Γερμανικές εξηγήσεις για τον μόνιμο μηχανισμό
Τα δύο ισχυρότερα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης «βγήκαν στην άμυνα» για να αντιμετωπίσουν τις επικρίσεις όσον αφορά στην πρόταση δημιουργίας μόνιμου συστήματος για την αποτροπή μελλοντικών χρηματοπιστωτικών κρίσεων που μπορούν να αποσταθεροποιήσουν το ευρώ.
Καθώς το κόστος κρατικού δανεισμού για τα πιο αδύναμη μέλη της ευρωζώνης εκτινάχτηκε σε νέα υψηλά στις αγορές, η κ. Angela Merkel, η καγκελάριος της Γερμανίας, και ο κ. Wolfgang Schäuble, υπουργός Οικονομικών, προασπίστηκαν το αίτημά τους να δοθεί μια μόνιμη λύση η οποία θα αποτρέπει την «άτακτη αναδιοργάνωση» εθνικών χρεών στο μέλλον.
Το σχέδιο να τεθεί υπό συζήτηση ένας τέτοιος μηχανισμός, που συμφωνήθηκε σε επίπεδο ηγετών της Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα, επέκρινε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Jean-Claude Trichet, εκτιμώντας ότι θα αυξήσει άμεσα το κόστος δανεισμού κρατών όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.
«Τίποτα απολύτως απ’ όσα ισχύουν στα μέτρα του υπάρχοντος μηχανισμού διάσωσης για το σύνολο της ευρωζώνης και για την Ελλάδα δεν πρόκειται να αλλάξει», δήλωσε η κ. Merkel σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. «Αυτό που κάνουμε είναι συζητήσεις για το μέλλον».
Ο κ. Schäuble, από την πλευρά του, κοινοποίησε άρθρο του στους 26 ομολόγους του υπουργούς της Ε.Ε. κι έδωσε βαρυσήμαντο λόγο στη Σορβόνη στο Παρίσι, υποστηρίζοντας πλήρως τη συμφωνία επανεξέτασης της συνθήκης της Λισαβόνας για την ίδρυση ενός τέτοιου μόνιμου μηχανισμού.
Τόνισε ότι οι ιδιώτες πιστωτές θα πρέπει να εμπλακούν κι αυτοί στον μελλοντικό μηχανισμό διάσωσης, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι πειθαρχημένες αγορές θα ενισχύσουν τις ευρωπαϊκές κυρώσεις για τη συγκράτηση των ελλειμμάτων και των χρεών των κυβερνήσεων.
Ευχαριστούμε την εξειδικευμένη σε θέματα διεθνούς οικονομίας, καλή φίλη, Ντ. Μελ. η οποία πρόσφατε βρέθηκε στο Βερολίνο για επαγγελματικούς λόγους.