Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Ποιά συμπεράσματα βγαίνουν για τις Τράπεζες, οι οποίες μέχρις στιγμής παρουσίασαν τα αποτελέσματά τους? ---- Βεβαιώσεις για συμμετοχή στην ενίσχυση βιώσιμων τραπεζών θα παράσχει το ΤΧΣ


Τα συμπεράσματα εξάγονται από την επεξεργασία των αποτελεσμάτων όπως τα δημοσίευσαν στα παρακάτω άρθρα τους


Βεβαιώσεις για συμμετοχή στην ενίσχυση βιώσιμων τραπεζών θα παράσχει το ΤΧΣ



Εφημερίδα Εξπρές


Εφημερίδα Ημερησία.





Εφημερίδα Εξπρές






Βεβαιώσεις για συμμετοχή στην ενίσχυση βιώσιμων τραπεζών θα παράσχει το ΤΧΣ
Πηγή Εφημερίδα Εξπρές

Εξπρές
ΣTO Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε προχθες η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία παρέχεται η δυνατότητα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να παράσχει βεβαίωση ή και να προκαταβάλει κεφάλαια στις τράπεζες. 
Η βεβαίωση χορηγείται μόνο σε όσες κριθούν βιώσιμες από την Τράπεζα της Ελλάδος. Συγκεκριμένα το ΤΧΣ, μετά από απόφαση της ΤτΕ, χορηγεί σε τράπεζα, που έχει κριθεί βιώσιμη από την ΤτΕ και έχει υποβάλει αίτημα κεφαλαιακής ενίσχυσης, βεβαίωση με την οποία δεσμεύεται ότι θα συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της για το ποσό που προσδιορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος. 
Το ταμείο χορηγεί τη βεβαίωση εφόσον: 
α) Το επιχειρησιακό σχέδιο του πιστωτικού ιδρύματος έχει αξιολογηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος ως βιώσιμο και αξιόπιστο.
β) Έχει εγκριθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος το ως άνω αίτημα, το οποίο έχει γνωστοποιηθεί και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
γ) Η Τράπεζα της Ελλάδος κρίνει τη χορήγηση της βεβαίωσης αναγκαία προκειμένου αφενός το πιστωτικό ίδρυμα να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του (going concern) και να πληροί τις απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΤτΕ και αφετέρου για τη διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
 Έτσι οι τράπεζες έλαβαν χθες βεβαιώσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος ότι το ΤΧΣ θα συμμετάσχει στις αυξήσεις των μετοχικών τους κεφαλαίων, ώστε οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας να καλύπτουν το ελάχιστο απαιτούμενο όριο του 8%, μετά τις σημαντικές ζημίες που επέφερε στους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων το PSI+.
Με τον τρόπο αυτό απετράπη ο συστημικός κίνδυνος και άνοιξε ο δρόμος στις τράπεζες να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματά τους χθες το απόγευμα, χωρίς παρατήρηση από τους ορκωτούς λογιστές ότι δεν είναι βιώσιμες.
Εκπρόσωποι του Ταμείου στο δ.σ. 
Στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου σημειώνεται ότι εάν το ΤΧΣ χορηγήσει τη βεβαίωση μέχρι την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας ορίζει έως δύο εκπροσώπους του στο διοικητικό συμβούλιό της, οι οποίοι έχουν όλες τις εξουσίες που ορίζονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 10 και εισηγούνται στο διοικητικό συμβούλιο τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση των συμφερόντων του ταμείου και επιβλέπουν τη λήψη τους.
Ταυτόχρονα, το ΤΧΣ μπορεί να ζητεί από την τράπεζα κάθε στοιχείο και πληροφορία που θεωρεί απαραίτητα για την εκπλήρωση του σκοπού του, να διενεργεί ειδικούς ελέγχους (due diligence) και γενικά να ασκεί τα δικαιώματά του, κατ'Α εφαρμογήν του άρθρου 11.
Σε ό,τι αφορά τέλος τη «δύναμη πυρός» του ΤΧΣ ορίζεται ότι το ύψος των κεφαλαίων ανέρχονται στα 50 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, με τη νομοθετική πράξη τροποποιείται το σημείο που αφορά την έγκριση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων από το ΤΧΣ, καθώς στο νομοθετικό πλαίσιο για την ίδρυση του ταμείου δινόταν περιθώριο τριών μηνών από τη λήξη της χρήσης. Αυτό δεν θα μπορούσε να ισχύσει καθώς οι ελληνικές τράπεζες δεν ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα του 2011 έως τις 31 Μαρτίου λόγω του PSI. Πλέον η έγκριση των οικονομικών καταστάσεων από το ΤΧΣ ορίζεται ένα μήνα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.









