Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υπολογίζονται επισήμως κάτω από το 10% του συνόλου, αλλά το ΔΝΤ εκτιμά ότι αγγίζουν το 30% --The Economist


Ολοκληρώνοντας το έργο της κατάσβεσης μιας πυρκαγιάς, οι πυροσβέστες είναι υποχρεωμένοι να σιγουρευτούν ότι δεν υπάρχουν εστίες που συνεχίζουν να σιγοκαίνε. Με τις φλόγες της τραπεζικής κρίσης να ελέγχονται πλέον στις περισσότερες πλούσιες οικονομίες, είναι μεγάλος ο πειρασμός να αποσύρει κανείς τις «χρηματοπιστωτικές δυνάμεις ασφαλείας». Ωστόσο, οι καπνοί που διακρίνονται ακόμη στην ανατολική Ευρώπη, δίνουν το μήνυμα ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα δεν έχει σταθεροποιηθεί. Τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ανακοίνωσαν σημαντικότατες ζημίες, κυρίως στο μέτωπο των δανείων τους. Ανάμεσά τους, οι UniCredit, Erste Group και OTP. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα στοιχεία είναι άκρως ανησυχητικά. Στο Καζαχστάν, άνω του 30% του δανεισμού δεν εξυπηρετείται, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη Λεττονία φτάνει σχεδόν το 20%. Στην Ουγγαρία και στην Πολωνία το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι κάτω από το 8%, αλλά αυξάνεται. Το μεγάλο μέγεθος των οικονομιών τους μπορεί να σημάνει σημαντικά προβλήματα παρά το σχετικώς «ελεγχόμενο» της κατάστασης. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ουκρανία υπολογίζονται επισήμως κάτω από το 10% του συνόλου. Αλλά η εθνική νομοθεσία λειτουργεί απαγορευτικά ως προς την παραγραφή χρεών από τις τράπεζες. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι αγγίζουν το 30%. Ο κύριος λόγος για τη σημαντική αύξηση των επισφαλών δανείων είναι ότι οι δανειολήπτες δεν δίσταζαν να δανειοδοτηθούν σε ξένο νόμισμα, όπως το ελβετικό φράγκο, που είχε χαμηλότερο επιτόκιο από το εθνικό τους νόμισμα. Στην Ουγγαρία, τα δύο τρίτα του δανεισμού των νοικοκυριών είναι σε ξένα νομίσματα. Στη Λεττονία, το 90% του ιδιωτικού δανεισμού. Η σημαντική άνοδος του ελβετικού φράγκου επέφερε αυξήσεις στα δανειακά βάρη, τα οποία επιβάρυναν περαιτέρω την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων.

Η ιαπωνική απειλή

Ισως είναι υπερτιμημένοι οι κίνδυνοι από τις επισφάλειες των τραπεζών στην ανατολική Ευρώπη για το συνολικό, τεράστιο, ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Οι «δοκιμασίες αντοχής» ευρωπαϊκών τραπεζών έδειξαν ότι σχεδόν όλες διαθέτουν κεφαλαιακή επάρκεια, που τις καθιστά ανθεκτικές ακόμη και σε δυνατά «σoκ». Είναι μικρές οι πιθανότητες να καταρρεύσει το σουηδικό τραπεζικό σύστημα από τις επισφάλειες στη Λεττονία, ή το αυστριακό από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ουγγαρία. Ο πραγματικός κίνδυνος παράλυσης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες προέρχεται από την πιθανότητα να αρχίσει να μειώνεται σταθερά η κεφαλαιακή επάρκειά τους λόγω των επισφαλειών. Οπως αναφέρει στέλεχος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης EBRD, «ο υπαρκτός κίνδυνος είναι να καταλήξουμε με ένα πάγωμα της δραστηριότητας, όπως συνέβη στην Ιαπωνία. Δεν ανησυχούμε για μία τραπεζική κρίση, αλλά για το τέλος της οικονομικής ανάκαμψης». Δεν υπάρχουν πολλές εύκολες επιλογές για την αντιμετώπιση του ζητήματος των επισφαλειών. Οι κυβερνήσεις δεν είναι πρόθυμες να απαιτήσουν την άμεση μετατροπή του δανεισμού που έχει χορηγηθεί σε ξένο νόμισμα, στα τοπικά. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε άμεσες λογιστικές ζημίες, είτε για τις τράπεζες είτε για τους δανειολήπτες. Στην Ουγγαρία απαγορεύεται πλέον η έκδοση νέων στεγαστικών σε ξένο νόμισμα, ενώ στην Πολωνία, η κυβέρνηση απαιτεί μεγαλύτερη συμμετοχή από τους δανειολήπτες. Η πρακτική αυτή συγκρίνεται όμως με την εγκατάσταση συστήματος πυρόσβεσης, αφού έχει καεί ολοσχερώς ένα σπίτι! Βραχυπρόθεσμα, αυτού του είδους τα μέτρα μπορούν να περιορίσουν τη ροή του δανεισμού σε οικονομίες που τον έχουν άμεση ανάγκη.

Πραγματικές συναλλαγές - Πραγματικές επενδύσεις - Δείτε συγκεντρωτικά τα Αποτελέσματα (Κέρδη / ζημίες).


