Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Υπάρχουν μετοχές που μπορούν να παρουσιάσουν σημαντικά υψηλότερη άνοδο από αυτήν που παρουσίασε το χρηματιστήριο???? Διαβάστε την απάντηση και δείτε μερικές μετοχές που πράγματι το πέτυχαν.

Κατά το τελευταίο 12μηνο ο χρηματιστηριακός δείκτης  Dow Jones (δηλαδή ο δείκτης των τριάντα μεγαλύτερων εταιρειών των Ηνωμένων Πολιτειών ΗΠΑ) , παρουσίασε άνοδο κατά 25% αφού κινήθηκε από τις 12.100 μονάδες και έφθασε στις 15.300 μονάδες. Μία άνοδος εξαιρετική για έναν τόσο σημαντικό και "βαρύ"  χρηματιστηριακό δείκτη ο οποίος περιλαμβάνει τις κορυφαίες εταιρείες του πλανήτη.






Ομως για το ίδιο χρονικό διάστημα των 12 αυτών μηνών, υπάρχουν και μετοχές εταιρειών οι οποίες πενταπλασίασαν την τιμή τους παρουσιάζοντας εντυπωσιακές αποδόσεις μέσα στους 12 αυτούς μήνες.




Για παράδειγμα η μετοχή της Escalon Medical Corp. από τα χαμηλά των 0,30 $ δολαρίων  , έφθασε στο 1,50 $ , πενταπλασιάζοντας την τιμή της.






Η μετοχή της Bon - Ton Stores Inc. από τα χαμηλά των  4 $ δολαρίων  , έφθασε στα 21,53 $ , αυξάνοντας την τιμή της κατά  5,38 φορές.






Η μετοχή της  MEMC  Electronic Materials  Inc. από τα χαμηλά των  1,50 $ δολαρίων  , έφθασε στα 7,45 $ , πενταπλασιάζοντας την τιμή της.






Το ερώτημα το οποίο τίθεται είναι  "πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να επιλέξει μία τέτοια μετοχή?"
Η ειλικρινής απάντηση είναι , πως αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο.
Οποιος  σας πει , πως το έχει πετύχει, (αγοράζοντας μία τέτοια μετοχή και πουλώντας την,  πέντε φορές ψηλότερα)  είτε ψεύδεται, είτε είναι υπερβολικά τυχερός. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση να το έχει πετύχει σε μία τέτοια μετοχή , αλλά να έχει πραγματοποιήσει παράλληλα ζημιές σε πέντε-δέκα άλλες μετοχές, περιορίζοντας έτσι  σημαντικά τα κέρδη τα οποία πέτυχε από μία μετοχή.

Οι πιθανότητες να  έχει πετύχει κάποιος, να επιλέξει   μία  εκ των τριών αυτών μετοχών,  είναι 1 στις 6.500  (μία  στις έξι χιλιάδες πεντακόσιες).
Εάν βέβαια τεθούν κάποια τεχνικά κριτήρια (ενδεικτικώς σημειώνω το εξής τεχνικό κριτήριο "η μετοχή κατά την αγορά της , να βρίσκεται πάνω  ή κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 100 ημερών SMA 100D") τότε οι πιθανότητες αυξάνονται και γίνονται 1 στις 3.000 .
Το κριτήριο  "πάνω ή κάτω από τον SMA 100D" αποτελεί επιλογή επενδυτικής στρατηγικής
Μπορούν να προστεθούν και άλλα συμπληρωματικά επιπρόσθετα κριτήρια, τα οποία θα αυξήσουν τις πιθανότητες, να επιλέξουμε  μετοχές με ανοδική πορεία ,  αλλά είναι βέβαιο ότι έτσι θα αρχίσουν να περιορίζονται οι αποδόσεις μας, διότι μέσα στις "καλές" μετοχές θα επιλεγούν και "κακές -ζημιογόνες".

Εν κατακλείδι , οι επενδύσεις δεν είναι βέβαιο ότι θα αποδώσουν πάντοτε κέρδη. Οι επενδύσεις ενέχουν και τον κίνδυνο των ζημιών.
Για να επενδύσει κανείς και να έχει με το μέρος του, αυξημένες  πιθανότητες επίτευξης κερδών, απαιτούνται  τρεις αρετές - προυποθέσεις

  • Υπομονή     (που σημαίνει βάθος χρόνου)
  • Ψυχραιμία   (που σημαίνει γνώση, εμπειρία, ορθολογισμό, έλλειψη πανικού και απληστίας)
  • Ρευστότητα   (όλοι αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει ρευστότητα)


Εάν σε κάποιον απουσιάζει μία από αυτές τις τρεις αρετές - προυποθέσεις,  θα είναι καλύτερα να αφήσει τις επενδύσεις και να  πάει για ψάρεμα. Και στην περίπτωση αυτή όμως, εάν θέλει να περιορίσει το ρίσκο , ας πάει για ψάρεμα από την ακτή και όχι με σκάφος. Εάν είναι ακόμη πιο συντηρητικός ο επενδυτής τότε, ας μείνει στο σπίτι του και ας δει ένα καλό ντοκυμαντέρ για το ψάρεμα από την τηλεόραση (έτσι θα περιορίσει ακόμη περισσότερο το ρίσκο).

Σε κάθε περίπτωση
Ευχές για κερδοφόρες συναλλαγές και καλό ψάρεμα, σε όλους
Trade Well

Λευτέρης