Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση , όταν δημιουργείται ένα πτωτικό χάσμα (δηλαδή ένα gap down) , αυτό είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κλείσει.
Τι ακριβώς είναι ένα πτωτικό χάσμα?
Είναι η κενό (χάσμα) το οποίο δημιουργείται στην τιμή μιας μετοχής μεταξύ δύο διαδοχικών ημερών.
Για παράδειγμα εάν μία μετοχή κινήθηκε
κατά την χθεσινή ημέρα διαπραγμάτευσης μεταξύ 15,00 και 16,00 ευρώ (δηλαδή το υψηλό της ημέρας της ήταν 16,00 ευρώ και το χαμηλό της ημέρας της ήταν 15,00 ευρώ)
κατά την σημερινή ημέρα διαπραγμάτευσης μεταξύ 12,00 και 13,00 ευρώ (δηλαδή το υψηλό της ημέρας της ήταν 13,00 ευρώ και το χαμηλό της ημέρας της ήταν 12,00 ευρώ)
τότε αυτή η μετοχή έχει δημιουργήσει ένα πτωτικό χάσμα (gap down), το οποίο περιγράφεται από το κενό τιμών μεταξύ 15,00 ευρώ και 13,00 ευρώ (δηλαδή το χαμηλό της προηγούμενης ημέρας και το υψηλό της σημερινής ημέρας).
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι στο 98% των περιπτώσεων αυτό το κενό καλύπτεται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Το δύσκολο είναι να εκτιμηθεί ποιο θα είναι αυτό το χρονικό διάστημα (δηλαδή θα είναι 5 ημέρες , 2 μήνες , 8 μήνες κλπ).
Είναι όμως βέβαιο σε ποσοστό 98% ότι στο επόμενο διάστημα η μετοχή του παραπάνω παραδείγματος θα ξαναδεί την τιμή της τουλάχιστον στα 15,00 ευρώ.
Ας δούμε ένα παράδειγμα στην μετοχή της Wal Mart (του γίγαντα; των πολυκαταστημάτων στις ΗΠΑ και μίας εκ των τριάντα μετοχών - εταιρειών που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones).
Ο αναγνώστης θα προσέξει στο παρακάτω διάγραμμα ότι έχουν δημιουργηθεί δύο πτωτικά χάσματα ( gap down) Βρίσκονται στην αριστερή πλευρά του γραφήματος και σημειώνονται μέσα στους δύο φωσφορισμένους κύκλους.
Στα δεξιά, (στον τρίτο φωσφορισμένο κύκλο) είναι σημειωμένη η περίοδος στην οποία κλείνει το πτωτικό-καθοδικό χάσμα (όπως αναφέρει η θεωρία ότι συμβαίνει στο 98% των περιπτώσεων).
.Το πτωτικό αυτό χάσμα παρατηρείται και στις μετοχές των Ελληνικών Τραπεζών όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω.
Στην Alpha Bank και στην Attica Bank ( Τράπεζα Αττικής ) . Ηδη στην Alpha Bank το πτωτικό χάσμα έχει κλείσει . Στην Τράπεζα Αττικής (Attica Bank ) αναμένεται σύμφωνα με την θεωρία να κλείσει στο επόμενο διάστημα (άγνωστο πότε ακριβώς) . Εκείνο όμως το οποίο είναι σχεδόν βέβαιο είναι ότι η συγκεκριμένη μετοχή θα φθάσει στα επίπεδα των 0,39 € , αποδίδοντας κέρδη 30% σε αυτούς οι οποίοι την απέκτησαν, κατά την διαδικασία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας δηλαδή 0,30 € .
Η περίπτωση κλεισίματος του πτωτικού χάσματος , της Τράπεζας Alpha Bank.
Η μετοχή αυτή δημιούργησε πτωτικό χάσμα στις 10 με 11 Ιουνίου 2013 από τα επίπεδα του 0,47 στα επίπεδα του 0,42.
Το πτωτικό χάσμα αυτό έκλεισε στον δεύτερο δεξιά φωσφορισμένο κύκλο στις 10.8.2013 όταν η μετοχή ξαναβρέθηκε πάνω από το 0,48 όπως προβλέπει η θεωρία κατά 98% πετυχαίνοντας έτσι να κλείσει το πτωτικό χάσμα του Ιουνίου.
.
Κάτι αντίστοιχο πρόκειται να συμβεί με πιθανότητες 98% (σύμφωνα με την θεωρία) στην μετοχή της Τράπεζας Αττικής ( Attica Bank ) και έτσι να κλείσει το πτωτικό χάσμα του Ιουλίου 2013 .
Στις αρχές Ιουλίου η μετοχή της Τράπεζας Αττικής όπως διαπιστώνει κανείς από το παραπάνω διάγραμμα, δημιούργησε ένα πτωτικό κενό μεταξύ της ζώνης των 0,38 ευρώ και της ζώνης των 0,29 ευρώ. Το κενό αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει κλείσει. Με πιθανότητες 98% το κενό αυτό θα κλείσει στο επόμενο διάστημα . Το δύσκολο στην περίπτωση κλεισιμάτων πτωτικών χασμάτων , είναι να προσδιορίσει κανείς το πότε ακριβώς θα κλείσουν . Το σχεδόν βέβαιο είναι ότι θα κλείσουν.
Ετσι κλείνοντας το κενό στην μετοχή της Attica Bank θα δώσει κέρδη της τάξεως του 25% έως 30% για τους επενδυτές που έχουν αποκτήσει τις μετοχές τους κατά την διάρκεια της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας αυτής ή στο χρονικό διάστημα που ακολούθησε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Δηλαδή είναι βέβαιο κατά 98% ότι η μετοχής της Attica Bank θα υπερβεί τα 0,38 - 0,39 ευρώ. Οπως όμως λέει και ο guru των αγορών Σ.Σ. το μη βέβαιο είναι η χρονική περίοδος η οποία θα απαιτηθεί έως ότου να επιτευχθούν τα επίπεδα αυτών των τιμών και ως εκ τούτου το κόστος των επενδεδυμένων κεφαλαίων για την περίοδο αυτήν. Για παράδειγμα εάν απαιτηθεί ένα εξάμηνο , το κόστος χρήματος θα ανέλθει στα επίπεδα του 5% μειώνοντας αντίστοιχα την απόδοσή μας δηλαδή από 30% θα μειώσει την απόδοσή μας στο 25%. Βέβαια απόδοση 25% σε ένα εξάμηνο (δηλαδή 50% ετησιοποιημένη) δεν είναι ουδόλως ευκαταφρόνητη.
.