Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Πόσο ασφαλείς είναι οι καταθέσεις στην Ελβετία ? Η υπόθεση της Ελβετικής Τράπεζας WEGELIN.


Πόσο ασφαλείς είναι οι καταθέσεις στην Ελβετία ?  Η υπόθεση της Ελβετικής Τράπεζας WEGELIN. Η Τράπεζα αυτή ιδρύθηκε το 1741 στο St. Gallen της Ελβετίας και κλείνει σήμερα μετά την αποδοχή της ενοχής της,  την καταδικαστική απόφαση και τα πρόστιμα τα οποία της επέβαλε η Αμερικανική Δικαιοσύνη για την εμπλοκή  της σε φοροδιαφυγή Αμερικανών πολιτών.  

Η υπόθεση της Ελβετικής Τράπεζας WEGELIN  εκδικάσθηκε.  Δικαστήριο των  ΗΠΑ εξέδωσε απόφαση βάσει της οποίας η  παλαιότερη ελβετική τράπεζα υποχρεούται να καταβάλει   74 εκατομμύρια δολάρια (69,5 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα chf) για παροχή βοήθειας σε υπόθεση φοροδιαφυγής.  Αυτή είναι η πρώτη τέτοια κατηγορία για ξένη (εκτός ΗΠΑ) Τράπεζα.
Ο δικαστής  Jed S. Rakoff επέβαλε την ποινή κατά την διάρκεια δίκης η οποία διεξήχθη  σε αίθουσα του δικαστηρίου του Μανχάταν, λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα τόσο του εισαγγελέα όσο και της Τράπεζας για  τον καθορισμό του ποσού που πρέπει να καταβληθεί.

Η Τράπεζα Wegelin πρέπει τώρα να καταβάλει ένα υψηλό τίμημα για την παροχή βοήθειας  και την συμβολή της σε φορολογική απάτη – φοροδιαφυγή. «Οι ενέργειες αυτές θα αποτελέσουν παράδειγμα προς αποφυγήν για τις άλλες Τράπεζες και συμβούλους προσώπων τα οποία μετέρχονται αντίστοιχων πρακτικών» δήλωσε ο Εισαγγελέας του Μανχάταν στις ΗΠΑ κ. Preet Bharara.  «Οι Αμερικανοί φορολογούμενοι  με αδήλωτους λογαριασμούς – όπου και να βρίσκονται οι λογαριασμοί αυτοί – οφείλουν πλέον να γνωρίζουν ότι οι Τράπεζές τους , ίσως να είναι οι επόμενες που θα ακολουθήσουν και γι΄αυτό θα πρέπει να καταβάλουν όσα οφείλουν να καταβάλουν στην εφορία των ΗΠΑ (IRS) πριν ξεκινήσουμε εμείς να τους ανακαλύψουμε».
Η υπόθεση της Τράπεζας Wegelin  αποτελεί την πρώτη υπόθεση κατά την οποία ξένη τράπεζα καταδικάζεται για τέτοια υπόθεση στις ΗΠΑ.  Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατέθεσε κατηγορίες για συνωμοσία και απάτη  εναντίον της Ελβετικής Τράπεζας  Wegelin τον Φεβρουάριο του 2012 σε σχέση με το ότι βοήθησε Αμερικανούς πολίτες να κρύψουν  τουλάχιστον 1,2 δισεκατομμύρια  δολάρια από την εφορία των ΗΠΑ (IRS). Οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ δήλωσαν ότι η Τράπεζα  Wegelin ξεκίνησε να διεκδικεί πελάτες της άλλης Ελβετικής Τράπεζας  UBS στις  ΗΠΑ  το 2008 όταν η UBS πέρασε στον έλεγχο του Δημοσίου.


Στο τέλος του 2012, η Τράπεζα Wegelin πούλησε ένα μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων της στον Τραπεζικό Όμιλο Raffeisen Group.  Στις 3 Ιανουαρίου 2013, η Τράπεζα Wegelin καταδικάσθηκε  για τις κατηγορίες οι οποίες της αποδόθηκαν και συμφώνησε- αποδέχθηκε ένα σημαντικότατο  πρόστιμο, πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Σε αντάλλαγμα, η ποινική υπόθεση έπαυσε  και οι δύο πλευρές  (Αμερικανικό Δημόσιο και Ελβετική Τράπεζα) παραιτήθηκαν από το δικαίωμα άσκησης έφεσης.

Η ποινή που επιβλήθηκε στην Wegelin  απαιτεί η τράπεζα να καταβάλει αποζημιώσεις για την δημιουργία αφορολόγητων κερδών  ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων και 15,8 εκατ.  δολαρίων σε κέρδη τα οποία αποκόμισε η Τράπεζα από τους  Αμερικανούς φοροφυγάδες.
Επιπλέον, προστέθηκε και ένα πρόστιμο  22,05 εκατομμυρίων δολαρίων και 16,3 εκατομμυρίων δολαρίων  τα οποία συνδέονται με έναν λογαριασμό ανταποκριτή της Τράπεζας Wegelin  ο οποίος βρέθηκε στην επίσης Ελβετική Τράπεζα  UBS και κατασχέθηκε  από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.
Η τράπεζα πρέπει να πληρώσει όλα τα πρόστιμο εντός τριών ημερών.



Την πλήρη απόφαση του δικαστηρίου των ΗΠΑ μπορεί να διαβάσει  κάποιος κάνοντας κλικ στην παρακάτω διεύθυνση