Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Επένδυση σε χρυσό????

Δημήτρη , Γωγώ, στο ερώτημα εάν είναι προτιμότερη η επένδυση σε πλάκες χρυσού, σε λίρες ή σε κάτι άλλο? Η απάντηση είναι σαφής και ξεκάθαρη «…. σε κάτι άλλο…».
Οσοι έχουν επενδύσει σε πλάκες ή σε χρυσές λίρες , έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα και ερωτήματα όπως :
  • πότε μπορώ να αγοράσω, και ποιάς ποιότητας θα είναι ο χρυσός  που αγοράζω?
  • σε ποια τιμή αγοράζω?
  • πόσο εύκολα μπορώ να πουλήσω?
  • πόσο άμεση είναι η πώληση?
  • Θα μπορέσω να πουλήσω  τις πλάκες χρυσού ή τις λίρες στην σωστή τιμή? ή θα μου φέρουν διάφορα προσκόματα και δικαιολογίες?
  • Που θα φυλάω τον χρυσό και πόσα έξοδα θα καταβάλω για την φύλαξή του?
  • Πόσο ασφαλής θα είναι η φύλαξη?


Μία λύση σε όλα τα παραπάνω, είναι ή επένδυση στην μετοχή iShares Gold Trust (κωδικός μετοχής IAU , διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ΗΠΑ, NYSE).
Η μετοχή αυτή πραγματοποιεί κάθε μέρα εκατομμύρια συναλλαγές. Συνεπώς ο ενδιαφερόμενος μπορεί να αγοράσει και να πουλήσει πανεύκολα, όποια ποσότητα ή όποια αξία χρυσού, επιθυμεί, με ένα μόνο τηλεφώνημα, και μάλιστα σε ξεκάθαρη τιμή. Η τιμή αγοράς – πώλησης είναι άμεσα γνωστή και διαθέσιμη σε όλους τους επενδυτές σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Την τιμή της μετοχής ο ενδιαφερόμενος μπορεί να την βλέπει καθημερινά , ζωντανά σε έναν πλήθος ηλεκτρονικών διευθύνσεων στο internet π.χ. κάντε κλικ στις παρακάτω διευθύνσεις

Bloomberg
http://www.bloomberg.com/apps/quote?ticker=IAU:US



Reuters
http://www.reuters.com/finance/stocks/overview?symbol=IAU.P



Financial Times
http://markets.ft.com/research/Markets/Tearsheets/Summary?s=iau




Οι μετοχές iShares Gold Trust, ακολουθούν ημερησίως, την κίνηση της τιμής του χρυσού. Ο στόχος του Trust είναι να αντανακλά, σε κάθε δεδομένη στιγμή, την τιμή του χρυσού τον οποίο το Trust κατέχει, μείον κάποια ελάχιστα έξοδα, της τάξεως του  0,10% / 0,20%  ετησίως.


Οι μετοχές, εγγυημένα , ανταποκρίνονται σε αντίστοιχη ποσότητα φυσικών αποθεμάτων χρυσού. Τα αποθέματα χρυσού, κατέχονται από το θεματοφύλακα (JPMorgan Chase Bank N.A.) στα θησαυροφυλάκιά του, στην περιοχή της Νέας Υόρκης, του Τορόντο, του Λονδίνου και άλλες τοποθεσίες.
Οι ποσότητες των αποθεμάτων χρυσού του Trust ελέγχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, από ανεξάρτητους φορείς , εποπτευόμενους από τους παρακάτω αναγνωρισμένους παγκόσμιους οίκους.
Ανάδοχος των μετοχών είναι η BlackRock Asset Management International Inc
Διαχειριστής της περιουσίας του Trust , είναι η Τράπεζα, The Bank of New York Mellon. Διαπιστώνει κανείς ότι οι τρείς εμπλεκόμενοι στην διαχείριση της περιουσίας του Trust είναι τρείς κορυφαίοι παγκόσμιοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί , ανεξάρτητοι μεταξύ τους , και ο καθένας εξ΄αυτών , διασφαλίζει τον έλεγχο και την πιστότητα όλων των υπολοίπων συμμετεχόντων στην διαχείριση του Trust.


Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι Ετήσιες αποδόσεις του Trust,  σε ποσοστά (%) για τα έτη 2006   2007    2008   2009    2010   και για το πρώτο εξάμηνο του 2011 έως δηλαδή την 30 Ιουνίου 2011  (06/30/11).
Σε όλες τις περιόδους αυτές, ο χρυσός είχε θετική απόδοση. Μπορεί αυτό να συνεχισθεί?
Ασφαλώς και μπορεί να συνεχισθεί. Πρέπει να ληφθεί όμως υπόψιν ότι μετά από τόσες θετικές αποδόσεις ίσως πλησιάζει η περίοδος κατά την οποία θα σημειωθεί μία ή και περισσότερες αρνητικές χρονιές. Πότε θα συμβεί αυτό? Με βεβαιότητα δεν μπορεί να σας το πεί κανένας.

Στο παραπάνω διάγραμμα του Bloomberg παρουσιάζεται η εξέλιξη της τιμής του χρυσού κατά τα τελευταία 37 χρόνια (δηλαδή από το 1975 έως σήμερα),
Διαπιστώνει κανείς ότι αυτός που επένδυσε σε χρυσό την περίοδο 1978 - 1979  έπρεπε να περιμένει μέχρι το 2005 -2006 για να δεί την επένδυσή του να επανέρχεται στην αρχική της αξία, αφού για όλα αυτά τα 27-28 χρόνια η επένδυσή του σημείωνε ζημίες.
Βέβαια ο άνθρωπος έχει την τάση να ξεχνάει τις παλιές καλές ή κακές στιγμές , και να επηρεάζεται από την πλέον πρόσφατη έντονη κατάσταση την οποία βιώνει (είτε αυτή είναι καλή, είτε είναι κακή). Ετσι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ξεχάσει αυτά τα 27-28 μαύρα χρόνια (άσχημα χρόνια για κάποιον που επένδυσε τότε σε χρυσό)  και αντ΄αυτού οι περισσότεροι (διακρινόμενοι από την επιλεκτική  μνήμη) θυμούνται μόνο την ξέφρενη ανοδική κούρσα του χρυσού κατά την τελευταία δεκαετία,  από τα επίπεδα των 300$ το 2000,   στα  επίπεδα των 1.500$ τον Ιούνιο του 2011 ή στα επίπεδα των 2.000$ τον Αύγουστο Σεπτέμβριο του 2011.
Αραγε σήμερα βρισκόμαστε στο τέλος μιας ξέφρενης ανοδικής πορείας της τιμής του χρυσού?  ή μήπως βρισκόμαστε στην μέση μιας ανοδικής πορείας που θα συνεχισθεί για καιρό ακόμη?  Οποιος ισχυρίζεται ότι έχει την απάντηση , σας λέει ψέματα.
Η μόνη λύση είναι μια συνετή επενδυτική αντιμετώπιση του θέματος,  η οποία μπορεί ενδεχομένως  να περιλαμβάνει , τοποθέτηση σε χρυσό , μόνον μετά από σημαντικές υποχωρήσεις και διορθώσεις της ανοδικής πορείας του χρυσού . Στην  συνέχεια όταν επιτυγχάνονται λογικές αποδόσεις,  τις οποίες έχει από πρίν καθορίσει ο επενδυτής , απαιτείται ρευστοποίηση των θέσεών του και αποχή. Ας κερδίσει και κανένας άλλος. 
Υπάρχουν και άλλου τύπου επενδύσεις ή ακόμη και οι καταθέσεις οι οποίες αποτελούν διέξοδο. Ας μην έχουμε στο μυαλό μας μόνον τον χρυσό.  Θα θυμίσω  την φράση που μου αρέσει να χρησιμοποιώ στα σεμινάρια : " η αποχή είναι χρυσός". 
Ολοι πρέπει να έχουν κατά νούν  ότι στις επενδύσεις , η αποχή (δηλαδή η διατήρηση ρευστότητας)  είναι επενδυτική στάση και μπορεί κάποιες φορές να του στερεί κέρδη, αλλά  πολλές φορές προφυλάσσει τον επενδυτή από ζημίες και κυρίως τον βοηθά στην διατήρηση των κεφαλαίων του (έστω και υπό την μορφή καταθέσεων).

Trade Well   (επιτυχημένες συναλλαγές)  
Λευτέρης Ρ. 