Ημερησία
Συνολικές ζημίες ύψους 28,25 δισ. ευρώ παρουσίασαν στους ετήσιους ισολογισμούς του 2011 οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, ενώ η ATEbank και το Tαχυδρομικό Tαμιευτήριο έλαβαν παράταση δημοσίευσης αποτελεσμάτων για τις 31 Mαΐου. H παράταση της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων των δύο κρατικών τραπεζών αποφασίστηκε από το βασικό τους μέτοχο, το ελληνικό δημόσιο, καθώς δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα οι όροι της επανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Στο μεσοδιάστημα, θα αποφασιστεί επίσης αν ο βασικός μέτοχος θα συμμετάσχει στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των δύο κρατικών τραπεζών ή αν θα ενταχθούν στο Tαμείο Xρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Oι συνολικές επιπτώσεις των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών από το εθελοντικό πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων με «κούρεμα» (PSI+), ανήλθαν σε 25,5 δισ. ευρώ. Oι τράπεζες ενέγραψαν ζημίες άνω του 75% της αξίας των ομολόγων που είχαν πριν από την ανταλλαγή (PSI+). Tην ίδια ώρα, το Tαμείο Xρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εγγυήθηκε κεφάλαια ύψους 18 δισ. ευρώ. 

Σημειώνεται πως τα κεφάλαια που εγγυήθηκε ο TXΣ για το σκοπό της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων δεν είναι τα τελικά. Tα εν λόγω κεφάλαια αντιστοιχούν σε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των τεσσάρων τραπεζών στο 8% που οφείλουν να έχουν έως το Σεπτέμβριο, ενώ από το Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχουν φτάσει το 9%. Όλες οι τράπεζες έχουν καταρτίσει και καταθέσει στην TτΕ τα σχέδια που αφορούν την ενίσχυση των κεφαλαίων τους και θα συνεκτιμηθούν για τα συνολικά κεφάλαια που θα χρειαστεί να αντλήσουν από το Tαμείο Xρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.



Εθνική Τράπεζα (-12,34 δισ. ευρώ)
Με ζημίες ύψους 12,345 δισ. ευρώ έκλεισε την οικονομική χρήση του 2011 ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας, λόγω της εθελοντικής συμμετοχής της στο PSI+, που οδήγησε σε απομείωση των ομολόγων κατά 10,75 δισ. ευρώ για ομόλογα συνολικής ονομαστικής αξίας 14,8 δισ. ευρώ.

Η Εθνική εμφανίζει μεγαλύτερες ζημίες από αυτές που αρχικά εκτιμούσε, γιατί έλαβε τη στρατηγική απόφαση να «καθαρίσει» το χαρτοφυλάκιό της, εγγράφοντας επιπλέον ζημίες που δεν ήταν υποχρεωμένη να αναλάβει.

Ειδικότερα, η διοίκηση της Εθνικής αποφάσισε να εγγράψει επιπλέον ζημίες ύψους 2,5 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1,2 δισ. ευρώ αφορά εγγυήσεις και τίτλους και τα υπόλοιπα 1,3 δισ. ευρώ από το 1/3 του αναβαλλόμενου φόρου. Σημειώνεται ότι τα 2/3 οφέλους που μένουν από τον αναβαλλόμενο φόρο θα τα εγγράψει όταν υπάρξει η νομοθετική ρύθμιση.

Μετά την εγγυημένη από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 6,9 δισ. ευρώ, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της ΕΤΕ θα διαμορφωθεί σε 8,3% και ο δείκτης κυρίων βασικών της κεφαλαίων σε 6,3%.

«Η Εθνική Τράπεζα δεν θα χρειαστεί επιπρόσθετα κεφάλαια μετά την εξέταση από την BlackRock, έχοντας συγκεντρώσει περίπου 3,5 δισ. ευρώ πρόσθετων εποπτικών κεφαλαίων και έχοντας μειώσει το λειτουργικό κόστος κατά 250 εκατ. ευρώ την τελευταία διετία», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ κ. Απ. Ταμβακάκης.

Σύμφωνα με κύκλους της τράπεζας, η εξυγίανση του ισολογισμού της θα προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια κατά την επικείμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου.

Στο σχέδιο της κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας περιλαμβάνονται η πώληση μειοψηφικού πακέτου της Finansbank, η πώληση του Αστέρα και η διερεύνηση δυνατότητας πώλησης μειοψηφικού πακέτου της υπό ίδρυση νέας θυγατρικής, η οποία θα ενσωματώσει τις μονάδες της Εθνικής στις βαλκανικές χώρες, καθώς και η περαιτέρω επαναγορά στοιχείων παθητικού και η βέλτιστη διαχείριση άλλων στοιχείων του ενεργητικού της.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας έχει εγγράψει προβλέψεις ύψους 2,2 δισ. ευρώ το 2011, δηλαδή αυξημένες κατά 60% σε σχέση με το έτος 2012.

Από το σύνολο των προβλέψεων, το 1,8 δισ. ευρώ αφορά την Ελλάδα. Παρά την αύξηση των προβλέψεων κατά 820 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, η τράπεζα κατέγραψε ζημίες ύψους 289 εκατ. ευρώ, πριν από την απομείωση των ομολόγων και λοιπών εκτάκτων στοιχείων και δαπανών.

Συνεχίζεται η κερδοφόρος πορεία των θυγατρικών του εξωτερικού της ΕΤΕ, η οποία ανήλθε σε 368 εκατ. ευρώ για το 2011.



Alpha Bank (-3,81 δισ. ευρώ)
Με ζημίες ύψους 3,81 δισ. ευρώ έκλεισε την οικονομική χρήση του 2011 η Alpha Bank, λόγω της συμμετοχής της στο PSI+, ενώ την ίδια ώρα τα κύρια ίδια κεφάλαιά της διατηρήθηκαν θετικά και ανήλθαν σε 1,3 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η συνολική απομείωση μετά τους φόρους στο σύνολο του χαρτοφυλακίου των ομολόγων της Alpha διαμορφώθηκε σε 3,8 δισ. ευρώ και των δανείων με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου σε 2,1 δισ. ευρώ, τα οποία προστέθηκαν μετά τη διεύρυνση της περιμέτρου λίγο πριν από τη τελική συμφωνία. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 21,4 εκατ. ευρώ προ απομείωσης ομολόγων ελληνικού δημοσίου.

Ο Δείκτης Κυρίων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier I) υποχώρησε στο 3% και ο δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας διαμορφώθηκε σε 5,5%.

Η συνολική επίπτωση της συμμετοχής της τράπεζας στο PSI+ αντιστοιχεί σε 863 πόντους. Λαμβάνοντας υπόψη τα κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ύψους 1,9 δισ. ευρώ, ο δείκτης Κυρίων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων διαμορφώνεται σε 7,3% και ο δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας σε 9,8%. Κατά την τηλεδιάσκεψη, στελέχη της Alpha σημείωσαν ότι «μέχρι το Σεπτέμβριο θα γίνει η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, αλλά δεν έχουν ακόμη προσδιορισθεί οι όροι της επανακεφαλαιοποίησης». Για την Αύξηση Κεφαλαίου οι ίδιοι τόνισαν ότι υπάρχει επικοινωνία με τους βασικούς μετόχους αλλά και με δυνητικούς μετόχους και ότι πιστεύουν πως η τράπεζα θα παραμείνει στον ιδιωτικό τομέα.

Η Alpha Bank έχει ήδη καταθέσει στις εποπτικές αρχές ολοκληρωμένο επιχειρηματικό σχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνονται τρόποι κεφαλαιακής ενίσχυσης, έτσι ώστε τα Κεφάλαια Πρώτης Διαβάθμισης να ανέρχονται σε 9% ως το τέλος Σεπτεμβρίου 2012. Στο πλαίσιο αυτό, η Alpha Bank Limited ανακοίνωσε προαιρετική δημόσια πρόταση επαναγοράς τίτλων βασικών ιδίων κεφαλαίων, τίτλους κύριων στοιχείων, συμπληρωματικών ιδίων κεφαλαίων και τίτλους μειωμένης εξασφάλισης, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Η τιμές επαναγοράς θα είναι μεταξύ 40%-60% της ονομαστικής αξίας και η προθεσμία λήξης για τις προσφορές είναι μέχρι και την 4η Μαΐου. Η πρόταση αποσκοπεί στην ενίσχυση των κύριων στοιχείων των Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων. Αντίστοιχα η πρόταση παρέχει στους επενδυτές τη δυνατότητα να προβούν σε ρευστοποίηση των επενδύσεών τους στη σχετική τιμή επαναγοράς.

Η τράπεζα αύξησε τη χρηματοδότησή της από τις Κεντρικές Τράπεζες κατά 2,1 δισ. ευρώ το δ' τρίμηνο του 2011, σε 21,9 δισ. ευρώ, μετά τη μείωση των καταθέσεων στην Ελλάδα, κατά 1,8 δισ. ευρώ. Η διοίκηση της Alpha σημειώνει ότι το περιθώριο αντλήσεως περαιτέρω κεφαλαίων υπερβαίνει τα 6 δισ. ευρώ. Ο Δείκτης καθυστερήσεων διαμορφώθηκε στο 12,9%, με τις σωρευτικές προβλέψεις σε 2,9 δισ. ευρώ, αντανακλώντας έναν δείκτη καλύψεως των καθυστερήσεων 45%, ο οποίος, συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων, διαμορφώνεται σε 124%.



EFG Eurobank (-5,5 δισ. ευρώ)
Συνολικές ζημίες μετά τους φόρους ύψους 5,5 δισ. ευρώ παρουσίασε για το 2011 έναντι 68 εκατ. κερδών το 2010 η EFG Eurobank, εκ των οποίων τα 4,6 δισ. αφορούν απομειώσεις από το PSI και λοιπές έκτακτες προσαρμογές 856 εκατ. ευρώ που είχαν ήδη υπολογιστεί και επηρεάσει τα εποπτικά κεφάλαια, κυρίως λόγω της αποτίμησης μετοχικών τίτλων σε τρέχουσες τιμές και της απομείωσης της υπεραξίας επενδύσεων του εξωτερικού. Ικανοποιητικά υπήρξαν τα λειτουργικά αποτελέσματα της τράπεζας που ανήλθαν σε ζημιές 29 εκατ. ευρώ παρά τη βαθιά ύφεση της οικονομίας.

Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων διαμορφώνονται σε 875 εκατ. Μετά την πλήρη επίπτωση από το PSI.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η τράπεζα, η ολοκλήρωση της πώλησης της Polbank EFG και της EurobankTekfen βελτιώνει τη ρευστότητα κατά περίπου 3,5 δισ. ευρώ και ισοδυναμεί με ενίσχυση των βασικών κυρίων κεφαλαίων κατά 1 δισ. ευρώ συνυπολογιζομένης της επαναγοράς υβριδικών τίτλων και τίτλων μειωμένης εξασφάλισης κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Σημειώθηκε αύξηση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις κατά 4,7% το 2011 και επιδείνωση του ρυθμού αύξησης των νέων δανείων σε καθυστέρηση το Δ' τρίμηνο του έτους. Επίσης υπήρξε μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 6,4% το 2011 και 15,5% την τελευταία τριετία. Τα καθαρά κέρδη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ήταν 60 εκατ. ευρώ με σημαντική αύξηση των οργανικών κερδών.

Τα βασικά κύρια κεφάλαια EBA Core Tier I διαμορφώνεται σε 9,8% εξαιρουμένου του PSI και των λοιπών έκτακτων αποτελεσμάτων. Ας σημειωθεί ότι το χαρτί που έλαβε χθες η τράπεζα από το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας προβλέπει εγγύηση ποσού έως 4,2 δισ. ευρώ, προκειμένου η κεφαλαιακή της επάρκεια να διαμορφωθεί στο 8%. Τα αποτελέσματα της διαγνωστικής μελέτης της BlackRock πιστοποιούν την υψηλή ποιότητα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων της τράπεζας και την αξιοπιστία των διαδικασιών χρηματοδότησης των πελατών της. Οι συνολικές πιθανές προβλέψεις έναντι πιστωτικών κινδύνων σε βάθος τριετίας είναι ύψους 4,2 δισ. ευρώ στο βασικό σενάριο και 5,4 δισ. ευρώ στο ακραίο σενάριο.

Το 2011 καταγράφηκε σημαντική μείωση καταθέσεων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα συνέπεια της βαθιάς ύφεσης της ελληνικής οικονομίας. Οι καταθέσεις της Eurobank EFG υποχώρησαν σε 32,5 δισ. στο τέλος του 2011 έναντι 41,2 δισ. ευρώ το 2010. Τα υπόλοιπα χορηγήσεων διαμορφώθηκαν σε 51,5 δισ. ευρώ σημειώνοντας σε ετήσια βάση πτώση 3,6%. Οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις αυξήθηκαν κατά 4,7% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 1,3 δισ. ευρώ το 2011. Το δ' τρίμηνο του έτους σημειώθηκε επιδείνωση του ρυθμού δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση, γεγονός που συνδέεται με τη χειροτέρευση των μακρο-οικονομικών συνθηκών στην ελληνική οικονομία. Τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθαν στο 15,3% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων.



