Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

ΟΙ ΓΛΟΥ (Glou) ΣΤΟΝ ΛΑΚΚΟ ΜΕ ΤΑ PUMA

Για κατάχρηση ύψους 115 εκατ. ευρώ καταγγέλλει τους γνωστούς Πειραιώτες businessmen η πολυεθνική και αυτοί απαντούν: «Μας κατηγορούν αυτοί που πρόσφατα μας βράβευαν»
Ο Γιώργος και ο Αντώνης Γλου εδώ και καιρό είχαν να παλέψουν με τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που η κρίση τους δημιούργησε. Σαν να μην έφτανε αυτό,τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν και τις σοβαρές καταγγελίες της γερμανικής «Puma» περί κατάχρησης του διόλου ευκαταφρόνητου ποσού των 115 εκατ. ευρώ.

Δεν είναι και μικρό πράγμα λοιπόν τα «παιδιά του Πειραιά» να ξυπνούν τη Δευτέρα και ξαφνικά να μαθαίνουν από τα media πως κατηγορούνται για απάτη. Μικρή κοινωνία η γενέθλια πόλη τους, γρήγορα αναστατώθηκε από τις φήμες. Λογικό ήταν λοιπόν πολλοί φίλοι και γνωστοί τους να σπεύσουν στο γνωστό καφέ-στέκι που οι δύο δημιούργησαν στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη για να ρωτήσουν το αυτονόητο: «Γιατί, ρε παιδιά;». Ανάμεσα σε όλους, πήγαμε κι εμείς, για να βρούμε τους δύο επιχειρηματίες σοκαρισμένους. Ο Γιώργος Γλου χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι μιλά κοφτά, με τη φωνή του να προδίδει αγανάκτηση. «Σε παρακαλώ να το γράψεις όπως το λέω. Εμείς είμαστε πιο “Puma” συγκριτικά με κάποιους εκπροσώπους της γερμανικής εταιρείας. Μαζί με τον αδελφό μου έχουμε επενδύσει 40 εκατ. ευρώ εδώ και 16 χρόνια. Σαράντα εκατ. ευρώ από τη δική μας τσέπη. Οχι από ταμεία τα οποία απλώς διαχειριζόμαστε. Οσοι σήμερα μας κατηγορούν είναι απλώς μάνατζερ. Πήραν από την εταιρεία λεφτά, αφού αμείβονται. Δεν έδωσαν όπως εμείς», τονίζει.

«ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΟΨΙΕΣ»
Η παραπάνω δήλωση μας παρακίνησε να επικοινωνήσουμε με τη γερμανική πολυεθνική που εδρεύει στο Μόναχο, κι αυτό διότι κάθε νόμισμα έχει δύο διαφορετικές όψεις. Για ποιον λόγο δηλαδή μια πολυεθνική να «θάψει» με τέτοιον τρόπο δύο επιτυχημένους συνεργάτες της όταν κερδίζει από αυτούς; Οι εκπρόσωποί της πολυεθνικής, λοιπόν, μας παρέπεμψαν στο μεγάλο δικηγορικό γραφείο Noerr και τον εκπρόσωπό του dr Michael Neumann που χειρίζεται την υπόθεση. «Σαφώς μια τόσο μεγάλη πολυεθνική σαν την “Puma” δεν τρελάθηκε ξαφνικά για να αρχίσει να κάνει ανακοινώσεις.

Κάποια στοιχεία υπάρχουν που βασίζουν τις υποψίες», απαντά στην ερώτησή μας για ποιον λόγο η πολυεθνική στην ανακοίνωσή της μιλά για «υποψίες συστηματικής κατάχρησης». Ο κ. Neumann μας είπε επίσης πως μέχρι στιγμής η υπόθεση δεν έχει φτάσει στην ελληνική Δικαιοσύνη, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις. «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε προχωρήσει σε κάποιου είδους νομική ενέργεια στη χώρα σας. Θα δούμε τις όποιες ενέργειές μας σε βάθος χρόνου, ενώ αν καταστεί ανάγκη θα βρούμε και τοπικό συνεργάτη με βάση τη διεθνή δικηγορική συμμαχία όπου ανήκουμε.

