Για οικονομικές ατασθαλίες κατηγορεί τον όμιλο Γλου η Puma AG
Σε εξαιρετικά δυσχερή θέση βρίσκεται ο όμιλος Γλου, μετά την απόφαση της γερμανικής εταιρείας αθλητικών ειδών Puma AG να κινηθεί νομικά εναντίον των δύο μετόχων μειοψηφίας της εταιρείας στην Ελλάδα, των αδελφών Αντώνη και Γιώργου Γλου, κατηγορώντας τους για οικονομικές ατασθαλίες πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Ουσιαστικά, η γερμανική εταιρεία προεξοφλεί την απόκτηση του πλήρους ελέγχου της ελληνικής εταιρείας -η οποία κατέγραφε έως πρότινος θετικές επιδόσεις- αποσπώντας το μερίδιο 30% που κατέχουν οι αδελφοί Γλου. Ταυτόχρονα, ζητά αδιευκρίνιστες προς το παρόν αποζημιώσεις για τις μη ταμειακές διαγραφές ύψους 130 εκατ. ευρώ στις οποίες υποχρεώνεται, στη βάση ευρημάτων ανεξάρτητου ελέγχου στην Puma Hellas την τελευταία τριετία.
Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι η ίδια η ανακοίνωση της γερμανικής εταιρείας δημιουργεί ερωτήματα, καθώς θέτει στο στόχαστρό της τους μετόχους μειοψηφίας, κατηγορώντας τους για υπεξαίρεση, τη στιγμή που η ίδια κατείχε την απόλυτη πλειοψηφία, με 70% της ελληνικής θυγατρικής. Περισσότερα ερωτήματα δημιουργεί η αναφορά στην ανακοίνωση της Puma AG στη δυναμική που παρουσιάζει η ελληνική αγορά, συγκαταλεγόμενη στις 10 σημαντικότερες στην ευρωπαϊκή ήπειρο για τη γερμανική φίρμα, με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Ουσιαστικά επικροτώντας τις έως σήμερα προσπάθειες της ελληνικής διοίκησης, η γερμανική φίρμα δεν παραλείπει να επισημάνει ότι διατηρεί το ενδιαφέρον της στη χώρα μας, όμως προαναγγέλλει τη συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της το επόμενο διάστημα, ως συνέπεια της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας. Σημειώνεται ότι η Puma λειτουργεί 12 καταστήματα στη χώρα μας, ενώ διατηρεί περί τους 1.000 συνεργάτες χονδρικής.
Αίνιγμα αποτελεί πάντως και η εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας την περσινή χρήση, πριν ακόμη ξεσπάσει η κρίση στο λιανεμπόριο. Ειδικότερα, η Puma Hellas παρουσίασε σημαντική κάμψη των καθαρών κερδών της το 2009, στο 1,55 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 16 εκατ. ευρώ το 2008, ενώ οι πωλήσεις της υποχώρησαν σε 73,7 εκατ. ευρώ από 77,9 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Στο ίδιο διάστημα, το σύνολο των υποχρεώσεών της ανήλθε σε 115 εκατ. ευρώ, από 91 εκατ. ευρώ το 2008, ενώ μειώθηκε ο μακροπρόθεσμος δανεισμός της σε 7 εκατ. ευρώ από 14 εκατ. ευρώ. Σημαντικά αυξημένες εμφανίζονται στον ισολογισμό της Puma Hellas οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις της, στα 67 εκατ. ευρώ από 20 εκατ. ευρώ το 2008, ενώ κάθετη πτώση καταγράφηκε στα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας, στα 292.000 ευρώ το 2009 από 17,79 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.
Πεισματικά αρνούμενος να παράσχει εξηγήσεις, ο όμιλος Γλου ουσιαστικά αφήνει το πεδίο ελεύθερο για κάθε είδους εικασίες. Παράγοντες στην αγορά συσχετίζουν τις εξελίξεις στη γερμανική εταιρεία με τη δυσμενή οικονομική θέση στην οποία ο ίδιος ο όμιλος βρίσκεται την τελευταία διετία, ως συνέπεια της κρίσης στην κατανάλωση. Μέσα στο καλοκαίρι, έχασε την αντιπροσώπευση για Ελλάδα και Κύπρο των ειδών ένδυσης Quicksilver και Roxy, μετά από 13 έτη συνεργασίας, ενώ τον τελευταίο χρόνο έχει υποχρεωθεί σε συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων Glou, σε περίπου 40 από 68. Η χρήση του 2009 αποκάλυψε σημαντικά οικονομικά προβλήματα για τον όμιλο, οι πωλήσεις του οποίου μειώθηκαν σε 66,6 εκατ. ευρώ από 79,5 εκατ. ευρώ το 2008, ενώ κατέγραψε ζημίες ύψους 15,77 εκατ. ευρώ, έναντι κερδοφορίας ύψους 1,7 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Στο ίδιο διάστημα, οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του άγγιξαν τα 106,5 εκατ. ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεών του ανήλθε σε 117,3 εκατ. ευρώ.