Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Πέντε επενδυτικά funds με δυνατότητες υψηλών αποδόσεων για τους επενδυτές

Πέντε επενδυτικά funds με δυνατότητες υψηλών αποδόσεων για τους επενδυτές

Η  φετινή ακατάστατη πορεία των διεθνών αγορών έχει οδηγήσει σε τεράστια λάθη ακόμη και τους πιο έμπειρους διαχειριστές κεφαλαίων. Παρά ταύτα, το Barron's «ανακάλυψε» πέντε εταιρίες οι οποίες μπορούν να κάνουν τη διαφορά τόσο για τις ίδιες όσο και για όσους θα τις επιλέξουν. Με τη βοήθεια της εταιρίας Lipper ερευνήσαμε μία σειρά επενδυτικών κεφαλαίων των οποίων οι διαχειριστές έχουν κατορθώσει να επιτύχουν καλές αποδόσεις σε ορίζοντα 10ετίας, αλλά παρά ταύτα «είδαν» τόσο την αξία τους όσο και την αξιολόγησή τους να υποχωρεί σημαντικά εντός του τρέχοντος έτους. Πρόκειται για κεφάλαια τα οποία αποτελούν πραγματικές αγοραστικές ευκαιρίες. «Η βασική ιδέα της έρευνας είναι να βρεις πάρα πολύ καλούς διαχειριστές, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια είχαν εντυπωσιακές αποδόσεις, αλλά το τελευταίο διάστημα έχουν… πατώσει», τονίζει ο Jeff Tjornehoj, επικεφαλής της Lipper Americas Research και προσθέτει: «Mήπως αυτοί οι άνθρωποι έχασαν εν μια νυκτί το ταλέντο τους; Σαφέστατα η απάντηση δεν είναι θετική σε αυτήν την ερώτηση. Μάλιστα οι επενδυτές έχουν μία χρυσή ευκαιρία. Μπορούν να αγοράσουν τα χαρτοφυλάκια αυτών των επενδυτικών κεφαλαίων σε πραγματικά χαμηλές τιμές». Αξίζει να σημειώσουμε ότι στα συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια περιλαμβάνονται ορισμένες από τις καλύτερες εταιρίες του κόσμου, από τις McDonald's, Nike και IBM έως την Coca-Cola.

Delafield Fund
Διαχειριστές: Vincent Sellechia και Dennis Delafield
Μέση 10ετής απόδοση: 9,6%
Απόδοση 2011: -16,2%
Δεν είναι δύσκολο κανείς να βρει ποιο είναι το βασικό πρόβλημα που έχει οδηγήσει σε απώλειες το συγκεκριμένο επενδυτικό κεφάλαιο. Το Delafield Fund, με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 1,1 δισ. δολαρίων, επενδύει το μεγαλύτερο μέρος τους σε μετοχές βιομηχανικών ομίλων, οι οποίες σαφώς επηρεάζονται άμεσα από την αρνητική εικόνα της αμερικανικής οικονομίας. Oμως οι βετεράνοι διαχειριστές Vincent Sellecchia (59 ετών) και Dennis Delafield (75 ετών) έχουν δει αρκετές φορές να συμβαίνουν τα ίδια στις αγορές και θεωρούν ότι οι βιομηχανικές μετοχές αποτελούν, αυτή τη στιγμή, επενδυτική ευκαιρία. Οι δύο διαχειριστές αγοράζουν μετοχές βιομηχανιών, οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν δεχθεί ισχυρά πλήγματα στις χρηματιστηριακές αγορές. Φροντίζουν –εδώ και αρκετές δεκαετίες– να χρησιμοποιούν ένα δικό τους μοντέλο: εξετάζουν τις υποχρεώσεις μιας εταιρίας και υπολογίζουν πόσο θα της κοστίσει (και πόσο θα κοστίσει στη μετοχή της) η κάλυψή τους σε διάστημα δύο ετών. Είναι διατεθειμένοι να χάσουν κεφάλαια στην πρώτη χρονιά ή ακόμη και στη δεύτερη που επενδύουν σε μία μετοχή, ενώ θεωρούν ότι κάποια στιγμή και οι υπόλοιποι επενδυτές θα καταλάβουν ότι οι συγκεκριμένες εταιρίες αξίζει τον κόπο να ενταχθούν στο χαρτοφυλάκιό τους. Κανείς εκ των δύο δεν αισθάνεται και τόσο καλά με την υποχώρηση του κεφαλαίου κατά 16,2% από την αρχή του 2011 έως και σήμερα, με δεδομένο μάλιστα ότι στο ίδιο διάστημα ο δείκτης Standard & Poor's (δείκτης στον οποίο είναι εισηγμένες οι μετοχές των περισσότερων βιομηχανιών) έχει υποχωρήσει κατά 7,4%.  Αλλωστε το Delafield Fund έχει αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει. Το 2008 εμφάνισε ετήσιες απώλειες 37,6% και μετά το 2009 είχε ετήσια κέρδη που έφθασαν στο εντυπωσιακό 54,9%. Μεταξύ των μετοχών που προτιμούν οι δύο διαχειριστές βρίσκεται και αυτή της εταιρίας Kennametal, η οποία κατασκευάζει εργαλεία και της οποίας οι παραγγελίες έχουν αυξηθεί 27% για το τρίμηνο Ιουνίου-Aυγούστου. Eίναι απόλυτα βέβαιοι ότι το επενδυτικό κεφάλαιο θα ανακάμψει και θα κατορθώσει να επιτύχει τον μέσο όρο ανόδου της τελευταίας 10ετίας, που φθάνει στο 9,6% και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η μετοχή έχει υποχωρήσει κατά 38% στο διάστημα μεταξύ 19 Ιουλίου και 8 Αυγούστου, αλλά οι δύο διαχειριστές θεωρούν ότι θα ανακάμψει και μάλιστα με ισχυρό ρυθμό, με δεδομένη την υψηλή ζήτηση των προϊόντων της εταιρίας από αναδυόμενες αγορές.



