Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Μεγάλη άνοδος τιμών ακινήτων στο Λονδίνο. Κύμα αγοραστών από Ελλάδα και Ιταλία, που αναζητούν ασφαλή επενδυτικά καταφύγια. Bloomberg

Μεγάλη άνοδος τιμών ακινήτων στο Λονδίνο. Κύμα αγοραστών από Ελλάδα και Ιταλία, που αναζητούν ασφαλή επενδυτικά καταφύγια. Bloomberg

Τη μεγαλύτερη αύξηση του τελευταίου εξαμήνου σημείωσαν οι τιμές κατοικιών του Λονδίνου από το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον από Ελληνες και Ιταλούς, οι οποίοι φαίνεται ότι αδιαφορούν για τους κινδύνους που εμφανίζει η συγκεκριμένη αγορά. H μέση τιμή πώλησης στο Λονδίνο αυξήθηκε κατά 5% από τον Σεπτέμβριο στις 418.778 στερλίνες (477.880 ευρώ), σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την έκθεση της μεγαλύτερης ιστοσελίδας ακινήτων της Βρετανίας, Rightmove. Στην υπόλοιπη Βρετανία, οι τιμές κατοικίας ενισχύθηκαν κατά 3,1%, στις 263.849 στερλίνες.



«Το γεγονός ότι οι νέοι πωλητές, που εισέρχονται στην αγορά μετά τις θερινές διακοπές, αύξησαν τις τιμές που ζητούν, είναι προφανές ότι δεν δικαιολογεί τα αδύναμα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς», υπογραμμίζει ο εμπορικός διευθυντής της Rightmove, Μάιλς Σίπσαϊντ στο πλαίσιο τηλεοπτικής συνέντευξής του στο πρακτορείο Bloomberg. «Αυτό δείχνει ότι, παρά τις τρέχουσες οικονομικές δυσκολίες, αντιμετωπίζουν προβλήματα οι πωλητές στο να προσαρμοστούν στη νέα αγορά και στα νέα μεγέθη», συμπληρώνει.

«Από την πλευρά τους, οι αγοραστές με μετρητά αποτελούν σε μεγαλύτερο βαθμό τον κανόνα παρά την εξαίρεση σε πολλές περιοχές του Λονδίνου», τόνισε ο κ. Σίπσαϊντ. «Με τους κτηματομεσίτες να αναφέρουν ένα κύμα αγοραστών από την Ελλάδα και την Ιταλία, οι οποίοι αναζητούν ασφαλή επενδυτικά καταφύγια για τα μετρητά τους, το Λονδίνο παραμένει δημοφιλές σε διεθνές επίπεδο, γεγονός που αναμένεται να συντηρήσει τις τιμές και μάλιστα των ακριβών περιοχών».

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Global Insight στο Λονδίνο Χάουαρτ Αρτσερ εκτιμά πως οι τιμές κατοικίας «θα αρχίσουν να υποχωρούν σταδιακά κατά τους τελευταίους μήνες του 2010, και να υπολείπονται περίπου κατά 10% των σημερινών επιπέδων».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η τελευταία έκθεση της Ernst & Young, η οποία αναφέρει ότι «τα θεμελιώδη στοιχεία της στεγαστικής αγοράς παραμένουν «μη συμβατά», και οι τιμές ακινήτων αναμένεται να μειωθούν κατά τη διάρκεια του 2011 με την ανάκαμψή τους να «είναι πιθανότατα χαμηλής ταχύτητας».