Ευρώ – δολάριο ----- Euro FX December 2011 (E6Z11)

Χρυσός --- Gold December 2011 (GCZ11)

Πετρέλαιο - Crude Oil WTI December 2011 (CLZ11)

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Τράπεζες = κεφάλαια, εμπιστοσύνη και ρευστότητα. Οι εποχές που «μέτραγε» η βιτρίνα για τις Τράπεζες έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Πίσω από τις βιτρίνες των γαλλικών τραπεζών
Όταν οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρώπης, με τη «μορφή» του νέου Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου της Ευρώπης (European Systemic Risk Board) και ακόμη και η κεφαλή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ζητούν από τις τράπεζες της περιφέρειας να «τονωθούν», έχει έρθει η ώρα να τεντώσουν όλοι τα αφτιά τους και να δώσουν μεγάλη προσοχή.
Οι γαλλικές τράπεζες, περιορισμένες σε βραχυπρόθεσμο μόνο δανεισμό και με μεγάλα ανοίγματα σε προβληματικά ομόλογα και δάνεια, βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της συζήτησης περί επανακεφαλαιοποίησης. Η μεγαλύτερη, η BNP Paribas, εμφανίζεται να συνομιλεί με επενδυτές από τον Αραβικό Κόλπο, αν και αρνείται ότι κάνει συγκεκριμένες προσπάθειες να βρει φρέσκο χρήμα.

Όπως συμβαίνει πάρα πολύ συχνά με τις τράπεζες, τρία είναι τα ζητήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν : κεφάλαια, εμπιστοσύνη και ρευστότητα.

Όσον αφορά στα κεφάλαια, η BNP Paribas, φαινομενικά η ισχυρότερη γαλλική τράπεζα, αρνείται ότι χρειάζεται τόνωση. Η απομόχλευση που έχει ήδη γίνει θα μειώσει το ριψοκίνδυνο ενεργητικό κατά 70 δισ. ευρώ και θα αφήσει στην τράπεζα συντελεστή κεφαλαιακής επάρκειας 9% ως τα τέλη του έτους, όπως η διοίκησή της ισχυρίζεται.

Όμως, οι αναλυτές, που κάνουν πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις για πιθανές απομειώσεις σε κρατικά ομόλογα και δάνεια από την «ασθενή» ευρωζώνη, παραμένουν σκεπτικοί. Κάποιοι υποδεικνύουν ότι ίσως χρειαστούν μέχρι και 10 δισ. ευρώ επιπλέον, απλώς και μόνο για να αντεπεξέλθει στα ελάχιστα στάνταρντ της Βασιλείας ΙΙΙ.

Απομένουν λοιπόν να ρυθμισθούν/αντιμετωπισθούν , οι υπόλοιποι δύο παράγοντες- ζητήματα (δηλαδή η εμπιστοσύνη και η ρευστότητα).
Για να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα, τα επιπλέον κεφάλαια θα πρέπει να είναι σημαντικά ή τουλάχιστον να συνοδεύονται με κάποια βεβαιότητα για το πώς θα επιλυθεί η κρίση χρεών στην ευρωζώνη. Θα πρέπει επίσης να έχουν τη μορφή κοινών μετοχών (ή «κάπως» κοινών) και όχι προνομιούχων.

Οι Άραβες επενδυτές , όταν απεφάσισαν να επενδύσουν στην Barclays και στη Citi επέλεξαν τις προνομιούχες μετοχές. Τα καθαρά μετοχικά κεφάλαια μπορεί να ανοίξουν την όρεξή τους και αξίζει να γίνει μια δοκιμή.

Αν όμως οι πολιτικοί μπορούν να δεχθούν κάτι τέτοιο, τότε οι εγχώριες λύσεις -όπως να επιτραπεί στο EFSF να πάρει άμεσα μερίδια- είναι πολύ πιθανότερο να καταφέρουν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες των επενδυτών.
Οι εποχές που «μέτραγε» η βιτρίνα έχουν τελειώσει.

ΠΗΓΗ: FT.com

Ισοτιμία Ευρώ / δολαρίου . Κάθε candle αφορά και μία ημέρα (διάγραμμα daily). Σε περίπτωση κατά την οποία η ισοτιμία περάσει πάνω από το 1,3590 τότε δίνεται η πρώτη ένδειξη για βραχυπρόθεσμη (τουλάχιστον 1,2,3 ημερών) ανοδική τάση.



