Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Η αγορά ακινήτων συνθλίβει την ανάκαμψη - Bloomberg


Η αγορά ακινήτων συνθλίβει την ανάκαμψη – Bloomberg

Η αγορά κατοικίας αποτέλεσε τη βασική αιτία για επτά από τις τελευταίες οκτώ υφέσεις στις ΗΠΑ. Αυτή τη φορά θα συνθλίψει την ανάκαμψη. Οι πωλήσεις κατοικιών κατέρρευσαν μετά τη λήξη των φοροαπαλλαγών που προσέφερε το ομοσπονδιακό κράτος τον Απρίλιο. Εκτοτε, η δραστηριότητα στον μεταποιητικό κλάδο, η οποία αποτέλεσε την πηγή της ανάκαμψης στην οικονομία από το δεύτερο εξάμηνο του 2009, άρχισε σταδιακά να εξασθενεί, οδηγώντας σε αύξηση των αιτήσεων για τη χορήγηση επιδομάτων ανεργίας και πτώση των βιομηχανικών παραγγελιών. Εάν οι κατασχέσεις συνεχίσουν να αυξάνονται και οδηγήσουν σε περαιτέρω πτώση των τιμών των κατοικιών, τότε η οικονομία κινδυνεύει να παρασυρθεί εκ νέου σε ύφεση, σύμφωνα με αναλυτές που παρακολουθούν την τετραετή και πλέον κρίση στην εν λόγω αγορά. «Η αγορά ακινήτων και η ευρύτερη οικονομία είναι άμεσα συνδεδεμένες», σημειώνει η Σίλια Κεν της Moody’s Analytics.

Οικονομικοί αναλυτές συμφωνούν ότι ο κλάδος των ακινήτων παραμένει αδρανής λόγω της αύξησης της ανεργίας. Περίπου 14,6 εκατ. Αμερικανοί είναι άνεργοι, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εξυπηρέτηση των στεγαστικών δανείων. Ενα στα επτά στεγαστικά δάνεια παρουσιάζει καθυστερήσεις στην εξυπηρέτησή του ή βρίσκεται σε διαδικασία κατάσχεσης, έτσι όπως καταδεικνύουν επίσημα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2010. Η κατάσταση αναμένεται να έχει επιδεινωθεί περαιτέρω μετά την πτώση ρεκόρ που ανακοινώθηκε για τον Ιούλιο στις πωλήσεις των υφιστάμενων και των νεόδμητων κατοικιών.

Σημειωτέον ότι ήδη τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου είναι τα πλέον απαισιόδοξα που έχουν καταγραφεί από το 1979, σύμφωνα με την ένωση κτηματομεσιτών της Ουάσιγκτον. Βάσει εκτιμήσεων της εταιρείας ερευνών του κλάδου, RealtyTrac., οι κατασχέσεις φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο.

Το πλέον δυσάρεστο είναι ότι οι προσπάθειες του ομοσπονδιακού κράτους για την αναδιάρθρωση στεγαστικών δανείων με ευνοϊκότερους όρους έχουν αποτύχει. Ειδικότερα, περισσότερο από το ήμισυ της αναδιάρθρωσης στεγαστικών δανείων ακυρώθηκε μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα δεν προδιαγράφουν θετικές εξελίξεις στο εγγύς μέλλον. Οι τιμές των κατοικιών έχουν υποχωρήσει κατά 33% από τα υψηλά επίπεδα που ίσχυαν τον Ιούλιο του 2006, διαγράφοντας μεγάλο μέρος της ακίνητης περιουσίας των νοικοκυριών στις ΗΠΑ, ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης αναμένεται να μετριαστούν μεσοπρόθεσμα, περιορίζοντας τη δυναμική της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας.