Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

"Καμπανάκια" για την πτώση του δολαρίου

"Καμπανάκια" για την πτώση του δολαρίου

Το δολάριο διολίσθησε έναντι των περισσότερων μεγάλων νομισμάτων, (major currencies) προκαλώντας προειδοποιήσεις ότι η αδυναμία της παγκόσμιας αποθεματικής μονάδας θα προκαλέσει αποσταθεροποίηση της διεθνούς οικονομίας και θα υποχρεώσει άλλες χώρες σε ανταποδοτικές υποτιμήσεις, για να στηρίξουν τις εξαγωγές τους.

Οι αυξημένες προοπτικές να διοχετεύσει η Federal Reserve περισσότερο χρήμα στην αμερικανική οικονομία τον επόμενο μήνα, με την πολιτική που είναι γνωστή ως ποσοτική χαλάρωση (quantitative easing), έστειλαν το δολάριο σε νέα χαμηλά έναντι του κινεζικού ρενμίνμπι (Chinese renminbi), του ελβετικού φράγκου και του δολαρίου Αυστραλίας και σε χαμηλό 15 ετών έναντι του γεν και 8 μηνών έναντι του ευρώ.

Ο δείκτης δολαρίου, που προκύπτει με βάση καλάθι ισοτιμιών, κινήθηκε στα χαμηλότερα φετινά επίπεδα.

Ευρωπαίος αξιωματούχος, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, δήλωσε ότι ένας περαιτέρω επιθετικός κύκλος νομισματικής χαλάρωσης (monetary easing) από τη Fed θα είναι "ανεύθυνη κίνηση", καθώς θα καταστήσει τα αμερικανικά προϊόντα πιο φθηνά, εις βάρος των ανταγωνιστικών τους.

Ο κ. Simon Derrick, chief currency strategist της BNY Mellon, δήλωσε: "Με δυο λόγια, θα λέγαμε ότι οι ΗΠΑ κερδίζουν τον νομισματικό πόλεμο, καθώς το αδύναμο δολάριο βοηθά την οικονομία τους, αλλά θα ζημιώσει τα άλλα μεγάλα οικονομικά μπλοκ της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Ευρώπης".


Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, κ. Alexei Kudrin, σε συνάντηση με Ευρωπαίους αξιωματούχους, επέρριψε την ευθύνη στις ΗΠΑ, και σε άλλες οικονομίες, για τη διεθνή νομισματική αστάθεια. Δήλωσε ότι ένας λόγος για την αναστάτωση στις αγορές συναλλάγματος "είναι η πολιτική νομισματικής υποστήριξης ορισμένων ανεπτυγμένων κρατών, πάνω απ’ όλα των ΗΠΑ, που προσπαθούν να λύσουν κατ’ αυτόν τον τρόπο τα διαρθρωτικά τους προβλήματα".

Οι τιμές των εμπορευμάτων (commodities), τα οποία διαπραγματεύονται κατά βάσιν σε δολάρια, εκτινάχθηκαν σε υψηλά επίπεδα εξαιτίας της πτώσης του αμερικανικού νομίσματος. Ο χαλκός σημείωσε υψηλό τελευταίας διετίας φθάνοντας στα $ 8.490 ο τόννος , ενώ ο χρυσός έφθασε στα $1.387 η ουγγιά (troy ounce).


Πάντως, η ταραχή ήταν περιορισμένη στις αγορές, καθώς οι μετοχές ευνοήθηκαν από τις προσδοκίες μεγαλύτερης ποσοτικής χαλάρωσης. Οι επενδυτές ελπίζουν ότι το φρέσκο χρήμα θα βρει τον δρόμο του προς τις μετοχές.

Ο κ. Robert Parkes, equity strategist της HSBC, δήλωσε: "Η χρηματιστηριακή πορεία ανάκαμψης που ξεκίνησε πέρυσι τον Μάρτιο θα συνεχιστεί".

Το δολάριο διολίσθησε στα 6,6493 ρενμίνμπι, το 0,9461 ελβετικό φράγκο και το 0,9993 δολάριο έναντι του αυστραλέζικου δολαρίου, σε απόσταση αναπνοής από την ισοτιμία. Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε στα 81 γεν και στο 1,4121 δολάριο έναντι του ευρώ. Προς στιγμήν, ο δείκτης δολαρίου έχανε 1% στις 76,259 μονάδες, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο.

David Oakley and Peter Garnham in London and Michael Mackenzie in New York
The Financial Times