Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Ελληνική απόβαση στη Νέα Υόρκη. Τρεις Τράπεζες (ALPHA ΒΑΝΚ - TΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ - Τράπεζα Αττικής ) και μια σειρά άλλων επιχειρήσεων ετοιμάζονται να συναντήσουν Αμερικανούς επενδυτές. Την μερίδα του λέοντος στο επενδυτικό ενδιαφέρον αναμένεται να αποσπάσουν οι τρείς Τράπεζες ( Alpha – Πειραιώς – Attica)

Πυρετωδώς εργάζεται και το ελληνικό χρηματιστήριο προς την κατεύθυνση προσέλκυσης ξένων επενδυτών.

Η πρώτη μεγάλη κίνηση θα γίνει στη Νέα Υόρκη στις 5 και 6 Ιουνίου στο 2ο Ελληνικό Επενδυτικό Forum. Το ενδιαφέρον των ξένων διαχειριστών είναι πολύ μεγάλο.



Στο συνέδριο συμμετέχουν οι

ALPHA ΒΑΝΚ                           TΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ                    ΑTTICA BANK 


Επίσης θα συμμετέχουν 
ΕΛΛΑΚΤΩΡ          EUROBANK PROPERTIES     LAMDA DEVELOPMENT
MIG                                 MLS                          ΒΙΟΧΑΛΚΟ
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ         ΕΛΛΗΝΙΚΑ  ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ               ΕΧΑΕ
ΙΝΤΡΑΛΟΤ                       ΚΑΕ                         ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ
ΚΡΙ ΚΡΙ                         ΜΕΤΚΑ                 ΜΠΗΤΡΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ
ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ               ΟΠΑΠ                                ΟΤΕ
ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ             ΠΛΑΙΣΙΟ                   ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ
ΣΑΡΑΝΤΗΣ            ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ     ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ       ΤΙΤΑΝ

Από τις 28 παραπάνω εταιρείες 11 συμμετέχουν για πρώτη φορά.
Το roadshow στη Νέα Υόρκη συμπίπτει με την περίοδο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και άρα ο κλάδος αναμένεται να είναι αυτός που θα αποσπάσει τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά το επενδυτικό ενδιαφέρον. Έχουν κλειστεί 267 συναντήσεις με ξένους θεσμικούς επενδυτές, ενώ και το 46% των funds που θα μιλήσουν με τις ελληνικές επιχειρήσεις συμμετέχουν επίσης για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη εκδήλωση. Οι διοργανωτές επιμένουν να παρουσιάζουν στους ξένους τα στοιχεία που αποδεικνύουν πως η ελληνική οικονομία ανακάμπτει καθώς το πρωτογενές έλλειμμα μειώθηκε κατά 80% στα 306 εκατ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο του 2013. Άλλωστε η Ελλάδα αποτελεί μία ανεπτυγμένη αξιόπιστη αγορά και βρίσκεται στις δέκα πρώτες θέσεις ανάμεσα στις χώρες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη βελτίωση σύμφωνα με έκθεση της παγκόσμιας τράπεζας.


Η Fitch
Η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας αναβαθμίστηκε κατά Fitch σε Β-, ενώ η Ελλάδα βρέθηκε 38 θέσεις υψηλότερα όσον αφορά την προστασία των επενδυτών. Εκτός όμως των παραπάνω η Ελλάδα λόγω της πρόσφατης κρίσης που βίωσε αποτελεί και μία φθηνή αγορά και άρα μία αγορά που μπορεί να δώσει την προσδοκία υψηλών αποδόσεων. Το ελληνικό χρηματιστήριο διαθέτει ρευστότητα. Οι ξένοι, λαμβάνουν θέσεις και μάλιστα η συμμετοχή τους στην αγορά, βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά.
Ο δείκτης FTSE/XA αποδίδει καλύτερα από τον παγκόσμιο δείκτη FTSE All World τα τελευταία δύο χρόνια (+27,4%), ενώ μόνον ο δείκτης Nikkei παρουσιάζει μεγαλύτερες αποδόσεις. Η Ελλάδα λοιπόν αποτελεί μία νέα επενδυτική ευκαιρία για πολλούς από τους θεσμικούς επενδυτές οι οποίοι θα θελήσουν να τοποθετηθούν σε αυτήν. Διαθέτει ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο για επενδύσεις όπως επίσης διαθέτει αξιοπιστία. Πρόκειται για μία ευρωπαϊκή αγορά σημαντικών ευκαιριών παρατηρούν χρηματιστηριακοί παράγοντες.

Πηγή  Εφημερίδα Ημερησία