Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Πλουσιότεροι κατά 8% οι Αμερικανοί μεγιστάνες το 2010. H μεγάλη ανατροπή της φετινής λίστας του περιοδικού Forbes.


Οι πιο πλούσιοι Αμερικανοί γίνονται όλο και πλουσιότεροι, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της λίστας του περιοδικού Forbes, όπου φιγουράρουν οι 400 πλουσιότεροι Αμερικανοί. Η συνολική καθαρή αξία της περιουσίας των 400 πλουσιότερων Αμερικανών αυξήθηκε το 2010, κατά 8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στα 1,37 τρισ. δολάρια, καταφέρνοντας να ξεπεράσει τα ΑΕΠ χωρών όπως ο Καναδάς και η Ισπανία, ή την άνοδο 1% που κατέγραψε ο δείκτης S&P 500 κατά το ίδιο διάστημα. Ωστόσο, η συνολική αξία της περιουσίας τους δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα υψηλά επίπεδα στα οποία είχε ανέλθει το 2008 (1,57 τρισ. δολάρια) και το 2007 (1,54 τρισ. δολάρια). Σε κάθε περίπτωση, περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς που συγκαταλέγονται στη λίστα (217) είναι πλουσιότεροι σε σχέση με πέρυσι.

Ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς παραμένει στην κορυφή της λίστας για 17η συναπτή χρονιά, με την περιουσία του να αυξάνεται το τελευταίο έτος κατά τέσσερα δισ. δολάρια, στα 54 δισ. δολάρια. Τον κ. Γκέιτς ακολουθεί στη δεύτερη θέση της λίστας ο γνωστός επενδυτής και πρόεδρος της Berkshire Hathaway Γούορεν Μπάφετ, με περιουσία 45 δισ. δολαρίων. Οι δύο άνδρες έχουν ξεκινήσει το φιλανθρωπικό πρόγραμμα The Giving Pledge, στο οποίο συνεισφέρουν ακόμη δύο από τους 10 πλουσιότερους Αμερικανούς: ο ιδρυτής της εταιρείας λογισμικού Oracle Λάρι Ελισον και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης και ιδρυτής του πρακτορείου Bloomberg, Μάικλ Μπλούμπεργκ. Ο κ. Ελισον καταλαμβάνει την τρίτη θέση της λίστας με την περιουσία του να αποτιμάται στα 27 δισ. δολάρια, ενώ ο κ. Μπλούμπεργκ βρίσκεται στη δέκατη θέση με περιουσία 18 δισ. δολαρίων. Στις υπόλοιπες θέσεις στην πρώτη δεκάδα της λίστας Forbes 400 βρίσκονται τέσσερα μέλη της οικογένειας Γουόλτον και τα αδέρφια Κοχ, κληρονόμοι των πολυκαταστημάτων Wall-Mart και ιδρυτές της βιομηχανίας Koch αντιστοίχως. Συγκεκριμένα, τέσσερις θέσεις καταλαμβάνει η οικογένεια Ουόλτον, η Κρίστι με 24 δισ., ο Τζιμ με 20,1 δισ., η Αλις με 20 δισ. και ο Ρόμποσον με 19,7 δισ. δολάρια, ενώ δύο θέσεις καταλαμβάνουν τα αδέρφια Τσαρλς και Ντέιβιντ Κοχ, με περιουσία 21,5 δισ. δολαρίων έκαστος.

Εντύπωση προκαλεί η εντυπωσιακή αναρρίχηση στη λίστα του συνιδρυτή του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ, η περιουσία του οποίου αυξήθηκε κατά 245% από το προηγούμενο έτος, στα 6,9 δισ. δολάρια από τα 2 δισ. δολάρια του 2009. Ο 26χρονος, του οποίου το ποσοστό 24% που κατέχει στο Facebook τον κατέταξε στην 35η θέση της λίστας, κατάφερε να ξεπεράσει κατά τρεις θέσεις τον μεγιστάνα των ΜΜΕ και ιδιοκτήτη του ομίλου News Corp. Ρούπερτ Μέρντοχ (6,2 δισ. δολάρια) και κατά επτά θέσεις τον συνιδρυτή της Apple Στίβεν Τζομπς (6,1 δισ. δολάρια). Το μεγάλο άλμα του διευθύνοντος συμβούλου της δημοφιλούς ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης οφείλεται στις πρόσφατες επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων στην εταιρεία του, που εκτόξευσαν την αξία του Facebοok από τα επτά δισ. δολάρια το 2009 στα 23 περίπου δισ. δολάρια φέτος. Μάλιστα, η αποτίμηση της εταιρείας θα μπορούσε να ήταν ακόμα μεγαλύτερη αν συμπεριλαμβάνονταν οι μη ρευστές ιδιωτικές μετοχές των δευτεροβάθμιων αγορών. Οι δύο άλλοι συνιδρυτές του Facebook, Ντάστιν Μόσκοβιτς και Εντουάρντο Σαβερίν, καταλαμβάνουν και αυτοί μία θέση στη λίστα των πλουσιότερων Αμερικανών, με τις περιουσίες του να αποτιμώνται στα 1,4 και 1,15 δισ. δολάρια, αντιστοίχως. Μάλιστα, ο 26χρονος Μόσκοβιτς, ο οποίος ναι μεν αποχώρησε το 2008 από το Facebook αλλά διατήρησε ένα ποσοστό 6% στην ιστοσελίδα, αποτελεί τον νεαρότερο δισεκατομμυριούχο στη φετινή λίστα του Forbes, καθώς έχει γεννηθεί έξι μέρες νωρίτερα από τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ.