Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Εκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος αποκαλύπτει πλήθος παρεμβάσεων και παράνομων ενεργειών

Εκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος αποκαλύπτει πλήθος παρεμβάσεων και παράνομων ενεργειών
Του Τασου Τελλογλου - Καθημερινή

Δελτία κατάθεσης που έχουν υπογραφή για να κάνει καταθέσεις εν λευκώ ο υπάλληλος, εγγυήσεις για τις οποίες αποδεικνύεται ότι ο εγγυητής δεν τις είχε υπογράψει ποτέ, επιταγές που ουδέποτε σφραγίζονταν αν και δεν είχαν κάλυψη την ημέρα που έπρεπε να πληρωθούν, ασυνήθιστες μέθοδοι και άλλα πολλά προσάπτουν οι δικαστικές αρχές της Χαλκίδας, αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος στη Συνεταιριστική Τράπεζα Ευβοίας σε αποφάσεις και εκθέσεις τους που βρίσκονται στη διάθεση της «Κ».

Σύμφωνα με έκθεση που έγινε στο τέλος του 2009 από την ΤτΕ, η συγκέντρωση του πιστωτικού κινδύνου ήταν σε λίγους και με προβλήματα πιστούχους. Το 21% του χαρτοφυλακίου της τράπεζας αφορούσε 16 πιστούχους, αρκετοί από τους οποίους παρουσίαζαν, ήδη, πριν από την όξυνση της κρίσης, «σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των οφειλών τους». Ηδη σε εκείνο το χρονικό διάστημα, η τράπεζα είχε ανεπάρκεια προβλέψεων ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ. Aπό 26,4% επισφάλειες που παρουσίαζε στις 31/12/2006, τα δάνεια με καθυστέρηση άνω των 3 μηνών έφθασαν το 32% στο τέλος του 2009, οπότε και η διεξαγωγή του ελέγχου. Στο τέλος του 2011 οι επισφάλειες είχαν ξεπεράσει το 50%, ενώ τα 2/3 των μεριδίων -κάπου 10.000- είχαν ρευστοποιηθεί από τους συνεταίρους.

Το ίδιο διάστημα, η Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας παρουσίαζε αρνητικά ίδια κεφάλαια. Οι χορηγήσεις έφθαναν τα 65 εκατ. έναντι 56 εκατ. καταθέσεων και 54% ληξιπρόθεσμων οφειλών. Στελέχη των τραπεζών τόσο στη Λαμία όσο και στη Χαλκίδα ανέφεραν στην «Κ», υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι «οι αναχρηματοδοτήσεις ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωρες σε βαθμό που το PSI να αποτελέσει τη σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει».

Σημειώνεται ότι στον έλεγχο της ΤτΕ το 2009 στην Τράπεζα της Ευβοίας υπογραμμίζεται ότι «οι ίδιες επισημάνσεις είχαν διαπιστωθεί και στο προηγούμενο πόρισμα της υπηρεσίας μας (Mάιος 2007), χωρίς όμως η Τράπεζα να προβεί στις απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες. Σε πολλές περιπτώσεις υπήρχαν υπερβάσεις των πλαφόν, ενώ στις 30.6.2009 η Τράπεζα της Ευβοίας είχε μεγάλα χρηματοδοτικά ανοίγματα σε 6 μεμονωμένους πιστούχους και 10 ομίλους, συνολικού υπολοίπου 18 εκατ. ευρώ. Γενικά παρατηρείται ότι υπάρχει εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και εμπράγματες εξασφαλίσεις, χωρίς ουσιαστικά να έχει ληφθεί υπ' όψιν η λειτουργική αποπληρωμή των δανείων», αναφέρεται στο πόρισμα ελέγχου της ΤτΕ.

Σημειώνεται ότι μία ολόκληρη σειρά των δανείων των πυροπλήκτων λήγουν τον Ιούνιο του 2012, χωρίς προοπτική αποπληρωμής, με αποτέλεσμα να φορτωθούν τα χρέη αυτά στο χρέος. Το Επιμελητήριο Ευβοίας έχει και επισήμως ζητήσει από τους κ. Βενιζέλο και Σαχινίδη να «κουρέψουν» τα «πυρόπληκτα» δάνεια, με επιμήκυνση και μείωση των τόκων. Σε αρκετές περιπτώσεις, η κάλυψη των επιταγών των πελατών της τράπεζας έγινε με παρέμβαση στελέχους του κεντρικού καταστήματος, ο οποίος απομακρύνθηκε μεν από τη θέση του, αλλά παρέμεινε ως σύμβουλος.

Πάντως, η εικόνα όλων των συνεταιριστικών τραπεζών δεν είναι η ίδια. Ορισμένες, όπως της Ηπείρου, ετοιμάζονται να αντλήσουν επιπλέον κεφάλαια, ενώ σε άλλες, όπως η Παγκρήτια, το σύνολο των επισφαλειών στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2011 ήταν 14,27%, με μείωση μάλιστα έναντι του 2010. Το ίδιο ισχύει και για τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων. Σχετικά χαμηλές επισφάλειες παρουσιάζουν ακόμα οι συνεταιριστικές τράπεζες της Δωδεκανήσου και της Καρδίτσας.

Σε πολλές, πάντως, ισχύει η κοινή παρατήρηση της εποπτικής αρχής ότι τα κριτήριά τους θα πρέπει να γίνουν περισσότερο «τραπεζικά» και να σταματήσουν οι κάθε είδους παρεμβάσεις από τοπικούς παράγοντες. Κάποιοι απ' αυτούς μάλιστα και αυτή την εβδομάδα στράφηκαν στην ΤτΕ, επιχειρώντας να την πείσουν να μην κάνει τα αυτονόητα.