Τράπεζα Πειραιώς (-6,6 δισ. ευρώ)
Στα 6,6 δισ. ευρώ ζημιές διαμορφώνεται το καθαρό συγκεντρωτικό αποτέλεσμα, το αναλογούν στους μετόχους του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς για τη χρήση 2011 μετά τους φόρους και συμπεριλαμβανομένης της επίπτωσης του PSI το οποίο, ωστόσο, επηρεάζει την καθαρή θέση της τράπεζας 6,3 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένης της αποτίμησης του διαθέσιμου προς πώληση χαρτοφυλακίου. Στο πλαίσιο συμμετοχής του Ομίλου στο PSI με χαρτοφυλάκιο ύψους 7,7 δισ. ευρώ η συνολική απομείωση που αναγνωρίστηκε κατά τη χρήση του 2011 και σχετίζεται με το PSI ανήλθε σε 5,9 δισ. ευρώ (1,1 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2011 και 4,8 δισ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο της ίδιας χρήσης).

Σημειώνεται ότι υπήρξε επιπρόσθετη επιβάρυνση από την αποτίμηση του εμπορικού χαρτοφυλακίου ΟΕΔ ονομαστικής αξίας 0,4 δισ. ευρώ του οποίου η εύλογη αξία διαμορφώθηκε σε 0,1 δισ. ευρώ την 31.12.11 και η οποία αποτυπώθηκε στα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα του 2011.

Το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει ήδη παράσχει βεβαίωση δέσμευσης για τη συμμετοχή του στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας μέχρι το ποσό των 5 δισ. ευρώ. Ετσι ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας Πειραιώς αποκαθίσταται στο επίπεδο του 9,7% pro-forma.

Η προ φόρων και απομειώσεων κερδοφορία του Ομίλου για το 2011 διαμορφώθηκε σε 592 εκατ. ευρώ από 638 εκατ. ευρώ το 2010 εξαιρουμένων των χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και της ζημίας από την αποτίμηση του επενδυτικού ακινήτου Citylink. Συμπεριλαμβάνοντας τα εν λόγω μεγέθη αυτή διαμορφώθηκε σε 385 εκατ. ευρώ από 635 εκατ. ευρώ το 2010.

Τα δάνεια προ προβλέψεων είναι 37,1 δισ. ευρώ και ήταν μειωμένα κατά 3% σε ετήσια βάση. Οι καταθέσεις ανήλθαν σε 22 δισ. ευρώ μειωμένες κατά 23% σε ετήσια βάση καθώς συνεχίστηκαν οι εκροές καταθέσεων στην ελληνική αγορά (-40 δισ. το 2011 και -23 δισ. ευρώ το 2010).

Αυξήθηκε ο δείκτης των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ο οποίος διαμορφώθηκε στο 13,5% από 7,5% το 2010. Τα έξοδα των προβλέψεων ως προς το μέσο όρο δανείων το 2011 σχεδόν τριπλασιάστηκαν έναντι του 2010.

Ας σημειωθεί επίσης ότι οι αμοιβές του προσωπικού μειώθηκαν κατά 5% σε ετήσια βάση στα 372 εκατ. ευρώ ενώ η προσπάθεια εξορθολογισμού των γενικών εξόδων διοίκησης απέφερε ακόμη μεγαλύτερη ετήσια μείωση 8% στα 335 εκατ. ευρώ.

Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς και στη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων των ελληνικών επιχειρήσεων συμβάλλοντας έτσι στη σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε στο μήνυμά του ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας.



Attica Bank
249,8 εκατ. η ζημία από τα ομόλογα

Ζημιές ύψους 249,8 εκατ. ευρώ προ φόρων έναντι 3 εκατ. Ευρώ κερδών παρουσίασε το δωδεκάμηνο του 2011 η Attica Bank έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2010 ενώ στα ίδια επίπεδα διαμορφώθηκε και η μετά φόρων ζημιά της τράπεζας λόγω της επιβάρυνσης της περιόδου με την πρόβλεψη απομείωσης του PSI καθώς και τις αυξημένες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις. Στα ίδια ακριβώς επίπεδα διαμορφώνεται και το μετά φόρων αποτέλεσμα δεδομένου ότι μέρος των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων που αναφέρονται στην απομείωση που προέκυψε από τα ομόλογα που είχε στα χαρτοφυλάκιά της η τράπεζα, θα αναγνωριστούν σε μεταγενέστερο χρόνο.

Τα κέρδη Προ Φόρων και Προ Προβλέψεων διαμορφώθηκαν σε 3,8 εκατ. ευρώ έναντι 45,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο δωδεκάμηνο του 2010.