Πραγματικές συναλλαγές - Πραγματικές επενδύσεις - Δείτε συγκεντρωτικά τα Αποτελέσματα (Κέρδη / ζημίες).
Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται όλες οι συναλλαγές τις οποίες πραγματοποιήσαμε από την 25η Σεπτεμβρίου 2009 έως σήμερα και για τις οποίες ενημερώνεσθε ανελλιπώς , κάθε φορά κατά την οποία ανοίγουμε ή κλείνουμε μία θέση.
Μπορείτε να ανατρέξετε πίσω στις ημερομηνίες τις οποίες αναφέρω και κατά τις οποίες δημοσίευσα και τα σχετικά πινακίδια των συναλλαγών. Σε αυτά περιλαμβάνονται αναλυτικά στοιχεία για κάθε πράξη.
Στην τελευταία κολώνα με εντονώτερα γράμματα παρουσιάζονται τα % ποσοστά μικτού κέρδους (+) ή μικτής ζημίας (-) , τα οποία προέκυψαν από την ολοκλήρωση της κάθε μίας συναλλαγής. Οι συναλλαγές οι οποίες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί (δηλαδή παραμένουν ανοικτές), δεν εμφανίζουν στην τελευταία κολώνα ποσοστό κέρδους ή ζημίας και κατά συνέπεια παραμένουν κενά τα σχετικά κουτάκια έως ότου κλείσει (ολοκληρωθεί) η συναλλαγή μας.

Καλή επιτυχία στις συναλλαγές σας ( Trade well ) - Λευτέρης Ρ.

Σήματα αγορών – πωλήσεων. Ισχύουν μόνο για την Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010 .

Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Η αγορά ακινήτων συνθλίβει την ανάκαμψη - Bloomberg


Η αγορά ακινήτων συνθλίβει την ανάκαμψη – Bloomberg

Η αγορά κατοικίας αποτέλεσε τη βασική αιτία για επτά από τις τελευταίες οκτώ υφέσεις στις ΗΠΑ. Αυτή τη φορά θα συνθλίψει την ανάκαμψη. Οι πωλήσεις κατοικιών κατέρρευσαν μετά τη λήξη των φοροαπαλλαγών που προσέφερε το ομοσπονδιακό κράτος τον Απρίλιο. Εκτοτε, η δραστηριότητα στον μεταποιητικό κλάδο, η οποία αποτέλεσε την πηγή της ανάκαμψης στην οικονομία από το δεύτερο εξάμηνο του 2009, άρχισε σταδιακά να εξασθενεί, οδηγώντας σε αύξηση των αιτήσεων για τη χορήγηση επιδομάτων ανεργίας και πτώση των βιομηχανικών παραγγελιών. Εάν οι κατασχέσεις συνεχίσουν να αυξάνονται και οδηγήσουν σε περαιτέρω πτώση των τιμών των κατοικιών, τότε η οικονομία κινδυνεύει να παρασυρθεί εκ νέου σε ύφεση, σύμφωνα με αναλυτές που παρακολουθούν την τετραετή και πλέον κρίση στην εν λόγω αγορά. «Η αγορά ακινήτων και η ευρύτερη οικονομία είναι άμεσα συνδεδεμένες», σημειώνει η Σίλια Κεν της Moody’s Analytics.

Οικονομικοί αναλυτές συμφωνούν ότι ο κλάδος των ακινήτων παραμένει αδρανής λόγω της αύξησης της ανεργίας. Περίπου 14,6 εκατ. Αμερικανοί είναι άνεργοι, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εξυπηρέτηση των στεγαστικών δανείων. Ενα στα επτά στεγαστικά δάνεια παρουσιάζει καθυστερήσεις στην εξυπηρέτησή του ή βρίσκεται σε διαδικασία κατάσχεσης, έτσι όπως καταδεικνύουν επίσημα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2010. Η κατάσταση αναμένεται να έχει επιδεινωθεί περαιτέρω μετά την πτώση ρεκόρ που ανακοινώθηκε για τον Ιούλιο στις πωλήσεις των υφιστάμενων και των νεόδμητων κατοικιών.

Σημειωτέον ότι ήδη τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου είναι τα πλέον απαισιόδοξα που έχουν καταγραφεί από το 1979, σύμφωνα με την ένωση κτηματομεσιτών της Ουάσιγκτον. Βάσει εκτιμήσεων της εταιρείας ερευνών του κλάδου, RealtyTrac., οι κατασχέσεις φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο.

Το πλέον δυσάρεστο είναι ότι οι προσπάθειες του ομοσπονδιακού κράτους για την αναδιάρθρωση στεγαστικών δανείων με ευνοϊκότερους όρους έχουν αποτύχει. Ειδικότερα, περισσότερο από το ήμισυ της αναδιάρθρωσης στεγαστικών δανείων ακυρώθηκε μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα δεν προδιαγράφουν θετικές εξελίξεις στο εγγύς μέλλον. Οι τιμές των κατοικιών έχουν υποχωρήσει κατά 33% από τα υψηλά επίπεδα που ίσχυαν τον Ιούλιο του 2006, διαγράφοντας μεγάλο μέρος της ακίνητης περιουσίας των νοικοκυριών στις ΗΠΑ, ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης αναμένεται να μετριαστούν μεσοπρόθεσμα, περιορίζοντας τη δυναμική της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας.