Ολα τα ενδεχόμενα όμως είναι ανοιχτά, καθώς η υπόθεση είναι σοβαρή και έχει στοιχίσει πολλά εκατομμύρια ευρώ στην “Puma”», τονίζει. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η γερμανική πολυεθνική διά στόματος του διευθύνοντος συμβούλου της κ. Jochen Zeitz κατήγγειλε πως τα αδέλφια Γλου «με συστηματικό τρόπο έκαναν καταχρήσεις 115 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας πλαστά οικονομικά στοιχεία στη γερμανική μητρική». Τη σχετική έρευνα διενήργησε η εταιρεία «Deloitte», της οποίας το πόρισμα χρησιμοποιεί σήμερα νομικά η «Puma».

Από τη μεριά του, ο Γιώργος Γλου απαντά : «Πήραμε μια ανύπαρκτη φίρμα το 1994 με τζίρο 1 εκατ. ευρώ. Σήμερα, η εταιρεία χάρη στις δικές μας προσπάθειες κάνει τζίρους 75 εκατ. ευρώ. Το αστείο είναι πως μας καταγγέλλουν αυτοί που πρόσφατα μας βράβευσαν. Γνωρίζεις πως η “Puma Ελλάδος” έχει βραβευτεί 6 φορές ως κορυφαία εταιρεία της Ευρώπης; Ξέρεις πως πραγματοποιούμε τζίρους επτά φορές μεγαλύτερους από την Πορτογαλία ή τη Μεγάλη Βρετανία; Πως έχουμε παρουσία εφάμιλλη με την εξαπλάσια σε πληθυσμό Ιταλία; Ποιος τα έκανε όλα αυτά; Ποιος επένδυσε σε μάρκετινγκ, σε τεράστιες αθλητικές προσωπικότητες όπως ο Ριβάλντο; Εγώ κι ο αδελφός μου. Τι άλλαξε τώρα και μετά τους τόσους επαίνους διαπίστωσαν ατασθαλίες;».
Πιο δίπλα, ο Αντώνης Γλου δεν μπορεί να πιστέψει πώς εξελίχθηκε η επιχειρηματική διαμάχη που εδώ και λίγο καιρό έχει ξεκινήσει με τους Γερμανούς. Στην ερώτησή μας για τον λόγο που οι Γερμανοί ζήτησαν αλλαγή διοίκησης πρόσφατα και για το κατά πόσο είχαν υπάρξει μηνύματα σε ό,τι αφορά τους διενεργούμενους ελέγχους από τη μητρική εταιρεία απαντά: «Δυστυχώς στη σημερινή δύσκολη κατάσταση της ελληνικής επιχειρηματικότητας αλλά και οικονομίας η “Puma” πίεζε για αλλαγή φιλοσοφίας. Μέχρι και τρόπο πληρωμών στους προμηθευτές μας πίεζαν να αλλάξουμε. Oποιος γνωρίζει όμως τις σημερινές δυσκολίες της αγοράς καταλαβαίνει γιατί αρνηθήκαμε σθεναρά αυτή την απαίτηση των συνεργατών μας. Αυτό πληρώνουμε τώρα».
