όντως, το σημείο στο οποίο όλοι οι παρατηρητές της αγοράς κρατικού χρέους φαίνεται να συμφωνούν είναι ότι η μεταβλητότητα θα συνεχίσει να κυριαρχεί στη συγκεκριμένη αγορά για αρκετό χρονικό διάστημα.

ΠΗΓΗ: The Financial Times Ltd.

Χρυσός --- Gold December 2010 (GCZ10)

Πετρέλαιο - Crude Oil WTI March 2011 (CLH11)

E-Mini S&P 500 December 2010 (ESZ10)

Ευρώ – δολάριο ----- Euro FX December 2010 (E6Z10)

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Στρατηγική για trading στην Ισοτιμία ευρώ / δολαρίου ( euro / usd )

Στρατηγική για trading στην Ισοτιμία ευρώ / δολαρίου ( euro / usd )
κόκκινες μπάρες = οι εβδομάδες με αρνητική απόδοση (πτωτικές εβδομάδες)
Μπλέ μπάρες = οι εβδομάδες με θετική απόδοση (ανοδικές εβδομάδες)

Μπλέ γραμμή = RSI = Relative Strength Index = επί το Ελληνικότερον, δείκτης σχετικής ενδυνάμωσης των 9 εβδομάδων.

Μώβ γραμμή = Κινητός μέσος όρος των 6 παρατηρήσεων του RSI.

Αν και η εβδομάδα δεν έχει κλείσει ακόμη, οι ενδείξεις παραμένουν πτωτικές.


Ερμηνεία και στρατηγική. ( Μόνον για τους συνετούς και υπομoνετικούς traders.)

Την εβδομάδα κατά την οποία η μπλέ γραμμή θα περάσει πάνω από την μώβ, παίρνουμε long θέσεις - δηλαδή θέσεις αγοράς - θέσεις για άνοδο (και τις διατηρούμε για όσο διάστημα η μπλέ γραμμή διατηρείται πάνω από την μώβ)

Την εβδομάδα κατά την οποία η μπλέ γραμμή θα περάσει κάτω από την μώβ, παίρνουμε short θέσεις - δηλαδή θέσεις πώλησης - θέσεις για πτώση (και τις διατηρούμε για όσο διάστημα η μπλέ γραμμή διατηρείται κάτω από την μώβ).Σήμερα βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο.


(Ευχές για επιτυχημένες συναλλαγές - Trade well - Λευτέρης Ρ.)

Στρατηγική για trading στον δείκτη S&P 500 (ΗΠΑ).

Στρατηγική για trading στον δείκτη S&P 500 (ΗΠΑ).

Τον δείκτη συνθέτουν οι μετοχές των 500 μεγαλύτερων εταιρειών των ΗΠΑ.

Κόκκινες μπάρες = οι εβδομάδες με αρνητική απόδοση (πτωτικές εβδομάδες)
Πράσινες μπάρες = οι εβδομάδες με θετική απόδοση (ανοδικές εβδομάδες)

Μπλέ γραμμή = RSI = Relative Strength Index = επί το Ελληνικότερον δείκτης
σχετικής ενδυνάμωσης των 9
εβδομάδων.

Κίτρινη γραμμή = Κινητός μέσος όρος των 6 παρατηρήσεων του RSI.

Αν και δεν ολοκληρώθηκε η εβδομάδα , οι ενδείξεις παραμένουν πτωτικές

Ερμηνεία και στρατηγική. (Μόνον για τους συνετούς και υπομoνετικούς traders).

Την εβδομάδα κατά την οποία η μπλέ γραμμή θα περάσει πάνω από την κίτρινη παίρνουμε long θέσεις - δηλαδή θέσεις αγοράς - θέσεις για άνοδο (και τις διατηρούμε για όσο διάστημα η μπλέ γραμμή διατηρείται πάνω από την κίτρινη).

Την εβδομάδα κατά την οποία η μπλέ γραμμή θα περάσει κάτω από την κίτρινη παίρνουμε short θέσεις - δηλαδή θέσεις πώλησης - θέσεις για πτώση (και τις διατηρούμε για όσο διάστημα η μπλέ γραμμή διατηρείται κάτω από την κίτρινη).Σήμερα βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο.

(Ευχές για επιτυχημένες συναλλαγές - Trade well - Λευτέρης Ρ.)

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

«Οδηγίες» για αποδοτικές τοποθετήσεις κεφαλαίων στα ισχυρότερα ETFs διεθνώς.

«Οδηγίες» για αποδοτικές τοποθετήσεις κεφαλαίων στα ισχυρότερα ETFs διεθνώς.

Η EKPHΞH στα Exchanged Traded Funds (ETFs) άλλαξε εντελώς τον επενδυτικό χάρτη, θέτοντας εν αμφιβόλω την κυριαρχία των κλασικών αμοιβαίων κεφαλαίων και επιτρέποντας στους επενδυτές, θεσμικούς και ιδιώτες, να τοποθετηθούν «εικονικά» σε κάθε μεγάλη αγορά, σε κάθε μορφή επένδυσης, αλλά και σε ορισμένες μικρότερες αγορές.

