Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. Το 80% με έκδοση κοινών μετοχών.


Με έκδοση κοινών μετοχών το 80% της ανακεφαλαιοποίησης Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα είναι το βασικό εργαλείο για τη θωράκιση των τραπεζών
Την κάλυψη του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους των κεφαλαιακών αναγκών με κοινές μετοχές, έκπτωση 50% στην τιμή έκδοσης των νέων μετοχών, ίδια τιμή διάθεσης για το ΤΧΣ και ιδιώτες επενδυτές και την παροχή δικαιώματος αγοράς στους ιδιώτες που θα συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου, 9 μετοχών του ΤΧΣ για κάθε 1 μετοχή που θα αποκτήσουν με την αύξηση κεφαλαίου, προβλέπει το τελικό σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Η σχετική υπουργική πράξη θα συζητηθεί αύριο Δευτέρα και αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο, ανοίγοντας τον δρόμο, έπειτα από πολύμηνες αναβολές και καθυστερήσεις, για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Οπως προκύπτει από την υπουργική πράξη, το μεγαλύτερο μέρος των απαιτούμενων κεφαλαίων θα πρέπει να καλυφθεί με την έκδοση κοινών μετοχών. Το σχέδιο προβλέπει κίνητρα και μικρότερο κόστος για την επαναγορά των μετοχών σε σχέση με τις μετατρέψιμες ομολογίες. Μια τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου ώστε να αποκτήσει δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core tier 1) τουλάχιστον 6%. Δεδομένου ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα πρέπει να ανέλθει στο 9%, το υπόλοιπο 3% θα μπορεί να καλυφθεί με άλλα εργαλεία, δηλαδή προνομιούχες μετοχές και την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών (Cocos). Οι τράπεζες ήδη έχουν εκδώσει προνομιούχες μετοχές τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν, κατά συνέπεια μέσω της έκδοσης μετατρέψιμων ομολογιών θα μπορούν να καλύψουν κεφάλαια που αντιστοιχούν στο υπόλοιπο περίπου 2% που απομένει προκείμενου να ανέλθει ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο 9%.

Σήμερα μια τράπεζα που έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια και δείκτη Core tier 1 στο -5% θα πρέπει μέσω αύξησης κεφαλαίου και έκδοσης κοινών μετοχών να αντλήσει τόσα κεφάλαια ώστε το Core tier 1 να γίνει 6%, ενώ το υπόλοιπο 1% θα καλυφθεί με τις προνομιούχες και το 2% -εφόσον το επιθυμεί- μπορεί να καλυφθεί με την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών. Ετσι, από τα αναγκαία κεφάλαια το 80% θα καλυφθεί με κοινές μετοχές, το 10% με τις προνομιούχες ενώ το υπόλοιπο 10% μπορεί να καλυφθεί με μετατρέψιμες ομολογίες. Δηλαδή, οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα είναι το βασικό εργαλείο που θα χρησιμοποιηθεί. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η τιμή έκδοσης των νέων μετοχών θα είναι ίση ή κατώτερη από το 50% της μέσης χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής κατά τη διάρκεια των 50 ημερών διαπραγμάτευσης πριν από τον καθορισμό της τιμής διάθεσης. Ωστόσο, αν η τιμή κλεισίματος της μετοχής στο Χ.Α. κατά την ημέρα διαπραγμάτευσης που προηγείται της ημερομηνίας καθορισμού της τιμής έκδοσης είναι μικρότερη της μέσης τιμής των 50 ημερών, τότε η τιμή έκδοσης των νέων μετοχών θα καθοριστεί βάσει αυτής.

Εξαιρετικά σημαντικό για τους επενδυτές είναι το γεγονός ότι η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών θα είναι η ίδια τόσο για αυτούς όσο και για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. «Η τιμή διάθεσης των κοινών μετοχών για τους συμμετέχοντες, πλην του ταμείου, στην αύξηση δεν μπορεί να υπολείπεται της τιμής διάθεσης των κοινών μετοχών που καλύπτει το ταμείο», αναφέρεται στην υπουργική πράξη. Αν οι μέτοχοι των τραπεζών (παλαιοί και νέοι) καλύψουν το 10% των αυξήσεων κεφαλαίου, τότε θα διατηρήσουν (με περιορισμούς) τον έλεγχο της τράπεζας.

