Οσοι έχουν επενδύσει σε πλάκες ή σε χρυσές λίρες , έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα και ερωτήματα όπως :
- πότε μπορώ να αγοράσω, και ποιάς ποιότητας θα είναι ο χρυσός που αγοράζω?
- σε ποια τιμή αγοράζω?
- πόσο εύκολα μπορώ να πουλήσω?
- πόσο άμεση είναι η πώληση?
- Θα μπορέσω να πουλήσω τις πλάκες χρυσού ή τις λίρες στην σωστή τιμή? ή θα μου φέρουν διάφορα προσκόματα και δικαιολογίες?
- Που θα φυλάω τον χρυσό και πόσα έξοδα θα καταβάλω για την φύλαξή του?
- Πόσο ασφαλής θα είναι η φύλαξη?
Μία λύση σε όλα τα παραπάνω, είναι ή επένδυση στην μετοχή iShares Gold Trust (κωδικός μετοχής IAU , διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ΗΠΑ, NYSE).
Η μετοχή αυτή πραγματοποιεί κάθε μέρα εκατομμύρια συναλλαγές. Συνεπώς ο ενδιαφερόμενος μπορεί να αγοράσει και να πουλήσει πανεύκολα, όποια ποσότητα ή όποια αξία χρυσού, επιθυμεί, με ένα μόνο τηλεφώνημα, και μάλιστα σε ξεκάθαρη τιμή. Η τιμή αγοράς – πώλησης είναι άμεσα γνωστή και διαθέσιμη σε όλους τους επενδυτές σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Την τιμή της μετοχής ο ενδιαφερόμενος μπορεί να την βλέπει καθημερινά , ζωντανά σε έναν πλήθος ηλεκτρονικών διευθύνσεων στο internet π.χ. κάντε κλικ στις παρακάτω διευθύνσεις
Bloomberg
http://www.bloomberg.com/apps/quote?ticker=IAU:US
Reuters
http://www.reuters.com/finance/stocks/overview?symbol=IAU.P
Financial Times
http://markets.ft.com/research/Markets/Tearsheets/Summary?s=iau
Οι μετοχές iShares Gold Trust, ακολουθούν ημερησίως, την κίνηση της τιμής του χρυσού. Ο στόχος του Trust είναι να αντανακλά, σε κάθε δεδομένη στιγμή, την τιμή του χρυσού τον οποίο το Trust κατέχει, μείον κάποια ελάχιστα έξοδα, της τάξεως του 0,10% / 0,20% ετησίως.
Οι μετοχές, εγγυημένα , ανταποκρίνονται σε αντίστοιχη ποσότητα φυσικών αποθεμάτων χρυσού. Τα αποθέματα χρυσού, κατέχονται από το θεματοφύλακα (JPMorgan Chase Bank N.A.) στα θησαυροφυλάκιά του, στην περιοχή της Νέας Υόρκης, του Τορόντο, του Λονδίνου και άλλες τοποθεσίες.
Οι ποσότητες των αποθεμάτων χρυσού του Trust ελέγχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, από ανεξάρτητους φορείς , εποπτευόμενους από τους παρακάτω αναγνωρισμένους παγκόσμιους οίκους.
Ανάδοχος των μετοχών είναι η BlackRock Asset Management International Inc
Διαχειριστής της περιουσίας του Trust , είναι η Τράπεζα, The Bank of New York Mellon. Διαπιστώνει κανείς ότι οι τρείς εμπλεκόμενοι στην διαχείριση της περιουσίας του Trust είναι τρείς κορυφαίοι παγκόσμιοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί , ανεξάρτητοι μεταξύ τους , και ο καθένας εξ΄αυτών , διασφαλίζει τον έλεγχο και την πιστότητα όλων των υπολοίπων συμμετεχόντων στην διαχείριση του Trust.
Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι Ετήσιες αποδόσεις του Trust, σε ποσοστά (%) για τα έτη 2006 2007 2008 2009 2010 και για το πρώτο εξάμηνο του 2011 έως δηλαδή την 30 Ιουνίου 2011 (06/30/11).