Χρυσός --- Gold December 2010 (GCZ10)


E-Mini S&P 500 September 2010 (ESU10)


Πετρέλαιο - Crude Oil December 2010 (CLZ10)


Ευρώ – δολάριο ----- Euro FX September 2010 (E6U10)


Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Πετρέλαιο - Crude Oil December 2010 (CLZ10)


E-Mini S&P 500 September 2010 (ESU10)


Ευρώ – δολάριο ----- Euro FX September 2010 (E6U10)


Χρυσός --- Gold December 2010 (GCZ10)


Σήματα αγορών – πωλήσεων. Ισχύουν μόνο για την Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010


H Ευρώπη αποφάσισε πως οι τράπεζές της δεν επιτρέπεται να πτωχεύσουν.


Reuters
Οδυνηρό τέλος των θερινών διακοπών για την Ευρώπη

Οι μεγάλες θερινές διακοπές της Ευρώπης θα κρατήσουν άλλη μία εβδομάδα. Ωστόσο, η φετινή επιστροφή φέρνει μαζί της στοιχεία βάσει των οποίων ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί στα ζητήματα που απειλούν να διαλύσουν τη νομισματική ένωση και να αλλάξουν ολοκληρωτικά την παγκόσμια οικονομία.

Παρότι κούνησε το μαγικό ραβδί των «τεστ κοπώσεως» πάνω από τις τράπεζές της στα τέλη Ιουλίου, τα ίδια προβλήματα συνεχίζουν να επιδεινώνονται ανεξέλεγκτα. Μια περιφέρεια της Ευρωζώνης, που δεν μπορεί να ανταγωνιστεί, ίσως δεν κατορθώσει να πληρώσει τα χρέη της και απειλεί να συμπαρασύρει μαζί της τις ίδιες τράπεζες που ανακηρύχθηκαν υγιείς.

Παρότι η γερμανική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς πρωτοφανείς μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, η κατάσταση κάθε άλλο παρά αντίστοιχη είναι στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και ιδίως την Ελλάδα, χώρες που χωρίς καμιά εξαίρεση αντιμετωπίζουν ύφεση, ελέω λιτότητας, και δημόσια και ιδιωτικά χρέη που απειλούν τα τραπεζικά τους συστήματα, τις κυβερνήσεις και τα υπουργεία Οικονομικών τους.

Οι επενδυτές ατενίζουν αφενός αυτό και αφετέρου το πακέτο στήριξης του 1 τρισ. δολαρίων, ένα ευέλικτο ΔΝΤ και τα αποτελέσματα των «τεστ κοπώσεως», και εκδηλώνουν τη δυσαρέσκειά τους: ο μέσος όρος των spreads μεταξύ των ομολόγων της Γερμανίας και των χωρών της περιφέρειας επανήλθε σε επίπεδα που τελευταία φορά είχαμε δει τον Ιούνιο, και κατευθύνεται «βόρεια». Τα 10ετή ελληνικά ομόλογα αποδίδουν πλέον 861 μονάδες βάσης περισσότερο από τα γερμανικά, όσο δηλαδή και τον Μάιο, όταν όλοι συζητούσαμε τις πιθανότητες επιβίωσης του ευρώ στη σημερινή μορφή του.

Αντίστοιχα και τα ιρλανδικά ομόλογα, καθώς η λιτότητα χωρίς αναδιάρθρωση χρέους το μόνο που κάνει είναι να πνίγει την ανάπτυξη και τις τιμές του ενεργητικού πάνω στις οποίες στηρίζεται το χρέος, αφήνοντας τη χώρα με μικρότερη δυνατότητα εξυπηρέτησης του χρέους της και με πιθανότερη την προοπτική της πτώχευσης.

Πολυάριθμες ιστορίες δείχνουν ότι, όσο κι αν οι Ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες αναβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη βάσει των γερμανικών εξαγωγών, οι ενέργειές τους μαρτυρούν ισχυρές ανησυχίες. Ενδεικτικά, την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγόρασε ομόλογα 338 δισ. ευρώ, τα περισσότερα από τις αρχές Ιουλίου. Αυτό, μετά τις ανεπιβεβαίωτες φήμες ότι είχε αγοράσει ιρλανδικά ομόλογα αξίας 60 δισ. ευρώ, καθώς οι επενδυτές έχασαν την εμπιστοσύνη τους στην Ιρλανδία και προχώρησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις.

Ολα αυτά ρίχνουν νέο φως στο σχόλιο του Αξελ Βέμπερ, προέδρου της Bundesbank, την περασμένη Παρασκευή: πως θα ήταν «σοφό» να επεκταθεί ο απεριόριστος δανεισμός στις τράπεζες ώς τα τέλη του έτους. Το σχόλιο αυτό, από τα χείλη ενός γνωστού «γερακιού» που δεν διστάζει να μιλήσει σκληρά, δείχνει πως η κατάσταση στο γερμανικό τραπεζικό σύστημα δεν είναι σταθερή και θα απαιτήσει συνέχιση της στήριξης.