Ο Αντώνης Γλου, όμως, προσθέτει και πως η συγκεκριμένη ανακοίνωση από τη μεριά των Γερμανών δεν είναι και τόσο αθώα, κυρίως ως προς τη χρονική της συγκυρία. Κι αυτό διότι στις 31 Δεκεμβρίου λήγει το συμβόλαιο μεταξύ των Ελλήνων και Γερμανών επιχειρηματιών. «Iσως να είναι ένας τρόπος αντίδρασης για να μην αποδώσουν σε εμάς την αξία που μας αναλογεί. Δεν μπορώ να γνωρίζω το σκεπτικό της συγκεκριμένης αντίδρασης. Γενικότερα οι Γερμανοί τα τελευταία χρόνια με μια σειρά μεγάλες εταιρείες τους έχουν μπερδέψει την ελληνική και τη διεθνή κοινή γνώμη. Περισσότερο μιλάμε για σκάνδαλα παρά για business από αυτή τη χώρα. Κάτι τέτοιο όμως είναι κρίμα, αφού η Γερμανία σε άλλη εικόνα μάς έχει συνηθίσει», τονίζει ο Aντώνης Γλου.
Ο κ. Neumman, απαντώντας στις συγκεκριμένες αιτιάσεις της οικογένειας Γλου, αρκείται να πει «no comment», συμπληρώνοντας: «Λογικό είναι να υπάρξουν από τη μεριά μας κινήσεις που θα αποδείξουν το αντίθετο. Περιμένετε και θα δείτε».
Ο Γιώργος Γλου, πάντως, εξακολουθεί να μην πιστεύει αυτό που έχει συμβεί. «Δεν είναι δυνατόν μια οικογένεια με προσφορά στην πόλη της να διασύρεται με αυτό τον τρόπο. Να μας καταγγέλλουν διά ανακοινώσεως για εγκληματικές ενέργειες και κατάχρηση 115 εκατ. ευρώ. Δηλαδή τι κάναμε; Κλέβαμε τον ίδιο μας τον εαυτό; Εχω πέσει από τα σύννεφα. Φαίνεται πως δυστυχώς οι Γερμανοί θέλουν να εκμεταλλευτούν μια δύσκολη συγκυρία της χώρας μας και να αποκομίσουν οφέλη. Ελπίζω η διαφορά μας να λυθεί με τον καλύτερο τρόπο, καθώς βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση. Δεν θα αφήσω όμως σε καμία περίπτωση να σπιλωθεί το όνομα της οικογένειάς μου. Λαμόγια δεν υπήρξαμε ποτέ. Το γνωρίζουν όλοι οι συνεργάτες μας, αλλά και οι συνοδοιπόροι μας στον αθλητισμό και την κοινωνία», καταλήγει ο Γιώργος Γλου.

