Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Ελληνικά Πετρέλαια. Η ανακοίνωση των Ελληνικών Πετρελαίων ότι η θυγατρική της εταιρεία προτίθεται να εκδώσει ομόλογο.


Η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια κυκλοφόρησε ανακοίνωση σχετική με την πρόθεση έκδοσης από την θυγατρική της εταιρεία Hellenic Petroleum Finance Plc,  4ετούς ομολόγου του οποίου το εκτιμώμενο τοκομερίδιο αναμένεται να κυμανθεί στην περιοχή του 8,5%.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση λοιπόν,  ούτε το ύψος της έκδοσης ούτε το τοκομερίδιο είναι  μέχρι στιγμής επακριβώς καθορισμένα.
Περισσότερες λεπτομέρειες για τα χαρακτηριστικά των ομολόγων και τους όρους έκδοσης δεν προκύπτουν από την ανακοίνωση αυτή.
Δηλαδή δεν προκύπτει εάν υπάρχουν και ποιοί είναι οι ειδικοί όροι για την πληρωμή ή την μη πληρωμή των ετήσιων τοκομεριδίων. Δεν προκύπτει εάν τα ομόλογα είναι μετατρέψιμα, αντιστρόφως μετατρέψιμα, με ποιούς όρους μετατρέψιμα και μια σειρά άλλων λεπτομερειών.
Η έκδοση δεν απευθύνεται άμεσα ή έμμεσα στο κοινό εντός της Ελλάδας.
Εγγραφα και υλικό σχετικό με την έκδοση μπορούν να ζητήσουν και να παραλάβουν μόνο "ειδικοί επενδυτές"  και θα ήταν καλό να το πράξουν ώστε να αξιολογήσουν πληρέστερα την έκδοση των ομολόγων αυτών.



.


Το κουπόνι (η απόδοση του ομολόγου) εφόσον κινηθεί στα επίπεδα του 8,5%  (και παράλληλα εφόσον μέχρι την λήξη του ομολόγου πληρωμές κεφαλαίου και τοκομεριδίων,  εξελιχθούν ομαλά)  φαίνεται να αποτελεί πολύ καλή επιλογή για τοποθέτηση ενός  μικρού μέρους , κάποιου επενδυτικού χαρτοφυλακίου. Υπό την προυπόθεση ότι η εγγυήτρια εταιρεία των ομολόγων (η μητρική εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ) δεν θα αντιμετωπίσει πιστωτικό πρόβλημα ή δεν θα προσφύγει στην επιλογή του "κουρέματος" των ομολόγων αυτών.



Παρακάτω γίνεται καταγραφή του κειμένου της ανακοίνωσης με τονισμένα κάποια σημεία τα οποία είναι χρήσιμο να αξιολογηθούν από τον υποψήφιο επενδυτή.





Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3556/2007 (άρθρο 3,  παρ. 1 (ιστ), (ββ), και άρθρο 21), την Απόφαση 1/434/03.07.2007 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το άρθρο 13 του Ν. 3340/2005 και την Απόφαση 3/347/12.07.2005  της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ανακοινώνει ότι:
Η HELLENIC PETROLEUM FINANCE PLC, θυγατρική της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ,  προτίθεται να εκδώσει Ευρω-ομόλογο τετραετούς διάρκειας και σταθερού επιτοκίου (η «Έκδοση»). Η Έκδοση θα είναι εγγυημένη από την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και οι ομολογίες θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου. Το ύψος της Έκδοσης αναμένεται να είναι της τάξης των €400εκ.  ενώ το εκτιμώμενο τοκομερίδιο θα κυμανθεί στην περιοχή του 8,5%. Το οριστικό ύψος και τοκομερίδιο της Έκδοσης θα καθοριστεί στις επόμενες μέρες, κατά την τιμολόγηση της συναλλαγής. Σκοπός της Έκδοσης είναι η αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων, καθώς και η κάλυψη άλλων δραστηριοτήτων του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ.

Οι τράπεζες Alpha Bank Α.Ε., Credit Suisse Securities (Europe) Limited, Eurobank Ergasias S.A., HSBC Bank plc και NBG Securities S.A. ενεργούν ως διοργανώτριες (Joint Lead Managers) της Έκδοσης.
Η Έκδοση δεν απευθύνεται, άμεσα ή έμμεσα, στο κοινό εντός της Ελληνικής Δημοκρατίας (Ελλάδα). Ούτε η παρούσα ανακοίνωση, ούτε η Έκδοση ούτε οποιαδήποτε άλλα έγγραφα ή έτερο υλικό που αφορούν στην Έκδοση συνιστούν «δημόσια προσφορά κινητών αξιών», κατά την έννοια του ελληνικού νόμου 3401/2005, ή «δημόσια πρόταση», κατά την έννοια του ελληνικού νόμου 3461/2006,
για την αγορά, πώληση ή ανταλλαγή ή άλλως για την επένδυση σε κινητές αξίες στην επικράτεια της Ελλάδας. Αντίστοιχα, ούτε η Έκδοση ούτε οποιαδήποτε άλλα έγγραφα ή έτερο υλικό που αφορούν στην Έκδοση έχουν υποβληθεί ούτε πρόκειται να υποβληθούν στην Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προς έγκριση δυνάμει αυτών των νόμων. Η Έκδοση και οποιαδήποτε άλλα έγγραφα ή έτερο υλικό που αφορούν στην Έκδοση δύνανται να διανεμηθούν, παραδοθούν ή άλλως διατεθούν στην επικράτεια της Ελλάδας μόνο σε «ειδικούς επενδυτές», κατά την έννοια του άρθρου 2  του ελληνικού νόμου 3401/2005, ενεργούντων για λογαριασμό τους ή για λογαριασμό πελατών τους που και αυτοί είναι ειδικοί επενδυτές. 