Manning & Napier Equity Series
Διαχειριστής: Jeffrey Coons
Μέση 10ετής απόδοση: 5,1%
Απόδοση 2011: -11,5%
Ο Jeffrey Coons «καθαρίζει το κεφάλι του» από τις «αρνητικές σκέψεις» τρέχοντας έξι χιλιόμετρα κάθε πρωί. Πρώην προστατευόμενος του Bill Manning στην εταιρία επενδύσεων Manning & Napier από το 1985, καθώς ξεκίνησε να εργάζεται σε αυτήν μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο University of Rochester. Το Manning & Napier Equity Series έχει υποχωρήσει κατά 11,5% από την αρχή του έτους, βρισκόμενο πίσω από το 75% των ανταγωνιστών του. Oμως, όπως έχει αποδείξει κατά τη διάρκεια των ετών που λειτουργεί, έχει όλα τα εχέγγυα να επιστρέψει σε πολύ καλή πορεία και μάλιστα να επιτύχει υψηλές αποδόσεις για όσους το επιλέξουν. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας 10ετίας το επενδυτικό κεφάλαιο έχει εμφανίσει άνοδο 5,1%, δηλαδή διπλάσια σε σύγκριση με τον Standard & Poor's 500 και υψηλότερη από αυτήν που πέτυχε το 92% των ανταγωνιστών του. Ο Coons διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 1,1 δισ. δολαρίων και φροντίζει να τοποθετείται σε μετοχές ανάπτυξης των οποίων τα κέρδη ενισχύονται με διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης σε σύγκριση με αυτόν της αμερικανικής οικονομίας. Χρησιμοποιώντας ένα ειδικό μοντέλο ανάλυσης ο Coons τοποθετείται σε μετοχές που έχουν δυνατότητα ανόδου έως και 20% σε διάστημα δύο ετών. Κλασικό παράδειγμα αποτελεί η Amazon.com. Η μετοχή υποχώρησε υψηλότερα του 20% στα τέλη του καλοκαιριού, αλλά ο Coons εκτιμά ότι τα κέρδη του ομίλου θα ενισχύονται με ρυθμό 40% εντός των επόμενων τριών έως πέντε ετών. Ταυτόχρονα φροντίζει να πουλήσει μετοχές εταιριών που εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από τις κρατικές δαπάνες στις ΗΠΑ, για τις οποίες εκτιμά ότι θα μειωθούν. Παράδειγμα αυτής της περίπτωσης είναι η μετοχή της Boeing αλλά και μιας εκ των εταιριών που την προμηθεύει, της Spirit Aerosystems Holdings.




Oakmark International
Διαχειριστής: David Hero
Μέση 10ετής απόδοση: 8,9%
Απόδοση 2011: -14,3%
Εάν δεν πιστεύετε ότι ο κόσμος –ή έστω η Ευρώπη και η Ιαπωνία– βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης, τότε αυτό είναι το καλύτερο επενδυτικό κεφάλαιο για εσάς. Ο David Hero φροντίζει να επενδύει σε ευρωπαϊκές τράπεζες καθώς και σε βιομηχανίες από Ευρώπη και Ιαπωνία, των οποίων οι μετοχές κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών λόγω των ανησυχιών για την πορεία των δύο οικονομιών. Αγοράζει μετοχές εταιριών που θεωρεί ότι αδίκως έχουν υποχωρήσει τόσο πολύ. Δεινός ποδηλάτης ο Hero γνωρίζει ότι κάθε μεγάλη κατηφόρα συνοδεύεται και από μία μεγάλη ανηφόρα και συμπληρώνει: «Πάντα φθάνεις στο σημείο που ξεκίνησες». Μεταξύ των μετοχών που επιλέγει είναι αυτή της BNP Paribas, η οποία έχει υποχωρήσει κατά 41% και της Banco Santander, η οποία από τον Φεβρουάριο έως και σήμερα έχει σημειώσει απώλειες της τάξης του 25%. Επίσης επενδύει στις μετοχές της Daimler, οι οποίες έχουν υποστεί απώλειες της τάξης του 40% από τα μέσα Ιουλίου. Μάλιστα δεν δίστασε να αγοράσει και μετοχές της Toyota και μάλιστα λίγες ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι στην Ιαπωνία. «Εχουμε τοποθετηθεί με τον καλύτερο τρόπο ώστε να κερδίσουμε μόλις αγορές και οικονομίες επιστρέψουν σε ομαλή πορεία. Αντίθετα οι περισσότεροι επενδυτές έχουν προτιμήσει την ασφάλεια», τονίζει. Το fund διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 7,1 δισ. δολαρίων και έχει εμφανίσει μέση ετήσια απόδοση την τελευταία 10ετία της τάξης του 8,9%, ενώ από την αρχή του 2011 έχει υποχωρήσει κατά 14,3%. Oμως η ιστορία του είναι κάτι παραπάνω από καλή. Μετά την πτώση κατά 41,1% το 2008, εμφάνισε κέρδη 56,3% το 2009.



