Κυριακή 15 Αυγούστου 2010

Tράπεζες: επιστρέφουν τα χαμόγελα με μείωση των ζημιών --The Economist


Tράπεζες: επιστρέφουν τα χαμόγελα με μείωση των ζημιών --The Economist

Πριν από μερικές εβδομάδες οι τράπεζες στην Ευρώπη αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα. Πολλές αγωνίζονταν να δανειστούν η μία από την άλλη είτε απευθείας από τις κεφαλαιαγορές, λόγω ανησυχιών ότι οι επισφάλειές τους θα διογκώνονταν ή ότι η κακή κατάσταση στα δημόσια οικονομικά ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών θα προκαλούσε κατάσταση ντόμινο. Σήμερα οι αναλυτές σπεύδουν διαγκωνιζόμενοι να βελτιώσουν τις προβλέψεις κερδοφορίας και να συστήσουν στους επενδυτές να αγοράσουν μετοχές τραπεζών.

Ο βασικός λόγος αυτής της εύνοιας δεν σχετίζεται τόσο με τις επιδόσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων στα πρόσφατα πανευρωπαϊκά «τεστ κοπώσεως». Eχει να κάνει περισσότερο με το ότι οι ζημίες εξαιτίας των δανείων μειώνονται γρήγορα για την πλειονότητα των τραπεζών. Στην περίπτωση της HSBC, της μεγάλης βρετανικής τράπεζας με δραστηριότητες έως και στη νοτιοανατολική Ασία, οι απώλειες στις πιστώσεις μειώθηκαν το πρώτο εξάμηνο 40%. Για την ΒΝΡ η μείωση ήταν της τάξεως του 19% το δεύτερο τρίμηνο.

Η CEBR, εταιρεία οικονομικών συμβούλων, εντυπωσιάστηκε δεόντως από τις θετικές εξελίξεις και προέβλεψε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα αποκομίσει κέρδη 19 δισ. στερλινών από τα προγράμματα σωτηρίας των τραπεζών της. Σε χώρες, οι οποίες δέχθηκαν δραματικό πλήγμα από τη χρηματοπιστωτική κρίση, επίσης παρατηρείται καλυτέρευση. Αναλυτές της Credit Suisse αναγνωρίζουν πως οι τράπεζες της Ιρλανδίας ίσως αποδειχθούν ιδιαίτερα κερδοφόρες τα προσεχή χρόνια, λόγω του ότι ο ανταγωνισμός υποχωρεί ως αποτέλεσμα της κρίσης. Οι βασικοί εναπομείναντες πιστωτικοί οργανισμοί της χώρας ελέγχουν το 60% της αγοράς. Αναλόγως και οι βρετανικές τράπεζες, οι οποίες συσπειρώθηκαν διαρκούσης της κρίσης, αντιμετωπίζουν περιορισμένο ανταγωνισμό.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ωφελήθηκαν από τις σχετικά ευνοϊκές συνθήκες όχι μόνο στις εγχώριές τους αγορές αλλά και στις διεθνείς ευρύτερα. Ωστόσο, ο ενθουσιασμός για την ευρωπαϊκή τραπεζική δεν είναι τόσο αδιαφιλονίκητος, εφόσον πολλά από τα πιστωτικά ιδρύματα επιβιώνουν χάρις σε κρατικά κονδύλια, ενώ τα επόμενα χρόνια προβλέπονται γι’ αυτά δύσκολα.