Σχόλιο
Ενας συντηρητικός επενδυτής προφανώς δύσκολα θα λάμβανε απόφαση επένδυσης στο συγκεκριμένο ομόλογο. 
Ο Επενδυτής ο οποίος θα ήταν πρόθυμος να αναλάβει υψηλότερο βαθμό κινδύνου , προσδοκώντας παράλληλα και υψηλότερη απόδοση, αδιαμφισβήτητα θα εξέταζε την επένδυση μικρού μέρους του κεφαλαίου του στο συγκεκριμένο ομόλογο.
Λευτέρης




E-Mini S&P 500 ----- E-Mini S&P 500 June 2013 (ESM13)

Ευρώ (ισοτιμία ευρώ/δολαρίου) ----- Euro FX June 2013 (E6M13)

Χρυσός --- Gold June 2013 (GCM13)

Πετρέλαιο --- Crude Oil WTI June 2013 (CLM13)

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Πραγματική συναλλαγή (Real trading example) στο συμβόλαιο του Χρυσού (mini Gold)

Σήμερα  Δευτέρα  22 Απριλίου 2013 στις  10.27 πμ  περίπου ώρα Ελλάδος , ανοίξαμε θέση ανόδου στον χρυσό.
Δηλαδή  πραγματοποιήσαμε αγορά (θέση long) ενός συμβολαίου   mini Gold  June 2013   στο 1.425,50.

Το ηλεκτρονικό πινακίδιο της συναλλαγής μας θα το δημοσιεύσουμε , μόλις το παραλάβουμε από την Χρηματιστηριακή μας.


Παραλήφθηκε και παραθέτουμε το ηλεκτρονικό πινακίδιο της συναλλαγής .




Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Κύπρος οικονομική πολιτική και ηθική κρίση. Θραύση κάνει στο διαδίκτυο το παρακάτω κείμενο που αναφέρεται στα χαρακτηριστικά και τις γεννεσιουργές αιτίες της κρίσης αυτής.


«Θραύση» κάνει στο Διαδίκτυο ένα κείμενο-σχόλιο πάνω στην κρίση της Κύπρου -οικονομική, πολιτική, αλλά και ηθική-, γραμμένο στην κυπριακή διάλεκτο, το οποίο αναδημοσιεύει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος».
Μόλις τελειώσετε την ανάγνωση του κειμένου θα είστε σίγουροι πως ο άνθρωπος που έγραψε το κείμενο αυτό, έχει ανοικτό μυαλό και πραγματικά τέτοιοι άνθρωποι θα οδηγήσουν την Κύπρο στο δρόμο της ανασύνταξης.
Αξίζει τον κόπο να διαβάσει κανείς με προσοχή το παρακάτω κείμενο. Θα του θυμήσει πολλά στοιχεία από το περιβάλλον του και από την Ελλάδα.  



«Εδώ τζιε πάρα πολλά χρόνια, ΟΛΟΙ οι πιο κάτω εκάμναμεν ένα μεγάλο ΠΑΡΤΥ, το οποίον είχαμε την ψευδαίσθηση ότι εν θα ετέλειωνεν ποττέ:


1. Εβάλλαμε εμείς τζιε οι ξένοι (Ρώσσοι, Καλαμαράδες, Εγγλέζοι κ.λπ.) τις καταθέσεις μας στις 2 μεγάλες τράπεζες μας, Τράπεζα Κύπρου (ΤΚ) τζιε Λαϊκή Τράπεζα (ΛΤ) έναντι ενός εξωπραγματικά ψηλού επιτοκίου που εν υπήρχε πουθενά στην Ευρωζώνη.


2. Εμείς εψηφίζαμεν τα Διοικητικά Συμβούλια (ΔΣ) των 2 τραπεζών ΤΚ τζιε ΛΤ.

3. Τα ΔΣ που εμείς εψηφίζαμε επαίρναν εμαζεύκαν τούτην ούλλην την απίστευτην ρευστότητα, δεν εξέραν τι να την κάμουν, τζιε εκάμναν super risky investments για να δείχνουν super κέρδη. Επίαν στην Ελλάδα, επίαν στην Ρωσσία, επίαν στην Σερβία, επίαν στην Ρουμανίαν, επίαν στην Αγγλία, εν έμεινε καντούνι της Ευρώπης που εν επίαν οι γκουρού τραπεζίτες μας, εκ Καϊμακλίου τζιε Άι Δεμέτη ορμώμενοι, για να το παίξουν “expert bankers” ανά την Ευρώπην.

