Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Στρατηγική πραγματοποίησης συναλλαγών, μέσω συστήματος τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence) στην ισοτιμία ευρώ / δολαρίου.


 

Οι συναλλαγές πραγματοποιούνται αποσκοπώντας  να κερδοσκοπήσουμε αξιοποιώντας τις προβλέψεις οι οποίες απορρέουν από την αξιοποίηση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης για άνοδο ή πτώση της ισοτιμίας ευρώ δολαρίου.
 
Εάν πιστεύουμε ότι θα ανέβει το ευρώ ( αυτό σημαίνει ότι θα πέσει το δολάριο) τότε παίρνουμε θέση ανόδου στο ευρώ (αυτόματα σημαίνει ότι αναμένουμε πτώση του δολαρίου) .  Αποκομίζουμε κέρδη εφόσον η εκτίμησή μας είναι ορθή. Εάν αποδειχθεί λάθος , αποκομίζουμε ζημίες.
Εάν αντιθέτως πιστεύουμε ότι θα ανέβει το δολάριο (δηλαδή ότι θα υποχωρήσει το ευρώ) τότε παίρνουμε θέση πτώσης στο ευρώ, ώστε να κερδίσουμε από την προβλεπόμενη άνοδο του δολαρίου.

Κάθε μεταβολή στην ισοτιμία ευρώ δολαρίου, κατά  1 pip  σημαίνει κέρδος ή ζημία 12,50$ , ανάλογα εάν η εκτίμησή μας είναι επιτυχημένη ή όχι.
Για παράδειγμα μεταβολή στην ισοτιμία από το  1,3000   στο 1,3001  σημαίνει κέρδος ή ζημία 12,50$.
Μεταβολή στην ισοτιμία από το 1.3000 στο 1.2900  (δηλαδή 100 pips) σημαίνει κέρδη ή ζημία 1.250,00 $.
Όταν το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μας δίνει σήμα ανόδου (το πράσινο βέλος) τότε παίρνουμε  θέση για άνοδο ( δηλαδή long η αγοράζουμε). Σημειώστε πως και οι τρείς εκφράσεις (άνοδος, long, αγορά) έχουν την ίδια σημασία. Δηλαδή αναμένουμε να κερδίσουμε, εφόσον σημειωθεί άνοδος (στο ευρώ). Σε διαφορετική περίπτωση αποκομίζουμε ζημίες.

Όταν το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μας δίνει σήμα πτώσης (το κόκκινο βέλος) τότε παίρνουμε  θέση για πτώση ( δηλαδή short η πουλάμε). Σημειώστε πως και οι τρείς εκφράσεις (πτώση, short, πώληση) έχουν την ίδια σημασία. Αναμένουμε να κερδίσουμε εφόσον σημειωθεί πτώση (στο ευρώ). Σε διαφορετική περίπτωση αποκομίζουμε ζημίες.

Υπάρχουν εκατομμύρια συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Κατασκευάζονται μέσα από μαθηματικά μοντέλα και μπορούν να λάβουν το καθένα από αυτά ένα πλήθος παραμέτρων. Οι υπολογιστές μέσα από τα μαθηματικά αυτά μοντέλα, αναλαμβάνουν για λογαριασμό του επενδυτή να αναλύσουν όλες τις παραμέτρους και να εξάγουν το τελικό συμπέρασμα το οποίο μπορεί να είναι σήμα για άνοδο ή σήμα για πτώση.

Θα πρέπει να σημειώσει κανείς , ότι κάθε μοντέλο που λειτουργεί αποτελεσματικά και κερδοφόρα  για έναν δείκτη π.χ. τον Dow Jones,  ή για μία ισοτιμία π.χ. την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου , δεν σημαίνει ότι θα λειτουργεί απαραιτήτως  αποτελεσματικά και κερδοφόρα και για κάποια άλλη επένδυση π.χ. τον χρυσό, το πετρέλαιο , τον  Dax στην Φρανκφούρτη ή την ισοτιμία ευρώ/λίρας Αγγλίας .

Επίσης ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που λειτουργεί αποτελεσματικά και κερδοφόρα  για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου όταν αυτή  σημειώνει απότομες μεταβολές προς τα πάνω ή προς τα κάτω,  δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα λειτουργεί αποτελεσματικά και κερδοφόρα , όταν η ισοτιμία ευρώ δολαρίου παύσει να σημειώνει απότομες μεταβολές και αρχίσει να κινείται ήπια , εντός ενός μικρού εύρους τιμών.

