Κυριακή 1 Απριλίου 2012

1η Περίπτωση . Εξακόσιες χιλιάδες ευρώ για πλαστή εγγυητική προκειμένου να χορηγηθεί επιδότηση 4,8 εκατομμυρίων ευρώ. --- 2η Περίπτωση Πως λειτούργησε το Risk Analysis στο ΙΚΑ Καλλιθέας.


1η Περίπτωση . Εξακόσιες χιλιάδες ευρώ για πλαστή εγγυητική προκειμένου να χορηγηθεί επιδότηση 4,8 εκατομμυρίων ευρώ.  ---   2η Περίπτωση  Πως λειτούργησε το Risk Analysis   στο ΙΚΑ Καλλιθέας.

Του Τασου Τελλογλου -  Καθημερινή

Η ιδέα ήταν λαμπρή, αλλά για την επένδυση υπήρχε πρόβλημα σε μία λεπτομέρεια: εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ο επιχειρηματίας δεν ήταν σε θέση να φέρει την εγγυητική επιστολή προκειμένου να λάβει την επιδότηση των 4,8 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του κέντρου logistics που επρόκειτο να κατασκευάσει στη Θράκη. Από την αγορά πληροφορήθηκε ότι μια τέτοια εγγυητική επιστολή θα μπορούσε να βρεθεί στο κέντρο της Αθήνας, από ένα γραφείο που έναντι 600.000 ευρώ την εξασφάλιζε. Απευθύνθηκε λοιπόν εκεί.

Η εγγυητική μικρής τράπεζας εκδόθηκε και ο επιχειρηματίας την παρέδωσε για να εισπράξει το ποσό. Αλλά μία καταγγελία στο ΣΔΟΕ κινητοποίησε την υπηρεσία και τον εισαγγελέα αρμόδιο για το ξέπλυμα χρήματος Π. Νικολούδη, που έκαναν έφοδο στα γραφεία του υπουργείου Ανάπτυξης. Η εγγυητική κατασχέθηκε στα γραφεία δημόσιας υπηρεσίας –μάλλον επρόκειτο για την πρώτη φορά που συνέβαινε κάτι τέτοιο– και πολύ σύντομα διαπιστώθηκε απλά ότι ήταν... πλαστή. Εκτοτε, η υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης τηλεφωνεί στις τράπεζες για να διαπιστώσει τη γνησιότητα των εγγυητικών επιστολών.

Το συγκεκριμένο παράδειγμα δείχνει την πλήρη απουσία μηχανισμού στοιχειώδους ελέγχου, γεγονός που διόγκωσε τη διαφθορά και την κλεπτοκρατία, καθιστώντας τις κάτι σαν ενδημική κατάσταση σε μια σειρά υπηρεσιών του Δημοσίου, χωρίς να μένουν «αμόλυντες» και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Μαζί με τον Τύπο και την πολιτική εξουσία θεωρούνται, από την έκθεση για το εθνικό σύμφωνο ακεραιότητας της Διεθνούς Διαφάνειας, οι πιο διεφθαρμένοι τομείς δραστηριότητας στη δημόσια ζωή. Το πόσο διαφορετική είναι η αντιμετώπιση των υποθέσεων διαφθοράς από τις ελληνικές και τις ξένες αρχές φαίνεται και από το ακόλουθο περιστατικό: Πριν από έναν χρόνο, οι αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες ζήτησαν από επιχειρηματία που φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση διαφθοράς σε χώρα της Βαλκανικής να συνεργασθεί μαζί τους. Ο τρόπος τους ήταν τέτοιος που ο επιχειρηματίας τούς παρέδωσε όλα τα στοιχεία χωρίς να χρειασθεί δεύτερη ειδοποίηση, αν και επιβαρυνόταν από τη σχετική έρευνα των αμερικανικών αρχών.

Αντίθετα, οι δύο επιχειρηματίες, που φέρονται να έχουν δωροδοκήσει δεκάδες ορθοπεδικούς στην υπόθεση Depuy, δεν έχουν προσαχθεί για τα περαιτέρω, αν και φέρονται να έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές που ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια ευρώ, λόγω της απουσίας συνεννόησης τμημάτων των ελεγκτικών μηχανισμών.

Στο ΙΚΑ Καλλιθέας Αυτή φάνηκε ιδιαίτερα στην περίπτωση του ΙΚΑ Καλλιθέας. Σύμφωνα με την κατάθεση της χειρίστριας του συστήματος Risk Analysis, που τοποθετήθηκε μόλις τον Νοέμβριο του 2011, ένας εργαζόμενος φαινόταν να λαμβάνει παροχές ασθενείας ενώ στο ίδιο διάστημα εμφανιζόταν να εργάζεται κανονικά. «Στο σύστημα», καταθέτει η ίδια υπάλληλος, «εμφανίζονται αφύσικες στον αριθμό παροχές για δίδυμη κύηση...». Ολα άρχισαν όταν οι υπάλληλοι επιφορτισμένοι με τη λειτουργία του Risk Analysis πήραν έναν τυχαίο αριθμό ασφαλισμένης, η οποία φαινόταν, ενώ απασχολείτο κανονικά σε επιχείρηση, να λαμβάνει επιδόματα ασθενείας και μητρότητας. «Επίσης, για την ίδια ασφαλισμένη διαπιστώσαμε ότι για το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2006 έως τον Σεπτέμβριο του 2010 είχε λάβει επιδόματα για πέντε τοκετούς».

Η υπάλληλος του ΙΚΑ που χειριζόταν το Risk Analysis αναζήτησε τις ληξιαρχικές πράξεις γέννησης αλλά έμαθε ότι αυτές δεν υπήρχαν. Οταν επικοινώνησε με τη ΔΟΥ, η έκπληξή της μεγεθύνθηκε καθώς διαπίστωσε ότι η ασφαλισμένη δεν ήταν έγγαμη ούτε είχε δηλώσει προστατευόμενο μέλος. Η ελεγκτής του ΙΚΑ φαίνεται ότι ήταν ιδιαίτερα επίμονη –πράγμα σπάνιο– καθώς αναζήτησε τους ελέγχους της υπηρεσίας στον χώρο όπου η ασφαλισμένη εργαζόταν. Σε οκτώ ελέγχους δεν είχε βρεθεί ποτέ στον χώρο εργασίας της. Στον πίνακα προσωπικού της εν λόγω εταιρείας, η Πηνελόπη Α. εμφανιζόταν έγγαμη με ένα παιδί. Πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που έλαβε πέντε επιδόματα τοκετού! «Ημουν πλέον βέβαιη ότι κάτι συνέβαινε στο υποκατάστημα του ΙΚΑ Καλλιθέας». Στον έλεγχο για την ασφαλισμένη-φάντασμα διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον άλλα τρία συγγενικά της πρόσωπα λάμβαναν παροχές από το συγκεκριμένο υποκατάστημα, αν και ήταν ασφαλισμένα στην... Αμφισσα και τη... Θεσσαλονίκη. Ο έλεγχος μόλις είχε αρχίσει να αποκαλύπτει τη δυσώδη πραγματικότητα.