4. Τα ΔΣ που εμείς εψηφίζαμεν, εγοράζαν τοξικά-απόβλητα ομόλογα της Ελλάδας σε χαμηλές τιμές για να τα πουλήσουν πίσω του Ελληνικού κράτους σε πιο ψηλές τιμές για να δείχνουν παραπάνω super κέρδη. (Κατακρίβειαν εν τα εγοράσαν, αλλά τα εξιφορτώσαν πάνω στους φωστήρες μας οι «αχάπαροι» Γερμανοί της Deutche Bank.)

5. Που τα super κέρδη των τραπεζών επληρωνούμαστεν ούλλοι εμείς οι μέτοχοι (καμιάν 200,000 Κυπραίοι) super μερίσματα, super δωρεάν μετοχές, super δικαιώματα προτίμησης κ.λπ.

6. Που τα super κέρδη των τραπεζών τα ΔΣ επληρώναν τους εαυτούς τους τζιε τους διευθυντάδες των τραπεζών μας super bonuses εκατομμυρίων.

7. Που τα super κέρδη των τραπεζών οι υπαλλήλοι των τραπεζών επαίρναν super ωφελήματα, super μισθούς, super ταμεία προνοίας, super εφάπαξ σύνταξης (μέχρι τζιε 1 εκατομμύριο έκαστος σε κάποιες περιπτώσεις), προνόμια που τους εξασφάλιζαν οι super συνδικαλιστές εργατοπατέρες ΧατζηκωστοΚυριτσοΧατζηπέτρου.

8. Εμείς επιάνναμεν super τόκους πας τις καταθέσεις μας 5% τζιε 6%, αντί 0.5% που έπιαννεν ούλλος ο κόσμος σε ούλλην την Ευρώπη.

9. Εμείς επιερώναμεν τους λογιστές, ελεγκτές, δικηγόρους τζιε άλλους συμβούλους μας super αμοιβές για να μας συμβουλεύκουν πως να συντηρούμεν τούντο «ωραίον σύστημαν που εστήσαμεν» πάνω σε χάρτινες βάσεις (5%-6% επιτόκια στο ευρώ vs 0.5% σε όλες τις άλλες χώρες τις ευρωζώνης – δεν χρειάζεται να είσαι rocket scientist για να καταλάβεις ότι τούντο σύστημαν κάποτε θα γύρει).

10. Το κράτος μας επιερώνετουν super φόρους από τα super κέρδη των τραπεζών μας τζιε τους super τόκους τους δικούς μας.

11. Το κράτος μας εδιόριζεν μας εμάς, τα αδέρφκια μας, τους συγγενείς μας, τον γιον μας («εν καλός ο μιτσίς σιόρ, εν σπουδασμένος της Αγγλίας, εν τελειωμένος του Λοντίνου» – εν έκαμνε clarify ότι ναι μεν εσπούδασεν «στο Λονδίνο» αλλά στο… University of Wolverhampton νούμερον 367 στα rankings, τζιε άφηννεν να εννοηθεί ότι ετέλειωσεν στο... London School of Economics) με super μισθούς, super ΑΤΑ, super συνταξιοδοτικά ωφελήματα, στην Κυβέρνηση, στες Κυπριακές Αερογραμμές, στην Eurocypria, στην CYTA, στην ΑΗΚ κ.λπ.

12. Εμείς επληρώναμεν την Κοκούλλαν τηλεφωνήτριαν στο δημόσιον 2,000 ευρώ τον μήνα για την πολλά δύσκολην δουλειάν να...απαντά τα τηλέφωνα, τον Μήτσιον αρκάτην στο Τμήμαν Υδάτων 2,500 για να φακκά γυρόν τα χωρκά τζιε να πίννει καφέν στον καφενέν του Κκελετζή στο Αρεθκιού ως η ώρα 2.30 το μεσημέριν με το διπλοκάμπινον της υπηρεσίας, τον Αντωνάκην δάσκαλον συνδικαλιστήν της ΟΕΛΜΕΚ 3,500 για να δουλεύκει 7 μήνες τον χρόνον ως τις 2 το μεσημέριν τζιε να φκάλλει αλλότοσα αφορολόγητα που τα ιδιαίτερα, την Τζούλια γκαρσόνι του αέρα στην Cyprus Airways 5,000 ευρώ τον μήναν για να βάλλει καβέν τζιε να σερβίρει σάντουϊτς, τον Τόνυ 30 χρονών κοπελλούϊν στο Private Banking της Λαϊκης 8,000 ευρώ τον μήναν για να τα κνίθει ούλλη μέρα τζιε να κάμνει business lunch με Ρώσσους money launderers στην Πυξίδαν, τον κύριον Ανδρεάκη, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, 10,000 μιστόν τον μήναν plus 60,000 τον χρόνον που ευρωπαϊκα project για να παριστάνει τον προφεσσορ του Χάρβαρτ τζιε να διδάσκει 3 ώρες την εφτομάαν, τζιε τον Χριστάκην 12,000 ευρώ τον μήναν αφορολόγητα που…εσπούδασεν 20 μήνες για να γινεί λεωφοριατζής του αέρα πιλόττος της Cyprus Airways. Επαράγαμεν το απόλυτον τίποτα ως οικονομία τζιε ετρώαμεν το ούτσσιαλιν μας, την στιγμήν που στην Ελλάδα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πιάννει 1,750 ευρώ, οι καθηγητές πανεπιστημίου 1,200 ευρώ τζιε σε άλλες Ευρωπαϊκες χώρες παράγουν τζιε εξάγουν τα πάντα τζιε πιάννουν τους μισούς μισθούς που εμάς.