Ουσιαστικά πρόκειται για παθητικά αμοιβαία κεφάλαια τα οποία διαπραγματεύονται ακριβώς όπως και οι μετοχές, ενώ μπορούν να αγοραστούν ή να πωληθούν οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των αγορών στις οποίες είναι εισηγμένα. Eχουν στην κατοχή τους κεφάλαια-ρεκόρ ύψους 940 δισ. δολαρίων (αφορά αποκλειστικά την αγορά των ΗΠΑ) έως την 31η Οκτωβρίου του 2010, ενώ στα τέλη του 2009 τα αντίστοιχα κεφάλαια έφθαναν στα 794 δισ. δολάρια και αναμένεται ότι έως τα τέλη του τρέχοντος έτους θα διαμορφωθούν στο επίπεδο του ενός τρισ. δολαρίων.

Στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2010 οι εισροές κεφαλαίων έφθασαν στα 89 δισ. δολάρια, καθώς οι επενδυτές «έριξαν» χρήματα σε ETFs που τοποθετούνται σε μετοχές ανεπτυγμένων αγορών, σε ομόλογα και σε πολύτιμα μέταλλα. Τα ETFs κερδίζουν μερίδιο στις αγορές «κλέβοντας» το αντίστοιχο που διατηρούν τα αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία (με εξαίρεση τα money-market funds) έχουν υπό διαχείριση κεφάλαια που φθάνουν τα οκτώ τρισ. δολάρια.

Στα πλεονεκτήματα των ETFs περιλαμβάνονται οι χαμηλές προμήθειες (σε σχέση με τις αντίστοιχες των αμοιβαίων κεφαλαίων), η διαφάνεια στις τοποθετήσεις που πραγματοποιούν και η θετική επίπτωση στη φορολογική κατάσταση των επενδυτών, καθώς προσφέρουν μεν καλές αποδόσεις άλλα όχι με τέτοιο τρόπο ώστε το εισόδημα των επενδυτών από τις τοποθετήσεις τους να «φουσκώνει» υπερβολικά.

Αυτά τα κεφάλαια έχουν έκθεση σε συγκεκριμένους δείκτες, όπως για παράδειγμα ο Standard & Poor'Αs 500 ή ο Russell 2000, αλλά και σε επενδύσεις όπως ο χρυσός, το φυσικό αέριο, τα «junk» ομόλογα και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα που έχουν προστασία από τις αυξομειώσεις του πληθωρισμού.

«Πολλοί επενδυτές κατανοούν τα πλεονεκτήματα της διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου τους. Τα ETFs προσφέρουν υψηλή διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου με χαμηλό κόστος», τονίζει ο κ. Gus Sauter, επικεφαλής επενδύσεων στην εταιρία Vanguard. Είναι απόλυτα κατανοητό ότι οι επενδυτές επιθυμούν να έχουν ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο, καθώς οι τοποθετήσεις μόνο σε αμερικανικές μετοχές δεν αποδίδουν καλά την τελευταία 10ετία, με τον S&P 500 να είναι πρακτικά αμετάβλητος σε αυτό το διάστημα. Καθώς η δυναμική τής παγκόσμιας οικονομίας απομακρύνεται από τις ανεπτυγμένες αγορές και εστιάζεται στις αναδυόμενες, αυξάνει η διάθεση των επενδυτών να «εκτεθούν» στις αγορές Κίνας, Ινδίας και Βραζιλίας.

Οι δραστήριοι (active) traders έχουν έντονη δραστηριότητα στα ETFs. Αρκετοί οι οποίοι αρέσκονται στο επονομαζόμενο day trading (δηλαδή στην αγοραπωλησία μετοχών ή άλλων μορφών επενδύσεων σε ημερήσια βάση) επιλέγουν ως καλύτερη λύση τα ETFs. Μεταξύ των πλέον αγαπημένων τους επιλογών είναι τα Direxion Daily Financial Bull 3x Shares και Direxion Daily Financial Bears 3x Shares.

Ο κλάδος των ETFs χαρακτηρίζεται από συγκεντρωτισμό. Τα 10 μεγαλύτερα εξ αυτών (υπάρχουν περίπου 1.000 παγκοσμίως) αντιστοιχούν στο 40% του κλάδου και έχουν τρεις εκδότες: iShares (η οποία ανήκει στην BlackRock), State Street Advisors και Vanguard, οι οποίοι διαχειρίζονται το 82% των κεφαλαίων. Οι ημερήσιες διαπραγματεύσεις (trading) σε ETFs αγγίζουν τα 62 δισ. δολάρια και αντιστοιχούν στο 25% του όγκου συναλλαγών στα αμερικανικά χρηματιστήρια.



Τρόποι επένδυσης
Τα ETFs είναι μία δύναμη δημοκρατίας στις αγορές. Με ένα «κλικ» με το ποντίκι του ηλεκτρονικού υπολογιστή ο ιδιώτης επενδυτής μπορεί να τοποθετηθεί «εικονικά» σε μετοχές ανά την υφήλιο και σε εμπορεύματα που μέχρι στιγμής ήταν δύσκολο να αγοραστούν και προορίζονταν μόνο για τους θεσμικούς επενδυτές.

Προσπαθήστε να αγοράσετε 100.000 ουγκιές αργύρου και κατόπιν να βρείτε ένα μέρος για να τοποθετήσετε με ασφάλεια αυτή την ποσότητα. Πολύ δύσκολο, όντως. Oμως είναι απόλυτα εύκολο να αγοράσετε 100 μετοχές του ETFs iShares Silver Trust (με κάθε μία εξ αυτών να αντιστοιχεί σε 1.000 ουγκιές αργύρου). Πρόκειται για ένα ETF που έχει προσελκύσει κεφάλαια 60 δισ. δολαρίων από τη δημιουργία του το 2006 έως και σήμερα.

Η τιμή του ETF iShares Silver Trust τα τελευταία 5 χρόνια.

Το μεγαλύτερο ETF που τοποθετείται σε εμπορεύματα είναι το SPDR Gold Trust (GLD), το οποίο διαθέτει αποθέματα χρυσού αξίας 60 δισ. δολαρίων. Το γεγονός ότι είναι τόσο δημοφιλές μεταξύ των επενδυτών έχει συμβάλει στην αύξηση της τιμής του χρυσού κατά 25% φέτος.

Η τιμή του ETF  SPDR Gold Shares  (GLD) τα τελευταία 5 χρόνια.

Κάθε μετοχή του GLD –αυτή τη στιγμή η αξία της φθάνει στα 134 δολάρια– αντιστοιχεί με το 1/10 της ουγκιάς χρυσού, ενώ από αυτό το ποσό αφαιρείται προμήθεια 0,40% ετησίως. Με τόσο χαμηλή προμήθεια είναι απόλυτα κατανοητή η αγάπη των επενδυτών προς το συγκεκριμένο ETF εάν συνυπολογιστεί η τρελή κούρσα του χρυσού από το 2008 έως και σήμερα.

Πάντως υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι υψηλές εισροές κεφαλαίων στα ETFs μπορεί να δημιουργήσουν «φούσκα» σε ορισμένες αγορές εμπορευμάτων, όπως για παράδειγμα αυτή του αργύρου, ο οποίος έχει ενισχυθεί (στην αμερικανική αγορά) κατά 20% στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2010.

Οι επενδυτές έχουν επικεντρωθεί σε τοποθετήσεις σε εμπορεύματα και άλλες πρώτες ύλες προκειμένου να επωφεληθούν από την αυξανόμενη ζήτησή τους στις αναδυόμενες αγορές. Παράλληλα φοβούνται ότι η πρόσφατη απόφαση της Fed να «ρίξει» 600 δισ. δολάρια –ουσιαστικά να τυπώσει νέο χρήμα– για την αγορά αμερικανικών κρατικών ομολόγων θα αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο το δολάριο και θα προκαλέσει πληθωριστικές πιέσεις.

Αρκετοί όμως από τους επενδυτές απευθείας στις αγορές εμπορευμάτων υποστηρίζουν ότι τα ETFs έχουν αποδυναμώσει τις αγορές, έχουν χαλάσει τις ισορροπίες τους. Για παράδειγμα –τονίζουν– η ζήτηση χρυσού στην κοσμηματοποιία έχει υποχωρήσει καθώς η τιμή του μετάλλου συνεχώς αυξάνει.

Oμως οι υποστηρικτές τους επιμένουν για τα οφέλη τους. «Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να δημιουργήσεις ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο. Κάθε μορφή επένδυσης είναι ανοικτή και μάλιστα με εξαιρετικά χαμηλό κόστος», υπογραμμίζει ο κ. Charles Schwab, ιδρυτής και πρόεδρος της ομώνυμης εταιρίας (Charles Schwab).

Η εταιρία έχει στηρίξει τα ETFs, με τους πελάτες της να έχουν τοποθετήσει σε αυτά 100 δισ. δολάρια. Η ετήσια προμήθεια που χρεώνει για τοποθετήσεις σε ETFs είναι 0,75% επί των κερδών για χαρτοφυλάκια αξίας 500.000 δολαρίων και σταδιακά χαμηλότερο όσο αυξάνει η αξία του χαρτοφυλακίου.



Τα πλεονεκτήματα
Η βασική διαφορά μεταξύ των ETFs και των αμοιβαίων κεφαλαίων είναι ότι τα αμοιβαία κεφάλαια μπορούν να διαπραγματευτούν μόνο μία φορά σε μία ημέρα συναλλαγών. Αντίθετα τα ETFs –όπως και οι μετοχές– ανά πάσα στιγμή, από την έναρξη έως τη λήξη μιας συνεδρίασης. Τα περισσότερα αμοιβαία κεφάλαια έχουν ενεργή διαχείριση, ενώ τα ETFs παθητική. Οι διαχειριστές των αμοιβαίων κεφαλαίων είναι απρόθυμοι να αποκαλύψουν τις ακριβείς τοποθετήσεις τους, κυρίως για λόγους ανταγωνισμού. Αντίθετα τα ETFs είναι απολύτως «διάφανα», αποκαλύπτοντας τα πάντα.

Το πλέον δραστήριο ETF είναι το SPDR S&P 500, το οποίο κλείνει 18 χρόνια λειτουργίας τον Ιανουάριο του 2011. Εξίσου δραστήρια είναι τα iShares Russell 2000 (το οποίο επενδύει στον δημοφιλή δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης των ΗΠΑ), PowerShares QQQ Trust, το οποίο τοποθετείται στον Nasdaq, και το iShares MSCI Emerging Markets, το οποίο τοποθετείται στις αναδυόμενες αγορές.

Τα ETFs χρησιμοποιούνται και από τα hedge funds προκειμένου να στοιχηματίσουν υπέρ ή κατά συγκεκριμένων κλάδων στις αγορές. Θεωρείται ότι έχουν μεγάλο μερίδιο σε ETFs όπως τα SPDR S&P Retail και SPDR KBW Regional Banking.

