Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Μπορεί ένας πίθηκος να επενδύσει καλύτερα από ένα hedge fund;

Μπορεί ένας πίθηκος να επενδύσει καλύτερα από ένα hedge fund;
Απάντηση: Ο πίθηκος μπορεί να πετύχει αποδόσεις παρόμοιες με αυτές ενός fund το οποίο επενδύει σε ένα καλάθι από hedge funds.

Τα hedge funds είναι τρομακτικά, είναι πολύπλοκα, προκαλούν σύγχυση (μπερδεύουν) τους επενδυτές και είναι επικίνδυνα.
Εάν είστε ένας πλούσιος επενδυτής με αξιόλογα κεφάλαια, θα πρέπει να έχετε κάποιον σύμβουλο , ο οποίος θα σας βοηθήσει ώστε να επιλέξετε τις σωστές επενδύσεις και να αποφύγετε τις καταστροφές.

Για να σας βοηθήσουμε, έχουμε δημιουργήσει δύο ομάδες συμβούλων.
Από τη μία πλευρά έχουμε δημιουργήσει μια άκρως επαγγελματική ομάδα συμβούλων επενδύσεων, η οποία διαχειρίζεται ένα fund το οποίο επιλέγει από μία ομάδα hedge funds και επενδύει στα καλύτερα από αυτά. Η ομάδα αυτή θα σας υποδεχτεί στα όμορφα και εντυπωσιακά γραφεία τους στην προκυμαία στο Greenwich, Conn, ή ίσως και Palm Beach. Μια όμορφη γραμματέας θα σας σερβίρει ένα φανταστικό καπουτσίνο με την σωστή δόση κανέλας και στην κορυφή το μοσχοκάρυδο. Τα μέλη της ομάδας αυτής είναι υπερήφανα για τα MBAs τα οποία έχουν λάβει από το Harvard και το Stanford,  καθώς και για την εμπειρία τους σε κορυφαίους επενδυτικούς οίκους της Wall Street. Έχουν καταπληκτικές παρουσιάσεις σε PowerPoint προκειμένου να σας επιδείξουν πώς θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα χρήματά σας. Θα σας εντυπωσιάσουν με την αυστηρή και "πειθαρχημένη" επενδυτική τους διαδικασία. Εχουν εξαιρετική εξειδίκευση στην διαχείριση των “alpha,” των “beta,” και του ελέγχου του risk-management (της διαχείρισης κινδύνων) του χαρτοφυλακίου σας. Ελέγχουν πλήρως κάθε fund στο οποίο επενδύουν τα κεφάλαιά σας.

Από την άλλη πλευρά έχουμε επιλέξει για εσάς , μια ομάδα πιθήκων οι οποίοι μας έχουν παραχωρηθεί από έναν μεγάλο και καλά οργανωμένο ζωολογικό κήπο. Θα είναι σκαρφαλωμένοι και θα αιωρούνται από κλαδί σε κλαδί ενός καταπράσινου δένδρου, θα τους έχουμε εξασφαλισμένα καλής ποιότητας φιστίκια και μπανάνες.

Στη συνέχεια θα βάλουμε κάποιους Διευθύνοντες Συμβούλους και Διαχειριστές από hedge-funds , να περάσουν περπατώντας σταθερά και όχι πολύ γρήγορα,  κοντά από το δένδρο των πιθήκων. Εάν οι πίθηκοι ρίξουν φυστίκια ή μπανάνες και πετύχουν τον Διευθύνοντα Σύμβουλο ή τον Διαχειριστή, θα  επιλέγουμε το  συγκεκριμένο fund  το οποίο αυτοί διαχειρίζονται. Εάν οι πίθηκοι δεν τους πετύχουν τότε και εμείς  δεν θα επιλέξουμε το   hedge-fund , το οποίο αυτοί διαχειρίζονται.