13. Εμείς εψηφίσαμεν για προηγούμενον πρόεδρον μας τον κύριον υπεύθυνον της κατάρρευσης μας, τον απόλυτον αχάπαρον, τον Αρτεμάκη της πολιτικής ("εγώ εν τζιε"…) ο οποίος που τα μέσα του 2011 που δεν μας εδανείζαν πλεόν οι αγορές αρκέψαμεν τζιε ερουφούσαμεν τα δισεκατομμύρια των Ευρωπαίων του ELA σαν τα στραγάλια, ο οποίος πρόεδρος ούτε καν εμίλαν τους Ευρωπαίους όταν τον επροειδοποιούσαν «πάρε μέτρα τζιε η φουσκαροφουσκάτσα σου εν να σπάσει». Αντίθετα επίεννεν στες Βρυξέλλες τζιε ελάλεν τους «είμαι κουμμουνιστής τζιε είμαι περήφανος… οι αγορές σας εν κλεφταράδες των λαών», τζιε εθωρούσαν τον τα πλάσματα τζιε εδιερωτούνταν αν ήταν πρόεδρος κράτους της Ευρωζώνης, ή απλώς κάποιος παγωτάρης που επέρναν πόξω τζιε είδεν φως τζιε εμπήκεν μέσα.

14. Εμείς εδιορίσαμεν, μέσω του αχάπαρου,τον Διοικητήν της Κεντρικής που άφηκε ένα τραπεζικό πτώμα, την Λαϊκή, να ρουφήσει 10 δισεκατομμύρια ώσπου να γίνουν εκλογές, απλώς τζιε μόνον για να μεν γύρει η τράπεζα επί κυβέρνησης Χριστόφκια τζιε να κληρονομήσει τον βόθρον ο Αναστασιάδης.

15. Εμείς εψηφίσαμεν τους 56 βολευτές μας,οι οποιοι τον Ιούνην του 2012 εδώκαν 1.8 δισεκατομμύρια του τραπεζικού πτώματος τζιε εν επρόσεξαν ότι είσιεν ήδη πάρει 5 δισεκατομμύρια ELA, διότι (άκου δικαιολογίαν!)…ήταν στην σελίδαν 63 του κειμένου, τζιε… εν επρολάβαν να το θκιαβάσουν!

16. Εμείς εψηφίσαμεν τον νέον πρόεδρον που τζίνος τζιε οι σύμβουλοι του ενώ ήξεραν ή έπρεπε να ξέρουν ότι ετέθηκεν θέμα να κόψουν το ELA της Λαϊκής που τις 21 Ιανουαρίου 2013, τζιε με 1,000 παρακάλια τελικά εδώσαν μας 2 μήνες παράτασην λόγω εκλογών, επίεν στις 15 Μαρτίου στο Eurogroup απροετοίμαστος τζιε όταν του εθέσαν θέμα ELA των Κυπριακών Τραπεζών επίεν να κάμει τον Ράμπο τζιε είπεν τους «φέφκω», τζιε είπαν του «έτην τζιαχαμέ την πόρταν»… τζιε εστράφην πίσω!

17. Εμείς εψηφίσαμεν τον νέον πρόεδρον που κατά τύχης λλίες μέρες πριν το Euro Group ο γαμπρός του έφκαλλεν έναν καρατέλλον εκατομμύρια στο εξωτερικόν για να πιερώσει αγοράν γης …στην Κύπρον.

18. Εστήσαμεν μια χαρά το πλυντήριον μας βασιζόμενοι στα πιο ψηλά επιτόκια της Ευρωζώνης τζιε ετρώαμεν ούλλοι που γυρόν ως το 2012. Πριν το 2012 οι Ευρωπαίοι εσουξουλούσαν μας μεν για το τραπεζικόν μας σύστημα… «ρε κοπέλλια εστήσετε μεγάλον πλυντήριον, κάμετε κάτι, θωρούν σας…» αλλά εμείς δεν τους εβάλλαμεν φτιν διότι δεν εχρειαζούμαστεν δανεικά που λλόου τους. Τούτη η ιστορία εκράτησεν ως τον Ιούνην του 2012 που εχρειαστήκαμεν δανεικά για να συνεχίσουμεν το party…

Όταν τα super risky investments των τραπεζών μας εκάμαν back fire τζιε εγύραν ούλλα πάνω μας, κλαίμεν σαν τα μουνιά τζιε θέλουμεν να πληρώσουν τες ζημιές των τραπεζών τζιε τον λοαρκασμό του party ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ, αλλά ο φορολογούμενος Γερμανός, Ολλανδός, Φιλανδός κ.λπ. ο οποίος δουλεύκει σαν το ΧΤΗΝΟΝ ούλλη μέρα τζιε παράγει προϊόντα ανταγωνιστικά που πουλιούνται σε όλο τον κόσμο, τζιε ο οποίος ΔΕΝ ΕΙΧΕΝ ΕΤΣΙ SUPER ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΖΙΕ ΟΦΕΛΗΜΑΤΑ ΣΑΝ ΕΜΑΣ τζιε ο οποίος ζει σε ένα διαμέρισμα 50 τετραγωνικών τζιε οδηγεί ένα Peugeoυδι 11 αλόγων, τζιε όταν έρκετουν στην Κύπρο τζιε εθώρεν ΕΜΑΣ πως εζιούσαμεν, εδιερωτάτουν τι στ’ ανάθεμα κάμνουμεν εμείς σωστά τζιε εκείνος λάθος, τζιε εμείς ζιούμεν σαν τους μαχαραγιάδες μες τες οκέλλες των 500 τετραγωνικών, με τα εξοχικά στον Πρωταρά «πας στο τζύμμαν» με τες Mercendares των 35 αλόγων, με τα ΒΜW των 20 αλόγων «του μιτσί» που του το επιάαμεν δώρον γιατί έκαμεν το μεγάλον και συγκλονιστικόν κατόρθωμαν να… "φκάλει τον στρατόν", τζιε το AUDI TOUAREG 30 αλόγων της γαινέκας για να χωρεί το ψούμνισμα άμαν πηένει στο Άρφα Μέγα «με την φιλιππινεζού».

Τώρα που έσκασε η ΦΟΥΣΚΑ ΜΑΣ μες στα σιέρκα μας γυρεύκουμε το λάθος τζιε ξιτιμάζουμεν τους Ευρωπαίους ότι εν τζίνοι που φταιν για τα κακά μας. Πάντα ΦΤΑΙΝ ΜΑΣ ΟΙ ΑΛΛΟΙ! Ε,λοιπον,ΟΧΙ, ΕΜΕΙΣ ΦΤΑΙΜΕ για το χάλιν μας, άλλος λιγότερο (διότι εψήφιζεν τζίνους που εψήφιζεν), τζιε άλλος περισσότερον (διότι έκλεφκεν που μες το συρτάριν).

Κατηγορούμεν τους Ευρωπαίους ότι θέλουν να μας καταστρέψουν. ΟΧΙ, ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ εκαταστραφήκαμε! Εζούσαμε, ετρώαμε τζιε επίναμε σε ένα τρελλό party τζιε η MERKEL απλώς είδε ότι τους τελευταίους 12 μήνες επιέρωννεν τζείνη τζιε οι φορολογούμενοι της τον λοαρκασμόν (12 δισεκατομμύρια ELA) τζιε απλώς είπε ότι ΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ, ετράβησεν την πρίζα τζιε “the party is over”.

Κατηγορούμεν τους Ευρωπαίους ότι θέλουν να καταστρέψουν το χρηματοοικονομικό μας κέντρο τζιε το υδροκέφαλο τζιε παραφουσκωμένο τραπεζικό μας σύστημα (7 φορές του ΑΕΠ μας), τζιε διερωτούμαστε γιατί να μεν φωνάζουν τζιε για το Λουξεμβούργο που το τραπεζικό του σύστημα είναι 24 φορές του ΑΕΠ του.

Συγνώμην, αλλά έννεν το Λουξεμβούργο που είναι γονατιστός θκιακονιτής στο Euro Group ζητώντας δανεικά για να «ζήσει ως πάρατζι τζιε θωρούμεν». ΕΜΕΙΣ είμαστε. ΕΜΕΙΣ έχουμε παττίσει το κράτος τζιε το τραπεζικό μας σύστημα τζιε ΕΜΕΙΣ είμαστε γονατιστοί τζιε παρακαλούμε να μας δώσουν να φάμε τζιάλλα, να συνεχίσουμε το party, να ταϊσουμε τζιε άλλο το υδροκέφαλο τζιε υπερτροφικό κράτος μας με τους super μισθούς, τες super οκέλλες, τες super ΑΤΑ, τα super προνόμια τζιε τα super 5-6 ταξίθκια μέσα σε έναν χρόνον στο εξωτερικό για ..."να δούμε το Αποελλί στο Chhampppio Li".

