Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Reuters Blooomberg --- Οι νέοι κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ για τις τράπεζες ευνοούν τα αμερικανικά πιστωτικά ιδρύματα, καθώς απαιτούν μικρότερη κεφαλ



Reuters Blooomberg --- Η Βασιλεία ΙΙΙ ευνοεί τα αμερικανικά πιστωτικά ιδρύματα.
Οι νέοι κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ για τις τράπεζες ευνοούν τα αμερικανικά πιστωτικά ιδρύματα, καθώς απαιτούν μικρότερη κεφαλαιακή επάρκεια, άρα και λιγότερες αυξήσεις κεφαλαίου. Σύμφωνα με υπολογισμούς της BarCap (Barclays Capital), τους οποίους αναφέρουν οι Financial Times, οι 35 μεγαλύτερες τράπεζες των HΠA θα χρειαστούν 115 δισ. δολάρια με βάση τους κανόνες της Βασιλείας για κεφάλαια πρώτης διαβάθμισης στο 8% των στοιχείων ενεργητικού που φέρουν κίνδυνο, αντί 225 δισ. δολαρίων, όπως αναμενόταν βάσει των αρχικών προτάσεων.

Πλεονεκτήματα θα υπάρξουν και στην περίπτωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αν και θα είναι πιο περιορισμένα. Οι 16 ισχυρότερες τράπεζες στη Γηραιά Ηπειρο θα επωφεληθούν επίσης, αν και αναμένεται να διατυπωθούν εκ νέου διαμαρτυρίες για τις χλιαρές μεταρρυθμίσεις του τραπεζικού συστήματος. Εκτιμάται πως οι αλλαγές, υπό το βάρος των πιέσεων του τραπεζικού λόμπι, θα θεωρηθούν πολύ ήπιες από τους ασκούντες κριτική. Μετά το ξέσπασμα της κρίσης είχε δοθεί ιδιαίτερη έμφαση από τη διεθνή κοινότητα στην αναγκαιότητα δραστικής μεταρρύθμισης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ώστε να αποτραπεί μια επανάληψή της.

Σύμφωνα με τις επικρίσεις, η αρμόδια Επιτροπή της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία (Βασιλεία ΙΙΙ) έκανε σημαντικές αλλαγές στον ορισμό τού τι πρέπει να υπολογίζουν οι τράπεζες ως κεφάλαια πρώτης διαβάθμισης. Ουσιαστικά μείωσε το ποσό των ρευστοποιήσιμων περιουσιακών στοιχείων, τα οποία αυτές καλούνται να κατέχουν. Οι τράπεζες ισχυρίζονται, πάντως, ότι ενδεχόμενες σκληρότερες διατάξεις πιθανώς να ανακόψουν την ακόμα αβέβαιη ανάκαμψη, εμποδίζοντας τις νέες πιστώσεις, όπως αναφέρουν οι FT. Ομως, σύμφωνα με μελέτες της Επιτροπής της Βασιλείας και του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι αυστηρότεροι όροι κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας θα έχουν περιορισμένες συνέπειες στη διεθνή οικονομία, εάν, όπως έχει ήδη σχεδιαστεί, αυτοί εισαχθούν σταδιακά.