Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Δολάριο Αυστραλίας. ---- Γνώμη για την Επένδυση στο δολάριο Αυστραλίας ( euro / aud ) . ----- Εναλλακτική πρόταση για επένδυση σε μία Τραπεζική μετοχή με σχεδόν μηδενικό κίνδυνο απωλειών και αυξημένες πιθανότητες κερδών.

Αγαπητοί   Γ. Χ    και  Δ.Π.       Σ. Τ      Σ.Π.   Θ. Τ.   Γ. Ε.   Λ.Λ.   Γ.Κ.  Τ.Χ. σας κάνω μια μικρή και απλή παρουσίαση,  σχετικά με την επένδυση στο δολάριο Αυστραλίας και πότε αυτή είναι συμφέρουσα ( δηλαδή πότε υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για κέρδη).
Είναι γνωστό σε όλους, ότι βεβαιότητα για κέρδη , δεν υπάρχει ποτέ. Εάν υπήρχε τότε όλοι οι άνθρωποι θα ήταν πλούσιοι και θα βρισκόταν ξαπλωμένοι σε μία εξωτική παραλία , απολαμβάνοντας το απέραντο γαλάζιο, ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά , μια φορά την ημέρα, στον υπολογιστή τους ώστε να πληροφορηθούν πόσο αυξήθηκαν οι τραπεζικές τους καταθέσεις.
Δυστυχώς όμως, δεν υπάρχει κέρδος χωρίς κόπο.  «No pain , no gain»  όπως λένε και οι φίλοι μας οι Αμερικανοί. Δηλαδή χωρίς πόνο, δεν υπάρχουν κέρδη.

Θα ξεκινήσω αναφέροντας δύο βασικά στοιχεία, όχι για εσάς τους φίλους μου,  αλλά για αυτούς που τυχαίνει να διαβάζουν αυτό το κείμενο και δεν έχουν ξεκαθαρίσει τι ακριβώς σημαίνουν αυτοί οι αριθμοί που βρίσκονται δίπλα στις ισοτιμίες των νομισμάτων και πότε ακριβώς κερδίζουμε  από μία ισοτιμία , όταν αυτή ανεβαίνει ???  ή όταν αυτή η ισοτιμία πέφτει????

Τι ακριβώς σημαίνουν αυτοί οι αριθμοί που βρίσκονται δίπλα στις ισοτιμίες των νομισμάτων ?
Όταν διαβάζουμε την ισοτιμία δύο νομισμάτων πρέπει να έχουμε πάντα υπόψιν μας το εξής:  Το ζεύγος της ισοτιμίας πάντα απαρτίζεται από δύο νομίσματα  π.χ. euro /   aud  =  ισοτιμία ευρώ / δολαρίου Αυστραλίας . Πάντα η τιμή που βλέπουμε δίπλα από τα σύμβολα των δύο νομισμάτων,  αφορά το πρώτο νόμισμα στην σειρά. Δηλαδή στην παραπάνω περίπτωση η ισοτιμία euro / aud  = 1,3200  αφορά το ευρώ.   Δηλαδή  η ισοτιμία  ευρώ  με  δολάριο Αυστραλίας  = 1,3200,   σημαίνει ότι με ένα ευρώ αγοράζουμε κάτι παραπάνω από ένα δολάριο Αυστραλίας. Δηλαδή εάν δώσουμε ένα ευρώ θα μας δώσουν 1,3200 δολάρια Αυστραλίας, δηλαδή θα μας δώσουν κάτι παραπάνω από ένα δολάρια Αυστραλίας. Θα μας δώσουν ένα δολάριο και κάτι ψιλά (32 σέντς).
Εάν γνωρίζετε την ισοτιμία ευρώ /  δολαρίου Αυστραλίας   = 1,3200 και θέλετε να βρείτε την ανάποδη ισοτιμία δηλαδή την ισοτιμία   δολαρίου Αυστραλίας / ευρώ , τότε  κάνετε μία ανάποδη διαίρεση,  δηλαδή  διαιρέστε  το  1  διά  1,3200  = 0,7575.  Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος πάει στην Τράπεζα με ένα δολάριο Αυστραλίας και ζητήσει να του το μετατρέψουν σε ευρώ , θα πάρει  λιγότερο από ένα ευρώ, δηλαδή θα πάρει  0,7575 ευρώ.  Δηλαδή θα πάρει κάτι ανάμεσα σε μισό και ένα ευρώ (θα πάρει περίπου 75 – 76 λεπτά του ευρώ).