Είπαν μας ότι που τα 15.8 δισεκατομμύρια που θκιακονούμεν, να μας δώσουν τα 10 δισεκατομμύρια δανεικά, διότι τόσα αντέχουμε τζιε τόσα μπορούμε να αποπληρώσουμε, τζιε μάλιστα με επιτόκιο 2.5% (αντί 4.5% που πληρώνουμεν στη Ρωσσία), έναρξη αποπληρωμής ύστερα που 10 χρόνια τζιε περίοδο αποπληρωμής 30 χρόνια, τζιε να έβρουμεν μόνοι μας τα υπόλοιπα 5.8 δισεκατομμύρια που μας λίφκουντε, τζιε εκιστήσαμεν τζιε είπαμεν τους ένα «ΒΡΟΝΤΕΡΟ ΤΖΙΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟ ΟΧΙ» τζιε επανυγηρίζαμεν με κότσινες σημαίες μες τες στράτες που «τους εκάτσαμεν πάνω».

Κατηγορούμεν τους Ευρωπαίους ως τοκογλύφους (!) τζιε εσιηστήκαμεν τζιε θέλουμε να μας τα δώκουν ούλλα τα 15.8 δισεκατομμύρια τζείνοι τζιε μάλιστα χωρίς όρους που να «υποδηλώνουν τον περήφανο τζιε αγέροχο Κυπριακό λαό», για να τα φάμε σαν τα χτηνά τζιε να συνεχίσουμε το party!

Επίαμεν σαν τα κλαμένα τα μουνιά στην Ρωσσία πέρκι μας σύρουν τζίνοι 5-6 δισεκατομμύρια (με επιτόκιο 4.5%, – αντί 2.5% που θέλουν οι «τοκογλύφοι» Ευρωπαίοι) για να συνεχίσουμεν το party ως πάρατζι, τζιε είπαν μας «να πάμεν να γαμηθούμεν».

ΕΜΕΙΣ ΦΤΑΙΜΕ, τζιε ίσως αυτοί οι πολιτικοί μας φωστήρες που θέλουν να φκούμε εκτός Ευρωζώνης να έχουν δίκαιο.

Είμαστε μουλλάες τζιε εν μας αξίζει να ζιούμε στην Ευρώπη. Καλλύττερα να κάμουμε «ζώνη» με την Αίγυπτο, την Παλαιστίνη, την Συρία τζιε την Τυνησία, να τζοιμούμαστεν σαν τα χτηνά ούλλη μέρα, να κυκλοφορούμεν με τους γαδάρους τζιε τα ποδήλατα, να γυρίζουμεν με τα κοντοτσσιάτταλα τζιε τα φλι-φλο μες τες στράτες, να παράγουμε ΤΙΠΟΤΑ τζιε να τρώμε στρούθους, κατσσόσιηρους τζιε τεράτσσια, τζιε να λουννούμαστε μιαν φοράν το Πάσκαν τζιε μιαν την Πρωτογρονιάν μες τους ποταμούς. Εξάλλου, εν διαφέρουμε τζιε πολλά που τους μουλλάες…

Τελευταία ευκαιρία μας η συμφωνία με την Τροϊκα.

Εάν δεν βρούμε λύση που να δείχνει ότι εκαταλάβαμεν που εμπήκαμε, να αποδείξουμε στους Ευρωπαίους ότι εβάλαμεν νουν τζιε ότι θα μάθουμε να δουλεύκουμε, να παράγουμε τζιε να τρώμε βάση των δυνατοτήτων μας τζιε της παραγωγικότητας μας, τζιε ότι άμαν δανειζούμαστε πρέπει τζιε να τα επιστρέφουμε τζιόλας, τζιε όχι κάθε λίγο να τα τρώμε τζιε να πηγαίνουμεν τζιε να ζητούμεν τζιάλλα χωρίς «περιοριστικούς όρους τζιε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα αποπληρωμής» τζιε άμα μας αρνούνται να τους λαλούμεν «περήφανα τζιε βροντερά ΟΧΙ» τζιε να κάμνουμεν παναϋριν με τον νουν μας τζιε να πανηγυρίζουμεν μόνοι μας μες τες στράτες ότι «εκάτσαμεν τους την», εν να μας ασσικτηρίσουν, ...πάμε στην λίρα ...τζιε ετοιμαστείτε να ζήσετε στην Κύπρο του 1910.

SORRY αλλά the party is over.

Σαν είμαστεν η ώρα 2:00 το πρωί της Κυριακής στο πάρτυ στην Blinkers τζιε εδιασκεδάζαμεν μεθυσμένοι, καπνίζοντας τα COHIBA μας, φορώντας τα Rolex τζιε τα Burberry μας, χορεύκοντας πάνω στα τραπέζια με «την Svetlana τζιε την Αννιούσκα τα μωρά respect», σύρνοντας μαντιλούθκια ίσια πάνω, πίνοντας την μιαν πότσσαν ABSOLUΤ τζιε CHIVAS BLACK LEIPE μετά την άλλην, επίεν ο SOIPLE με το καροτσούιν τζιε εκατέβασεν τον διακόπτη τζιε εμείναμεν χάσκοντας. The party is over...».