Οπως φαίνεται, μετά τις ΗΠΑ, η Ευρώπη αποφάσισε πως οι τράπεζές της δεν επιτρέπεται να πτωχεύσουν και αναπροσαρμόζει αναλόγως τα επιχειρήματά της.

Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ --- Στο www.fastgames.com θα βρείτε εκατοντάδες παιχνίδια για κάθε ηλικία και γούστο, που θα κάνουν τις ώρες σας να κυλήσουν λίγο γρηγορότερ




ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ --- Στο www.fastgames.com
θα βρείτε εκατοντάδες παιχνίδια για κάθε ηλικία και γούστο, που θα κάνουν τις ώρες σας να κυλήσουν λίγο γρηγορότερα। Πάζλ, παιχνίδια ρόλων, δράσης, στρατηγικής , κλασσικά , μόδας, γνώσεων και ό,τι μπορείτε να φανταστείτε σε παιχνίδι είναι συγκεντρωμένα σε αυτό το site.। Κάντε κλίκ στο στο www.fastgames.com

Alpha Bank ----- Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΕΒΖ ----- RILKEN ----- Attica Bank ATT


Πραγματικές συναλλαγές - Πραγματικές επενδύσεις - Δείτε συγκεντρωτικά τα Αποτελέσματα (Κέρδη / ζημίες).


Πραγματικές συναλλαγές - Πραγματικές επενδύσεις - Δείτε συγκεντρωτικά τα Αποτελέσματα (Κέρδη / ζημίες).
Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται όλες οι συναλλαγές τις οποίες πραγματοποιήσαμε από την 25η Σεπτεμβρίου 2009 έως σήμερα και για τις οποίες ενημερώνεσθε ανελλιπώς , κάθε φορά κατά την οποία ανοίγουμε ή κλείνουμε μία θέση.
Μπορείτε να ανατρέξετε πίσω στις ημερομηνίες τις οποίες αναφέρω και κατά τις οποίες δημοσίευσα και τα σχετικά πινακίδια των συναλλαγών. Σε αυτά περιλαμβάνονται αναλυτικά στοιχεία για κάθε πράξη.
Στην τελευταία κολώνα με εντονώτερα γράμματα παρουσιάζονται τα % ποσοστά μικτού κέρδους (+) ή μικτής ζημίας (-) , τα οποία προέκυψαν από την ολοκλήρωση της κάθε μίας συναλλαγής. Οι συναλλαγές οι οποίες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί (δηλαδή παραμένουν ανοικτές), δεν εμφανίζουν στην τελευταία κολώνα ποσοστό κέρδους ή ζημίας και κατά συνέπεια παραμένουν κενά τα σχετικά κουτάκια έως ότου κλείσει (ολοκληρωθεί) η συναλλαγή μας.

Καλή επιτυχία στις συναλλαγές σας ( Trade well ) - Λευτέρης Ρ.

Τεχνική ανάλυση , FTSE 20 Ελλάδα. Rex Takasugi - TD Profile Analysis of FTSE 20 - Ισχύει μόνο για την Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010


Τεχνική ανάλυση - FTSE 20 Ελλάδα (οι 20 μεγαλύτερες εταιρίες). Tushar Chande – Chande Chart Checkup. Ισχύει μόνο για την Δευτέρα 23 Αυγούστου


Τεχνική ανάλυση - FTSE 20 Ελλάδα (οι 20 μεγαλύτερες εταιρίες). Momentum Indicators - Ισχύει μόνο για την Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010


Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Η παγκόσμια οικονομία μοιάζει με το τηγανητό παγωτό: αν δεν δράσεις άμεσα, επέρχεται χάος. Αμερικανοί οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων τιμηθέντες με



Ο αναδυόμενος κόσμος «καταπίνει» τα μέτρα στήριξης στη Δύση
Bloomberg

Η παγκόσμια οικονομία μοιάζει με το τηγανητό παγωτό: αν δεν δράσεις άμεσα, επέρχεται χάος. Αμερικανοί οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων τιμηθέντες με Νομπέλ, προβλέπουν αποπληθωρισμό ιαπωνικού τύπου για ΗΠΑ και Ευρώπη. Καλούν τη Fed να ακολουθήσει άλλον ένα γύρο ποσοτικής χαλάρωσης για να ανακόψει την έλευση μιας Εποχής Παγετώνων για τη Δύση.

Στην άλλη άκρη του κόσμου, οι τιμές εκτινάσσονται. Συνολικά, οι αναδυόμενες αγορές έχουν σήμερα πληθωρισμό πάνω από 5%. Η Ινδία 13%, η Κίνα 3%. Μεγάλο μέρος της ευθύνης φέρει η αγορά ακινήτων: διαμερίσματα εκατομμυρίων δολαρίων στο Μουμπάι με πανοραμική θέα στις παραγκουπόλεις. Οι τιμές στο Χονγκ Κονγκ έχουν ανακτήσει τα επίπεδα-ρεκόρ του 1997. Υψηλόμισθοι τραπεζίτες που πληρώνουν φόρο εισοδήματος 15% στο Χονγκ Κονγκ αγοράζουν ακίνητα στο Πεκίνο ή στη Σαγκάη. Η Μόσχα βρίσκεται πάντα κοντά στην κορυφή της λίστας των ακριβότερων πόλεων του κόσμου.

