Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

«Σχεδόν όλοι πιστεύουν ότι έγιναν μεγάλες ατασθαλίες», λέει ο επονομαζόμενος «Σερίφης της Wall Street»

Δικαστική έρευνα στη Wall Street πλήττει την αξιοπιστία της. Πλήγμα στην αξιοπιστία της Wall Street κατάφεραν οι δικαστικές έρευνες για εσωτερική πληροφόρηση.

Οι δικαστικές υποθέσεις εσωτερικής πληροφόρησης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μπορεί να πείσουν τους επενδυτές ότι το παιχνίδι είναι στημένο. Ακόμη και πριν τη δημοσιοποίηση της ομοσπονδιακής έρευνας γύρω από τη χρήση εσωτερικής πληροφόρησης από διαχειριστές hedge funds, μικρο-επενδυτές άρχιζαν ήδη να αποσύρουν τις επενδύσεις τους από τη Wall Street παρά τα σημαντικά κέρδη από την άνοιξη του 2009.
Τα hedge funds είναι κερδοσκοπικά αμοιβαία κεφάλαια που ποντάρουν πάνω στις διακυμάνσεις των αγορών και χρησιμοποιούνται κυρίως από πλούσιους ή θεσμικούς επενδυτές. Οι Αμερικανοί απέσυραν φέτος περισσότερα από 60 δισ. δολάρια από αμοιβαία κεφάλαια, μετακινώντας τα ποσά αυτά σε κρατικά ομόλογα και ασφαλή αμοιβαία. Την ίδια στιγμή, τράπεζες όπως η Wells Fargo, αναφέρουν σημαντική άνοδο των αποταμιεύσεων.
Παρότι η επενδυτική ανησυχία θεωρείται φυσιολογική σε εποχές οικονομικής αβεβαιότητας, η παρούσα κρίση δεν θυμίζει καμιά προηγούμενη. Η ύφεση αυτή συνέπεσε με αναταραχή στις αγορές, που χρονολογείται ήδη από την περασμένη δεκαετία, αλλά και με την κατάρρευση της φούσκας των εταιριών του Ιντερνετ, καθώς και τα δαπανηρά σκάνδαλα της Enron και της WorldCom.
Οι επενδυτές βίωσαν πρόσφατα την κατάρρευση επενδυτικών κολοσσών όπως της Bear Stearns και της Lehman Brothers. Τέλος, σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, η είδηση της γιγάντιας απάτης του Μπέρνι Μέιντοφ, ήλθε ως επιστέγασμα των δυσοίωνων εξελίξεων.
«Σχεδόν όλοι στη Wall Street πιστεύουν ότι έγιναν μεγάλες ατασθαλίες», λέει ο πρώην κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Ελιοτ Σπίτσερ, που στη θητεία του ως επικεφαλής των δικαστικών υπηρεσιών της πολιτείας της Νέας Υόρκης είχε αποκτήσει το παρατσούκλι «Σερίφης της Wall Street» ως διώκτης διεφθαρμένων επενδυτών.
Την εβδομάδα που μας πέρασε, το FBI πραγματοποίησε εφόδους στις έδρες τριών hedge funds και ορισμένων μεγάλων επενδυτικών εταιριών της Wall Street, όπως της Janus Capital Group. Την Τετάρτη, υπάλληλος εταιρίας, που προμήθευε εσωτερική πληροφόρηση σε διαχειριστές hedge funds συνελήφθη και αντιμετωπίζει κατηγορίες σύστασης και συμμορίας.
Η κατάρρευση-αστραπή του δείκτη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τον περασμένο Μάιο, που όπως αποδείχθηκε οφειλόταν σε απλό ηλεκτρονικό σφάλμα, αποτέλεσε χρήσιμη υπενθύμιση της υπεροχής που απολαμβάνουν τα αυτοματοποιημένα ηλεκτρονικά συστήματα συναλλαγών, ικανά να πραγματοποιούν εκατομμύρια αγοραπωλησίες σε κλάσμα δευτερολέπτου.
Ο Ελιοτ Σπίτσερ εξηγεί ότι οι νέες έρευνες για κρούσματα εσωτερικής πληροφόρησης αποδεικνύουν ότι το σύστημα ευνοεί μόνο τους μεγάλους επενδυτές. «Κανείς μικρο-επενδυτής, που κάθεται μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή δεν πρέπει να πιστέψει ότι μπορεί να έχει μεγαλύτερα κέρδη από ότι οι επενδυτικές εταιρίες», λέει ο κ. Σπίτσερ.