Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Κλονίζεται ακόμη περισσότερο η αξιοπιστία των πρόσφατων stress tests, αφού κάποιες τράπεζες…….. τα πέρασαν επιτυχώς!




Βαθαίνει το τραπεζικό κραχ στην Ιρλανδία... Ανησυχίες στην Ελλάδα

Με γενναίες και ειλικρινείς δηλώσεις του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας, Πάτρικ Χόνοχαν, ότι ο λογαριασμός που θα πληρώσει η χώρα του για να εξυγιάνει το τραπεζικό της σύστημα είναι «κολοσσιαίος» όμως δεν θα ζητήσει βοήθεια από το ταμείο διάσωσης της Ζώνης του Ευρώ, καλύφθηκαν οι δραματικές αποφάσεις της κυβέρνησης του Δουβλίνου. Το συνολικό κόστος της τραπεζικής κρίσης υπολογίζεται να ανέλθει στα 50 δισ. ευρώ, καθώς η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε χθες πρόσθετες πιστώσεις τόσο για την Anglo Irish Bank όσο και για δύο επιπλέον τράπεζες.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μπράιαν Λένιχαν ανακοίνωσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας θα εκτιναχθεί στο 32% του ΑΕΠ το 2010, εξαιτίας της διάσωσης της Anglo Irish Bank, αλλά επέμεινε ότι θα διατηρηθεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος κάτω του ορίου του 3% το 2014. Πώς, αλήθεια, θα γίνει αυτό το θαύμα; Οταν η στυγερή λιτότητα, που ήδη έχει επιβληθεί από πέρυσι, έχει κλονίσει την οικονομία προκαλώντας σωρούς επισφαλών δανείων και βυθίζοντας ακόμη περισσότερο το χρεοκοπημένο τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Από κοντά και οι ιθύνοντες της Ευρωζώνης. Η Ιρλανδία μπορεί να λύσει το πρόβλημα του τραπεζικού τομέα «χωρίς να προσφύγει στο ευρωπαϊκό ταμείο» χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. «Δεν πιστεύω ότι η Ιρλανδία θα έχει ανάγκη να προσφύγει στην ευρωπαϊκή ομπρέλα. Πιστεύουμε ότι η ιρλανδική κυβέρνηση θα μπορέσει να επιλύσει το πρόβλημά της χωρίς προσφυγή στο (ευρωπαϊκό) ταμείο, που δημιουργήθηκε την περασμένη άνοιξη για την υποστήριξη των χωρών που αντιμετωπίζουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα», πρόσθεσε ο Γιουνκέρ. Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Ολι Ρεν δήλωσε από την πλευρά του ότι υποστηρίζει θερμά την απόφαση της Ιρλανδίας να παρουσιάσει έναν νέο τετραετή προϋπολογισμό τον Νοέμβριο. Εντάξει...

Ωστόσο οι χθεσινές εξελίξεις στην Ιρλανδία κλονίζουν ακόμη περισσότερο την αξιοπιστία των πρόσφατων stress tests, αφού οι ιρλανδικές τράπεζες τα πέρασαν επιτυχώς! Οι επιλεγείσες τράπεζες BoI και AIB πέρασαν το τεστ. Μόνο επτά τράπεζες της Ε.Ε. απέτυχαν στα τεστ αντοχής. Αναφερόμαστε, ειδικότερα, στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, τη γερμανική Hypo Real Estate, η οποία παραδέχτηκε ότι θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια ενίσχυσης, και πέντε τράπεζες στεγαστικού ταμιευτηρίου της Ισπανίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τεστ, οι επτά τράπεζες πρέπει να αντλήσουν 3,5 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης τους, είτε μέσω της έκδοσης νέων μετοχών είτε με τη διοχέτευση κρατικών πόρων. Τα υποθετικά σενάρια των τεστ ήταν τρία: το βασικό που στηριζόταν στις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το απαισιόδοξο που υπέθετε συρρίκνωση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 3% μέχρι τα τέλη του 2012 και το πιο απαισιόδοξο που συμπεριελάμβανε και ζημίες στις αγορές κρατικών ομολόγων, αναλόγως της δημοσιονομικής κατάστασης κάθε χώρας.

Συνολικά στα τεστ υποβλήθηκαν 91 χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί σε ολόκληρη την Ε.Ε. Η Ισπανία μετρά τα περισσότερα ιδρύματα που εξετάστηκαν, με 8 τράπεζες και 19 ταμιευτήρια. Πέντε από τα 19 μεγάλα (προήλθαν από συγχωνεύσεις) ταμιευτήρια της Ισπανίας δεν τα κατάφεραν, παρά τις κρατικές επιδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ που έλαβαν τελευταία (αναλυτικά: Caixa Catalunya, Caixa Tarragona, Caixa Manresa, Caja Duero, Espana, Caixa Sabadell, Terrassa, Manleu). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «επέκτεινε έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2010 την έγκρισή της (...) για τα ισπανικά μέτρα ανακεφαλαιοποίησης υπέρ του τραπεζικού τομέα». Ενέκρινε επίσης την επέκταση των πορτογαλικών μέτρων τραπεζικών εγγυήσεων και ένα παράλληλο σύστημα για ανακεφαλαιοποίηση.

Οι βρετανικές Royal Bank of Scotland, Barclays, HSBC και Lloyds Banking Group και οι τέσσερις γαλλικές τράπεζες πέρασαν επίσης τα τεστ, όπως και οι πορτογαλικές. Οι ιταλικές τράπεζες UniCredit, Intesa, SanPaolo, Banca Monte dei Paschi di Siena, Banco Popolare και Ubi Banca πέτυχαν να περάσουν και αυτές τη δοκιμασία. Ολες οι επιλεγείσες βελγικές τράπεζες (Dexia, ΚΒC Bank) επιτυχώς πέρασαν τα τεστ. Και οι τέσσερις ολλανδικές επιλεγείσες τράπεζες (ABN Amro, Rabobank, SNS, ING) πέρασαν το τεστ. Ολες οι τράπεζες των σκανδιναβικών χωρών της Ε.Ε. που υποβλήθηκαν σε τεστ τα πέρασαν με επιτυχία. Οι σουηδικές τράπεζες Nordea, SEB, Swedbank και Handelsbanken, οι δανικές Danske Bank, Jyske Bank και Sydbank, και η φινλανδική OP Pohjola.