Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Ευρώ / δολάριο ( euro / usd ) . Γράφημα της ισοτιμίας των δύο νομισμάτων κατά τα τελευταία 12 χρόνια, δηλαδή από τον Οκτώβριο του 1999 έως σήμερα.


Η γραμμή Α ορίζεται από τα υψηλά των ετών 2008 και 2010 στα επίπεδα των 1,60 και των 1,51 αντίστοιχα.
Η γραμμή Α ακολουθεί πτωτική πορεία, η οποία δεν έχει διασπασθεί έως σήμερα σε κάποια ανοδική αντίδραση της ισοτιμίας. Προσέξτε ότι τα υψηλά κάθε φορά βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο από τα προηγούμενα υψηλά τους.

Η γραμμή Β ακολουθεί επίσης πτωτική πορεία και ορίζεται από τα χαμηλά των ετών 2008 και 2010 . Προσέξτε ότι το πιό πρόσφατο από τα δύο αυτά χαμηλά , βρίσκεται σε χαμηλότερο σημείο από το προηγούμενό του.

Ο παραπάνω συνδυασμός , δηλαδή η δημιουργία κάθε φορά χαμηλότερων υψηλών και χαμηλότερων χαμηλών , αποτελεί ένδειξη ότι βρισκόμαστε σε μακροπρόθεσμο πτωτικό κανάλι , το οποίο ορίζεται από τις δύο γραμμές Α και Β,

Εάν τους επόμενους μήνες , η ισοτιμία διασπάσει ανοδικά την γραμμή Α και βρεθεί πάνω από τα επίπεδα του 1,42 , τότε θα δοκιμάσει να ξανακατακτήσει το 1,51 και εφόσον ξεπεράσει και το επίπεδο αυτό , θα οδεύσει πρός το 1,60.

Εάν όμως δεν καταφέρει να βρεθεί κατά τους επόμενους μήνες πάνω από το 1,42 , τότε θα έχουμε επιβεβαίωση της διατήρησης της μακροπρόθεσμης πτωτικής πορείας της ισοτιμίας ευρώ / δολαρίου, πορεία η οποία θα οδηγήσει πρός επίπεδα χαμηλότερα του 1,20 - 1,15 με απώτερο στόχο να επαναπροσεγγίσει τα επίπεδα του 0,82 εντός των επόμενων 7 ετών.

Βέβαια η ιστομία ευρώ δολαρίου είναι μία δυναμική σχέση, η οποία συνεχώς εξελίσσεται είτε πρός την μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση, απεικονίζοντας και επηρρεαζόμενη απο ένα πλήθος παραγόντων.
Κανένας δεν μπορεί να είναι απολύτως βέβαιος για την μελλοντική πορεία των δύο νομισμάτων.
Υπάρχουν βέβαια οι ενδείξεις ότι μετά την ανοδική πορεία της επταετίας 2002 - 2008, έχουμε εισέλθει από το 2008
1.- Σε μία αντίστροφη πτωτική πορεία με στόχο το 0,82
είτε
2.- Σε ένα trading range, εντός της ζώνης 1,50 - 1,15, η διάσπαση του οποίου, πρός οποιαδήποτε πλευρά, θα δημιουργήσει νέα δεδομένα.

(Ευχές για επιτυχημένες συναλλαγές - Trade well - Λευτέρης Ρ.)