Οι αναδυόμενες αγορές «φλέγονται». Οι προφήτες του αποπληθωρισμού στη Δύση θα διαψευσθούν. Η ανατολική φωτιά θα λιώσει τον δυτικό πάγο, το 2012 θα γίνει το έτος της τήξης. Καύσιμη ύλη θα είναι τα προγράμματα στήριξης της οικονομίας, όπως εκείνο του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα. Η στήριξη θεωρείται πανάκεια για την ύφεση. Στη σημερινή παγκόσμια οικονομία, όμως, δεν είναι αποτελεσματική. Το εμπόριο και οι άμεσες ξένες επενδύσεις ευθύνονται για το ήμισυ του παγκόσμιου ΑΕΠ. Κινητήριοι μοχλοί αμφοτέρων είναι οι πολυεθνικοί οργανισμοί. Αναζητούν σε όλο τον κόσμο τα φθηνότερα κέντρα παραγωγής και αποστέλλουν αγαθά όπου υπάρχει ζήτηση. Προσφορά και ζήτηση δεν βρίσκονται στον ίδιο τόπο. Ετσι, όταν μια κυβέρνηση υιοθετεί μέτρα στήριξης, η αρχική αύξηση της ζήτησης δεν τονώνει απαραιτήτως την τοπική παραγωγή. Και αν οι πολυεθνικές αποφασίσουν να επενδύσουν αλλού, δεν θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας για να συντηρήσουν την αύξηση της ζήτησης, πέραν του χρονικού ορίου ύπαρξης των μέτρων στήριξης.

Ιδανικά, πριν φθάσει ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, το κόστος στις αναδυόμενες οικονομίες θα έχει αυξηθεί αρκετά, ώστε οι πολυεθνικές να αρχίσουν και πάλι να επενδύουν και να προσλαμβάνουν στη Δύση. Ομως, αυτό είναι αβέβαιο. Ο μέσος μισθός στις ανεπτυγμένες οικονομίες είναι δεκαπλάσιος από εκείνον στις αναδυόμενες. Και στις τελευταίες, υπάρχουν πέντε άνθρωποι για κάθε έναν στις πρώτες. Πιθανότερο σενάριο είναι να διακόψει η Δύση τα προγράμματα στήριξης όταν φθάσει σ’ αυτήν ο πληθωρισμός από τον αναδυόμενο κόσμο, κυρίως μέσω της ανατίμησης των πρώτων υλών.

Στο σενάριο αυτό, οι τιμές των εισαγόμενων καταναλωτικών αγαθών θα αυξηθούν με την άνοδο του εργατικού κόστους στις αναδυόμενες οικονομίες. Αντίστοιχα, ο εργαζόμενος κόσμος στη Δύση θα απαιτήσει μισθολογικές αυξήσεις για να αντισταθμίσει τον τρέχοντα και τον μελλοντικό πληθωρισμό. Το 2012, η Fed θα εξαντλήσει τις δικαιολογίες μη αύξησης των επιτοκίων. Και καθώς η πλεονάζουσα ρευστότητα στην παγκόσμια οικονομία θα έχει ώς τότε λάβει γιγάντιες διαστάσεις, η αύξηση του πληθωρισμού προφανώς θα πυροδοτήσει παγκόσμια κρίση, όσο θα σκάνε οι φούσκες του ενεργητικού.

Θα είναι ο φόρος που θα πληρώσει η Δύση για να επωφεληθούν οι αναδυόμενες οικονομίες που παράγουν πρώτες ύλες. Αυτή είναι η ειρωνεία: η στήριξη της Δύσης θα βλάψει πρώτιστα την ίδια. Αυτή, όμως, είναι και η μαγεία της παγκοσμιοποίησης.

Reuters Blooomberg --- Οι νέοι κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ για τις τράπεζες ευνοούν τα αμερικανικά πιστωτικά ιδρύματα, καθώς απαιτούν μικρότερη κεφαλ



Reuters Blooomberg --- Η Βασιλεία ΙΙΙ ευνοεί τα αμερικανικά πιστωτικά ιδρύματα.
Οι νέοι κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ για τις τράπεζες ευνοούν τα αμερικανικά πιστωτικά ιδρύματα, καθώς απαιτούν μικρότερη κεφαλαιακή επάρκεια, άρα και λιγότερες αυξήσεις κεφαλαίου. Σύμφωνα με υπολογισμούς της BarCap (Barclays Capital), τους οποίους αναφέρουν οι Financial Times, οι 35 μεγαλύτερες τράπεζες των HΠA θα χρειαστούν 115 δισ. δολάρια με βάση τους κανόνες της Βασιλείας για κεφάλαια πρώτης διαβάθμισης στο 8% των στοιχείων ενεργητικού που φέρουν κίνδυνο, αντί 225 δισ. δολαρίων, όπως αναμενόταν βάσει των αρχικών προτάσεων.