Υπάρχουν ETFs τα οποία τοποθετούνται στις αγορές ομολόγων, όπως είναι τα iShares Barclays TIPS Bond Fund (τοποθετείται σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα τα οποία έχουν προστασία από τις αυξομειώσεις του πληθωρισμού) και iShares iBoxx Investment-Grade Corporate Bonds, που τοποθετείται σε εταιρικά ομόλογα.

Τα ETFs iShares είναι ιδιαίτερα επιτυχημένα, αντιστοιχώντας σε περιθώριο λειτουργικού κέρδους 40% για την BlackRock, η οποία τα εξαγόρασε το 2009 από την Barclays έναντι 14 δισ. δολαρίων, καθώς η βρετανική τράπεζα προχωρούσε σε πωλήσεις μονάδων προκειμένου να «μαζέψει» τον ισολογισμό της μετά το ισχυρό πλήγμα από την κρίση.

Τα Vanguard Emerging Markets και iShares MSCI Emerging Markets βρίσκονται σε… πόλεμο, προκειμένου να συγκεντρώσουν την προτίμηση των επενδυτών, καθώς τοποθετούνται σε μετοχές των αναδυόμενων αγορών. Το ETF του iShares είναι μεγαλύτερο διαθέτοντας κεφάλαια 48 δισ. δολαρίων, ενώ το αντίστοιχο της Vanguard έχει 40 δισ. δολάρια, κερδίζοντας συνεχώς έδαφος καθώς έχει χαμηλότερη προμήθεια (φθάνει στο 0,27%, ενώ του iShares είναι στο 0,72%). Το ETFs είχε άνοδο 14% έως την 31η Οκτωβρίου, δηλαδή την ίδια με τον δείκτη MSCI Emerging Markets, ενώ το iShares 11,4%.

Μεταξύ των πιο δημοφιλών ETFs είναι αυτά που προσφέρουν μέρισμα. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα SPDR S&P Dividend ETF, iShares DJ Selected Dividend Index Fund.

Ταυτόχρονα είναι πολύ εύκολο να τοποθετηθεί κάποιος στα ομόλογα χρησιμοποιώντας τα εξής ETFs: SPDR Barclays Capital High-Yield Bond (με yield 8,5%) και iShares S&P National AMT-Fee Muni (με yield 3,5%).

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι επενδυτές μπορούν να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τα ETFs μέσω αρκετών ιστοσελίδων. Αναφέρουμε ορισμένες: cefconnect.com, xtf.com, etfdb.com, etftrends.com καθώς και Morningstar, Yahoo! και MarketWatch.

Ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο κάποιος επενδυτής θα επιλέξει να ενημερωθεί για τα ETFs θα ήταν καλό να το πράξει, καθώς «ήρθαν για να μείνουν» και μάλιστα έχουν όλα τα εχέγγυα να γίνουν όλο και πιο σημαντικά.

E-Mini S&P 500 December 2010 (ESZ10)

Ευρώ – δολάριο ----- Euro FX December 2010 (E6Z10)

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

10ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου με λήξη το 2020. Η τιμή του βρίσκεται στο 69,26. Τα ομόλογα αυτά, όταν εκδίδονται έχουν τιμή 100.

10ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου με λήξη το 2020. Η τιμή του βρίσκεται στο 69,26. Τα ομόλογα αυτά, όταν εκδίδονται έχουν τιμή 100. Κατά μίαν ερμηνεία όσο χαμηλότερα βρίσκεται η τιμή ενός ομολόγου τόσο μεγαλύτερη απόδοση προσφέρει αλλά και τόσο λιγοστεύει η φερεγγυότητα του εκδότη του (στην συγκεκριμένη περίπτωση του Ελληνικού Δημοσίου).
Το ομόλογο αυτό (με κωδικό ISIN GR0124032666) εάν διακρατηθεί μέχρι την λήξη του και όλα εξελιχθούν ομαλά θα προσφέρει στο κάτοχό του ετησιοποιημένη απόδοση (δηλαδή απόδοση για κάθε χρόνο που θα το κατέχει μέχρι το 2020) της τάξεως του 11,72% ετησίως (εξαιρετική απόδοση , εφόσον όμως ο κίνδυνος είναι μηδενικός).
Από το διάγραμμα του ομολόγου μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα και για την φερεγγυότητα και τις προοπτικές του Ελληνικού Δημοσίου. Οσο υψηλότερα κινείται η τιμή του ομολόγου τόσο βελτιώνονται τα επίπεδα αξιοπιστίας του Ελληνικού Κράτους. Οσο χαμηλότερα κινείται τόσο περισσότερο δυσοίωνες είναι οι προοπτικές της οικονομίας.

Σήματα αγορών – πωλήσεων. Ισχύουν μόνο για την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Πραγματικές συναλλαγές - Πραγματικές επενδύσεις - Δείτε συγκεντρωτικά τα Αποτελέσματα (Κέρδη / ζημίες).

