Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Χρυσός: Στα 1.400 δολ. με "φρέσκους" αγοραστές

Χρυσός: Στα 1.400 δολ. με "φρέσκους" αγοραστές

Οι τιμές του χρυσού ανήλθαν σε νέο ονομαστικό ιστορικό ρεκόρ, σε απόσταση αναπνοής από τα 1.400 δολάρια ανά ουγγιά, καθώς οι επενδυτές προσφεύγουν στην σχετική ασφάλεια του πολύτιμου μετάλλου μετά την απόφαση της Federal Reserve να προσφέρει ακόμη περισσότερη ρευστότητα στην αμερικανική οικονομία, που αποδυνάμωσε περαιτέρω το δολάριο.
Το ράλι του κίτρινου μετάλλου πρωτοστάτησε στα εύρωστα κέρδη των εμπορευμάτων επί δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, όπου το πετρέλαιο ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα δύο ετώ και πλέον.

Traders αναφέρουν ότι το ράλι του χρυσού πυροδότησε «φρέσκια» ζήτηση από επενδυτές που λαμβάνουν θέσεις στο μέταλλο, ενώ οι παραδοσιακοί «παίκτες» παρέμειναν κατά κύριο λόγο στο περιθώριο.
«Υπάρχουν νέοι αγοραστές στην αγορά,» δήλωσε Λονδρέζος χρηματιστής.
Το μεσημέρι της Παρασκευής στο Λονδίνο η τιμή του χρυσού ανήλθε στο ρεκόρ των 1.394,06 δολ. ανά ουγγιά. Σε πραγματικές τιμές, προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό, το ιστορικό υψηλό του χρυσού διαμορφώνεται στα 2.300 δολάρια και είχε επιτευχθεί το 1980.
Από τον Ιανουάριο φέτος, οι τιμές του κίτρινου μετάλλου έχουν εκτιναχθεί πάνω από 26%.
Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η ζήτηση στην φυσική αγορά εκτινάσσεται στην Ινδία ενόψει της έναρξης του φεστιβάλ Diwali, που είναι παραδοσιακά η πιο δραστήρια περίοδος αγοράς του μετάλλου.