Ποια ομάδα από τις δύο θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα για τις επενδύσεις μας;
Πιστεύω στην επιστημονική κατάρτιση, τη λογική και το ανθρώπινο μυαλό, οπότε θα έλεγα με σιγουριά , πως η πρώτη ομάδα θα τα καταφέρει καλύτερα.
Δυστυχώς όμως , έχω μόλις τελειώσει την ανάγνωση ενός research paper, με τίτλο “Assessing the Performance of Funds of Hedge Funds,” (την αξιολόγηση της απόδοσης των funds τα οποία επενδύουν σε hedge funds).
Η ερευνητική αυτή εργασία αποτελεί μελέτη των Benoit Dewaele και Hugues Pirotte του Universite Libre de Bruxelles και των Nils Tuchschmid και Erik Wallerstein του Geneva School of Business Administration in Switzerland.
Σημείωση: όποιος επιθυμεί να δεί το research paper μπορεί να κάνει κλίκ στην διεύθυνση
http://ideas.repec.org/p/sol/wpaper/2013-97544.html
Θα εμφανισθεί η παρακάτω οθόνη και θα κάνεται κλικ, στο αντίστοιχο σημείο, στο οποίο σας δείχνει το κόκκινο βέλος (αφού βέβαια πρώτα θα έχει εμφανισθεί η παρακάτω εικόνα).



Η μελέτη αυτή αφορούσε ένα ευρύ δείγμα 1.300 funds-of-funds από το 1994 μέχρι το 2009, και ανέλυσε τις αποδόσεις τις οποίες είχαν αυτά.
Ποιο ήταν το κεντρικό συμπέρασμα-αποτέλεσμα της μελέτης;
Αφού αφαιρέθηκαν τα έξοδα και οι αμοιβές των funds μόλις το 22% απέφεραν επενδυτικά κέρδη. Tα περισσότερα από αυτά τα κέρδη, προήλθαν από τους δείκτες των hedge-funds, παρά από τους διαχειριστές των funds οι οποίοι επέλεγαν σε ποια hedge-funds θα επένδυαν , πότε θα επένδυαν και πότε θα ρευστοποιούσαν.
  Πόση πραγματικά προστιθέμενη αξία θα πετύχαινε κανείς, επιλέγοντας τον σωστό διαχειριστή και αποφεύγοντας τον ακατάλληλο; Σύμφωνα με τη μελέτη, μόλις 5,7%. Ακριβώς , αφού αφαιρούσε κάποιος τις αμοιβές και τα έξοδα του fund , μόνον ένα στα 20 (1/20) θα έφερνε αποδόσεις πάνω από αυτές του δείκτη που παρακολουθεί το σύνολο των αποδόσεων των hedge funds.

Δεν θα μπορούσε κάποιος να τα καταφέρει.
Σχεδόν οι μισοί από τους διαχειριστές των hedge funds, αφού αφαιρεθούν τα έξοδα διαχείρισης και οι προμήθειες , έφεραν αποδόσεις κάτω από τον δείκτη των hedge-funds. Με άλλα λόγια δεν μπόρεσαν ούτε να παρακολουθήσουν τις αποδόσεις του δείκτη.
Αυτά τα funds έχουν υπό διαχείριση κεφάλαια της τάξεως των $560 δισεκατομμυρίων , αφού το 2007 τα κεφάλαια αυτά είχαν φθάσει στο ποσό των $1.2 τρισεκατομμυρίων. Ο Ilia Dichev του Emory University και ο Gwen Yu του Harvard διαπίστωσαν μετά από μελέτη των αποδόσεων των hedge funds τα τελευταία 30 χρόνια, ο μέσος όρος των αποδόσεών τους έχει γίνει χαμηλότερος από ένα fund το οποίο επενδύει σε χρηματιστηριακό δείκτη μετοχών, και ελάχιστα καλύτερος από ένα καλάθι το οποίο επενδύει σε κρατικά ομόλογα.

Μην σας φαίνεται λοιπόν περίεργο που οι πίθηκοι όταν μας κοιτάνε, νομίζετε ότι γελούν. Πραγματικά γελούν μαζί μας.