Πραγματικές συναλλαγές - Πραγματικές επενδύσεις - Δείτε συγκεντρωτικά τα Αποτελέσματα (Κέρδη / ζημίες).
Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται όλες οι συναλλαγές τις οποίες πραγματοποιήσαμε από την 25η Σεπτεμβρίου 2009 έως σήμερα και για τις οποίες ενημερώνεσθε ανελλιπώς , κάθε φορά κατά την οποία ανοίγουμε ή κλείνουμε μία θέση.
Μπορείτε να ανατρέξετε πίσω στις ημερομηνίες τις οποίες αναφέρω και κατά τις οποίες δημοσίευσα και τα σχετικά πινακίδια των συναλλαγών. Σε αυτά περιλαμβάνονται αναλυτικά στοιχεία για κάθε πράξη.
Στην τελευταία κολώνα με εντονώτερα γράμματα παρουσιάζονται τα % ποσοστά μικτού κέρδους (+) ή μικτής ζημίας (-) , τα οποία προέκυψαν από την ολοκλήρωση της κάθε μίας συναλλαγής. Οι συναλλαγές οι οποίες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί (δηλαδή παραμένουν ανοικτές), δεν εμφανίζουν στην τελευταία κολώνα ποσοστό κέρδους ή ζημίας και κατά συνέπεια παραμένουν κενά τα σχετικά κουτάκια έως ότου κλείσει (ολοκληρωθεί) η συναλλαγή μας.

Καλή επιτυχία στις συναλλαγές σας ( Trade well ) - Λευτέρης Ρ.

Ευχαριστώ θερμά τον εξαιρετικό επαγγελματία του χώρου των επενδύσεων , τον καλό φίλο Χρήστο Δημητρ.......


Οι επενδύσεις τις οποίες πραγματοποιώ, ενέχουν τον κίνδυνο απώλειας του συνολικού κεφαλαίου το οποίο κάθε φορά επενδύεται και σε κάποιες περιπτώσεις ενέχουν τον κίνδυνο απωλειών ποσών ακόμη και μεγαλύτερων και από το κεφάλαιο που αρχικά επενδύσαμε.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται στις παρακάτω αποφάσεις, οι οποίες αφορούν:
1.-στην χρονική στιγμή κατά την οποία θα επενδύσετε (θα ανοίξετε θέση)
2.-στο αν θα επενδύσετε σε άνοδο , σε πτώση ή εάν θα μείνετε εκτός αγοράς
3.-στο τι θα αφορά η επένδυσή σας , (δείκτη, μετοχή, ισοτιμία, εμπόρευμα κλπ)
4.-στην χρονική στιγμή κατά την οποία θα κλείσετε την θέση σας είτε με κέρδος, είτε με ζημία προκειμένου να κλειδώσετε τα κέρδη σας
ή να προστατεύσετε το κεφάλαιό σας
5.-στο ποσοστό και το ποσό του διαθέσιμου κεφαλαίου σας, το οποίο προορίζετε για τέτοιου τύπου επενδύσεις (δηλαδή επενδύσεις οι
οποίες ενέχουν κίνδυνο ζημιών).
{Σας συνιστώ πάντοτε το μεγαλύτερο μέρος του διαθέσιμου κεφαλαίου σας, να παραμένει σε επενδύσεις
μηδενικού κινδύνου , δηλαδή σε καταθέσεις και κρατικά ομόλογα με μηδενικό κίνδυνο (risk free) }.

Για να πραγματοποιήσετε τις συναλλαγές αυτές, πρέπει να διαθέτετε την ανάλογη εμπειρία και παράλληλα να απευθυνθείτε σε φορέα και επαγγελματία του χώρου, ο οποίος να διαθέτει τις απαραίτητες άδειες και πιστοποιήσεις από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τις ανάλογες πράξεις.

Στόχος μας
Η ετήσια συνολική απόδοση των επενδύσεών μας να υπερβεί και τις δύο παρακάτω αποδόσεις :
1.- την υψηλότερη θετική απόδοση των μεγάλων διεθνών ή του ελληνικού χρηματιστηρίων.
2.-εφόσον η παραπάνω απόδοση δεν είναι θετική, τότε στόχος μας γίνεται, η υπέρβαση των αποδόσεων των προθεσμιακών καταθέσεων ή των ομολόγων μηδενικού ρίσκου (risk free κρατικών ομολόγων υψηλής διαβάθμισης)

Money management
Στα πλαίσια επίτευξης του ανωτέρω στόχου μας, η χρηματική κατανομή των κεφαλαίων μας τα οποία κάθε φορά επενδύουμε, πραγματοποιείται σε τμήματα-μέρη του συνολικού μας κεφαλαίου-fund (το οποίο προορίζεται για τον σκοπό αυτό). Φροντίζουμε κάθε φορά το ποσοστό του κεφαλαίου που εκθέτουμε σε κίνδυνο να κινείται στα πλαίσια του 5% έως 50% του συνολικού κεφαλαίου που έχουμε διαθέσει για τέτοιες επενδύσεις.

