Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

The Economist. Το καλύτερο στοίχημα μακροπρόθεσμα είναι να αγοράσετε μετοχές και να τις κρατήσετε? Αρχικά, η θετική απάντηση σε αυτό το ερώτημα εντυπ


The Economist. Το καλύτερο στοίχημα μακροπρόθεσμα είναι να αγοράσετε μετοχές και να τις κρατήσετε? Αρχικά, η θετική απάντηση σε αυτό το ερώτημα εντυπώθηκε βαθιά στο μυαλό των επενδυτών την 10ετία του 1990 όταν « η μόδα των μετοχών » βρισκόταν στην αιχμή της. Δυστυχώς έλαβαν το μήνυμα σε λάθος εποχή. Η περασμένη δεκαετία ήταν καταστροφική για τις κεφαλαιαγορές, καθώς οι επενδυτές στις ανεπτυγμένες αγορές, είχαν αρνητική απόδοση (ζημίες) μείον 7,9%, αντίθετα τα μεσοπρόθεσμα κρατικά ομόλογα είχαν απόδοση 95,3% και τα υψηλής απόδοσης κρατικά αξιόγραφα 102,2%.
Με την πρώτη ματιά αυτό φαίνεται περίεργο. Θεωρητικά , οι κάτοχοι μετοχών θα πρέπει να απολαμβάνουν καλύτερες αποδόσεις μακροχρόνια , υπό την προϋπόθεση ότι τα κέρδη των εταιριών (μετοχές των οποίων αγοράζουν) θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Μπαίνουμε λοιπόν στον πειρασμό να υποθέσουμε ότι επειδή η απόδοση των μετοχών ήταν τόσο κακή την περασμένη δεκαετία, θα είναι καλύτερη η απόδοσή τους την ερχόμενη δεκαετία. Αλλά όπως δείχνει το παράδειγμα της Ιαπωνίας, αυτό δεν είναι καθόλου δεδομένο.