Το σύνολο του ενεργητικού του Ομίλου ανήλθε σε 4,2 δισ. ευρώ.

Τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 259,1 εκατ. ευρώ, μετά την επιβάρυνση από την απομείωση των ΟΕΔ καθαρού ποσού 127,6 εκατ. ευρώ, καθώς και τις αυξημένες προβλέψεις για επισφαλείς χορηγήσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (>180 ημερών) σε σχέση με το σύνολο των χορηγήσεων διαμορφώθηκε κατά την 31/12/2011 σε 12,8%.




Εξπρές
ΣΤΑ 28,2 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι καθαρές ζημίες των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς) για τη χρήση του 2011, μετά τη συμμετοχή τους στο PSI.  Παράλληλα οι εγγυήσεις που έλαβαν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εν όψει της επικείμενης ανακεφαλαιοποίησής τους, ανήλθαν στα 18 δισ. ευρώ. Το ύψος των εγγυήσεων που δόθηκαν από το ΤΧΣ ανά τράπεζα καθορίστηκε με βασικό κριτήρια ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας να είναι ίσος ή υψηλότερος του 8%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η ATEbank έλαβαν παράταση για τη δημοσίευση των ισολογισμών τους μέχρι τις 31 Μαΐου, καθώς μέχρι και προχθες το μεσημέρι οι διοικήσεις των δύο τραπεζών δεν είχαν ενημερωθεί για τις προθέσεις του βασικού μετόχου, δηλαδή του κράτους, σε ό,τι αφορά τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησής τους. Το γεγονός αυτό εμπόδισε τη δημοσίευση αποτελεσμάτων, δεδομένου του μεγέθους των ζημιών από το PSI, καθώς οι ορκωτοί ελεγκτές θα έπρεπε να έχουν απαντήσεις στο ερώτημα που τίθεται όσον αφορά τη μέθοδο που θα ακολουθηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών.
Συνολικά οι ελληνικές τράπεζες αναγκάστηκαν να σχηματίσουν συσσωρευμένη απομείωση για κρατικά ομόλογα που φθάνει ως και το 79,8% της ονομαστικής αξίας των παλαιών ομολόγων.
Η ζημία μετά φόρων είναι όμως έως και 20% χαμηλότερη λόγω της τροποποίησης της αναβαλλόμενης φορολογίας, η οποία έχει ήδη ψηφιστεί και παρέχει στις τράπεζες τη δυνατότητα να συμψηφίζουν μέρος της ζημίας από το PSI+ με κέρδη της επόμενης 20ετίας (μέσος όρος διάρκειας των ομολόγων που έλαβαν ως αντάλλαγμα).
Και οι τέσσερις τράπεζες έχουν δρομολογήσει ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης που θα ενισχύσουν τα Core Tier I κεφάλαιά τους.

Alpha Bank: Στο 3% το Core Tier I  και επαναγορά ομολόγων 1 δισ. ευρώ
Η Alpha Bank συμμετείχε στο PSI+ ανταλλάσσοντας ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 3,89 δισ. ευρώ και κουρεύοντας δάνεια με εγγύηση Δημοσίου 2,1 δισ. ευρώ. Λόγω του κουρέματος και της ανταλλαγής προχώρησε κατά τη διάρκεια του δ'Α τριμήνου σε πρόσθετη απομείωση κατά 3,2 δισ. ευρώ μετά από φόρους για τα ομόλογα. Η συνολική σωρευτική απομείωση ανήλθε έτσι στα 3,8 δισ. ευρώ
Η καθαρή θέση της Alpha Bank διαμορφώθηκε σε 1,4 δισ. ευρώ και ο δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier I) ανήλθε στο 3% (σημειώνοντας μείωση κατά 863 πόντους σε ετήσια βάση), ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε σε 5,5%.
Λαμβάνοντας υπ' όψιν τα κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ύψους  1,9 δισ., o δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων διαμορφώνεται σε 7,3% και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας σε 9,8%. Σημειώνεται ότι οι σωρευτικές προβλέψεις του ομίλου ανήλθαν στα 2,9 δισ. ευρώ.
Η Alpha Bank έχει ήδη καταθέσει στις εποπτικές αρχές ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνονται τρόποι κεφαλαιακής ενισχύσεως, έτσι ώστε τα κεφάλαια πρώτης διαβαθμίσεως να ανέρχονται σε 9% του σταθμισμένου ενεργητικού στο τέλος Σεπτεμβρίου 2012. Οι ενέργειες του σχεδίου κεφαλαιακής ενισχύσεως περιλαμβάνουν μία σειρά μέτρων οργανικής δημιουργίας κεφαλαίων, όπως η ευρεία διαχείριση των στοιχείων του παθητικού, η βελτιστοποίηση των σταθμισμένων στοιχείων του ενεργητικού, τα αποτελέσματα της οποίας είναι ήδη εμφανή, καθώς και η αποεπένδυση στοιχείων του ενεργητικού που δεν εμπίπτουν στον κύριο τομέα εργασιών της τράπεζας.
Παράλληλα η διοίκηση της τράπεζας άσκησε πρόταση επαναγοράς ιδίων ομολόγων συνολικού ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ σε τιμές 40% και 60%.
Eurobank
Ζημία ύψους 5,5 δισ. ευρώ εμφάνισε το 2011 η Eurobank λόγω της απομείωσης στο χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολόγων μετά το πρόγραμμα ανταλλαγής.
Ειδικότερα σε σχέση με το PSI, η τράπεζα σημειώνει ότι η απομείωση της αξίας των ομολόγων και λοιπών εγγυημένων τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου που κατείχε η Eurobank EFG στο χαρτοφυλάκιό της συνολικού ύψους 7,3 δισ. ανήλθε σε 4,6 δισ. μετά από φόρους και επιβάρυνε τα λειτουργικά αποτελέσματα και τα εποπτικά κεφάλαια της τράπεζας το 2011.
Λαμβάνοντας υπόψη τα κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ύψους  4,2 δισ. ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας διαμορφώνεται στο 8%, όπως προκύπτει από την παρουσίαση των αποτελεσμάτων.
Τα τελευταία 2 χρόνια η Eurobank EFG υλοποιεί ένα πρόγραμμα οργανικής ενίσχυσης των κεφαλαίων της, βελτιώνοντας τον δείκτη των βασικών κυρίων κεφαλαίων (ΕΒΑ Core Tier I) κατά 80 μονάδες βάσης σε 9,8% (εξαιρουμένου του PSI) το 2011, μέσω οργανικών ενεργειών. Η τράπεζα θα συνεχίσει την προσπάθεια οργανικής ενίσχυσης των κεφαλαίων της και με άλλες πρωτοβουλίες, όπως την αποτελεσματικότερη διαχείριση του ενεργητικού και του παθητικού και τη μείωση των λειτουργικών της δαπανών. Στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, η Eurobank EFG στοχεύει να ενεργοποιήσει ιδιωτικά κεφάλαια, πιστεύοντας στη σημασία της διατήρησης του ιδιωτικού χαρακτήρα του τραπεζικού συστήματος ώστε αυτό να συμβάλει ενεργά στη χρηματοδότηση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και στη διατήρηση του σημαντικού ρόλου του στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. 
Oι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις αυξήθηκαν κατά 4,7% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 1,3 δισ. το 2011.
  
Τράπεζα Πειραιώς
Σε ζημίες 6,6 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το καθαρό αποτέλεσμα της Τράπεζας Πειραιώς για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες του ομίλου το 2011, επιβαρυμένο κυρίως από το έξοδο συμμετοχής στο PSI.
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο όμιλος Πειραιώς, μετά από απόφαση του δ.σ. της τράπεζας στις 7.3.12, συμμετείχε στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων PSI με το σύνολο των επιλέξιμων (eligible) ΟΕΔ και δανείων που είχε στην κατοχή του, η ονομαστική αξία των οποίων ανερχόταν σε 7,7 δισ.
Στο πλαίσιο αυτό, η συνολική απομείωση που αναγνωρίστηκε κατά τη χρήση 2011 και σχετίζεται με τo PSI ανήλθε σε 5,9 δισ. (1,1 δισ. στο 9μηνο 2011 και 4,8 δισ. στο 4ο 3μηνο του 2011).
Το ΕΤΧΣ έχει ήδη παράσχει βεβαίωση δέσμευσης για τη συμμετοχή του στην επικείμενη ΑΜΚ της τράπεζας μέχρι το ποσό των 5 δισ. Έτσι, o συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας Πειραιώς αποκαθίσταται στο επίπεδο του 9,7% pro-forma.
Η προ φόρων και απομειώσεων κερδοφορία του ομίλου για το 2011 διαμορφώθηκε σε 592 εκατ. από 638 εκατ. το 2010, εξαιρουμένων των χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και της ζημίας από αποτίμηση του επενδυτικού ακινήτου Citylink. Συμπεριλαμβάνοντας τα εν λόγω μεγέθη, αυτή διαμορφώθηκε σε 385 εκατ. από 635 εκατ. το 2010.
Τα δάνεια προ προβλέψεων του ομίλου ανήλθαν σε 37,1 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 3% σε ετήσια βάση, ενώ οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν σε 22 δισ., υποχωρώντας κατά 23% σε ετήσια βάση, καθώς συνεχίστηκαν οι εκροές καταθέσεων στην ελληνική αγορά (-40 δισ. το 2011 και -23 δισ. το 2010).
Το έξοδο των προβλέψεων ως προς τον μέσο όρο δανείων το 2011 σχεδόν τριπλασιάστηκε έναντι του 2010.