Επίσης ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης το οποίο λειτουργεί αποτελεσματικά όταν χρησιμοποιούμε χρονικά διαστήματα (μπάρες) της μιάς ώρας δεν σημαίνει ότι λειτουργεί επίσης αποτελεσματικά όταν χρησιμοποιούμε χρονικά διαστήματα (μπάρες) των δέκα λεπτών  ή της μιάς ημέρας ή της μιάς εβδομάδας.

Επιλέγουμε ένα σχετικά απλό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης να σας το παρουσιάσουμε, προκειμένου να αντιληφθείτε πως  λειτουργεί.
Το σύστημα βασίζεται σε έναν εκθετικό κινητό μέσο όρο ( exponential Moving average  των  τελευταίων τριών παρατηρήσεων – διαστημάτων , δηλαδή των τελευταίων τριών ημερών . Είναι η μπλέ συνεχόμενη γραμμή στο διάγραμμα).

Κάθε μία παρατήρηση είναι μία μπάρα και αντιστοιχεί στο εύρος τιμών μιάς συγκεκριμένης ημέρας  διαπραγμάτευσης. Δηλαδή κάθε μπάρα αντιστοιχεί στις τιμές που παρουσίασε  η ισοτιμία ευρώ δολαρίου   στην συγκεκριμένη ημέρα διαπραγμάτευσης . Η ύψος της μπάρας καθορίζεται από την ψηλότερη και την χαμηλότερη τιμή που έλαβε η ισοτιμία κατά την συγκεκριμένη ημέρα διαπραγμάτευσης.  Το χρώμα της μπάρας – κεριού (candlestick) δηλαδή το πράσινο ή το κόκκινο  μας δείχνει εάν το κλείσιμο της ημέρας είναι ψηλότερα από το άνοιγμα ή αντιστρόφως. Δηλαδή εάν το κλείσιμο είναι ψηλότερα από το άνοιγμα τότε το χρώμα του   candlestick    είναι πράσινο.  Εάν αντιθέτως  το κλείσιμο είναι χαμηλότερο από  το άνοιγμα τότε το χρώμα του   candlestick    είναι κόκκινο. Το σώμα του candlestick  δηλαδή το χονδρό του μέρος ορίζεται από το άνοιγμα και το κλείσιμο της ημέρας. Οι λεπτές μικρές γραμμούλες πάνω ή κάτω από το σώμα αφορούν τις τιμές που πήρε μέσα στην συγκεκριμένη ημέρα η ισοτιμία ευρώ δολαρίου και οι τιμές αυτές είναι εκτός εύρους ανοίγματος κλεισίματος.

Οι πράσινες μπάρες (κεριά ή candlestics)  σημαίνουν ότι η ισοτιμία ευρώ δολαρίου παρουσίασε εκείνη την ημέρα κλείσιμο υψηλότερο από το άνοιγμα.  

Οι κόκκινες  μπάρες (κεριά ή candlestics)  σημαίνουν ότι η ισοτιμία ευρώ δολαρίου παρουσίασε εκείνη την ημέρα κλείσιμο χαμηλότερο από το άνοιγμα.


Πως λειτουργεί το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης.
Εχουμε σήμα ανόδου (το πράσινο βέλος) όταν η μπλέ συνεχόμενη γραμμή γυρίζει την κίνησή της από πτωτική σε ανοδική. Δηλαδή όταν ο εκθετικός κινητός μέσος όρος ( exponential Moving average  των  τελευταίων τριών ημερών) γυρίσει από πτωτικός σε ανοδικός.

Εφόσον συμβεί αυτό , και η μπλέ γραμμή γυρίσει έστω και ελάχιστα ψηλότερα σε σύγκριση με την προηγούμενη ημέρα, τότε πραγματοποιούμε το άνοιγμα της θέσης ανόδου στην τιμή κλεισίματος της ημέρας. Εάν έχουμε ανοικτή θέση πτώσης την κλείνουμε και ανοίγουμε θέση ανόδου.  

Εχουμε σήμα πτώσης (το κόκκινο βέλος) όταν η μπλέ συνεχόμενη γραμμή γυρίζει την κίνησή της από πτωτική σε ανοδική. Δηλαδή όταν ο εκθετικός κινητός μέσος όρος ( exponential Moving average  των  τελευταίων τριών ημερών) γυρίσει από πτωτικός σε ανοδικός.

