Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Απλά μαθήματα επενδύσεων από τον Warren Buffett

Απλά μαθήματα επενδύσεων από τον Warren Buffett


Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το επενδυτικό ρεκόρ ενός ανθρώπου όπως ο Warren Buffett, ο οποίος έχει κατορθώσει να «ανεβάσει» την αξία κεφαλαιοποίησης της Berkshire Hathaway στο εντυπωσιακό επίπεδο των 205 δισ. δολαρίων. Oμως κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, ο κ. Buffett έχει επενδύσει σε μετοχές οι οποίες έχουν ακολουθήσει αρνητική ή έστω απογοητευτική πορεία. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι: ConocoPhilips, U.S. Bancorp, Kraft Foods, Sanofi-Aventis, Johnson & Johnson και Wells Fargo.
Η διαφορά είναι ότι αυτές οι εταιρίες διαθέτουν εξαιρετικά ικανές διοικήσεις. Με δεδομένο ότι –ή έστω υποθέτοντας το– ο κ. Buffett δεν έχει πέσει θύμα πλάνης, αυτή τη στιγμή οι επενδυτές έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν τις μετοχές των συγκεκριμένων εταιριών πολύ φθηνότερα απ' ό,τι τις πήρε ο μεγαλύτερος γκουρού των χρηματαγορών.


Η μετοχή της U.S. Bancorp διαπραγματεύεται κατά μέσο όρο στα 23 δολάρια, δηλαδή αρκετά χαμηλότερα από τα 31 δολάρια που πλήρωσε η Berkshire Hathaway για να την αποκτήσει. Η ConocoPhilips είναι στα 61 δολάρια, ενώ ο κ. Buffett την είχε αγοράσει προς 73 δολάρια. Ο γαλλικός φαρμακευτικός όμιλος Sanofi-Aventis (οι μετοχές του είναι εισηγμένες στην αμερικανική αγορά) διαπραγματεύεται στα 34 δολάρια, ενώ ο κ. Buffett την αγόρασε προς 40 δολάρια. Η Kraft Foods είναι στα 32 και ο κ. Buffett την αγόρασε στα 33 δολάρια. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι βασίζουμε την εκτίμησή μας για την τιμή αγοράς αυτών των μετοχών από την Berkshire Hathaway, βάσει της ετήσιας επιστολής που στέλνει κάθε χρόνο ο κ. Buffett στους μετόχους της εταιρίας.

Ο κ. Buffett δεν θέλησε να συζητήσει τη διάρθρωση του χαρτοφυλακίου της Berkshire Hathaway με το Barron's. Oμως τον Μάρτιο του 2009, σε συνέντευξή του στο CNBC, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Σαφώς κάνω πολλά λάθη… Αυτό είναι μέρος του παιχνιδιού. Αυτό που πρέπει, όμως, να πετύχεις είναι να ισορροπήσεις τις ζημιές με τα κέρδη». Οντως αυτή η προσέγγιση ανταποκρίνεται πλήρως σε αγορές της Berkshire που αφορούν τις μετοχές των Coca-Cola και Procter & Gamble, τις οποίες έχει αγοράσει η εταιρία στη δεκαετία του '80 και αυτή τη στιγμή διαπραγματεύονται 10 φορές υψηλότερα σε σύγκριση με τα χρήματα που είχε δώσει τότε ο κ. Buffett. Σημειώνεται ότι το μερίδιο της P&G έφθασε «έμμεσα» στο χαρτοφυλάκιο της Berkshire. Αρχικά η εταιρία κατείχε μετοχές της Gillette, την οποία, όμως, η P&G εξαγόρασε το 2005.