Πλεονεκτήματα θα υπάρξουν και στην περίπτωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αν και θα είναι πιο περιορισμένα. Οι 16 ισχυρότερες τράπεζες στη Γηραιά Ηπειρο θα επωφεληθούν επίσης, αν και αναμένεται να διατυπωθούν εκ νέου διαμαρτυρίες για τις χλιαρές μεταρρυθμίσεις του τραπεζικού συστήματος. Εκτιμάται πως οι αλλαγές, υπό το βάρος των πιέσεων του τραπεζικού λόμπι, θα θεωρηθούν πολύ ήπιες από τους ασκούντες κριτική. Μετά το ξέσπασμα της κρίσης είχε δοθεί ιδιαίτερη έμφαση από τη διεθνή κοινότητα στην αναγκαιότητα δραστικής μεταρρύθμισης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ώστε να αποτραπεί μια επανάληψή της.

Σύμφωνα με τις επικρίσεις, η αρμόδια Επιτροπή της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία (Βασιλεία ΙΙΙ) έκανε σημαντικές αλλαγές στον ορισμό τού τι πρέπει να υπολογίζουν οι τράπεζες ως κεφάλαια πρώτης διαβάθμισης. Ουσιαστικά μείωσε το ποσό των ρευστοποιήσιμων περιουσιακών στοιχείων, τα οποία αυτές καλούνται να κατέχουν. Οι τράπεζες ισχυρίζονται, πάντως, ότι ενδεχόμενες σκληρότερες διατάξεις πιθανώς να ανακόψουν την ακόμα αβέβαιη ανάκαμψη, εμποδίζοντας τις νέες πιστώσεις, όπως αναφέρουν οι FT. Ομως, σύμφωνα με μελέτες της Επιτροπής της Βασιλείας και του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι αυστηρότεροι όροι κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας θα έχουν περιορισμένες συνέπειες στη διεθνή οικονομία, εάν, όπως έχει ήδη σχεδιαστεί, αυτοί εισαχθούν σταδιακά.

Χρυσός --- Gold December 2010 (GCZ10)


E-Mini S&P 500 September 2010 (ESU10)


Ευρώ – δολάριο ----- Euro FX September 2010 (E6U10)


Κυριακή 15 Αυγούστου 2010

Επαγγελματικές μισθώσεις. Ποιους κινδύνους διατρέχουν οι ιδιοκτήτες. Ποιες λύσεις έχουν οι ενοικιαστές.


Μειώνεται ο αριθμός των κατασκευαστικών εταιρειών.


Tράπεζες: επιστρέφουν τα χαμόγελα με μείωση των ζημιών --The Economist


Tράπεζες: επιστρέφουν τα χαμόγελα με μείωση των ζημιών --The Economist

Πριν από μερικές εβδομάδες οι τράπεζες στην Ευρώπη αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα. Πολλές αγωνίζονταν να δανειστούν η μία από την άλλη είτε απευθείας από τις κεφαλαιαγορές, λόγω ανησυχιών ότι οι επισφάλειές τους θα διογκώνονταν ή ότι η κακή κατάσταση στα δημόσια οικονομικά ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών θα προκαλούσε κατάσταση ντόμινο. Σήμερα οι αναλυτές σπεύδουν διαγκωνιζόμενοι να βελτιώσουν τις προβλέψεις κερδοφορίας και να συστήσουν στους επενδυτές να αγοράσουν μετοχές τραπεζών.

Ο βασικός λόγος αυτής της εύνοιας δεν σχετίζεται τόσο με τις επιδόσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων στα πρόσφατα πανευρωπαϊκά «τεστ κοπώσεως». Eχει να κάνει περισσότερο με το ότι οι ζημίες εξαιτίας των δανείων μειώνονται γρήγορα για την πλειονότητα των τραπεζών. Στην περίπτωση της HSBC, της μεγάλης βρετανικής τράπεζας με δραστηριότητες έως και στη νοτιοανατολική Ασία, οι απώλειες στις πιστώσεις μειώθηκαν το πρώτο εξάμηνο 40%. Για την ΒΝΡ η μείωση ήταν της τάξεως του 19% το δεύτερο τρίμηνο.

Η CEBR, εταιρεία οικονομικών συμβούλων, εντυπωσιάστηκε δεόντως από τις θετικές εξελίξεις και προέβλεψε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα αποκομίσει κέρδη 19 δισ. στερλινών από τα προγράμματα σωτηρίας των τραπεζών της. Σε χώρες, οι οποίες δέχθηκαν δραματικό πλήγμα από τη χρηματοπιστωτική κρίση, επίσης παρατηρείται καλυτέρευση. Αναλυτές της Credit Suisse αναγνωρίζουν πως οι τράπεζες της Ιρλανδίας ίσως αποδειχθούν ιδιαίτερα κερδοφόρες τα προσεχή χρόνια, λόγω του ότι ο ανταγωνισμός υποχωρεί ως αποτέλεσμα της κρίσης. Οι βασικοί εναπομείναντες πιστωτικοί οργανισμοί της χώρας ελέγχουν το 60% της αγοράς. Αναλόγως και οι βρετανικές τράπεζες, οι οποίες συσπειρώθηκαν διαρκούσης της κρίσης, αντιμετωπίζουν περιορισμένο ανταγωνισμό.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ωφελήθηκαν από τις σχετικά ευνοϊκές συνθήκες όχι μόνο στις εγχώριές τους αγορές αλλά και στις διεθνείς ευρύτερα. Ωστόσο, ο ενθουσιασμός για την ευρωπαϊκή τραπεζική δεν είναι τόσο αδιαφιλονίκητος, εφόσον πολλά από τα πιστωτικά ιδρύματα επιβιώνουν χάρις σε κρατικά κονδύλια, ενώ τα επόμενα χρόνια προβλέπονται γι’ αυτά δύσκολα.

Πραγματικές συναλλαγές - Πραγματικές επενδύσεις - Δείτε συγκεντρωτικά τα Αποτελέσματα (Κέρδη / ζημίες).


Πραγματικές συναλλαγές - Πραγματικές επενδύσεις - Δείτε συγκεντρωτικά τα Αποτελέσματα (Κέρδη / ζημίες).
Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται όλες οι συναλλαγές τις οποίες πραγματοποιήσαμε από την 25η Σεπτεμβρίου 2009 έως σήμερα και για τις οποίες ενημερώνεσθε ανελλιπώς , κάθε φορά κατά την οποία ανοίγουμε ή κλείνουμε μία θέση.
Μπορείτε να ανατρέξετε πίσω στις ημερομηνίες τις οποίες αναφέρω και κατά τις οποίες δημοσίευσα και τα σχετικά πινακίδια των συναλλαγών. Σε αυτά περιλαμβάνονται αναλυτικά στοιχεία για κάθε πράξη.
Στην τελευταία κολώνα με εντονώτερα γράμματα παρουσιάζονται τα % ποσοστά μικτού κέρδους (+) ή μικτής ζημίας (-) , τα οποία προέκυψαν από την ολοκλήρωση της κάθε μίας συναλλαγής. Οι συναλλαγές οι οποίες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί (δηλαδή παραμένουν ανοικτές), δεν εμφανίζουν στην τελευταία κολώνα ποσοστό κέρδους ή ζημίας και κατά συνέπεια παραμένουν κενά τα σχετικά κουτάκια έως ότου κλείσει (ολοκληρωθεί) η συναλλαγή μας.

Καλή επιτυχία στις συναλλαγές σας ( Trade well ) - Λευτέρης Ρ.

Η αλόγιστη δαπάνη δεν φέρνει την ευτυχία -- The New York Times



Το μεγάλο πολυτελές διαμέρισμα, τα δύο αυτοκίνητα και τα σερβίτσια πορσελάνης –αρκετά για είκοσι καλεσμένους– δεν έδιναν στην Τάμι Στρόμπελ το συναίσθημα της ευτυχίας. Η ίδια εργαζόταν σκληρά, κέρδιζε πολλά χρήματα αλλά, όπως ομολογεί, είχε εγκλωβιστεί σε έναν ασφυκτικό κύκλο δαπανών και εργασίας.

Ωσπου μια ημέρα αποφάσισε να ανατρέψει την καθημερινότητά της και με τον σύζυγό της, Λόγκαν Σμιθ, δώρισαν πολλά από τα υπάρχοντά τους σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, χάρισαν την τηλεόραση και τα αυτοκίνητά τους, κρατώντας γι’ αυτούς λιγότερα από εκατό προσωπικά αντικείμενα.

Σήμερα, τρία χρόνια μετά τη μεγάλη στροφή, η κ. Στρόμπελ και ο κ. Σμιθ ζουν στο Πόρτλαντ σε ένα μικρό, σχεδόν άδειο διαμέρισμα. Ο κ. Σμιθ σπουδάζει Ψυχολογία και η κ. Στρόμπελ σχεδιάζει ιστοσελίδες και γράφει για ό,τι την ενδιαφέρει. Σήμερα διαθέτει ελάχιστα υλικά αγαθά και το ετήσιο εισόδημά της απλώς καλύπτει τα οικογενειακά έξοδα. Το ζευγάρι δεν έχει πια αυτοκίνητα, αλλά χρησιμοποιεί ποδήλατα. Η κ. Στρόμπελ εργάζεται λιγότερες ώρες και τον ελεύθερο χρόνο της τον αφιερώνει εθελοντικά στη μη κερδοσκοπική οργάνωση Living Yoga ή απολαμβάνει την ύπαιθρο.

Και αποταμίευση

Στις ημέρες μας, λόγω της οικονομικής ύφεσης, πολλοί καταναλωτές επαναξιολογούν τον τρόπο ζωής τους. «Σήμερα περνάμε από την αχαλίνωτη κατανάλωση σε μια πολύ προσεκτική μορφή της», εξηγεί ο Μάρσαλ Κοέν, αναλυτής της NPD Group. Η αγορά εργασίας και κατοικίας εμφανίζει κάμψη και οι καταναλωτές αποταμιεύουν περισσότερο –και δαπανούν λιγότερο– συγκριτικά με τις περασμένες δεκαετίες. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η τάση αυτή δεν είναι προσωρινή, αλλά θα έχει διάρκεια.

Σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης, τον Ιούνιο οι καταναλωτές στις ΗΠΑ αποταμίευσαν το 6,4% του εισοδήματός τους (μετά την απόδοση των φόρων). Πριν από την αρχή της οικονομικής κρίσης, το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνούσε το 1% - 2%. Αλλωστε όλα υποδεικνύουν ότι η ανάκαμψη για την αμερικανική οικονομία θα αργήσει.