Ισοτιμία Ευρώ / δολαρίου . Κάθε candle αφορά και μία ημέρα (διάγραμμα daily). Σε περίπτωση κατά την οποία η ισοτιμία περάσει πάνω από το 1,3590 τότε δίνεται η πρώτη ένδειξη για βραχυπρόθεσμη (τουλάχιστον 1,2,3 ημερών) ανοδική τάση.
Σε περίπτωση κατά την οποία η ισοτιμία περάσει κάτω από το 1,3386 τότε δίνεται η πρώτη ένδειξη για βραχυπρόθεσμη (τουλάχιστον 1,2,3 ημερών) πτωτική τάση.
Λευτέρης Ρ.

Τώρα που σώσαμε την Ελλάδα, Σάντσο, πού πάμε???

ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ (Ελλάδας , ΗΠΑ, Ισπανίας, Ιταλίας)

ΑΝΑΠΤΥΞΗ (χωρίς σχόλια)

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

E-Mini Nasdaq 100 December 2011 (NQZ11)

Χρυσός --- Gold December 2011 (GCZ11)

Πετρέλαιο - Crude Oil WTI December 2011 (CLZ11)

Ευρώ – δολάριο ----- Euro FX December 2011 (E6Z11)

Πραγματική συναλλαγή (Real trading example) στο συμβόλαιο ΕΥΡΩ / ΔΟΛΑΡΙΟΥ ( EURO / USD )

Πραγματική συναλλαγή (Real trading example) στο συμβόλαιο ΕΥΡΩ / ΔΟΛΑΡΙΟΥ ( EURO / USD )
Στις 22.9.2011 ανοίξαμε θέση ανόδου (long), στο συμβόλαιο Δεκεμβρίου 2011 σε τιμή 1,3541 . Στόχος μας είναι (με βάση τα σημερινά δεδομένα), σε επίπεδα ελαφρώς υψηλότερα του 1,3710 να κλείσουμε την θέση αυτή , κλειδώνοντας κέρδη. Η στρατηγική αυτή ισχύει εφόσον δεν έχουμε κάποια σημαντική εξέλιξη. Σε μια τέτοια περίπτωση θα γίνει αναπροσαρμογή της στρατηγικής μας.

Πραγματικές συναλλαγές - Πραγματικές επενδύσεις - Δείτε συγκεντρωτικά τα Αποτελέσματα (Κέρδη / ζημίες).

Πραγματικές συναλλαγές - Πραγματικές επενδύσεις - Δείτε συγκεντρωτικά τα Αποτελέσματα (Κέρδη / ζημίες).
Στον παραπάνω πίνακα παρουσιάζονται όλες οι συναλλαγές τις οποίες πραγματοποιήσαμε από την 25η Σεπτεμβρίου 2009 έως σήμερα και για τις οποίες ενημερώνεσθε ανελλιπώς , κάθε φορά κατά την οποία ανοίγουμε ή κλείνουμε μία θέση.
Μπορείτε να ανατρέξετε πίσω στις ημερομηνίες τις οποίες αναφέρω και κατά τις οποίες δημοσίευσα και τα σχετικά πινακίδια των συναλλαγών (τα αντίγραφα των συναλλαγών αναρτώνται την ίδια ή την επόμενη ημέρα από αυτήν της συναλλαγής και μόλις μας τα αποστείλει η Χρηματιστηριακή μας Εταιρεία). Σε αυτά περιλαμβάνονται αναλυτικά στοιχεία για κάθε πράξη.
Στην τελευταία κολώνα του παραπάνω πίνακα, με εντονώτερα γράμματα παρουσιάζονται τα (%) ποσοστά μικτού κέρδους (+) ή μικτής ζημίας (-) , τα οποία προέκυψαν από την ολοκλήρωση της κάθε μίας συναλλαγής. Οι συναλλαγές οι οποίες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί (δηλαδή παραμένουν ανοικτές), δεν εμφανίζουν στην τελευταία κολώνα ποσοστό κέρδους ή ζημίας και κατά συνέπεια παραμένουν κενά τα σχετικά κουτάκια, έως ότου κλείσει (ολοκληρωθεί) η συναλλαγή μας.

Καλή επιτυχία στις συναλλαγές σας ( Trade well ) - Λευτέρης Ρ.

Ευχαριστώ θερμά τον εξαιρετικό επαγγελματία του χώρου των επενδύσεων , τον καλό φίλο Χρήστο Δημητρ.......


Οι επενδύσεις τις οποίες πραγματοποιώ, ενέχουν τον κίνδυνο απώλειας του συνολικού κεφαλαίου το οποίο κάθε φορά επενδύεται και σε κάποιες περιπτώσεις ενέχουν τον κίνδυνο απωλειών ποσών ακόμη και μεγαλύτερων και από το κεφάλαιο που αρχικά επενδύσαμε.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται στις παρακάτω αποφάσεις, οι οποίες αφορούν:
1.-στην χρονική στιγμή κατά την οποία θα επενδύσετε (θα ανοίξετε θέση)
2.-στο αν θα επενδύσετε σε άνοδο , σε πτώση ή εάν θα μείνετε εκτός αγοράς
3.-στο τι θα αφορά η επένδυσή σας , (δείκτη, μετοχή, ισοτιμία, εμπόρευμα κλπ)
4.-στην χρονική στιγμή κατά την οποία θα κλείσετε την θέση σας είτε με κέρδος, είτε με ζημία προκειμένου να κλειδώσετε τα κέρδη σας
ή να προστατεύσετε το κεφάλαιό σας
5.-στο ποσοστό και το ποσό του διαθέσιμου κεφαλαίου σας, το οποίο προορίζετε για τέτοιου τύπου επενδύσεις (δηλαδή επενδύσεις οι
οποίες ενέχουν κίνδυνο ζημιών).
{Σας συνιστώ πάντοτε το μεγαλύτερο μέρος του διαθέσιμου κεφαλαίου σας, να παραμένει σε επενδύσεις
μηδενικού κινδύνου , δηλαδή σε καταθέσεις και κρατικά ομόλογα υψηλής διαβάθμισης , με μηδενικό κίνδυνο (risk
free) }.

Για να πραγματοποιήσετε τις συναλλαγές αυτές, πρέπει να διαθέτετε την ανάλογη εμπειρία και παράλληλα να απευθυνθείτε σε φορέα και επαγγελματία του χώρου, ο οποίος να διαθέτει τις απαραίτητες άδειες και πιστοποιήσεις από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τις ανάλογες πράξεις.

Στόχος μας
Η συνολική απόδοση των επενδύσεών μας να υπερβεί και τις δύο παρακάτω αποδόσεις :
1.- την υψηλότερη θετική απόδοση των μεγάλων διεθνών ή του ελληνικού χρηματιστηρίων.
2.-εφόσον η παραπάνω απόδοση δεν είναι θετική, τότε στόχος μας γίνεται, η υπέρβαση των αποδόσεων των προθεσμιακών καταθέσεων ή των ομολόγων μηδενικού ρίσκου (risk free κρατικών ομολόγων υψηλής διαβάθμισης)

Money management
Στα πλαίσια επίτευξης του ανωτέρω στόχου μας, η χρηματική κατανομή των κεφαλαίων μας τα οποία κάθε φορά επενδύουμε, πραγματοποιείται σε τμήματα-μέρη του συνολικού μας κεφαλαίου-fund (το οποίο προορίζεται για τον σκοπό αυτό). Φροντίζουμε κάθε φορά το ποσοστό του κεφαλαίου που εκθέτουμε σε κίνδυνο να κινείται στα πλαίσια του 5% έως 50% του συνολικού κεφαλαίου που έχουμε διαθέσει για τέτοου τύπου επενδύσεις.

Πραγματική συναλλαγή (Real trading example) στο συμβόλαιο ΕΥΡΩ / ΔΟΛΑΡΙΟΥ ( EURO / USD )

Πραγματική συναλλαγή (Real trading example) στο συμβόλαιο ΕΥΡΩ / ΔΟΛΑΡΙΟΥ ( EURO / USD )
Στις 15.9.2011 κλείσαμε την θέση πτώσης (short), στο συμβόλαιο Σεπτεμβρίου 2011, την οποία διατηρούσαμε ανοικτή από τις 10.6.2011.
Δηλαδή στις 15.9.2011, προκειμένου να κλείσουμε την θέση πτώσης την οποία είχαμε ανοίξει στο 1,4468 , πραγματοποιήσαμε αγορά στο 1,3856 ενός ιδίου συμβολαίου μηνός Σεπτεμβρίου 2011.
Με το κλείσιμο της συγκεκριμένης συναλλαγής σημειώσαμε κέρδη 0,0617 μονάδων , ήτοι 617 pips , ήτοι 617Χ6,25 = 3.856,25 $ κέρδος.