Εκτός ΤΧΣ η Attica Bank
Το αποτέλεσμα προ φόρων για τον όμιλο της Attica Bank στο 12μηνο του 2011 διαμορφώθηκε σε ζημία 249,8 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 3 εκατ. ευρώ μετά το PSI. Οι προβλέψεις στα 256,8 εκατ. Το Tier I στο 8,7% και τα ίδια κεφάλαια στα 259 εκατ.
Πρόκειται για αποτελέσματα τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στην τράπεζα να αποφύγει την προσφυγή σε βοήθεια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Tα ίδια κεφάλαια του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 259,1 εκατ. ευρώ, μετά την επιβάρυνση από την απομείωση των ΟΕΔ καθαρού ποσού 127,6 εκατ. ευρώ, καθώς και τις αυξημένες προβλέψεις για επισφαλείς χορηγήσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ.
Οι σωρευμένες προβλέψεις ανέρχονται σε 256,8 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 40,9% περίπου σε σχέση με τη συγκριτική χρήση του 2010. Κατά το δωδεκάμηνο του 2011 διενεργήθηκαν διαγραφές δανείων ανεπίδεκτων εισπράξεων ποσού 24,9 εκατ. ευρώ περίπου. Οι προβλέψεις καλύπτουν το 53% των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ο όμιλος της Attica Bank διαθέτει ιδιαίτερα ικανοποιητικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, ο οποίος για το έτος 2011 διαμορφώθηκε σε 10,7% με τον δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (Tier I) να ανέρχεται σε 8,7%.

Εθνική Τράπεζα
Λογιστική απομείωση ομολόγων κατά 79,9% και πλήρης εξυγίανση ισολογισμού
Στα 12,34 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι ζημίες το 2011 για τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας μετά τη σωρευτική λογιστική απομείωση στην αξία των ελληνικών ομολόγων κατά 79,9% που οδήγησε σε ζημία ύψους 11,78 δισ. ευρώ.
Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι στις ζημίες της Eθνικής Τράπεζας για τη χρήση 2011 περιλαμβάνονται επιπλέον ζημίες ύψους 1,17 δισ. ευρώ από οικειοθελείς απομειώσεις, σχεδόν το σύνολο της BlackRock, ενώ δεν έγινε χρήση του αναβαλλόμενου φόρου, με δυνητικό όφελος 1,3 δισ. ευρώ.
Η ονομαστική αξία των επιλέξιμων τίτλων για το PSI+ διαμορφώθηκε σε 14,8 δισ. ευρώ ενώ η ΕΤΕ ενέγραψε πρόσθετη απομείωση ύψους 1,17 δισ. ευρώ μετά από φόρους, όλων των απαιτήσεων από το Ελληνικό Δημόσιο. Παράλληλα αναγνωρίζει φορολογικό όφελος 1,3 δισ. ευρώ από τις ζημίες του PSI+, εν αναμονή οριστικοποίησης του νομοθετικού πλαισίου.
Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας διαμορφώνεται στο 8,3% μετά την εγγυημένη από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 6,9 δισ. στο πλαίσιο του προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
Αντίστοιχα, ο δείκτης των κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier I) διαμορφώνεται στο 6,3%, σημειώνει η τράπεζα.
Παράλληλα η διοίκηση σχημάτισε προβλέψεις ύψους 2,2 δισ. το 2011 (+60% σε σχέση με το 2010), εκ των οποίων 1,8 δισ. στην Ελλάδα, θωρακίζουν την τράπεζα,
Τα καθαρά κέρδη της Finansbank διαμορφώθηκαν στα 365 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 8% σε σχέση με το 2010 κυρίως λόγω της επίδρασης της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής στο επιτοκιακό περιθώριο. Η θυγατρική στην Τουρκία εμφανίζει αύξηση χορηγήσεων κατά 16% και καταθέσεων κατά 22% σε σχέση με το 2010.