Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

EFSF Ρέγκλινγκ: Οι τράπεζες υποδαυλίζουν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

EFSF Ρέγκλινγκ: Οι τράπεζες υποδαυλίζουν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Η Ελλάδα μπορεί να λύσει τα προβλήματά της χωρίς "κούρεμα" του χρέους της εκτιμά ο επικεφαλής του Προσωρινού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (European Financial Stability Facility) (EFSF) (Klaus Regling) Κλάους Ρέγκλινγκ.
Ταυτόχρονα ασκεί κριτική στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, στα οποία καταλογίζει ότι υποδαυλίζουν σκοπίμως τη σεναριολογία περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους προκειμένου να αποκομίσουν περισσότερα κέρδη.
«Στις δεκαετίες του 80 και του 90 οι τράπεζες εισέπραξαν πολύ υψηλές αμοιβές για την αναδιάρθρωση χρέους χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας.


Το ίδιο θα ήθελαν ευχαρίστως να επαναλάβουν και στην Ευρώπη», σημειώνει ο κ. Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt (Χάντελσμπλατ 02.05.2011).
Στην ερώτηση αν η Ελλάδα χρειάζεται αναδιάρθρωση, ο κ. Ρέγκλινγκ απαντά κατηγορηματικά: «Όχι, και τη συζήτηση επ΄ αυτού τη θεωρώ εξολοκλήρου υπερβολική. Όχι μόνον τα μέσα ενημέρωσης αλλά και οι τράπεζες πυροδοτούν αυτή τη συζήτηση.

Διότι με την αναδιάρθρωση κρατικού χρέους μπορούν να κάνουν πολλά λεφτά», λέει ο κ. Ρέγκλινγκ.
«Το ελληνικό χρέος είναι στα χέρια πολλών θεσμικών επενδυτών, μεταξύ αυτών ασφάλειες, συνταξιοδοτικά ταμεία και βεβαίως τράπεζες.

Οι απώλειες των τραπεζών θα ήταν περιορισμένες, ενώ οι αμοιβές υπόσχονται πολύ περισσότερα», εξηγεί ο επικεφαλής του EFSF.
Ο κ. Ρέγκλινγκ αντικρούει και τις σχετικές εκτιμήσεις ορισμένων οικονομολόγων που προεξοφλούν την αναδιάρθρωση εστιάζοντας στο ύψος του ελληνικού χρέους που μπορεί να φτάσει στο 150 ή 160% του ΑΕΠ.
«Υποτιμούν την ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να αναπτύξει μετά από βαθιές μεταρρυθμίσεις μία εντελώς νέα δυναμική», λέει ο κ. Ρέγκλινγκ.

Επικαλείται επ΄ αυτού παραδείγματα φαινομενικά "χαμένων χωρών" της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας όπου το ΔΝΤ με τη σωστή πολιτική τις εξυγίανε χωρίς αναδιάρθρωση.

Ο κ. Ρέγκλινγκ δεν κρύβει ότι «μπορεί να αποβεί δύσκολη» η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές την επόμενη χρονιά προκειμένου να αντλήσει 25 δις ευρώ. «Μπορεί να έχουμε σχεδιάσει πολύ αισιόδοξα. Αλλά δεν είναι σίγουρο. Υπάρχει πολύς χρόνος μέχρι τότε και η κυβέρνηση στην Αθήνα υλοποιεί με αποφασιστικότητα μεταρρυθμίσεις και μέτρα περικοπών», λέει ο κ. Ρέγκλινγκ.

Σε περίπτωση που παρόλα αυτά δεν τα καταφέρει, ο κ. Ρέγκλινγκ βλέπει ως επιλογές την επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, την περεταίρω μείωση των κρατικών δαπανών και την αύξηση των φόρων.
«Αυτά όμως είναι υποθετικά», σημειώνει ο επικεφαλής του EFSF. Αιτιολογώντας την αντίθεσή του στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τονίζει ότι «μια οικονομία της αγοράς στηρίζεται στο γεγονός ότι τα συμβόλαια δε σπάνε και ότι οι υποχρεώσεις εκπληρώνονται.

Επιπλέον μια αναδιάρθρωση της Ελλάδας θα έπληττε μερικές τράπεζες και θα απαιτούσε νέες κρατικές ενισχύσεις με κεφάλαια. Το δρόμο αυτό δε θα έπρεπε κανείς να τον ακολουθήσει ελαφρά τη καρδία. Μερικές φορές είναι βέβαια αναπόφευκτος».