Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

H Ευρώπη αποφάσισε πως οι τράπεζές της δεν επιτρέπεται να πτωχεύσουν.


Reuters
Οδυνηρό τέλος των θερινών διακοπών για την Ευρώπη

Οι μεγάλες θερινές διακοπές της Ευρώπης θα κρατήσουν άλλη μία εβδομάδα. Ωστόσο, η φετινή επιστροφή φέρνει μαζί της στοιχεία βάσει των οποίων ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί στα ζητήματα που απειλούν να διαλύσουν τη νομισματική ένωση και να αλλάξουν ολοκληρωτικά την παγκόσμια οικονομία.

Παρότι κούνησε το μαγικό ραβδί των «τεστ κοπώσεως» πάνω από τις τράπεζές της στα τέλη Ιουλίου, τα ίδια προβλήματα συνεχίζουν να επιδεινώνονται ανεξέλεγκτα. Μια περιφέρεια της Ευρωζώνης, που δεν μπορεί να ανταγωνιστεί, ίσως δεν κατορθώσει να πληρώσει τα χρέη της και απειλεί να συμπαρασύρει μαζί της τις ίδιες τράπεζες που ανακηρύχθηκαν υγιείς.

Παρότι η γερμανική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς πρωτοφανείς μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, η κατάσταση κάθε άλλο παρά αντίστοιχη είναι στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και ιδίως την Ελλάδα, χώρες που χωρίς καμιά εξαίρεση αντιμετωπίζουν ύφεση, ελέω λιτότητας, και δημόσια και ιδιωτικά χρέη που απειλούν τα τραπεζικά τους συστήματα, τις κυβερνήσεις και τα υπουργεία Οικονομικών τους.

Οι επενδυτές ατενίζουν αφενός αυτό και αφετέρου το πακέτο στήριξης του 1 τρισ. δολαρίων, ένα ευέλικτο ΔΝΤ και τα αποτελέσματα των «τεστ κοπώσεως», και εκδηλώνουν τη δυσαρέσκειά τους: ο μέσος όρος των spreads μεταξύ των ομολόγων της Γερμανίας και των χωρών της περιφέρειας επανήλθε σε επίπεδα που τελευταία φορά είχαμε δει τον Ιούνιο, και κατευθύνεται «βόρεια». Τα 10ετή ελληνικά ομόλογα αποδίδουν πλέον 861 μονάδες βάσης περισσότερο από τα γερμανικά, όσο δηλαδή και τον Μάιο, όταν όλοι συζητούσαμε τις πιθανότητες επιβίωσης του ευρώ στη σημερινή μορφή του.

Αντίστοιχα και τα ιρλανδικά ομόλογα, καθώς η λιτότητα χωρίς αναδιάρθρωση χρέους το μόνο που κάνει είναι να πνίγει την ανάπτυξη και τις τιμές του ενεργητικού πάνω στις οποίες στηρίζεται το χρέος, αφήνοντας τη χώρα με μικρότερη δυνατότητα εξυπηρέτησης του χρέους της και με πιθανότερη την προοπτική της πτώχευσης.

Πολυάριθμες ιστορίες δείχνουν ότι, όσο κι αν οι Ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες αναβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη βάσει των γερμανικών εξαγωγών, οι ενέργειές τους μαρτυρούν ισχυρές ανησυχίες. Ενδεικτικά, την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγόρασε ομόλογα 338 δισ. ευρώ, τα περισσότερα από τις αρχές Ιουλίου. Αυτό, μετά τις ανεπιβεβαίωτες φήμες ότι είχε αγοράσει ιρλανδικά ομόλογα αξίας 60 δισ. ευρώ, καθώς οι επενδυτές έχασαν την εμπιστοσύνη τους στην Ιρλανδία και προχώρησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις.

Ολα αυτά ρίχνουν νέο φως στο σχόλιο του Αξελ Βέμπερ, προέδρου της Bundesbank, την περασμένη Παρασκευή: πως θα ήταν «σοφό» να επεκταθεί ο απεριόριστος δανεισμός στις τράπεζες ώς τα τέλη του έτους. Το σχόλιο αυτό, από τα χείλη ενός γνωστού «γερακιού» που δεν διστάζει να μιλήσει σκληρά, δείχνει πως η κατάσταση στο γερμανικό τραπεζικό σύστημα δεν είναι σταθερή και θα απαιτήσει συνέχιση της στήριξης.

Οπως φαίνεται, μετά τις ΗΠΑ, η Ευρώπη αποφάσισε πως οι τράπεζές της δεν επιτρέπεται να πτωχεύσουν και αναπροσαρμόζει αναλόγως τα επιχειρήματά της.