Lord Abbett Fundamental Equity
Διαχειριστής: Robert Fetch
Μέση 10ετής απόδοση: 5,4%
Απόδοση 2011: -11,8%
Oταν ο Robert Fetch ξεκίνησε τη διαχείριση κεφαλαίων στη δεκαετία του  1970 το κόστος των επενδυτικών κεφαλαίων δεν ήταν όπως είναι σήμερα. Το 2001 ανέλαβε το Lord Abbett Fundamental Equity και φροντίζει να αναζητεί μετοχές εταιριών –ανεξαρτήτως κλάδου– οι οποίες έχουν πολύ καλές προοπτικές κερδοφορίας και παράλληλα προσφέρονται σε λογικές τιμές. Για μία 10ετία οι βασικές τοποθετήσεις του ήταν σε μετοχές βιομηχανικών ομίλων, ενέργειας και υπηρεσιών υγείας. Το fund διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 3,8 δισ. δολαρίων. Μεταξύ των αγαπημένων του επιλογών είναι η Wabco Holdings, η οποία κατασκευάζει φρένα για φορτηγά, η Halliburton, ο γνωστός όμιλος παροχής υπηρεσιών στον πετρελαϊκό κλάδο και η Watson Pharmaceuticals, η οποία παράγει φάρμακα generics. Εξαιτίας της προσκόλλησής του στις μετοχές αξίας, ο Fetch κατόρθωσε να μην επηρεαστεί από την κατάρρευση των dot.coms, ενώ φρόντισε να μην τοποθετηθεί σε τράπεζες, γεγονός που τον «γλίτωσε» από την κρίση των στεγαστικών δανείων του 2008. Το επενδυτικό κεφάλαιο έχει μέση ετήσια απόδοση 5,4% στη 10ετία, ενώ έχει υποχωρήσει κατά 11,8% από την αρχή του έτους κατορθώνοντας να ξεπεράσει τόσο τον S&P 500 όσο και τους ανταγωνιστές του. Το κεφάλαιο έχει τοποθετηθεί αυτή τη στιγμή σε 106 μετοχές. Eχει υποστεί μεγάλες απώλειες από την επένδυσή του σε Ford Motor (απώλειες 48%), PNC Financial (απώλειες 19%) και State Street (απώλειες 30%). Oμως ο Fetch θεωρεί ότι οι μετοχές αυτές θα ανακάμψουν, ενώ εμφανίζεται ιδιαίτερα πιστός στη Ford, καθώς θεωρεί ότι η πρακτική τού επικεφαλής της Alan Mulally (σημαντική μείωση του κόστους παραγωγής, κυκλοφορία νέων μοντέλων, μείωση χρέους) θα έχει υψηλή απόδοση στο μέλλον.



Eagle Mid Cap Growth
Διαχειριστής: Bert Boksen
Μέση 10ετής απόδοση: 8,6%
Απόδοση 2011: -13,9%
Οποιος επιλέξει να επενδύσει αυτή τη στιγμή στο συγκεκριμένο fund θα το πράξει με την προοπτική υψηλών αποδόσεων στο μέλλον. Ο βετεράνος διαχειριστής του, ο 63χρονος Bert Boksen, έχει κατορθώσει να επιτύχει μέση ετήσια απόδοση 8,6% την τελευταία 10ετία (ξεπερνώντας τον S&P 500) ενώ φέτος έχει «δει» τις απώλειες να φθάνουν στο 13,9%. Παρά ταύτα δεν απογοητεύεται, καθώς επικεντρώνει την προσοχή του σε μετοχές εταιριών με ισχυρές προοπτικές κερδοφορίας, ισχυρούς ισολογισμούς, με άλλα λόγια μετοχές που μπορούν να εμφανίσουν άνοδο πάνω από 20% σε διάστημα δύο ετών. Φροντίζει να προστατευθεί μη έχοντας μεγάλη έκθεση είτε σε μία «κατηγορία» μετοχών είτε σε έναν συγκεκριμένο κλάδο. Αυτή τη στιγμή επενδύει σε μετοχές εταιριών πώλησης ή παραγωγής ειδών προσωπικής υγιεινής και ομορφιάς, όπως οι Sally Beauty Holdings, Herbalife και GNC Holdings. Επίσης έχει αγοράσει κάποιες μετοχές εταιριών υγείας, όπως η Stericycle.