Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011
Ποια είναι η στρατηγική μας για trading στην ισοτιμία ευρώ / δολαρίου ( euro / usd ) ?
Ποια είναι η στρατηγική μας για trading στην ισοτιμία ευρώ / δολαρίου ( euro / usd ) ?
Απάντηση : Να εκμεταλλευθούμε τις διακυμάνσεις οι οποίες πραγματοποιούνται, στην περιοχή η οποία ορίζεται ανάμεσα σε δύο κόκινες γραμμές.
Δηλαδή , όταν η ισοτιμία φθάνει στην κάτω κόκινη γραμμή παίρνουμε θέση ανόδου (=long = αγορά του ευρώ = πώληση του δολαρίου). Αντίστοιχα βέβαια, στην κάτω κόκινη γραμμή θα κλείνουμε κάθε ανοικτή θέση πτώσης.
Οταν η ισοτιμία φθάνει στην επάνω κόκινη γραμμή παίρνουμε θέση πτώσης (=short = πώληση του ευρώ = αγορά του δολαρίου). Αντίστοιχα βέβαια, στην επάνω κόκινη γραμμή θα κλείνουμε κάθε ανοικτή θέση ανόδου.
Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, τότε για όσο διάστημα έχουμε παλινδρόμηση της ισοτιμίας στην περιοχή μεταξύ των κόκινων γραμμών , τότε σημειώνουμε κέρδη. Το μόνο βέβαιο είναι οτι αυτή η κίνηση μεταξύ των δύο αυτών γραμμών κάποτε , (αργά ή γρήγορα) θα παύσει και θα έχουμε είτε ανοδική, είτε καθοδική διάσπαση των κόκινων γραμμών και κίνηση έξω από αυτές.
Τι θα συμβεί εάν έχουμε διάσπαση μιάς εκ των δύο κόκινων γραμμών (δηλαδή το κακό σενάριο για την συγκεκριμένη στρατηγική). Στην περίπτωση λοιπόν αυτού του κακού σεναρίου, θα σημειώνουμε ζημίες, για όσο χρονικό διάστημα η ισοτιμία θα κινείται έξω από τις κόκινες γραμμές που έχουμε ορίσει.
Εκείνο το οποίο θα αποτελέσει για την θέση μας λύση απεγκλωβισμού (σε μία περίπτωση σαν την προαναφερθείσα), θα είναι η επαναφορά της ισοτιμίας εντός των ορίων των κόκινων γραμμών.Τότε θα κλείσουμε την θέση μας με κέρδος και θα επανακαθορίσουμε νέα περιοχή με την χάραξη και καθορισμό δύο νέων κόκινων γραμμών.
Ακόμη όμως και στην περίπτωση, κατά την οποία η ισοτιμία φεύγει έξω από τις γραμμές που έχουμε ορίσει , τις περισσότερες φορές μετά από κάποιο χρονικό διάστημα , η ισοτιμία επανέρχεται εντός αυτών, δίνοντας μας την ευκαιρία να απεγκλωβισθούμε με κέρδη.
Στην περίπτωση κατά την οποία αυτό δεν συμβεί (δεν επανέλθει η ισοτιμία εντός των δύο κόκινων γραμμών), πρέπει απο την αρχή της επένδυσής μας να γνωρίζουμε ότι καμία επένδυση δεν είναι ασφαλής , αλλά αντιθέτως όλες οι επενδύσεις ενέχουν τον κίνδυνο μεγάλων ή μικρών ζημιών.
Ο κάθε επενδυτής έχει την δυνατότητα, ανάλογα με το επενδυτικό του προφίλ να καθορίζει τις αποδεκτές αναλαμβανόμενες ζημίες και να ορίζει αντίστοιχα σημεία stop loss, στα οποία θα κλείνει τις θέσεις τους , παίρνοντας συγκεκριμένη ζημία και περιορίζοντας έτσι, το επίπεδο των ζημιών σε συγκεκριμένα όρια.
Σημειωτέον ότι όσο πιό μικρές καθορίζονται οι ζημίες τις οποίες προτίθεται κάποιος να αναλάβει, και τα σημεία stop loss τα οποία ορίζει, τόσο γρηγορότερα αυτά ενεργοποιούναι με συνέπεια να δημιουργούνται μικρές μεν , αλλά συχνές ζημίες.
Απο την άλλη πλευρά όσο μεγαλύτερα είναι τα επίπεδα των ζημιών που είναι αποφασισμένος να προκαθορίσει και να αναλάβει ο επενδυτής, τόσο πιο σπάνια ενεργοποιούνται τα σημεία και οι εντολές stop loss, Κατά συνέπεια , σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να δημιουργούνται μεγαλύτερες ζημίες όταν ενεργοποιούνται τα stop loss, αλλά είναι πολύ σπανιότερες.
Ο καθορισμός αυτών των κόκινων γραμμών , μπορεί να γίνεται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους και είναι δυναμικός (δηλαδή υπόκειται σε συνεχείς αναπροσαρμογές). Για παράδειγμα , η επάνω κόκινη γραμμή θα μπορούσε να είναι στα επίπεδα του ψηλότερου υψηλού σημείου των τελευταίων 5 ημερών. Η κάτω κόκινη γραμμή θα μπορούσε να ορίζεται από τα επίπεδα του χαμηλότερου χαμηλού σημείου των τελευταίων 5 ημερών.
Επίσης μία περισσότερο συντηρητική στρατηγική ορίζει ότι δεν είναι ανάγκη ο επενδυτής να περιμένει να επωφεληθεί από ολόκληρη την διακύμανση μεταξύ των δύο κόκινων γραμμών , αλλά οτι μπορεί να κλείσει μία κερδοφόρα θέση του, αποκομίζοντας ένα μέρος της προαναφερθείσας διακύμανσης και όχι ολόκληρης (δηλαδή να μήν αναμένει να συμπληρωθεί ολόκληρη η διακύμανση μεταξύ των δύο κόκινων γραμμών)..