Ανάκαμψη μετ’ εμποδίων στις ΗΠΑ προβλέπει η Fed. Reuters - Bloomberg
Η απρόσμενη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής στις ΗΠΑ κατά 0,2% τον Σεπτέμβριο υπέδειξε για μια ακόμη φορά την εύθραυστη αλλά και θολή εικόνα που παρουσιάζει η αμερικανική οικονομία, δικαιολογώντας τις έμμεσες δεσμεύσεις του προέδρου της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed), Μπεν Μπερνάνκι, για παράταση των μέτρων στήριξης της ανάπτυξης μέσω του διατραπεζικού συστήματος. Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης εμπιστοσύνης στον κατασκευαστικό κλάδο σημείωσε τον Οκτώβριο άνοδο στο 16 από το 13 τον προηγούμενο μήνα, το υψηλότερο τετραμήνου, ενώ το έλλειμμα στον προϋπολογισμό μειώθηκε στα 1,3 τρισ. δολάρια για το έτος που έληξε στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Είναι, όμως, κοινώς αποδεκτή η εκτίμηση ότι η ανάκαμψη της οικονομίας και ειδικότερα της αγοράς νεόδμητων κατοικιών θα είναι βραδεία σε μια οικονομία που η ανεργία παραμένει πεισματικά στο 9,8%, δηλαδή το ζενίθ 26ετίας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που ο κ. Μπερνάνκι υπογράμμισε σε συνέδριο της περιφερειακής Fed στη Βοστώνη, ότι αποστολή της ομοσπονδιακής τράπεζας είναι η καταπολέμηση της ανεργίας και η διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, προειδοποίησε ότι «απέχουμε ακόμη από την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στην οικονομία και τη μείωση των ελλειμμάτων από την κρίση», προσθέτοντας όμως ότι «τα τελευταία στοιχεία για τον προϋπολογισμό αποδεικνύουν τη δέσμευση της κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση».
Στόχος της εφαρμογής νέων μέτρων «ποσοτικής χαλάρωσης» είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των αμερικανικών προϊόντων στο διεθνές εμπόριο, αλλά πρωτίστως η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων και στην αγορά στεγαστικής πίστης, η οποία αποτέλεσε την απαρχή της βαθύτερης κρίσης από το Κραχ του ’29. Καθιστώντας χαμηλότερο το κόστος δανεισμού στην οικονομία, ο κ. Μπερνάνκι αλλά και η αμερικανική κυβέρνηση ελπίζουν πως έτσι θα ενισχυθεί η ροή πίστωσης στην οικονομία και κατ’ επέκταση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ, ωστόσο, άφησε να εννοηθεί πως κάτι τέτοιο θα συμβεί σταδιακά, μέσω της αγοράς κρατικών ή ακόμη και εταιρικών ομολόγων.
«Δεδομένων των στόχων της Fed φαίνεται πως οι συνθήκες δικαιολογούν τη λήψη περαιτέρω μέτρων», είπε ο κ. Μπερνάνκι. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι ο δείκτης προσωπικών δαπανών μη συμπεριλαμβανομένων των τιμών τροφίμων και ενέργειας, υποχώρησε 1,1% το πρώτο οκτάμηνο του έτους. Η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών είναι, αν όχι χειρότερη, μια εξέλιξη εξίσου αρνητική για την οικονομία όσο ο πληθωρισμός. Ονομαζόμενη ως αποπληθωρισμός, παγίδευσε την ιαπωνική οικονομία στην αδράνεια επί μια 10ετία, περιορίζοντας ασφυκτικά τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων και τις δαπάνες των νοικοκυριών.