Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Δύσκολες ώρες για τον Κέλτικο Τίγρη. Ανίκανη να καθησυχάσει τους φόβους για πτώχευση ή αναδιάρθρωση του χρέους της στάθηκε η Ιρλανδία


Ανίκανη να καθησυχάσει τους φόβους για πτώχευση ή αναδιάρθρωση του χρέους της στάθηκε η Ιρλανδία, με τις νέες φήμες για επικείμενη χρεοκοπία της Anglo Irish Bank και τα στοιχεία για αιφνίδια επιδείνωση του ΑΕΠ να ωθούν σε μαζικές πωλήσεις κρατικών ομολόγων και να εκτινάσσουν σε νέα ύψη τα spread τους, ενώ απογοητευτικά χαμηλή ήταν και η ζήτηση κατά τη χθεσινή δημοπρασία βραχυπρόθεσμων ομολόγων του ιρλανδικού Δημοσίου. Αντίστοιχοι φόβοι εκτόξευσαν άλλωστε και το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας, εξελίξεις που έκαναν τον επικεφαλής οικονομολόγο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ, να μιλήσει για «σχιζοφρένεια, αφού σε πραγματική βάση, η Ευρώπη πηγαίνει καλύτερα απ’ όσο πίστευαν πολλοί».

«Η σειρά αρνητικών δυνάμεων», όπως την χαρακτηρίζουν οι αναλυτές, συνέβαλε ώστε η δημοπρασία να συγκεντρώσει μόλις 400 εκατ. ευρώ, πολύ λιγότερα από τα ζητούμενα 500 εκατομμύρια. Η προσφορά υπερκαλύφθηκε 4 φορές, σε μια δραματική πτώση της ζήτησης σε σύγκριση με τις 9 φορές σε αντίστοιχη δημοπρασία του Αυγούστου. Υπενθυμίζεται ότι, μόλις δύο ημέρες νωρίτερα, η «επιτυχής», όπως χαρακτηρίσθηκε, δημοπρασία 8ετών ιρλανδικών ομολόγων έγινε με επιτόκιο 6,02% - πάνω από μια μονάδα υψηλότερο σε σχέση με το 5% που θα προσφερόταν στη χώρα σε περίπτωση προσφυγής στον μηχανισμό διάσωσης των Ε. Ε. -ΔΝΤ.

Οι ίδιες «αρνητικές δυνάμεις» εκτίναξαν στο 6,582% το επιτόκιο του 10ετούς ιρλανδικού ομολόγου και πάνω από το 4,25% -αυξημένο κατά 0,22%- το spread του με το αντίστοιχο γερμανικό, για πρώτη φορά μετά τη δημιουργία του ευρώ. Βέβαια, η διεύρυνση του spread αποδίδεται και στις εξελίξεις στη Γερμανία, όπου η απόδοση των ομολόγων υποχώρησε δραστικά χθες μετά την αιφνίδια ανακοίνωση ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει περιορισμό κατά 30 δισ. ευρώ του δανεισμού της το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς τα έσοδά της από φόρους αυξάνονται ταχύτερα απ’ όσο αναμενόταν. Η ανακοίνωση πυροδότησε στροφή στα γερμανικά ομόλογα και αντίστοιχα μείωση της απόδοσής τους. Συνέβαλε, έτσι, στη διαμόρφωση ενός ακόμη ιστορικού ρεκόρ, αυτή τη φορά στο spread με τα πορτογαλικά 10ετή ομόλογα, το οποίο διαμορφώθηκε στο 4,08%.

Οι αναλυτές χαρακτήρισαν «άνευ ουσίας» τις φήμες για επικείμενη αναδιάρθρωση χρέους της Anglo Irish. Πολύ ουσιαστικά, ωστόσο, θεωρούνται τα στοιχεία που «δείχνουν» προς νέα ύφεση στην Ιρλανδία, καθώς το ΑΕΠ της ανακοινώθηκε χθες ότι συρρικνώθηκε κατά 1,2% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, διαψεύδοντας τις αισιόδοξες προβλέψεις για αύξηση κατά 0,5%. Η ιρλανδική οικονομία είχε καταγράψει θετικούς ρυθμούς το πρώτο τρίμηνο, για πρώτη φορά μετά το 2007, όμως τα χθεσινά στοιχεία αναθεωρούν προς τα κάτω και αυτό τον δείκτη, από 2,7% σε 2,2%. Μειωμένο για ένατο συναπτό τρίμηνο, κατά 0,3%, ήταν και το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της χώρας, μέτρο που θεωρείται πολύ πιο ακριβές από πολλούς αναλυτές για την πραγματική οικονομική ευρωστία της Ιρλανδίας, καθώς δεν περιλαμβάνει τα κέρδη σχεδόν 1.000 πολυεθνικών που λειτουργούν στη χώρα και έχουν τη δυνατότητα να τα «εξάγουν» στην πατρίδα τους.

Οι εξελίξεις στην Ιρλανδία ώθησαν πτωτικά την Πέμπτη το ευρώ σε σχέση με τα υψηλά πενταμήνου όπου αναρριχήθηκε προχθές, για να ακολουθήσουν την Παρασκευή για το κοινό νόμισμα νέα υψηλά πενταμήνου στο 1,3780. Ο χρυσός έκλεισε την Παρασκευή στο 1,298,10 δολάρια η ουγγιά, καταγράφοντας μέσα στην ημέρα νέα ιστορικά υψηλά στα 1.301,60 δολάρια, εν αναμονή νέων μέτρων στήριξης από τη Fed.
Bloomberg , Reuters, A.P.