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Οταν τα χρηματιστήρια κατέρρεαν, αυτός κατάφερε αποδόσεις 34%

Οταν τα χρηματιστήρια κατέρρεαν, αυτός κατάφερε αποδόσεις 34%

$47 ΔΙΣ. ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΓΚΟΥΡΟΥ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ, ΓΟΥΟΡΕΝ ΜΠΑΦΕΤ

Ποιες περγαμηνές έχει να παρουσιάσει στον κ. Μπάφετ ο κ. Κομπς; Επί των ημερών του, στα συνολικά πέντε χρόνια λειτουργίας της, η Castle Point Capital Management, με 400 εκατ. δολάρια κεφάλαια υπό διαχείριση, έχει προσφέρει αποδόσεις 34%, την ώρα που ο δείκτης Standard & Poor’s 500 στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης υποχωρούσε σε ποσοστό 5%. Θρίαμβος, αν αναλογιστεί κανείς ότι επένδυσε και σόρταρε σε μετοχές χρηματοοικονομικών εταιρειών την περίοδο της κατάρρευσης των αγορών, το 2007-2009. Γεννημένος στη Σαρασότα της Φλόριντα, ο κ. Κομπς,
που αποφοίτησε το 1993 από το Πανεπιστήμιο Florida State με πτυχία στην Οικονομία και τη Λειτουργία Πολυεθνικών Επιχειρήσεων, έχει εργαστεί στην τραπεζική ρυθμιστική αρχή της Φλόριντα και στην ασφαλιστική εταιρεία «Progressive», ενώ καθοριστικό ρόλο στη γνωριμία του με τον κ. Μπάφετ διαδραμάτισε ο στενός συνεργάτης του 80χρονου μεγιστάνα και αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway, ο κ. Τσάρλι Μάνγκερ. Το διακύβευμα πάντως παραμένει μεγάλο και τα στοιχήματα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού έχουν ήδη αρχίσει. Θα καταφέρει ο κ. Κομπς να οδηγήσει την αυτοκρατορία του κ. Μπάφετ στη νέα εποχή;
Για τους επενδυτές της Berkshire Hathaway το ζήτημα είναι κατά πόσον η δυναμική, αλλά όχι εντυπωσιακή απόδοση και η λιγοστή εμπειρία του κ. Κομπς θα διασφαλίσουν ότι το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, ύψους 100 δισ. δολαρίων, του ομίλου θα συνεχίσει να ακμάζει όταν θα έχει εκλείψει ο κύριος διαχειριστής του.
Η πορεία της μετοχής της Berkshire Hathaway από τα 305,00 δολάρια τον Ιούνιο του 1980 στις 121.300,00 σήμερα Νοέμβριο 2010 παρουσιάζοντας αύξηση της τιμής της κατά 400 φορές. Αυτό σημαίνει ότι μία αρχική επένδυση 10 χιλ δολαρίων το 1980 σήμερα έχει φθάσει να αξίζει 4 εκατομμύρια δολάρια.


Τοντ Κομπς - O ΜΠΑΦΕΤ ΤΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ
» Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Berkshire Hathaway ανέρχεται στα 200 δισ. δολάρια, είναι δηλαδή κατά πολύ υψηλότερη αυτής της «General Electric» ή της «Google». »
Το λαμπερό χαρτοφυλάκιο του κ. Μπάφετ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και ποσοστό 13% στον οίκο αξιολόγησης Moody’s. »
Ο κ. Κομπς δεν θα επωμιστεί μόνος, ως επικεφαλής επενδύσεων, το βαρύ φορτίο της διαδοχής του κ. Μπάφετ. Στο πλευρό του, ως διευθύνων σύμβουλος, εκτιμάται ότι θα βρεθεί ο επί μακρόν επικεφαλής της εταιρείας κοινής ωφέλειας της Berkshire κ. Ντέιβιντ Σόκολ, ενώ αναζητείται και ένα τρίτο πρόσωπο, που θα αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου. »
Περισσότερα από 700 άτομα έστειλαν βιογραφικό για τη θέση του επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης επενδύσεων της Berkshire, ωστόσο ο κ. Κομπς πήρε τη δουλειά
χάρη σε μια επιστολή του προς τον κ. Μάνγκερ και ένα τηλεφώνημα στον κ. Μπάφετ. Ο ίδιος ο κ. Μπάφετ ξεκίνησε την αυτοκρατορία του με ένα αρχικό κεφάλαιο... 100 δολαρίων και 105.000 δολάρια από επτά συνεταίρους.
Πρόσφατα, η Berkshire Hathaway προσέφερε 34 δισ. δολάρια για την απόκτηση του 77,4% της αμερικανικής εταιρείας σιδηροδρόμων «Burlington Northern Santa Fe».

Είναι νεαρός (μόλις 39 ετών) και άσημος - ένας απλός διαχειριστής hedge funds
Κι όμως, ετοιμάζεται να γίνει ένας βασιλιάς που θα κρατάει στα χέρια του την τύχη 100 δισ. δολαρίων.
Τι είδε το 80χρονο «λιοντάρι της Νεμπράσκα» και τον έχρισε διάδοχο;

