Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Ελληνικά Πετρέλαια. Η ανακοίνωση των Ελληνικών Πετρελαίων ότι η θυγατρική της εταιρεία προτίθεται να εκδώσει ομόλογο.


Η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια κυκλοφόρησε ανακοίνωση σχετική με την πρόθεση έκδοσης από την θυγατρική της εταιρεία Hellenic Petroleum Finance Plc,  4ετούς ομολόγου του οποίου το εκτιμώμενο τοκομερίδιο αναμένεται να κυμανθεί στην περιοχή του 8,5%.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση λοιπόν,  ούτε το ύψος της έκδοσης ούτε το τοκομερίδιο είναι  μέχρι στιγμής επακριβώς καθορισμένα.
Περισσότερες λεπτομέρειες για τα χαρακτηριστικά των ομολόγων και τους όρους έκδοσης δεν προκύπτουν από την ανακοίνωση αυτή.
Δηλαδή δεν προκύπτει εάν υπάρχουν και ποιοί είναι οι ειδικοί όροι για την πληρωμή ή την μη πληρωμή των ετήσιων τοκομεριδίων. Δεν προκύπτει εάν τα ομόλογα είναι μετατρέψιμα, αντιστρόφως μετατρέψιμα, με ποιούς όρους μετατρέψιμα και μια σειρά άλλων λεπτομερειών.
Η έκδοση δεν απευθύνεται άμεσα ή έμμεσα στο κοινό εντός της Ελλάδας.
Εγγραφα και υλικό σχετικό με την έκδοση μπορούν να ζητήσουν και να παραλάβουν μόνο "ειδικοί επενδυτές"  και θα ήταν καλό να το πράξουν ώστε να αξιολογήσουν πληρέστερα την έκδοση των ομολόγων αυτών.



.


Το κουπόνι (η απόδοση του ομολόγου) εφόσον κινηθεί στα επίπεδα του 8,5%  (και παράλληλα εφόσον μέχρι την λήξη του ομολόγου πληρωμές κεφαλαίου και τοκομεριδίων,  εξελιχθούν ομαλά)  φαίνεται να αποτελεί πολύ καλή επιλογή για τοποθέτηση ενός  μικρού μέρους , κάποιου επενδυτικού χαρτοφυλακίου. Υπό την προυπόθεση ότι η εγγυήτρια εταιρεία των ομολόγων (η μητρική εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ) δεν θα αντιμετωπίσει πιστωτικό πρόβλημα ή δεν θα προσφύγει στην επιλογή του "κουρέματος" των ομολόγων αυτών.



Παρακάτω γίνεται καταγραφή του κειμένου της ανακοίνωσης με τονισμένα κάποια σημεία τα οποία είναι χρήσιμο να αξιολογηθούν από τον υποψήφιο επενδυτή.





Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3556/2007 (άρθρο 3,  παρ. 1 (ιστ), (ββ), και άρθρο 21), την Απόφαση 1/434/03.07.2007 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το άρθρο 13 του Ν. 3340/2005 και την Απόφαση 3/347/12.07.2005  της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ανακοινώνει ότι:
Η HELLENIC PETROLEUM FINANCE PLC, θυγατρική της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ,  προτίθεται να εκδώσει Ευρω-ομόλογο τετραετούς διάρκειας και σταθερού επιτοκίου (η «Έκδοση»). Η Έκδοση θα είναι εγγυημένη από την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και οι ομολογίες θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου. Το ύψος της Έκδοσης αναμένεται να είναι της τάξης των €400εκ.  ενώ το εκτιμώμενο τοκομερίδιο θα κυμανθεί στην περιοχή του 8,5%. Το οριστικό ύψος και τοκομερίδιο της Έκδοσης θα καθοριστεί στις επόμενες μέρες, κατά την τιμολόγηση της συναλλαγής. Σκοπός της Έκδοσης είναι η αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων, καθώς και η κάλυψη άλλων δραστηριοτήτων του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ.

Οι τράπεζες Alpha Bank Α.Ε., Credit Suisse Securities (Europe) Limited, Eurobank Ergasias S.A., HSBC Bank plc και NBG Securities S.A. ενεργούν ως διοργανώτριες (Joint Lead Managers) της Έκδοσης.
Η Έκδοση δεν απευθύνεται, άμεσα ή έμμεσα, στο κοινό εντός της Ελληνικής Δημοκρατίας (Ελλάδα). Ούτε η παρούσα ανακοίνωση, ούτε η Έκδοση ούτε οποιαδήποτε άλλα έγγραφα ή έτερο υλικό που αφορούν στην Έκδοση συνιστούν «δημόσια προσφορά κινητών αξιών», κατά την έννοια του ελληνικού νόμου 3401/2005, ή «δημόσια πρόταση», κατά την έννοια του ελληνικού νόμου 3461/2006,
για την αγορά, πώληση ή ανταλλαγή ή άλλως για την επένδυση σε κινητές αξίες στην επικράτεια της Ελλάδας. Αντίστοιχα, ούτε η Έκδοση ούτε οποιαδήποτε άλλα έγγραφα ή έτερο υλικό που αφορούν στην Έκδοση έχουν υποβληθεί ούτε πρόκειται να υποβληθούν στην Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προς έγκριση δυνάμει αυτών των νόμων. Η Έκδοση και οποιαδήποτε άλλα έγγραφα ή έτερο υλικό που αφορούν στην Έκδοση δύνανται να διανεμηθούν, παραδοθούν ή άλλως διατεθούν στην επικράτεια της Ελλάδας μόνο σε «ειδικούς επενδυτές», κατά την έννοια του άρθρου 2  του ελληνικού νόμου 3401/2005, ενεργούντων για λογαριασμό τους ή για λογαριασμό πελατών τους που και αυτοί είναι ειδικοί επενδυτές. 





Σχόλιο
Ενας συντηρητικός επενδυτής προφανώς δύσκολα θα λάμβανε απόφαση επένδυσης στο συγκεκριμένο ομόλογο. 
Ο Επενδυτής ο οποίος θα ήταν πρόθυμος να αναλάβει υψηλότερο βαθμό κινδύνου , προσδοκώντας παράλληλα και υψηλότερη απόδοση, αδιαμφισβήτητα θα εξέταζε την επένδυση μικρού μέρους του κεφαλαίου του στο συγκεκριμένο ομόλογο.
Λευτέρης