Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Δάνεια εκατομμυρίων ευρώ χωρίς να υπάρξουν οι απαιτούμενες εξασφαλίσεις για την Τράπεζα.Ερευνα εισαγγελέων για δάνεια . Αναζητούνται ευθύνες για στελέχη τράπεζας που χορήγησαν τα δάνεια αυτά. Η προθεσμιακή κατάθεση που αποτελούσε εξασφάλιση της Τράπεζας. Στοιχεία για την καταβολή των ετήσίων δόσεων των δανείων.


 
Κρίσιμες και αθέατες πτυχές στην υπόθεση με τις μίζες από τα εξοπλιστικά και την αγορά των υποβρυχίων διερευνά πλέον η ανάκριση. Στο φως έρχονται νέα ακίνητα, νέοι λογαριασμοί και νέες εταιρείες που συνδέονται με τον πρώην υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο, στον οποίο η Δικαιοσύνη αποδίδει πρωταγωνιστικό ρόλο στο σκάνδαλο. Τα ευρήματα της ανάκρισης που είδαν πρόσφατα και το φως της δημοσιότητας, με τον εντοπισμό τουλάχιστον οκτώ εταιρειών στο εξωτερικό (μιας με έδρα την Αόστα της Ιταλίας), που λειτούργησαν ως οχήματα για τη ροή του πολιτικού χρήματος, πυροδοτούν μπαράζ συμπληρωματικών απολογιών για τον πρώην υπουργό, μέλη της οικογενείας του και στενούς του συνεργάτες.

Το επιτελείο που χειρίζεται τις ανακρίσεις -ο ανακριτής Γ. Μαλής, ο αναπληρωτής του Γ. Σταυρόπουλος και οι εισαγγελείς Ελένη Σίσκου και Ευγενία Κυβέλου- ήδη ετοιμάζει τα νέα κατηγορητήρια κατά του κ. Τσοχατζόπουλου και των υπολοίπων που είναι προφυλακισμένοι, ενώ στο πεδίο της ανάκρισης θα εισέλθουν νέα πρόσωπα στα οποία θα απαγγελθούν κατηγορίες. Συνολικά, όπως αναφέρουν πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, ο αριθμός των εμπλεκομένων με το σκάνδαλο των εξοπλιστικών αναμένεται να διευρυνθεί τουλάχιστον κατά πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων και η πρώην σύζυγος του κ. Τσοχατζόπουλου, Γκούντρουν, για την οποία από τις έρευνες έχουν προκύψει στοιχεία που τη συνδέουν με αποδοχή χρημάτων από τις μίζες.

Κι ενώ η ανάκριση βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία, με χρονικό ορίζοντα οι έρευνες να ολοκληρωθούν στα μέσα Οκτωβρίου, για να δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες παραπομπής του πρώην υπουργού σε δίκη, η εισαγγελική έρευνα για τα εξοπλιστικά και τις μίζες συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς και στρέφεται σε πτυχές της υπόθεσης που κρίνονται εξαιρετικά σημαντικές. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι εισαγγελείς Ελένη Σίσκου και Ευγενία Κυβέλου ήδη διερευνούν τις δανειοδοτήσεις από συγκεκριμένη τράπεζα που έλαβε ο κ. Τσοχατζόπουλος για λογαριασμό της κόρης του Αρετής, για ποσά εκατομμυρίων ευρώ, για τα οποία δεν υπήρξαν οι απαιτούμενες τραπεζικές διασφαλίσεις.

Ευθύνες στην τράπεζα

Η έρευνα των εισαγγελέων για τα δάνεια της Αρετής Τσοχατζοπούλου βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη, αναζητούνται οι ευθύνες που βαρύνουν τα στελέχη της τράπεζας, (πρόκειται για την Πειραιώς), που χορήγησαν τα δάνεια αυτά και μάλιστα σε χρονικό διάστημα μικρότερο από έντεκα μήνες. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τρεις δανειακές συμβάσεις που συνήφθησαν μεταξύ 22 Δεκεμβρίου του 2008 και 6 Νοεμβρίου του 2009. Τα ποσά αφορούσαν 750.000 ευρώ το πρώτο, για να ακολουθήσει δεύτερο με 550.000 ευρώ και το τρίτο με ενέχυρο ισόποση προθεσμιακή κατάθεση, ύψους 1.200.000 ευρώ.

Για τα δύο πρώτα δάνεια, με εγγυητή τον ίδιο τον κ. Τσοχατζόπουλο, υπήρξαν προσημειώσεις υποθήκης σε ακίνητο στη Θεσσαλονίκη, επί της λεωφόρου Νίκης 13. Oμως, όπως προέκυψε από την έρευνα των δικαστικών αποφάσεων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, με τις οποίες ενεγράφησαν οι υποθήκες, το εν λόγω ακίνητο ήταν ήδη βεβαρημένο με προηγούμενες υποθήκες και η αξία του δεν έφθανε ούτε κατ’ ελάχιστον για να εξασφαλιστεί η τράπεζα για τα δύο δάνεια που χορήγησε, ύψους 1.300.000 ευρώ.

Οσο για το τρίτο δάνειο που πήρε από την ίδια τράπεζα η Αρετή Τσοχατζοπούλου ύψους 1.200.000 ευρώ με ενέχυρο ισόποση προθεσμιακή κατάθεση, από την έρευνα προέκυψε ότι ενώ το δάνειο δόθηκε στις 6 Νοεμβρίου του 2009, δέκα μέρες αργότερα εκταμιεύθηκε το σύνολο των χρημάτων που υπήρχαν στην προθεσμιακή κατάθεση και αποτελούσαν την εξασφάλιση της τράπεζας για τη χορήγησή του! Επιπλέον σημαντικά είναι τα ευρήματα, σύμφωνα με τα οποία από πουθενά δεν προκύπτουν στοιχεία για καταβολή ετησίων δόσεων για τα δάνεια αυτά, ούτε κάποια αναφορά τους στις φορολογικές δηλώσεις της Αρετής Τσοχατζοπούλου.

Κι ενώ η εισαγγελική έρευνα για τα δάνεια της κόρης του πρώην υπουργού συνεχίζεται, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται από τις δικαστικές αρχές το πόρισμα του ΣΔΟΕ που αφορά την περιουσιακή και οικονομική κατάσταση, ειδικά, της Αρετής Τσοχατζοπούλου που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί.

Πηγή
Καθημερινή
Της Ιωαννας Μανδρου
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_16/09/2012_495754
Τίτλος δημοσιεύματος
Νέα κατηγορητήρια για Τσοχατζόπουλο μετά τις αποκαλύψεις
Διευρύνεται η λίστα των εμπλεκομένων με το σκάνδαλο των εξοπλισμών
Προέκυψαν στοιχεία και για την πρώην σύζυγό του


Δείτε επίσης
http://directnews.gr/greece/17861-h-trapeza-peiraios-empleketai-se-paranomes-daneiodothseis-ths-oikogeneias-tsoxatzopoulou.html