Εφόσον συμβεί αυτό , και η μπλέ γραμμή γυρίσει έστω και ελάχιστα χαμηλότερα σε σύγκριση με την προηγούμενη ημέρα, τότε πραγματοποιούμε το άνοιγμα της θέσης πτώσης στην τιμή κλεισίματος της ημέρας. Εάν έχουμε ανοικτή θέση ανόδου την κλείνουμε και ανοίγουμε θέση πτώσης. 

Κάθε φορά που ανοίγουμε μία θέση για άνοδο, σημαίνει ότι ταυτόχρονα και στην ίδια τιμή κλείνει η θέση πτώσης που έχουμε ανοικτή.

Κάθε φορά επίσης που ανοίγουμε μία θέση για πτώση, σημαίνει ότι ταυτόχρονα και στην ίδια τιμή κλείνει η θέση ανόδου που έχουμε ανοικτή.

Ας δούμε αναλυτικότερα τα αποτελέσματα και τις τιμές από την εφαρμογή της στρατηγικής όπως παρουσιάσθηκε παραπάνω και με βάση τα σήματα ανόδου – πτώσης (όπως αυτά βγαίνουν από το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης και όπως απεικονίζονται στο διάγραμμα από τα πράσινα και κόκκινα βέλη).

 
Ημερομ ανοίγματος      ημερομ κλεισίματος      Θέση       τιμή ανοίγματος      τιμή κλεισίματος       κέρδος ή ζημία


29.8.12                 30.8.12       άνοδος     1.2570         1.2530        -  500,00$

30.8.12                   1.9.12       πτώση      1.2530         1.2574        -  550,00$

1.9.12                     5.9.12      άνοδος      1.2574         1.2533       -  512,50$

5.9.12                     6.9.12       πτώση      1.2533         1.2600       -  837,50$

6.9.12                   19.9.12      άνοδος      1.2600         1.3047       + 5.587,50$

19.9.12                 28.9.12       πτώση      1.3047         1.2912       + 1.687,50$

28.9.12                 29.9.12      άνοδος      1.2912         1.2858        -   675,00$

29.9.12                 2.10.12       πτώση      1.2858         1.2889        -   387,50$

2.10.12                 9.10.12      άνοδος      1.2889         1.2976       + 1.087,50$

9.10.12               12.10.12       πτώση      1.2976         1.2932       +  550,00$

12.10.12             19.10.12       άνοδος      1.2932        1.3069       +  1.712,50$

19.10.12                                 πτώση       1.3069        ανοικτή         

                                                                                                 ---------------

                                                         Σύνολο                             +  6.437,50$

 
Σημειώστε ότι σύμφωνα με το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης , έχουμε ανοικτή θέση πτώσης του ευρώ (δηλαδή το σύστημά μας , δίνει ότι αναμένεται άνοδοςο του δολαρίου) . Σημειώστε βέβαια ότι αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή.

Το παραπάνω σύστημα έχει ως βασική φιλοσοφία να μας δίνει σχετικά μικρές ζημίες , αλλά μεγάλα κέρδη αφού στόχος του είναι να ανιχνεύει , να βρίσκει και να εκμεταλλεύεται  περιόδους με σχετικά μεγάλη και σταθερή ανοδική ή πτωτική πορεία. Σε περιόδους όπου έχουμε πολύ μικρές μεταβολές (ελαφρώς επάνω ή ελαφρώς κάτω και στην συνέχεια το αντίστροφο) τότε το σύστημα αυτό θα δημιουργεί συνεχόμενες μικρές ζημίες.

Προσοχή.
Οι επενδύσεις σε συνάλλαγμα και  η χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, εφόσον αποδειχθούν αναποτελεσματικά,  ενέχουν σημαντικούς κινδύνους για τα κεφάλαια του επενδυτή  (δηλαδή πιθανότητα  δημιουργίας σημαντικών ζημιών ή κερδών), τα οποία μπορεί να μην είναι αποδεκτά για τον κάθε επενδυτή.
Παρακαλώ διαφυλάξτε τα κεφάλαιά σας από επενδύσεις υψηλού ρίσκου, όπως οι παραπάνω.
Για όσους το τολμήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο ελάχιστο τμήμα των κεφαλαίων τους , εύχομαι επιτυχημένες και κερδοφόρες συναλλαγές.
Trade well.
 
Λευτέρης Ρ.