Σε όλες τις περιόδους αυτές, ο χρυσός είχε θετική απόδοση. Μπορεί αυτό να συνεχισθεί?
Ασφαλώς και μπορεί να συνεχισθεί. Πρέπει να ληφθεί όμως υπόψιν ότι μετά από τόσες θετικές αποδόσεις ίσως πλησιάζει η περίοδος κατά την οποία θα σημειωθεί μία ή και περισσότερες αρνητικές χρονιές. Πότε θα συμβεί αυτό? Με βεβαιότητα δεν μπορεί να σας το πεί κανένας.
Στο παραπάνω διάγραμμα του Bloomberg παρουσιάζεται η εξέλιξη της τιμής του χρυσού κατά τα τελευταία 37 χρόνια (δηλαδή από το 1975 έως σήμερα),
Διαπιστώνει κανείς ότι αυτός που επένδυσε σε χρυσό την περίοδο 1978 - 1979 έπρεπε να περιμένει μέχρι το 2005 -2006 για να δεί την επένδυσή του να επανέρχεται στην αρχική της αξία, αφού για όλα αυτά τα 27-28 χρόνια η επένδυσή του σημείωνε ζημίες.
Βέβαια ο άνθρωπος έχει την τάση να ξεχνάει τις παλιές καλές ή κακές στιγμές , και να επηρεάζεται από την πλέον πρόσφατη έντονη κατάσταση την οποία βιώνει (είτε αυτή είναι καλή, είτε είναι κακή). Ετσι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ξεχάσει αυτά τα 27-28 μαύρα χρόνια (άσχημα χρόνια για κάποιον που επένδυσε τότε σε χρυσό) και αντ΄αυτού οι περισσότεροι (διακρινόμενοι από την επιλεκτική μνήμη) θυμούνται μόνο την ξέφρενη ανοδική κούρσα του χρυσού κατά την τελευταία δεκαετία, από τα επίπεδα των 300$ το 2000, στα επίπεδα των 1.500$ τον Ιούνιο του 2011 ή στα επίπεδα των 2.000$ τον Αύγουστο Σεπτέμβριο του 2011.
Αραγε σήμερα βρισκόμαστε στο τέλος μιας ξέφρενης ανοδικής πορείας της τιμής του χρυσού? ή μήπως βρισκόμαστε στην μέση μιας ανοδικής πορείας που θα συνεχισθεί για καιρό ακόμη? Οποιος ισχυρίζεται ότι έχει την απάντηση , σας λέει ψέματα.
Η μόνη λύση είναι μια συνετή επενδυτική αντιμετώπιση του θέματος, η οποία μπορεί ενδεχομένως να περιλαμβάνει , τοποθέτηση σε χρυσό , μόνον μετά από σημαντικές υποχωρήσεις και διορθώσεις της ανοδικής πορείας του χρυσού . Στην συνέχεια όταν επιτυγχάνονται λογικές αποδόσεις, τις οποίες έχει από πρίν καθορίσει ο επενδυτής , απαιτείται ρευστοποίηση των θέσεών του και αποχή. Ας κερδίσει και κανένας άλλος.
Υπάρχουν και άλλου τύπου επενδύσεις ή ακόμη και οι καταθέσεις οι οποίες αποτελούν διέξοδο. Ας μην έχουμε στο μυαλό μας μόνον τον χρυσό. Θα θυμίσω την φράση που μου αρέσει να χρησιμοποιώ στα σεμινάρια : " η αποχή είναι χρυσός".
Ολοι πρέπει να έχουν κατά νούν ότι στις επενδύσεις , η αποχή (δηλαδή η διατήρηση ρευστότητας) είναι επενδυτική στάση και μπορεί κάποιες φορές να του στερεί κέρδη, αλλά πολλές φορές προφυλάσσει τον επενδυτή από ζημίες και κυρίως τον βοηθά στην διατήρηση των κεφαλαίων του (έστω και υπό την μορφή καταθέσεων).
Trade Well (επιτυχημένες συναλλαγές)
Λευτέρης Ρ.