Ενα καλό από την οικονομική δυσπραγία είναι ότι οι πρακτικές που υιοθέτησαν οι καταναλωτές ενδεχομένως να τους οδηγήσουν στην «κατάκτηση της ευτυχίας». Νέες έρευνες, για παράδειγμα, καταδεικνύουν ότι είμαστε πιο ευτυχείς, δαπανώντας χρήματα για την απόκτηση εμπειριών αντί υλικών αγαθών, ενώ νιώθουμε μεγαλύτερη χαρά περιμένοντας επί μεγάλο χρονικό διάστημα να αποκτήσουμε κάτι που επιθυμούμε. Ολοι, τέλος, αναγνωρίζουν ότι κερδίζουμε ψυχικά όταν παύουμε να ανταγωνιζόμαστε τους διπλανούς μας με γνώμονα τα υλικά αγαθά που κατέχει ο καθένας.

Η σημερινή «τσιγκουνιά» πιθανότατα είναι ανακλαστική αντίδραση σε μια εποχή που διαπνέεται από αβεβαιότητα. Πολλοί αναλυτές, πάντως, ισχυρίζονται ότι ίσως να είναι μια μονιμότερη επιλογή ζωής που βασίζεται στην καλή γνώση όλων όσα χρειαζόμαστε για να μπορούμε να πούμε «ναι, νιώθω ευτυχισμένος».

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι τα «παραπανίσια» χρήματα διευκολύνουν τη ζωή μας. Πολλές μελέτες καταδεικνύουν ότι τα χρήματα τροφοδοτούν με ευτυχία επειδή καλύπτουν τις βασικές μας ανάγκες. Ομως τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί στρέφονται περισσότερο στη «συναισθηματική απόδοση των χρημάτων». Με ποιο τρόπο, δηλαδή, αντλεί κανείς περισσότερη ευτυχία από κάθε δολάριο που δαπανά.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο «τύπος» των αγορών που κάνουμε, το μέγεθος και η συχνότητά τους, αλλά ακόμα και η χρονική στιγμή που επιλέγουμε να ψωνίσουμε, επηρεάζει μακροπρόθεσμα την ψυχική μας ευδαιμονία. Η δαπάνη για την απόκτηση εμπειριών (π.χ. για ένα ταξίδι, για μαθήματα γαλλικών, για τα εισιτήρια μιας συναυλίας) δημιουργεί μεγαλύτερη ικανοποίηση από αυτή που φέρνει η αγορά ενός ζεύγους παπουτσιών.

Μάλιστα, ο Τόμας ντε Λιρ, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Ουινσκόνσιν διαπίστωσε ότι μόνο τα έξοδα που κάνουμε για αναψυχή (όπως οι διακοπές, ψυχαγωγία, ακόμα και για διάφορα αθλήματα) συνδέονται με την ευδαιμονία μας. «Μια αύξηση των δαπανών για ψυχαγωγία κατά 20.000 δολάρια γεννά την ίδια “ποσότητα” ευτυχίας που λαμβάνει κανείς όταν παντρεύεται», υποστηρίζει o ίδιος. «Ταυτόχρονα τέτοιες δαπάνες αμβλύνουν τη μοναξιά και ενισχύουν τις κοινωνικές σχέσεις».

Ενας λόγος που πολλοί επιλέγουν να πληρώσουν περισσότερο για την απόκτηση εμπειριών παρά υλικών αγαθών, είναι ότι μπορούμε μετά να τις επαναφέρουμε στη μνήμη. Οπως λέει η Σόνια Λιουμπομίρσκι, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, «τα ταξίδια δεν είναι πάντα τέλεια. Αλλα γίνονται τέλεια όταν τα επαναφέρουμε στη μνήμη».

Κόπος και χρόνος

Ενας άλλος τρόπος να αυξήσουμε την ευτυχία που παίρνουμε από ένα προϊόν είναι να εργαστούμε σκληρά για να το αποκτήσουμε και να περιμένουμε πολύ μέχρι να το κάνουμε δικό μας. Σε αυτόν το νέο τρόπο και την αλλαγή της νοοτροπίας πρέπει να προσαρμοστούν και οι έμποροι και να κάνουν τη διαδικασία αγοράς των προϊόντων τους «αξιομνημόνευτη» και ελκυστική στους σημερινούς καταναλωτές, που προσέχουν πολύ «πότε και για ποιο λόγο» θα ανοίξουν το πορτοφόλι τους.

Ο Ρόκο Μπέλιτς, σκηνοθέτης από το Λος Αντζελες και δημιουργός της ταινίας «Ευτυχισμένος», υποστηρίζει: «Μαθαίνουμε ότι η απόκτηση κάποιων πραγμάτων μάς χαρίζει την ευτυχία, όπως παραδείγματος χάρη, η απόκτηση καινούργιου αυτοκινήτου κάθε δύο χρόνια, η αγορά ρούχων της τελευταίας λέξης της μόδας. Κι όμως. Τελικά το μοναδικό κοινό χαρακτηριστικό όλων όσοι είναι ευτυχισμένοι είναι οι δυνατοί δεσμοί που έχουν με τους γύρω τους».

Πετρέλαιο - Crude Oil September 2010 (CLU10)