Πότε ακριβώς κερδίζουμε ή χάνουμε  από μία ισοτιμία , όταν αυτή ανεβαίνει ???  ή όταν αυτή η ισοτιμία πέφτει????
Στην ισοτιμία ευρώ / δολαρίου Αυστραλίας  = 1,3200   όσο αυτή ανεβαίνει προς το  1,4200  ή προς το 1,5200 τότε κερδίζουμε εφόσον έχουμε ευρώ.  Δηλαδή κερδίζουμε εφόσον έχουμε το πρώτο νόμισμα της ισοτιμίας    ευρώ / δολάριο Αυστραλίας.  Στην περίπτωση όμως που έχουμε το δεύτερο νόμισμα (δηλ το δολάριο Αυστραλίας) τότε έχουμε  ζημίες, όσο συνεχίζει η ισοτιμία αυτή να ανεβαίνει.
Πως υπολογίζουμε την ζημία αυτή? 
Εάν στο 1,3200 μετατρέψαμε τα ευρώ μας , σε  δολάρια Αυστραλίας , τότε εάν η ισοτιμία φθάσει στο  1,5200,  κάνουμε  ζημίες της τάξεως του   -13,16%.  
Υπολογισμός  (1,3200 / 1,5200) -1   = - 0,1316  δηλαδή  - 13,16%
Προσοχή πάντα πρώτο αριθμό (αριθμητή) στην διαίρεση βάζουμε την τιμή από την οποία ξεκινήσαμε (αγοράσαμε τα δολάρια ή τα ευρώ)  και πάντα δεύτερο αριθμό (παρονομαστή) στην διαίρεση βάζουμε την τιμή στην οποία κλείνουμε (=μετατρέπουμε πάλι) την θέση μας στο αρχικό νόμισμα, δηλαδή την σημερινή τιμή (την σημερινή ισοτιμία).


Πότε θα κάνουμε κέρδη και πως μπορούμε να τα υπολογίσουμε? 
Εάν στο 1,3200 μετατρέψαμε τα ευρώ μας , σε  δολάρια Αυστραλίας, τότε για να κάνουμε κέρδη πρέπει να πέσει ( να μειωθεί) η ισοτιμία.  Εστω ότι η ισοτιμία υποχωρεί  στο  1,1200. Τότε  κάνουμε  κέρδη  της τάξεως του   +17,86%.  
Υπολογισμός  (1,3200 / 1,1200) -1   = + 0,1786  δηλαδή  +17,86%.  
Προσοχή πάντα πρώτο αριθμό (αριθμητή) στην διαίρεση βάζουμε την τιμή από την οποία ξεκινήσαμε (αγοράσαμε τα δολάρια ή τα ευρώ)  και πάντα δεύτερο αριθμό (παρονομαστή) στην διαίρεση βάζουμε την τιμή στην οποία κλείνουμε (=μετατρέπουμε πάλι) την θέση μας στο αρχικό νόμισμα, δηλαδή την σημερινή τιμή (την σημερινή ισοτιμία).






Τι ακριβώς γράψαμε  για το δολάριο Αυστραλίας ως επένδυση στις 10 Νοεμβρίου 2012 ? ?  Αφορούσε όποιον εκείνην την περίοδο σκεφτόταν να μετατρέψει ευρώ σε δολάριο Αυστραλίας προκειμένου να  αναλάβει το ρίσκο και εάν δικαιωνόταν από την απόφασή του αυτή , να αποκόμιζε τα σχετικά κέρδη.  
Γράφαμε λοιπόν  στις 10 Νοεμβρίου 2012 …….. «Θεωρητικά το κατάλληλο  σημείο για  να αγοράσει κάποιος δολάρια αυστραλίας , βρίσκεται στην περίοδο κατά την οποία το δολάριο αυστραλίας βρίσκεται σε πολύ χαμηλό σημείο (δηλαδή την περίοδο κατά την οποία το ευρώ βρίσκεται στα ύψη). Παρατηρώντας σήμερα , δηλαδή εκ των υστέρων,  το παρακάτω διάγραμμα της ισοτιμίας ευρώ / δολαρίου αυστραλίας , διαπιστώνουμε ότι η ιδανική στιγμή για να αγοράσει κάποιος δολάριο αυστραλίας ,  ή για να μετατρέψει τα ευρώ του,  σε δολάρια αυστραλίας , ήταν η περίοδος του Δεκεμβρίου του 2008 , όταν δηλαδή η ισοτιμία είχε φθάσει στο 2,10.  