Σε ό,τι αφορά την ConocoPhilips ο κ. Buffett εκμυστηρεύτηκε στο CNBC ότι έκανε λάθος γιατί αγόρασε τη μετοχή της εταιρίας όταν η τιμή του πετρελαίου βρισκόταν στα 100 δολάρια ανά βαρέλι. Κατόπιν, όμως, η τιμή του πετρελαίου κατέρρευσε και μαζί με αυτήν υποχώρησε και η μετοχή της ConocoPhilips.
Η Berkshire έχασε περί του ενός δισ. δολαρίων από αυτή της την επένδυση και έχει φροντίσει να μειώσει το μερίδιό της στην εταιρία στο μισό, σε σύγκριση με αυτό που κατείχε στα τέλη του 2008.
Η Berkshire κατέχει μετοχές της Wells Fargo πάνω από 20 χρόνια. Αν και ο κ. Buffett έχει κερδίσει από αυτή του την επένδυση, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τότε είχε αγοράσει τη μετοχή σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή. Τα τελευταία χρόνια η Berkshire Hathaway φροντίζει να αυξήσει το μερίδιό της στη Wells Fargo, αγοράζοντας τη μετοχή της κατά μέσο όρο στο επίπεδο των 32 δολαρίων. Αυτή τη στιγμή η μετοχή έχει υποχωρήσει κοντά στα 26 δολάρια. Oσο για την Johnson & Johnson, σήμερα διαπραγματεύεται κοντά στα 64 δολάρια, ενώ ο κ. Buffett την είχε εξαγοράσει προς 60 δολάρια.


Αποτιμήσεις
Το σημαντικό είναι οι αποτιμήσεις των μετοχών στις οποίες τοποθετείται η Berkshire Hathaway. Για παράδειγμα η Sanofi-Aventis διαπραγματεύεται προς επτά φορές τα προβλεπόμενα κέρδη για το 2010. Η Wells Fargo διαπραγματεύεται λιγότερο από 10 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη για το 2011. Θεωρείται –σε μακροχρόνιο ορίζοντα– ως μία από τις χρηματοοικονομικές εταιρίες των ΗΠΑ με την καλύτερη διοίκηση. Η, δε, U.S. Bancorp διαπραγματεύεται 11 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη για το 2011.


Oπως ήταν αναμενόμενο στην επιστολή του τον Μάρτιο του 2009, ο κ. Buffett φρόντισε να μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για τις μετοχές που κατείχε η Berkshire Hathaway. Τόνισε ότι η Berkshire αποφάσισε να μειώσει το μερίδιο που κατείχε σε ConocoPhilips, Moody's, P&G και J&J το 2008 προκειμένου να έχει μετρητά για να πραγματοποιήσει ορισμένες εξαιρετικές τοποθετήσεις, όπως αυτή στις Swiss Re και Dow Chemical. Φρόντισε, όμως, να προσθέσει ότι «οι μετοχές αυτών των τεσσάρων εταιριών θα κινηθούν υψηλότερα στο μέλλον».
Ο κ. Buffett είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά κάθε μορφή επένδυσης: μετοχές, ομόλογα, νομίσματα, εμπορεύματα αλλά και χρηματοπιστωτικά παράγωγα. Κατά καιρούς έχει τονίσει –υπό μορφή αστεϊσμού– ότι «δεν υπάρχουν βαθμοί δυσκολίας σε μία επένδυση». Ορισμένες φορές όσο πιο απλή είναι μία επένδυση τόσο καλύτερο είναι αυτό για τους επενδυτές. Κάθε χρόνο διαβάζει χιλιάδες σελίδες των οικονομικών αποτελεσμάτων των εταιριών. Τον Μάρτιο του 2009 υποστήριξε ότι σε ένα βράδυ διάβασε την έκθεση 550 σελίδων της American International Group (AIG), η οποία αφορούσε τις οφειλές της στα συνταξιοδοτικά ταμεία. Με δεδομένη την εγκυκλοπαιδική γνώση του για τη βιομηχανία, ο κ. Buffett πολύ συχνά επενδύει βασιζόμενος σε αυτές τις εκθέσεις. Πραγματοποίησε μία εξαιρετικά επικερδή επένδυση στην κινεζική πετρελαϊκή εταιρία PetroChina πριν από σχεδόν μία δεκαετία. Σύμφωνα με τον μεγαλοεπενδυτή, πρώτα διάβασε με κάθε προσοχή τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας και κατόπιν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αποτίμηση των δικών της αποθεμάτων πετρελαίου γινόταν σχεδόν στη μισή τιμή σε σύγκριση με την αντίστοιχη δυτικών πετρελαϊκών εταιριών.
Στον κ. Buffett αρέσει η απλότητα. Θεωρεί τη Wells Fargo μία τράπεζα υψηλών αποδόσεων, η οποία φροντίζει να παραμένει πιστή στις κλασικές τραπεζικές υπηρεσίες. Στο γ' τρίμηνο η τράπεζα προσέφερε τόκο μόλις 0,5% για τις καταθέσεις. Στις αρχές του 2009, όταν η μετοχή βρισκόταν κοντά στα 10 δολάρια, ο κ. Buffett δήλωσε στη συνέντευξή του στο CNBC ότι, μόλις τελειώσει η χρηματοπιστωτική κρίση, η Wells Fargo θα μπορούσε να έχει προ φόρων κέρδη 10 δισ. δολαρίων και επισφάλειες οι οποίες θα κυμανθούν από 10 έως 12 δισ. δολάρια. Δηλαδή τα μετά φόρων κέρδη της εταιρίας θα φθάσουν στα τέσσερα δολάρια ανά μετοχή.
Αυτή τη στιγμή, με δεδομένη την αδύναμη αμερικανική οικονομία, το σενάριο για τη Wells Fargo του κ. Buffett μοιάζει αρκετά αισιόδοξο. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι θα έχει μετά φόρων κέρδη 2,80 δολάρια ανά μετοχή το 2011 και 3,50 δολάρια ανά μετοχή το 2012. Εάν επιβεβαιωθούν, η μετοχή θα ξεπεράσει τα 30 δολάρια.

