Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Μιά πολύ επίκαιρη και ουσιαστική ρήση. Ρίξτε της μιά γρήγορη ματιά , θα επιβεβαιώσει πάρα πολλά από αυτά που ήδη όλοι αντιλαμβάνεσθε.

Είναι πολύ επίκαιρη η ρήση του  J. Paul Getty,  την οποία άρεσε σε έναν από τους εξαίρετους καθηγητές μου, τον κ.Stewart C. Myers, να μας θυμίζει :

Εάν χρωστάς στην τράπεζα 100 δολάρια είναι δικό σου πρόβλημα. Εάν χρωστάς στην Τράπεζα 100 εκατομμύρια δολάρια, είναι πρόβλημα της τράπεζας. «J. Paul Getty»

If you owe the bank $100 that's your problem. If you owe the bank $100 million, that's the bank's problem. «J. Paul Getty»


Αυτοί που χρωστούν τα 100 δολάρια .............
Εχουν βεβαίως ευθύνες και οι ίδιοι οι δανειζόμενοι , και όχι μόνον αυτοί που τους δάνεισαν.
Το ερώτημα το οποίο είναι δύσκολο να απαντηθεί , είναι ποιοί φέρουν  το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης , οι Τράπεζες ή οι δανειολήπτες?
 

 


 

 
Αυτοί που δάνεισαν  τα 100 εκατομμύρια....................


Που οδήγησαν τις τράπεζές τους, "αυτοί που δάνεισαν τα 100 εκατομμύρια" ?????  και ποιά η τύχη τους????.........

Πολλοί θεωρούν ότι τα δάνεια των "100 εκατομμυρίων" , δεν δόθηκαν ούτε εν αγνοία των Τραπεζών και των επικεφαλής αυτών, ούτε όμως και εν αγνοία  των Επιχειρήσεων και των επιχειρηματιών.
Και οι δύο πλευρές (τράπεζες και συγκεκριμένοι επιχειρηματίες) είχαν έναν κοινό στόχο (αυτό που κρατά ο κύριος της μεσαίας φωτογραφίας).


Εδώ ίσως να ισχύει και η ρήση του γνωστού Ελληνα Πολιτικού. (ελαφρώς παραλλαγμένη) , δηλαδή  "Μαζί τα φάγανε"   (σ.σ.  συγκεκριμένοι επιχειρηματίες και συγκεκριμένα τραπεζικά στελέχη).
Ερώτηση. Ποιών ήσαν τα χρήματα που έφαγαν????
Απάντηση.  Των μετόχων και των καταθετών.
Ερώτηση .  Ποιός όφειλε να προστατεύσει μετόχους και καταθέτες?
Απάντηση.  Ας φαντασθεί ο καθένας από εσάς .............
Ερώτηση.   Τι έπαθαν αυτοί που προσπάθησαν να προστατεύσουν μετόχους και καταθέτες?
Απάντηση.   Ας φαντασθεί ο καθένας από εσάς..............



Κάποιοι θεωρούν ότι έφθασε η ώρα , αυτών  που τα δημιούργησαν και συμμετείχαν σε όλα αυτά. Αυτών που προσπάθησαν να αποκρύψουν, να διαστρεβλώσουν, να μεταφέρουν ευθύνες, να ενοχοποιήσουν αθώους.............  
Οι αισιόδοξοι , πιστεύουν ότι κάτι αρχίζει να  κινείται (ανήκω και εγώ σε αυτούς).  Φέρνουν ως παράδειγμα , (της αλλαγής η οποία δειλά - δειλά αρχίζει να συντελείται σε αυτήν την χώρα) , το ξήλωμα, την αποκάλυψη εγκληματικών οργανώσεων, τις προφυλακίσεις  (τοκογλυφικών κυκλωμάτων, πολιτικών προσώπων και φίλων τους,  ξεπλύματος μαύρου χρήματος μέσω αγορών ακινήτων, μέσω τραπεζικών καταθέσεων και τραπεζικών δανείων, μέσω επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό κ.ο.κ.).


Για να μήν υπάρξει παρανόηση , πρέπει να σημειώσουμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρηματιών είναι έντιμη και ικανή και δεν πρέπει να στοχοποιείται στην προσπάθεια επίτευξης (με νόμιμο και ηθικό τρόπο)  της ουσίας  της επιχειρηματικότητας δηλαδή του κέρδους.
Παράλληλα θα πρέπει να τονίζεται και η μεγάλη συμβολή της υγιούς επιχειρηματικότητας ,
  • στην αύξηση της απασχόλησης (δηλαδή στην μείωση της ανεργίας) ,
  • στην μεγέθυνση των δημόσιων εσόδων μέσω της άμεσης και έμεσης φορολογίας, αλλά και
  • στην προβολή της χώρας στο εξωτερικό μέσω  επιτυχημένων δραστηριοτήτων (εξαγωγές , τουρισμός , ναυτιλία, υπηρεσίες , τεχνολογία  κλπ).


Από την άλλη πλευρά οφείλει κανείς, να εξάρει και την υγιή Τραπεζική δραστηριότητα και την ύπαρξη ικανών και έντιμων στελεχών ,  την συμβολή της στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων, της οικονομίας  αλλά και  στην μείωση των κοινωνικών προβλημάτων.


Η  "ρήση" του Getty λοιπόν, απεικονίζει όλη την  ουσία του νέου κύματος ανησυχίας που έχει αρχίσει να επηρεάζει τις τελευταίες ημέρες την Αμερικανική αγορά, κατ΄επέκτασιν την Ευρωπαική αγορά,  και κυρίως εδώ και μερικά χρόνια,  έχει βυθίσει στο σκοτάδι την Ελληνική αγορά.
Βέβαια γι΄αυτό το σκοτάδι δεν ευθύνεται μόνον μία πλευρά, συμμετείχαν αρκετοί στο "φαγοπότι". 

Καλή Ανάσταση.
Είναι απολύτως βέβαιο, ότι "και"  η Ανάσταση  θα έρθει.