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Από τη λαϊκή στα σαλόνια της μόδας Η οικογένεια Γλου έχει καταγωγή από τη Μικρά Ασία. «Γενάρχης» ήταν ο Δημήτρης Γλου, ο οποίος στη δεκαετία του ’50 από μια άδεια μικροπωλητή που πήρε κατάφερε να ζήσει τη φαμελιά του. Τα δυο του αγόρια, ο Αντώνης και ο Γιώργος, θα δημιουργήσουν το πρώτο δικό τους μαγαζί στην οδό Τσαμαδού, όπου πωλούν υλικά εστίασης. Η δουλειά πάει καλά και στα τέλη της δεκαετίας του ’80, διαβλέποντας τη στροφή των καταναλωτών στο επώνυμο και φθηνό ρούχο, δημιουργούν τη Γλου. Η εταιρεία εξαπλώνεται και στις αρχές του ’90 ακολουθεί το ρεύμα ανόδου της ελληνικής οικονομίας και κατανάλωσης. Οι δύο αδελφοί νιώθουν κυρίαρχοι σε μια αγορά που μεταλλάσσεται, αλλά και σε μια πόλη όπως ο Πειραιάς που ζει τις τελευταίες μεγάλες στιγμές της.

Είναι ο Πειραιάς της διασκέδασης, όπου όλη η Αθήνα τον επισκέπτεται για ξεφάντωμα στο «Βαρελάδικο» και στο «Καρπούζι». Εκεί και οι Αντώνης και Γιώργος Γλου δίνουν το «παρών». Είναι από τους ελάχιστους οικονομικούς παράγοντες που παίρνουν την πόλη τους στα σοβαρά και δημιουργούν θέσεις εργασίας. Η αντιπροσωπία της «Puma» τους απογειώνει και άμεσα περνούν στην επιχειρηματική ελίτ της χώρας, παρέα με τον Σωκράτη Κόκκαλη και τον έτερο Πειραιώτη φίλο τους Ανδρέα Κορασίδη. Η οικονομική κρίση όμως, ιδιαίτερα μετά το 2008, ανέτρεψε την πορεία αυτή. Κάτι η επενδυτική φόρα, κάτι η διάθεση για ανάπτυξη εκεί που δεν μπορούσε να υπάρξει, τα δύο αδέλφια βρέθηκαν γρήγορα με ανοίγματα - και αυτά τώρα επιχειρούν να περιορίσουν, σε έναν αγώνα δύσκολο αν κρίνουμε κι από την πορεία της ευρύτερης αγοράς. Ηδη η εταιρεία έχει περιορίσει το δίκτυο καταστημάτων της και έχει προχωρήσει σε εξορθολογισμό του κόστους. Ομως, οι περιορισμοί έχουν να κάνουν και με το lifestyle της άλλοτε γνωστής στην νυχτερινή ζωή οικογένειας.

ΕΛΕΩ ΚΡΙΣΗΣ
Το συμμάζεμα και τα «κάστρα» της Καστέλας.
Σε κάθε περίπτωση, η κρίση φαίνεται να ανατρέπει κατεστημένες απόψεις της οικογένειας. Ηδη ο όμιλος Γλου έχει προχωρήσει σε γενικό συμμάζεμα. Ακόμη και το lifestyle τους φαίνεται να έχουν αλλάξει οι γνωστοί επιχειρηματικοί παράγοντες της ένδυσης. «Μα είναι δυνατόν να ζητώ από τους εργαζομένους μου συστράτευση λόγω της κακής πορείας της αγοράς, να βλέπω πού πηγαίνει η κατανάλωση και από την άλλη μεριά να γυρνώ στα μπαράκια και τις δεξιώσεις;

Η εταιρεία μας, όπως και όλες οι άλλες, δίνει τη δική της μάχη», αναφέρει ο Γιώργος Γλου. Στην ερώτησή μας κατά πόσο θα «έπεφτε στη φωτιά» για χατίρι της επιχείρησής του, ο ίδιος απαντά: «Είχες γράψει πριν από καιρό για τα σπίτια μας στην Καστέλα. Τα χαρακτήρισες μάλιστα και ως κάστρα. Ναι. Εχουμε επιλέξει να ζούμε στην πόλη που αγαπάμε. Εμείς δεν… πουλήσαμε τον Πειραιά όπως έκαναν πολλοί άλλοι όταν έπιασαν κάποια καλά λεφτά. Ομως, ακόμα και αυτά τα σπίτια, αν χρειαστεί, θα τα θυσιάζαμε για την εταιρεία μας. Είμαστε νέοι ακόμα για να πάμε στα σπίτια μας. Τη μάχη θα τη δώσουμε γιατί πιστεύουμε πως ο όμιλος που με κόπο δημιουργήσαμε έχει μέλλον. Δεν έχουμε βγάλει λεφτά σε κρυφούς λογαριασμούς». Θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο Γιώργος Γλου, έχοντας ήδη δύο παιδιά, περιμένει και δίδυμα. Από τη μεριά του, ο Αντώνης Γλου με τη σύζυγο του Μελίνα (Μελάνα) Τουμανίδου έχουν τη 19χρονη κόρη τους Σταματίνα, η οποία φαίνεται πως θα ακολουθήσει τα χνάρια των δικών της στην ένδυση. «Εχουμε συνέχεια», ξεκαθαρίζει ο Αντώνης Γλου. Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει και η ενεργή εμπλοκή του Γιώργου Γλου για μια ακόμη φορά στα διοικητικά του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού, της αγαπημένης του ομάδας. «Εστω και στα δύσκολα, όποτε η ομάδα το καλεί, συστρατεύομαι», λέει ο επιχειρηματίας από το μεγάλο λιμάνι.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