Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Τι πραγματικά συμβαίνει με την τιμή του χρυσού?

"Ταύροι" και "αρκούδες" τους τελευταίους μήνες διαπληκτίζονται ως προς το εάν υπάρχει φούσκα στην αγορά ομολόγων. Αντιθέτως, θα έπρεπε να θέσουν επί τάπητος την αγορά χρυσού. Το πολύτιμο μέταλλο κατέγραψε 7 διαδοχικά ιστορικά ρεκόρ μέσα στις τελευταίες 10 συνεδριάσεις. Η τιμή του έχει τριπλασιαστεί στην πενταετία. Τα στοιχήματα υπέρ περαιτέρω ανόδου στην προθεσμιακή αγορά βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα στην Ιστορία, ενώ οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν και πάλι χρυσό. Στην Ευρώπη εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο πώλησης ράβδων χρυσού από τις μηχανές αυτόματης πώλησης.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά δείχνουν ότι η πορεία της τιμής του χρυσού μοιάζει πολύ με παλαιότερες φούσκες. Από τις αρχές του 2005, η τιμή του καταγράφει παρόμοιες αποδόσεις (220%) με αυτές του δείκτη Dow Jones στις αρχές της περιόδου που ξεκίνησε το 1929. Η απόδοση του κίτρινου μετάλλου αντιστοιχεί και με εκείνη του δείκτη Nikkei 225 προ της ιαπωνικής κατάρρευσης το 1990 καθώς και του Nasdaq όταν όδευε προς τη φούσκα των dotcom.

Η ενίσχυση της τιμής του χρυσού, όμως, έχει υπόβαθρο. Οι κεντρικές τράπεζες έχουν εμπλακεί σε έναν αγώνα υποτίμησης συναλλαγματικών ισοτιμιών και ο πόλεμος νομισμάτων μαίνεται. Βάσει ορισμένων μέτρων σύγκρισης, παράλληλα, η τιμή του δεν είναι τόσο υψηλή: πληθωριστικά προσαρμοσμένη, η τιμή του χρυσού βρίσκεται σε επίπεδα χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά και, όπως υποστηρίζει ο κ. Dylan Grice της Societe Generale, θα έπρεπε να καταγραφεί εξαπλάσια ενίσχυση για να στηρίζεται πλήρως το δολάριο από τα αποθέματα χρυσού των ΗΠΑ, όπως συνέβη για σύντομο χρονικό διάστημα κατά τη δεκαετία του 1980.

Παρ' όλα αυτά, η ενίσχυση της τιμής του πολύτιμου μετάλλου μοιάζει ευάλωτη. Με δεδομένη τη μικρή δομική ζήτηση για κοσμήματα και από τον ευρύτερο κλάδο, η διατήρηση της τιμής του σε υψηλά επίπεδα εξαρτάται περισσότερο από τους επενδυτές.

Στις προαναφερθείσες σχετικές περιπτώσεις φούσκας, όταν οι αποδόσεις άγγιξαν το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται τώρα η τιμή του χρυσού, υπήρξαν ακόμη μερικοί μήνες ανόδου. Το 1929, αφότου η Wall Street άγγιξε το επίπεδο των αποδόσεων που καταγράφει τώρα η τιμή του χρυσού, ακολούθησαν ακόμη μερικοί μήνες κερδών. Στην περίπτωση της Ιαπωνίας και των dotcom ακολούθησε ακόμη ένας χρόνος ανόδου. Το 1979, αφού η τιμή του χρυσού αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα 5ετίας, υπήρξε ακόμη ένα διάστημα όπου σημειώθηκε φρενήρης άνοδος, με την τιμή του να διπλασιάζεται προτού σκάσει η φούσκα.


Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να γνωρίζει κανείς εάν βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο της φούσκας ή εάν υπάρχουν ακόμη περιθώρια ανόδου. Ο κ. John Pierpont Morgan δηλώνει ότι έχτισε την περιουσία του βγαίνοντας νωρίς από τις τοποθετήσεις του. Αυτοί που στοιχηματίζουν τώρα στον χρυσό αποκομίζουν σημαντικά κέρδη. Θα πρέπει, όμως, να σχεδιάζουν και τη στρατηγική εξόδου.


James Mackintosh
The Financial Times