Πηγή


Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Ποια τραπεζική μετοχή αποδείχθηκε ανθεκτικότερη στην κρίση ( ή η μετοχή με την μικρότερη μείωση της τιμής της) κατά την τελευταία 5ετία.

H μετοχή της Αttica bank αποδείχθηκε η ανθεκτικότερη όλων των Τραπεζικών μετοχών κατά την τελευταία 5ετία.

Τα παρακάτω  διαγράμματα τιμών των τεσσάρων τραπεζικών μετοχών  καταδεικνύουν ότι η μετοχή της  Attica Bank  , κατά την τελευταία πενταετία αποδείχθηκε η ανθεκτικότερη μεταξύ των τεσσάρων Ελληνικών Τραπεζών οι οποίες διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών και δέχονται καταθέσεις Ιδιωτών  ( δηλαδή των Τραπεζών Alpha Bank ,     Εθνικής Τράπεζας ,       Τράπεζας  Πειραιώς   και   Attica Bank )..
Οι υπόλοιπες τράπεζες είτε έχουν απορροφηθεί,   είτε είναι μη εισηγμένες,   είτε πρόκειται να απορροφηθούν. 

Ανθεκτικότερη όλων αποδείχθηκε η μετοχή  της Attica Bank , αφού η σχέση  χαμηλής και υψηλής τιμής κατά την τελευταία 5ετία  είναι   23,26 φορές
Η αμέσως επόμενη Τράπεζα μετά την Attica Bank είναι η  Alpha Bank με   την σχέση αυτή να ανέρχεται σε  34,15 φορές.
Στην χειρότερη θέση βρίσκονται η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας με 64,96 φορές  και   της Τράπεζας Πειραιώς με 67,42 φορές. 





























Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Η πτώση της τιμής των Τραπεζικών μετοχών . Είναι άραγε εύλογη η πτώση των τιμών και γιατί ? Το φαινόμενο είναι αξιοπερίεργο ?


Τράπεζες: «Τσουνάμι», κινδυνολογία & οι διαφορές

Στη δίνη του μεγάλου project των ανακεφαλαιοποιήσεων παρασύρθηκαν χθες οι περισσότερες τραπεζικές μετοχές, καταγράφοντας βαριές απώλειες

Είναι γεγονός ότι οι πολύ χαμηλές τιμές στις οποίες θα γίνουν οι σχετικές αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων δημιουργούν εύλογες πιέσεις, δεδομένου και του τεράστιου αριθμού νέων μετοχών που θα εκδοθούν. Άρα το φαινόμενο δεν είναι αξιοπερίεργο.

Ωστόσο, η πτώση των τραπεζικών τίτλων χθες συνοδεύτηκε και από άκρατη δυσμενή φημολογία, που μπορεί να επηρεάσει άσχημα την όλη προσπάθεια.



Σε αυτό φαίνεται ότι βοήθησε και η υπόθεση ETE-Eurobank, που το τελευταίο 24ωρο φαίνεται να θρέφει άγρια σενάρια άκρατης κινδυνολογίας.

Διότι φτάσαμε στα να ακούγεται ακόμη και το δήθεν ενδεχόμενο επιβολής του «κυπριακού μοντέλου» (δηλαδή του… κουρέματος) στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με υποτιθέμενο «θύμα» τη Eurobank.



Περί αυτού, το μόνο που έχει να δηλώσει η στήλη είναι ότι πρόκειται για ανοησίες. Στην Ελλάδα υπάρχει το ΤΧΣ, το οποίο διαθέτει ήδη όσο χρήμα χρειάζεται για την τρέχουσα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Μέσα σε όλο αυτό τον κυκεώνα, ωστόσο, δεν θα πρέπει να περνάνε σαν ψιλά γράμματα κι ορισμένες -σημαντικές- διαφορές που υπάρχουν από τράπεζα σε τράπεζα και παίζουν ρόλο.

Ένα στοιχείο είναι αν η προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης ξεκινά με την τράπεζα να έχει καθαρή θέση ή όχι.

Το δεύτερο στοιχείο είναι αν υπάρχει… σιρμαγιά. Αν δηλαδή υπάρχει κάποιος ισχυρός μέτοχος, που είναι διατεθειμένος να συνεισφέρει σημαντικό ποσοστό της συνολικής αύξησης.

Το τρίτο σημείο αφορά το απόλυτο μέγεθος της αύξησης. Με άλλα λόγια, δεν είναι το ίδιο να ψάχνεις για ποσά 100-200 εκατ. και  για… δισεκατομμύρια.

Αποφεύγοντας τις… παρεξηγήσιμες συγκρίσεις, θα χρησιμοποιήσουμε, για παράδειγμα, μια μικρή τράπεζα, την Attica Bank, που φαίνεται να ξεκινά με δυνατά «χαρτιά» σε αυτά τα επιμέρους στοιχεία.