Πάντως –αν και στις 30 Ιουνίου 2010 η αξία του ήταν 55 δισ. δολάρια– το μετοχικό χαρτοφυλάκιο της Berkshire δεν είναι η βασική πηγή κερδοφορίας της εταιρίας, όπως ήταν πριν από 15 ή 20 χρόνια. Τώρα πλέον βασική πηγή κερδοφορίας είναι η ιδιοκτησία εταιριών, όπως για παράδειγμα η Burlington Northern ή η Geico, αρκετές εταιρίες κοινής ωφέλειας αλλά και μεγάλα μερίδια που κατέχει σε εταιρίες αντασφάλισης.


Βlue chips
Ορισμένες μετοχές στο χαρτοφυλάκιο της Berkshire μπορούν να αγοραστούν τώρα από τους επενδυτές σε χαμηλότερες τιμές απ' ό,τι πλήρωσε η εταιρία. Τουλάχιστον για τους επενδυτές οι οποίοι θέλουν να στοιχηματίσουν σε ανάκαμψη των blue chips.
Ο κ. Buffett δεν δημοσιοποιεί την πορεία του χαρτοφυλακίου της Berkshire. Βάσει της δικής μας εκτίμησης φέτος έχει σχεδόν μηδενική απόδοση, ενώ το 2009 είχε κέρδη 17%, ενώ ο S&P 500 είχε κέρδη 23%.
Την ίδια ώρα, όμως, ο κ. Buffett φροντίζει να έχει στην κατοχή του και προνομιούχες μετοχές εταιριών, οι οποίες δεν διαπραγματεύονται στις αγορές. Διαθέτει προνομιούχες μετοχές της Goldman Sachs αξίας πέντε δισ. δολαρίων και της General Electric αξίας τριών δισ. δολαρίων. Και οι δύο προσφέρουν μερισματική απόδοση 10% και «περιέχουν» και εγγυήσεις που αξίζουν περί των δύο δισ. δολαρίων στην περίπτωση της Goldman Sachs.
Πολλοί επαγγελματίες των αγορών θεωρούν ότι, μετά από μία απογοητευτική δεκαετία, τα blue chips είναι η καλύτερη επιλογή για τους επενδυτές εντός της επόμενης 10ετίας. Εάν, δε, κάποιος επιλέξει να τοποθετηθεί στις εταιρίες που αρέσουν στον κ. Buffett ίσως κατορθώσει να «μοιραστεί» μαζί του και τα κέρδη του…