Γεννημένος στις 27 Ιανουαρίου του 1971, πρώην διευθύνων σύμβουλος της μικρής και άσημης επενδυτικής εταιρείας Castle Point Capital Management, ο κ. Τοντ Κομπς
δεν είναι και ο πιο γνωστός άνθρωπος στον κόσμο. Η τύχη του ωστόσο πρόκειται να αλλάξει στο άμεσο μέλλον και το όνομά του να ακουστεί ολοένα και περισσότερο -γιατί όχι; μεταξύ των ισχυρότερων ανθρώπων στην υφήλιο. Ο λόγος; Ο 39χρονος διαχειριστής κεφαλαίων είναι ο άνθρωπος που πήρε το χρίσμα να διαδεχτεί τον κ. Γουόρεν Μπάφετ, στον οποίο ο γνωστός ως «γκουρού των επενδύσεων» ή, αλλιώς, «προφήτης της Ομάχα» ετοιμάζεται να παραδώσει τα κλειδιά της χρυσοφόρου επενδυτικής του εταιρείας, Berkshire Hathaway.
Με περιουσία που αποτιμάται στις μέρες μας στα 47 δισ. δολάρια, ο 80χρονος πλέον κ. Μπάφετ έχει επανειλημμένα συμπεριληφθεί στη λίστα του «Forbes» με τους 100
πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, καταλαμβάνοντας άλλοτε τη δεύτερη (πίσω από τον κ. Μπιλ Γκέιτς) και άλλοτε την τρίτη (ακολουθώντας και τον κ. Κάρλος Σλιμ) θέση.
Ινδαλμα των business in USA και σύμβολο της παραμυθένιας εκδοχής του αμερικανικού ονείρου, ο κ. Μπάφετ έχει αποφασίσει πλέον να αποσυρθεί και να αφοσιωθεί αποκλειστικά στο φιλανθρωπικό του έργο, με το οποίο καταπιάνεται ήδη εδώ και πολλά χρόνια. Εχοντας καταφέρει να μετατρέψει τη μικρή Ομάχα της Νεμπράσκα σε σύγχρονη Μέκκα για τους επενδυτές όλου του κόσμου, ο «σοφός της Ομάχα» σκοπεύει να δωρίσει, σταδιακά, το 99% της αμύθητης περιουσίας του, ενώ έχει προσφέρει στο ίδρυμα «Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς» το ποσό των 6 δισ. δολαρίων.
Ο νεαρός και άσημος κ. Κομπς ανέλαβε ήδη τη διαχείριση ενός σημαντικού μέρους -αξίας 100 δισ. δολαρίων- του χαρτοφυλακίου της Berkshire Hathaway, πυροδοτώντας τις φήμες που τον θέλουν να επικρατεί στην κούρσα της διαδοχής τού κάθε άλλο παρά κουρασμένου κ. Μπάφετ. Το θερμό καλωσόρισμα, μάλιστα, που του απηύθυνε ο τελευταίος την πρώτη μέρα του κ. Κομπς στη νέα του δουλειά δεν αφήνει πολλές αμφιβολίες για την εκτίμηση που του τρέφει. «Πάντα ήταν ερωτευμένος με την Berkshire», είπε μιλώντας στους «New York Times». «Ξέρω ότι θα είναι καλός, αλλά είναι και ο σωστός τύπος ανθρώπου. Δεν θέλουμε κάποιον που θα προσπαθεί να μαντέψει εάν μπορεί να βγάλει 100 εκατ. δολάρια με μας ή 200 εκατ. δολάρια με τον επόμενο».
Οσο και αν ψάξει κανείς, δύσκολα θα ανακαλύψει ανάλογες δηλώσεις αβροφροσύνης του «λιονταριού της Νεμπράσκα» -ένα ακόμα προσωνύμιο που έχει αποδοθεί στον κ. Μπάφετ- για κάποιον από τους συνεργάτες του.
Οπως ο μέντοράς του, έτσι και ο 39χρονος κ. Κομπς έχει ΜΒΑ από το Columbia Business School και ξεκίνησε την καριέρα του στον χώρο των επενδύσεων από τη διαχείριση hedge funds. Ανάλογα προσόντα ωστόσο είχε και ο κ. Λι Λου, του οποίου ο κ. Κομπς επιβλήθηκε στη μάχη για την εύνοια του κ. Μπάφετ. Τι ήταν, λοιπόν, αυτό που τον έκανε να ξεχωρίσει ως πρώτος μεταξύ ίσων; Μια αρκετά πειστική εξήγηση επιχείρησε να δώσει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, σκιαγραφώντας το προφίλ του Νο 1 υποψηφίου για τη διαδοχή του κ. Μπάφετ στην
ηγεσία της Berkshire Hathaway: υπό τη διαχείριση του κ. Κομπς, η μικρή Castle Point Capital Management κατάφερε να αντιμετωπίσει την παγκόσμια οικονομική κρίση με αξιοπρόσεκτη επιτυχία, εν αντιθέσει με πολλές ομοειδείς εταιρείες, οι οποίες βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο... Υπό τις οδηγίες του, λοιπόν, η εταιρεία πέτυχε αποδόσεις των επενδύσεών της 14% το 2006 και 17% το 2007. Το δύσκολο, από κάθε άποψη, 2008 η εταιρεία είχε αρνητική απόδοση, αλλά σε ποσοστό μόλις 5,7%, ενώ το 2009 επέστρεψε στην κερδοφορία, δίνοντας στους πελάτες της αποδόσεις 6,2% κατά μέσο όρο. Οι μέτοχοι της Berkshire πάντως διατηρούν τις επιφυλάξεις τους και αυτές αποτυπώθηκαν ανάγλυφα στη Γουόλ Στριτ από την πρώτη κιόλας μέρα της ανάληψης των νέων καθηκόντων του κ. Κομπς, καθώς η μετοχή της έκανε βουτιά 5%. Οπως φαίνεται, ο κ. Κομπς έχει δύσκολο έργο μπροστά του, καθώς θα χρειαστεί να πείσει πολύ κόσμο για τις ικανότητές του - και όχι μόνο τον κ. Μπάφετ...