Πρώτον, έχει καθαρή θέση, το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Δεύτερον, έχει βασικό μέτοχο, το ΤΣΜΕΔΕ, το οποίο δεσμεύεται να καλύψει το 50% της αύξησης (σε μετοχές και Cocos), ήτοι 200 εκατ. ευρώ.

Τρίτον, πρακτικά πρέπει να βρεθούν μόλις 200 εκατ. ακόμη, σχεδόν ισόποσα σε μετοχές και Cocos, προκειμένου να καλυφθεί σε ποσοστό 100% από ιδιωτικά κεφάλαια η αύξηση.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το εγχείρημα είναι περίπατος, ειδικά σε αυτήν τη συγκυρία. Κάθε άλλο. Περίπατος δεν είναι για καμία τράπεζα η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.

Άλλες όμως ξεκινούν από χειρότερη κι άλλες από καλύτερη αφετηρία.



Πηγή

Ομαδική αγωγή κατά της Τράπεζας. Διοικητικό Συμβούλιο, Γενικοί Διευθυντές δηλαδή η τότε διοίκηση της τράπεζας επεδίωξε να εξαπατήσει τους μετόχους προβάλλοντάς μια εξωπραγματική εικόνα για τον ισολογισμό της. Σήμερα η ίδια η Τράπεζα και οι τότε ιθύνοντές της, εμπλέκονται σε δικαστική διαδικασία μετά από ομαδική αγωγή μετόχων της.


Πάνω από 12.000 μέτοχοι της Royal Bank of Scotland (RBS) πρόκειται να προβούν σε ομαδική αγωγή κατά της βρετανική τράπεζας, διεκδικώντας συνολικώς μέχρι και 4 δισεκατομμύρια λίρες Αγγλίας, επικαλούμενοι το γεγονός ότι «εξαπατήθηκαν» όταν η RBS στη διάρκεια του 2008 αύξησε το μετοχικό κεφάλαιό της, όπως ανακοίνωσε σήμερα στο Λονδίνο ο νόμιμος εκπρόσωπός τους.

Ο εκπρόσωπος αυτός είναι η «Ομάδα για την Δράση των Μετόχων της RBS», (RBOS), που προβαίνει σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση στην δικαστική διαδικασία εμπλέκοντας στην υπόθεση αυτή την ίδια την τράπεζα αλλά και τους ιθύνοντές της την εποχή εκείνη (το 2008), τον διευθύνοντα σύμβουλο Φρεντ Γκούντγουϊν και τους Τομ Μακίλπο, Τζόνι Κάμερον και Γκι Ουαϊτάκερ.

Σύμφωνα με τους ενάγοντες η RBOS εκπροσωπεί νομίμως περισσότερους από 12 χιλιάδες μετόχους, ιδιώτες, αλλά και μια εκατοντάδα θεσμικών επενδυτών, εκτιμά δε ότι η συνολική χρηματική διεκδίκηση έναντι της τράπεζας «μπορεί να φθάνει τα 4 δισεκατομμύρια λίρες Αγγλίας».


«Η τότε διοίκηση της τράπεζας επεδίωξε να εξαπατήσει τους μετόχους προβάλλοντάς μια εξωπραγματική εικόνα για τον ισολογισμό της, αποσιωπώντας συγκεκριμένα κρίσιμες πληροφορίες και υλοποιώντας μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στη διάρκεια του 2008», διατείνεται ο RBOS.

Σύμφωνα με το βρετανικό τραπεζικό και χρηματιστηριακό δίκαιο, εάν οι μετοχές που αποκτώνται στο πλαίσιο αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου εταιρείας χάσουν μεταγενέστερα την αξία τους, μπορεί να εγερθεί αγωγή αποζημίωσης - εν προκειμένω ομαδική.

Σήμερα, το βρετανικό δημόσιο που διέσωσε την τράπεζα αυτήν στο κορύφωμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης, ενισχύοντάς την με 45 δισ. λίρες, κατέχει το 80% των μετοχών της RBS.

Η εν λόγω τράπεζα είχε καταδικαστεί τον Φεβρουάριο σε καταβολή προστίμου για χειραγώγηση του επιτοκίου Libor.

«Ζητάμε να αποζημιωθούμε για τις αδικαιολόγητες ενέργειες των τραπεζικών διοικήσεων στη διάρκεια της διεθνούς οικονομικής κρίσης του 2008», αναφέρει η RBOS στην ίδια ανακοίνωση, σύμφωνα με την ανταπόκριση του Γερμανικού πρακτορείου για το θέμα.




Πηγή


A group of Royal Bank of Scotland shareholders have issued legal proceedings against former directors of the bank, including Fred Goodwin.

The RBOS Shareholder Action Group today issued proceedings against Fred Goodwin, Tom McKillop, Johnny Cameron, and Guy Whittaker, all of whom were directors of the last, but not least, of the five defendants named; the Royal Bank of Scotland itself.