Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Οταν τα χρηματιστήρια κατέρρεαν, αυτός κατάφερε αποδόσεις 34%

Οταν τα χρηματιστήρια κατέρρεαν, αυτός κατάφερε αποδόσεις 34%

$47 ΔΙΣ. ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΓΚΟΥΡΟΥ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ, ΓΟΥΟΡΕΝ ΜΠΑΦΕΤ

Ποιες περγαμηνές έχει να παρουσιάσει στον κ. Μπάφετ ο κ. Κομπς; Επί των ημερών του, στα συνολικά πέντε χρόνια λειτουργίας της, η Castle Point Capital Management, με 400 εκατ. δολάρια κεφάλαια υπό διαχείριση, έχει προσφέρει αποδόσεις 34%, την ώρα που ο δείκτης Standard & Poor’s 500 στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης υποχωρούσε σε ποσοστό 5%. Θρίαμβος, αν αναλογιστεί κανείς ότι επένδυσε και σόρταρε σε μετοχές χρηματοοικονομικών εταιρειών την περίοδο της κατάρρευσης των αγορών, το 2007-2009. Γεννημένος στη Σαρασότα της Φλόριντα, ο κ. Κομπς,
που αποφοίτησε το 1993 από το Πανεπιστήμιο Florida State με πτυχία στην Οικονομία και τη Λειτουργία Πολυεθνικών Επιχειρήσεων, έχει εργαστεί στην τραπεζική ρυθμιστική αρχή της Φλόριντα και στην ασφαλιστική εταιρεία «Progressive», ενώ καθοριστικό ρόλο στη γνωριμία του με τον κ. Μπάφετ διαδραμάτισε ο στενός συνεργάτης του 80χρονου μεγιστάνα και αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway, ο κ. Τσάρλι Μάνγκερ. Το διακύβευμα πάντως παραμένει μεγάλο και τα στοιχήματα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού έχουν ήδη αρχίσει. Θα καταφέρει ο κ. Κομπς να οδηγήσει την αυτοκρατορία του κ. Μπάφετ στη νέα εποχή;
Για τους επενδυτές της Berkshire Hathaway το ζήτημα είναι κατά πόσον η δυναμική, αλλά όχι εντυπωσιακή απόδοση και η λιγοστή εμπειρία του κ. Κομπς θα διασφαλίσουν ότι το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, ύψους 100 δισ. δολαρίων, του ομίλου θα συνεχίσει να ακμάζει όταν θα έχει εκλείψει ο κύριος διαχειριστής του.
Η πορεία της μετοχής της Berkshire Hathaway από τα 305,00 δολάρια τον Ιούνιο του 1980 στις 121.300,00 σήμερα Νοέμβριο 2010 παρουσιάζοντας αύξηση της τιμής της κατά 400 φορές. Αυτό σημαίνει ότι μία αρχική επένδυση 10 χιλ δολαρίων το 1980 σήμερα έχει φθάσει να αξίζει 4 εκατομμύρια δολάρια.


Τοντ Κομπς - O ΜΠΑΦΕΤ ΤΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ
» Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Berkshire Hathaway ανέρχεται στα 200 δισ. δολάρια, είναι δηλαδή κατά πολύ υψηλότερη αυτής της «General Electric» ή της «Google». »
Το λαμπερό χαρτοφυλάκιο του κ. Μπάφετ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και ποσοστό 13% στον οίκο αξιολόγησης Moody’s. »
Ο κ. Κομπς δεν θα επωμιστεί μόνος, ως επικεφαλής επενδύσεων, το βαρύ φορτίο της διαδοχής του κ. Μπάφετ. Στο πλευρό του, ως διευθύνων σύμβουλος, εκτιμάται ότι θα βρεθεί ο επί μακρόν επικεφαλής της εταιρείας κοινής ωφέλειας της Berkshire κ. Ντέιβιντ Σόκολ, ενώ αναζητείται και ένα τρίτο πρόσωπο, που θα αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου. »
Περισσότερα από 700 άτομα έστειλαν βιογραφικό για τη θέση του επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης επενδύσεων της Berkshire, ωστόσο ο κ. Κομπς πήρε τη δουλειά
χάρη σε μια επιστολή του προς τον κ. Μάνγκερ και ένα τηλεφώνημα στον κ. Μπάφετ. Ο ίδιος ο κ. Μπάφετ ξεκίνησε την αυτοκρατορία του με ένα αρχικό κεφάλαιο... 100 δολαρίων και 105.000 δολάρια από επτά συνεταίρους.
Πρόσφατα, η Berkshire Hathaway προσέφερε 34 δισ. δολάρια για την απόκτηση του 77,4% της αμερικανικής εταιρείας σιδηροδρόμων «Burlington Northern Santa Fe».

Είναι νεαρός (μόλις 39 ετών) και άσημος - ένας απλός διαχειριστής hedge funds
Κι όμως, ετοιμάζεται να γίνει ένας βασιλιάς που θα κρατάει στα χέρια του την τύχη 100 δισ. δολαρίων.
Τι είδε το 80χρονο «λιοντάρι της Νεμπράσκα» και τον έχρισε διάδοχο;

Γεννημένος στις 27 Ιανουαρίου του 1971, πρώην διευθύνων σύμβουλος της μικρής και άσημης επενδυτικής εταιρείας Castle Point Capital Management, ο κ. Τοντ Κομπς
δεν είναι και ο πιο γνωστός άνθρωπος στον κόσμο. Η τύχη του ωστόσο πρόκειται να αλλάξει στο άμεσο μέλλον και το όνομά του να ακουστεί ολοένα και περισσότερο -γιατί όχι; μεταξύ των ισχυρότερων ανθρώπων στην υφήλιο. Ο λόγος; Ο 39χρονος διαχειριστής κεφαλαίων είναι ο άνθρωπος που πήρε το χρίσμα να διαδεχτεί τον κ. Γουόρεν Μπάφετ, στον οποίο ο γνωστός ως «γκουρού των επενδύσεων» ή, αλλιώς, «προφήτης της Ομάχα» ετοιμάζεται να παραδώσει τα κλειδιά της χρυσοφόρου επενδυτικής του εταιρείας, Berkshire Hathaway.
Με περιουσία που αποτιμάται στις μέρες μας στα 47 δισ. δολάρια, ο 80χρονος πλέον κ. Μπάφετ έχει επανειλημμένα συμπεριληφθεί στη λίστα του «Forbes» με τους 100
πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, καταλαμβάνοντας άλλοτε τη δεύτερη (πίσω από τον κ. Μπιλ Γκέιτς) και άλλοτε την τρίτη (ακολουθώντας και τον κ. Κάρλος Σλιμ) θέση.
Ινδαλμα των business in USA και σύμβολο της παραμυθένιας εκδοχής του αμερικανικού ονείρου, ο κ. Μπάφετ έχει αποφασίσει πλέον να αποσυρθεί και να αφοσιωθεί αποκλειστικά στο φιλανθρωπικό του έργο, με το οποίο καταπιάνεται ήδη εδώ και πολλά χρόνια. Εχοντας καταφέρει να μετατρέψει τη μικρή Ομάχα της Νεμπράσκα σε σύγχρονη Μέκκα για τους επενδυτές όλου του κόσμου, ο «σοφός της Ομάχα» σκοπεύει να δωρίσει, σταδιακά, το 99% της αμύθητης περιουσίας του, ενώ έχει προσφέρει στο ίδρυμα «Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς» το ποσό των 6 δισ. δολαρίων.
Ο νεαρός και άσημος κ. Κομπς ανέλαβε ήδη τη διαχείριση ενός σημαντικού μέρους -αξίας 100 δισ. δολαρίων- του χαρτοφυλακίου της Berkshire Hathaway, πυροδοτώντας τις φήμες που τον θέλουν να επικρατεί στην κούρσα της διαδοχής τού κάθε άλλο παρά κουρασμένου κ. Μπάφετ. Το θερμό καλωσόρισμα, μάλιστα, που του απηύθυνε ο τελευταίος την πρώτη μέρα του κ. Κομπς στη νέα του δουλειά δεν αφήνει πολλές αμφιβολίες για την εκτίμηση που του τρέφει. «Πάντα ήταν ερωτευμένος με την Berkshire», είπε μιλώντας στους «New York Times». «Ξέρω ότι θα είναι καλός, αλλά είναι και ο σωστός τύπος ανθρώπου. Δεν θέλουμε κάποιον που θα προσπαθεί να μαντέψει εάν μπορεί να βγάλει 100 εκατ. δολάρια με μας ή 200 εκατ. δολάρια με τον επόμενο».
Οσο και αν ψάξει κανείς, δύσκολα θα ανακαλύψει ανάλογες δηλώσεις αβροφροσύνης του «λιονταριού της Νεμπράσκα» -ένα ακόμα προσωνύμιο που έχει αποδοθεί στον κ. Μπάφετ- για κάποιον από τους συνεργάτες του.
Οπως ο μέντοράς του, έτσι και ο 39χρονος κ. Κομπς έχει ΜΒΑ από το Columbia Business School και ξεκίνησε την καριέρα του στον χώρο των επενδύσεων από τη διαχείριση hedge funds. Ανάλογα προσόντα ωστόσο είχε και ο κ. Λι Λου, του οποίου ο κ. Κομπς επιβλήθηκε στη μάχη για την εύνοια του κ. Μπάφετ. Τι ήταν, λοιπόν, αυτό που τον έκανε να ξεχωρίσει ως πρώτος μεταξύ ίσων; Μια αρκετά πειστική εξήγηση επιχείρησε να δώσει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, σκιαγραφώντας το προφίλ του Νο 1 υποψηφίου για τη διαδοχή του κ. Μπάφετ στην
ηγεσία της Berkshire Hathaway: υπό τη διαχείριση του κ. Κομπς, η μικρή Castle Point Capital Management κατάφερε να αντιμετωπίσει την παγκόσμια οικονομική κρίση με αξιοπρόσεκτη επιτυχία, εν αντιθέσει με πολλές ομοειδείς εταιρείες, οι οποίες βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο... Υπό τις οδηγίες του, λοιπόν, η εταιρεία πέτυχε αποδόσεις των επενδύσεών της 14% το 2006 και 17% το 2007. Το δύσκολο, από κάθε άποψη, 2008 η εταιρεία είχε αρνητική απόδοση, αλλά σε ποσοστό μόλις 5,7%, ενώ το 2009 επέστρεψε στην κερδοφορία, δίνοντας στους πελάτες της αποδόσεις 6,2% κατά μέσο όρο. Οι μέτοχοι της Berkshire πάντως διατηρούν τις επιφυλάξεις τους και αυτές αποτυπώθηκαν ανάγλυφα στη Γουόλ Στριτ από την πρώτη κιόλας μέρα της ανάληψης των νέων καθηκόντων του κ. Κομπς, καθώς η μετοχή της έκανε βουτιά 5%. Οπως φαίνεται, ο κ. Κομπς έχει δύσκολο έργο μπροστά του, καθώς θα χρειαστεί να πείσει πολύ κόσμο για τις ικανότητές του - και όχι μόνο τον κ. Μπάφετ...