Οι ιδιώτες θα αποκτήσουν το δικαίωμα (warrant) αγοράς 9 μετοχών του ΤΧΣ για κάθε 1 μετοχή που θα αποκτήσουν με την αύξηση κεφαλαίου. Η τιμή άσκησης του δικαιώματος αγοράς θα είναι η τιμή έκδοση της μετοχής με ετήσιο επιτόκιο 3% πλέον περιθωρίου 1% το πρώτο έτος από την έκδοση του τίτλου, 2% για το 2ο έτος, 3% για το τρίτο και 4% για το τέταρτο και 5% για το υπόλοιπο διάστημα. Ετσι, αν ένας επενδυτής αποκτήσει 1 μετοχή τράπεζας μέσω αύξησης κεφαλαίου καταβάλλοντας 1 ευρώ, θα έχει δικαίωμα να αγοράσει το πρώτο έτος από την έκδοση του δικαιώματος 9 μετοχές του ΤΧΣ σε τιμή 1,04 ευρώ. Αν η μετοχή στο Χ.Α. διαπραγματεύεται τότε σε τιμή υψηλότερη του 1,04 ευρώ, τότε ο επενδυτής θα έχει ένα σημαντικό κεφαλαιακό κέρδος. Το δεύτερο έτος θα μπορεί να αγοράσει τις μετοχές με 1,05 ευρώ κ.ο.κ. Η άσκηση των δικαιωμάτων αγοράς μετοχών (warrants) των επενδυτών από το ΤΧΣ πρέπει να γίνει έως και 54 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης των warrants. Το warrant αποτελεί δικαίωμα και όχι υποχρέωση αγοράς. Ετσι αν η μετοχή διαπραγματεύεται σε χαμηλότερη τιμή, ο επενδυτής μπορεί να αφήσει το δικαίωμα να λήξει χωρίς επίπτωση.

Το ΤΧΣ δεν μπορεί να μεταβιβάσει δικαιώματα αγοράς για 36 μήνες από την έκδοσή τους. Αντίθετα, «τσουχτερό» είναι το κόστος των μετατρέψιμων ομολογιών με επιτόκιο από 7% και κλιμακώνεται μέχρι το 9,5% σε βάθος πενταετίας. «Τα ποσά των τόκων καταβάλλονται σε ετήσια βάση σε μετρητά ή μέσω της έκδοσης νέων κοινών μετοχών», τονίζεται στην υπουργική πράξη. Υστερα από 5 έτη μετά την ημερομηνία έκδοσης των ομολόγων, το ανεξόφλητο κεφάλαιο των ομολογιών μετατρέπεται υποχρεωτικά σε μετοχές. Η τιμή μετατροπής των ομολογιών σε μετοχές θα αντιστοιχεί στο 50% της τιμής έκδοσης των μετοχών που είχαν διατεθεί στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.

Και ιδιώτες επενδυτές Στον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης ήταν η ανακεφαλαιοποίηση να αποτελέσει άρθρο του πολυνομοσχεδίου το οποίο ψηφίστηκε την περασμένη Τετάρτη. Ωστόσο, τελικά, το θέμα αποφασίστηκε να περάσει από το υπουργικό συμβούλιο, ώστε να μη μετατραπεί σε άλλο ένα πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν στην «Κ» ότι η αρχιτεκτονική του εγχειρήματος είναι καθαρή, χωρίς γκρίζες ζώνες, και θα βοηθήσει την προσπάθεια των τραπεζών στην αναζήτηση ιδιωτών επενδυτών. Ωστόσο αυτό που δεν... βοηθά είναι το ύψος των αναγκαίων κεφαλαίων. Το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν (οι τέσσερις μεγάλες ήδη έχουν λάβει 18 δισ. και θα χρειαστούν επιπλέον 9 δισ.) σε συνδυασμό με τη χαμηλή αποτίμηση των τραπεζών θα οδηγήσει σε μια πλημμυρίδα νέων μετοχών, αποτρέποντας νέους ή παλαιούς μετόχους να βάλουν και νέα κεφάλαια στις τράπεζες. Το επόμενο διάστημα το ΤΧΣ σε συνδυασμό με την ΤτΕ θα προσδιορίσουν το ακριβές ύψος των κεφαλαιακών αναγκών της κάθε τράπεζας και οι τράπεζες θα πρέπει να αποδυθούν σε μια υπερπροσπάθεια για την προσέλκυση επενδυτών, ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν τον ιδιωτικό χαρακτήρα.



Πηγή   Καθημερινή
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_10/11/2012_501225