Σήμερα βρισκόμαστε πολύ κοντά στα χαμηλότερα  επίπεδα της ισοτιμίας ευρώ / δολαρίου αυστραλίας , δηλαδή  στα επίπεδα του 1,22  (σημειώστε πως η  ισοτιμία άγγιξε ακόμη και το 1,15). Δηλαδή ίσως σήμερα να είναι η κατάλληλη περίοδος για να ξαναμετατρέψει κάποιος τα δολάρια αυστραλίας και πάλι σε ευρώ , αποκομίζοντας έτσι ένα κέρδος της τάξεως του 72% εάν είχε τοποθετηθεί στο Αυστραλέζικο δολάριο τον Δεκέμβριο του 2008. »
Για να δείτε ακριβώς το πλήρες κείμενο που γράψαμε στις 10 Νοεμβρίου 2012 κάντε κλίκ στην παρακάτω διεύθυνση
Οποιος μας άκουσε τότε , γλύτωσε πολλά   ή  κέρδισε πολλά.


ΤΙ  ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΕ ΔΟΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ???
Όπως διαπιστώνετε από το παρακάτω διάγραμμα  ευρώ / δολαρίου Αυστραλίας (αφορά τους τελευταίους έξι μήνες), όποιος επένδυσε σε δολάριο Αυστραλίας καταγράφει σημαντικότατες ζημίες. Οσο η ισοτιμία του ευρώ ανεβαίνει , σημαίνει ότι όποιος έχει δολάρια Αυστραλίας κάνει ζημίες.







Εάν δείτε το παρακάτω διάγραμμα των τελευταίων 10 ετών, της ισοτιμίας ευρώ / δολαρίου Αυστραλίας, θα διαπιστώσετε ότι το ευρώ έχει αρχίσει να ξεκολάει από τα χαμηλότερα σημεία του (δηλαδή το 1,1500). Αυτό σημαίνει ότι η ιδανική στιγμή για να αγοράσει κάποιος δολάρια Αυστραλίας ήταν ο Δεκέμβριος του 2008 όταν το  euro / aud  ήταν στο 2,10.  Η χειρότερη και πιο αποτυχημένη στιγμή να αγοράσει κάποιος δολάρια Αυστραλίας ήταν πρόσφατα  στο 1,15.

 Όμως ακόμη και στο 1,22 να αγόραζε κάποιος δολάρια Αυστραλίας (κάποιοι το πρότειναν ως  ευκαιρία εναλλακτική της προθεσμιακής κατάθεσης), σήμερα θα κατέγραφε ζημίες -12,50%.
Τι θα πρέπει να κάνει κάποιος από εδώ και πέρα?
Εάν επενδύσει σε δολάριο Αυστραλίας έχει πιθανότητες (σε ορίζοντα  6μηνών έως δύο ετών) 35% να πραγματοποιήσει κέρδη και πιθανότητες 65% να κάνει ζημίες.
Σε ορίζοντα 3-6 εβδομάδων οι πιθανότητες είναι 50% να χάσει και 50% να κερδίσει.
Με μία τέτοια πιθανότητα 50% - 50% ,  μπορεί είτε να επενδύσει στο δολάριο Αυστραλίας, είτε να πάει στο καζίνο και να παίξει το 10% των κεφαλαίων του, στην ρουλέτα μαύρα - κόκκινα. Καλή τύχη και στις δύο περιπτώσεις.


ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΨΗ
Προσωπική μου άποψη είναι ότι ο επενδυτής θα ήταν συνετό, να μείνει πιστός και αφοσιωμένος στα ευρώ του, να τα τοποθετήσει σε μία προθεσμιακή κατάθεση τριών - δώδεκα  μηνών ή να επιλέξει μία συγκεκριμένη Τραπεζική Ελληνική μετοχή. Προσοχή όμως να μην την αγοράσει στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου. Να επιδιώξει να την αποκτήσει μέσω συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου την οποία πραγματοποιεί η Τράπεζα αυτή.  Να μην την αποκτήσει μέσω δικαιωμάτων, αλλά να επιδιώξει να την αποκτήσει μέσω προεγγραφής στις αδιάθετες μετοχές  – εάν και εφόσον απομείνουν αδιάθετες.
Εάν δεν υπάρξουν αδιάθετες , δεν υπάρχει πρόβλημα , δεν θα χάσει τίποτε. Απλά δεν θα συμμετέχει στα κέρδη που θα ακολουθήσουν. Δεν πειράζει , ας μην είμαστε πλεονέκτες, ας κερδίσουν άλλοι εκτός από εμάς. Δεν είναι κακό. Είναι μία πράξη ευγένειας και μεγαλοψυχίας να αφήνει κανείς και τους άλλους να κερδίζουν. Να μην τα θέλει όλα για τον εαυτό του.  
Η μετοχή και η Τράπεζα στην οποία αναφέρομαι ξεκινά την διαδικασία της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου εντός των επομένων ημερών.
Την Τράπεζα αυτήν την  εμπιστεύεται ο βασικός της μέτοχος και βάζει χρήματα στην αύξηση (καταβάλει το 50% των συνολικών κεφαλαίων της αύξησης)  χωρίς να πουλάει τις μετοχές του  (όπως κάνουν κάποιοι άλλοι βασικοί μέτοχοι άλλων Τραπεζών).

Ποια Τράπεζα είναι αυτή?
Ψάξτε και βρείτε την.  Είναι εύκολο, κυρίως για αυτούς που «διαβάζουν βουλωμένο γράμμα».
Τράπεζες οι οποίες είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο είναι πέντε.

  • Από αυτές τις πέντε η μία απέτυχε να συγκεντρώσει έστω και 10% των νέων απαιτούμενων κεφαλαίων και ο βασικός της μέτοχος την έχει εγκαταλείψει εδώ και καιρό, πουλώντας όλες τις μετοχές του.
  • Από αυτές τις πέντε Τράπεζες, (η μία εξαφανίσθηκε και απέτυχε να συγκεντρώσει το 10%) οι υπόλοιπες τρείς θα θεωρήσουν επιτυχία το να συγκεντρώσουν το 10% έως 12%.  
  • Από αυτές τις πέντε Τράπεζες, μόνο σε μία ο βασικός μέτοχος δεν πούλησε, δεν πουλάει και αντιθέτως καλύπτει το 50% της αύξησης με φρέσκα δικά του χρήματα, διότι πιστεύει στις προοπτικές και δείχνει έμπρακτα την στήριξή του στην επένδυση τοποθετώντας νέα κεφάλαια, τα οποία δεν προέρχονται από ρευστοποίηση των παλαιών του μετοχών. Φαντάζεσθε αυτός ο μέτοχος να έχει άγνοια κινδύνου? Φαντάζεσθε να θέλει να πετάξει τα χρήματά του?  Φαντάζεσθε να μην προσδοκά σε κέρδη? Φαντάζεσθε να είναι κορόιδο?

Ακόμη όμως και στην ακραία  περίπτωση κατά την οποία  η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αυτής της Τράπεζας δεν πετύχει, τα χρήματα των επενδυτών που συμμετέχουν στην αύξηση, επιστρέφονται (όπως αναφέρεται ξεκάθαρα στο εξώφυλλο του φυλλαδίου – prospectus της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, το οποίο φέρει την έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς). 
Συνεπώς αυτή η επένδυση έχει downside risk = almost 0% (δηλ. κίνδυνος απωλειών σχεδόν μηδενικός).
Σημείωση :Επένδυση με απολύτως μηδενικό κίνδυνο δεν υπάρχει.

Εάν όμως αυτή η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου πετύχει, φαντασθείτε τι είναι πιθανό (με ιδιαίτερα αυξημένη πιθανότητα 80% - 20% )  να  συμβεί στην μετοχή αυτή, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Στην περίπτωση κατά την οποία  και εσείς επιλέξετε αυτήν την επένδυση, ευχές για καλά κέρδη σε όλους.

Λευτέρης