Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Ζημίες πολλών δισ. κρύβουν για τις τράπεζες οι παράτυπες κατασχέσεις. Εμπλέκονται στην υπόθεση χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που κατέχουν σύνολο στεγαστικών δανείων ύψους 6,4 τρισ. δολαρίων.

Ζημίες πολλών δισ. κρύβουν για τις τράπεζες οι παράτυπες κατασχέσεις. Εμπλέκονται στην υπόθεση χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που κατέχουν σύνολο στεγαστικών δανείων ύψους 6,4 τρισ. δολαρίων.

Παράλληλα, οι παράτυπες κατασχέσεις ενδέχεται να προκληθούν περαιτέρω κραδασμοί στην αγορά κατοικίας .
Η αναστάτωση από το σκάνδαλο των εσπευσμένων πλειστηριασμών ενδέχεται να επιφέρει ζημίες πολλών δισ. δολαρίων σε πολλές μεγάλες τράπεζες, ενώ παράλληλα μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω κραδασμούς στην αγορά κατοικίας και να καταφέρει πλήγμα στις προσπάθειες της κυβέρνησης να βοηθήσει τους δανειολήπτες να διατηρήσουν τα σπίτια τους. Τους κινδύνους αυτούς επισημαίνει έρευνα που εκπόνησε επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου μετά την αποκάλυψη ότι πολλές στεγαστικές τράπεζες επέσπευσαν χιλιάδες πλειστηριασμούς κατοικιών χωρίς επαρκείς ελέγχους των σχετικών εγγράφων. Η εν λόγω επιτροπή επισημαίνει πως, αν αποδειχθεί ότι είναι εκτεταμένες αυτές οι ατασθαλίες, οι συνέπειες ενδέχεται να είναι σοβαρότατες, καθώς εμπλέκονται στην υπόθεση χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που κατέχουν σύνολο στεγαστικών δανείων ύψους 6,4 τρισ. δολαρίων. Η υπόθεση έχει αναγκάσει μεγάλες τράπεζες, όπως οι Bank of America, JPMorgan Chase & Co. και η GMAC Mortgage της Ally Financial Inc., να διακόψουν τους πλειστηριασμούς.

Η σχετική έκθεση επισημαίνει πως «τα σαφή και αδιαμφισβήτητα δικαιώματα ιδιοκτησίας αποτελούν θεμέλιο της αγοράς στέγης, που θα καταρρεύσει αν καταρρεύσουν αυτά». Ο κίνδυνος που εγκυμονεί η υπόθεση είναι να μη γνωρίζουν οι δανειολήπτες αν καταβάλλουν τη δόση τους στον σωστό αποδέκτη, οπότε τα δικαστήρια μπορεί να κηρύξουν άκυρους τους πλειστηριασμούς. Στην περίπτωση αυτή, πολλές μεγάλες τράπεζες θα βρεθούν να έχουν στην κατοχή τους στεγαστικά δάνεια από τα οποία πίστευαν πως έχουν απαλλαγεί, και το αποτέλεσμα θα είναι να καταγράψουν ζημίες δισ. δολαρίων. Οπως τόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής που συνέταξε την έκθεση, πρόκειται για «εξαιρετικά σύνθετο πρόβλημα, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί μηδαμινό, αλλά μπορεί να αποδειχθεί και καταστρεπτικό». Η κυβέρνηση Ομπάμα, πάντως, υποστηρίζει πως δεν χρειάζεται να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ.

Οπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Times, για πολλούς Αμερικανούς ορισμένοι τραπεζικοί κολοσσοί όπως η Bank of America αποτελούν πλέον μηχανές πλειστηριασμών. Αρχικά έδωσαν στον κόσμο στεγαστικά δάνεια που δεν ήσαν σε θέση να αποπληρώσουν και τώρα βγάζουν τα σπίτια τους σε πλειστηριασμό με συνοπτικές διαδικασίες. Η κατάσταση είναι, όμως, πολύ περίπλοκη για ορισμένους υπαλλήλους τραπεζών όπως η Μπρέντα Σέιμουρ, στην οποία αναφέρεται η αμερικανική εφημερίδα. Εχει εγκλωβιστεί ανάμεσα σε δυστυχείς δανειολήπτες που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους και σε επενδυτές που έχουν στην κατοχή τους στεγαστικά δάνεια και δεν δέχονται αναδιάρθρωση των δανείων ή μείωση των οφειλόμενων ποσών. Προ ημερών της τηλεφώνησε μία κυρία που είχε πάρει στεγαστικό δάνειο και της αφηγήθηκε τη γνώριμη, πλέον, ιστορία της απόλυσης από την εργασία της και των συσσωρευμένων απλήρωτων λογαριασμών που ακολούθησαν. Είχε ήδη επιτύχει να εγκριθεί τροποποίηση του δανείου τους, αλλά παράλληλα είχε επίσης δρομολογηθεί η διαδικασία του πλειστηριασμού... Η κυρία Σέιμουρ ήταν ανήσυχη πως ίσως ήταν ήδη πολύ αργά για να ανασταλεί η απόφαση...