Από τον Μίδα στον Σόρος

Στρατηγική για trading στην Ισοτιμία ευρώ / δολαρίου ( euro / usd )

Στρατηγική για trading στην Ισοτιμία ευρώ / δολαρίου ( euro / usd )
κόκκινες μπάρες = οι εβδομάδες με αρνητική απόδοση (πτωτικές εβδομάδες)
Μπλέ μπάρες = οι εβδομάδες με θετική απόδοση (ανοδικές εβδομάδες)

Μπλέ γραμμή = RSI = Relative Strength Index = επί το Ελληνικότερον, δείκτης σχετικής ενδυνάμωσης των 9 εβδομάδων.

Μώβ γραμμή = Κινητός μέσος όρος των 6 παρατηρήσεων του RSI.

Η εβδομάδα που έκλεισε υπήρξε πτωτική (κόκκινη) εβδομάδα για την ισοτιμία euro / usd . Συνεχίζουν να παραμένουν οι πτωτικές ενδείξεις όπως έχουμε ήδη αναφέρει από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, καθώς η εβδομάδα 8 έως 12 Νοεμβρίου 2010, σηματοδότησε αλλαγή των ενδείξεων της πορείας της ισοτιμίας ευρώ / δολαρίου ( euro / usd ) σε πτωτική. Η ισοτιμία κατά την εβδομάδα αλλαγής της τάσης σε πτωτική ( 8 έως 12 Νοεμβρίου 2010) κινήθηκε στο εύρος 1,4085 - 1,3573..
Οι ενδείξεις, όπως θα διαβάσετε παρακάτω (ερμηνεία και στρατηγική), παραμένουν πτωτικές και για την εβδομάδα που ξεκινά μεθαύριο Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010.


Ερμηνεία και στρατηγική. ( Μόνον για τους συνετούς και υπομoνετικούς traders.)

Την εβδομάδα κατά την οποία η μπλέ γραμμή θα περάσει πάνω από την μώβ, παίρνουμε long θέσεις - δηλαδή θέσεις αγοράς - θέσεις για άνοδο (και τις διατηρούμε για όσο διάστημα η μπλέ γραμμή διατηρείται πάνω από την μώβ)

Την εβδομάδα κατά την οποία η μπλέ γραμμή θα περάσει κάτω από την μώβ, παίρνουμε short θέσεις - δηλαδή θέσεις πώλησης - θέσεις για πτώση (και τις διατηρούμε για όσο διάστημα η μπλέ γραμμή διατηρείται κάτω από την μώβ).Σήμερα βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο.


(Ευχές για επιτυχημένες συναλλαγές - Trade well - Λευτέρης Ρ.)

Στρατηγική για trading στον δείκτη S&P 500 (ΗΠΑ).


Στρατηγική για trading στον δείκτη S&P 500 (ΗΠΑ).

Τον δείκτη συνθέτουν οι μετοχές των 500 μεγαλύτερων εταιρειών των ΗΠΑ.

Κόκκινες μπάρες = οι εβδομάδες με αρνητική απόδοση (πτωτικές εβδομάδες)
Πράσινες μπάρες = οι εβδομάδες με θετική απόδοση (ανοδικές εβδομάδες)

Μπλέ γραμμή = RSI = Relative Strength Index = επί το Ελληνικότερον δείκτης
σχετικής ενδυνάμωσης των 9
εβδομάδων.

Κίτρινη γραμμή = Κινητός μέσος όρος των 6 παρατηρήσεων του RSI.

Η εβδομάδα που έκλεισε υπήρξε ανοδική (πράσινη) εβδομάδα για τον S&P 500, συνεχίζοντας το ανοδικό σερί των τελευταίων 12 εβδομάδων , κατά τις οποίες είχαμε μόνο 2 πτωτικές (κόκκινες) εβδομάδες και 10 ανοδικές. Παρόλα ταύτα όμως οι ενδείξεις παραμένουν πτωτικές όπως έχουμε ήδη αναφέρει από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, καθώς η εβδομάδα 8 έως 12 Νοεμβρίου 2010, σηματοδότησε αλλαγή των ενδείξεων της πορείας του S&P 500 σε πτωτική. Ο S&P 500 κατά την εβδομάδα αλλαγής της τάσης σε πτωτική ( 8 έως 12 Νοεμβρίου 2010) κινήθηκε στο εύρος 1.226,84 - 1.194,08 μονάδων.
Οι ενδείξεις, όπως θα διαβάσετε παρακάτω (ερμηνεία και στρατηγική), παραμένουν πτωτικές και για την εβδομάδα που ξεκινά μεθαύριο Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010.

Ερμηνεία και στρατηγική. (Μόνον για τους συνετούς και υπομoνετικούς traders).

Την εβδομάδα κατά την οποία η μπλέ γραμμή θα περάσει πάνω από την κίτρινη παίρνουμε long θέσεις - δηλαδή θέσεις αγοράς - θέσεις για άνοδο (και τις διατηρούμε για όσο διάστημα η μπλέ γραμμή διατηρείται πάνω από την κίτρινη).

Την εβδομάδα κατά την οποία η μπλέ γραμμή θα περάσει κάτω από την κίτρινη παίρνουμε short θέσεις - δηλαδή θέσεις πώλησης - θέσεις για πτώση (και τις διατηρούμε για όσο διάστημα η μπλέ γραμμή διατηρείται κάτω από την κίτρινη).Σήμερα βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο.

(Ευχές για επιτυχημένες συναλλαγές - Trade well - Λευτέρης Ρ.)

Χρυσός --- Gold December 2010 (GCZ10)

Πετρέλαιο - Crude Oil WTI March 2011 (CLH11)