Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Λαμόγια Τέλος. Ενας από τους βασικούς πυλώνες της Ελληνικής Οικονομίας , οι Τράπεζες, φαίνεται να μπαίνει σε υγιείς βάσεις , σε μικρό χρονικό διάστημα. Με "βέτο" επανέρχεται η τρόικα για τις τράπεζες, αμέσως μετά τις εκλογές. Η στελέχωση, σε επίπεδο εκτελεστικής διοίκησης, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) , το οποίο θα ελέγχει πλέον και θα διοικεί τις Τράπεζες, οι οποίες θα προσφύγουν σε αυτό, θα είναι τέτοια που “θα αποκόψει τον ομφάλιο λώρο της κυβερνητικής και κάθε άλλου είδους, παρέμβασης” (δηλαδή λαμόγια τέλος).


Λαμόγια Τέλος. Ενας από τους βασικούς πυλώνες της Ελληνικής Οικονομίας , οι Τράπεζες, φαίνεται να μπαίνει σε υγιείς βάσεις , σε μικρό χρονικό διάστημα. Με "βέτο" επανέρχεται η τρόικα για τις τράπεζες, αμέσως μετά τις εκλογές.  Η  στελέχωση, σε επίπεδο εκτελεστικής διοίκησης, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) , το οποίο θα ελέγχει πλέον και θα διοικεί τις Τράπεζες, οι οποίες θα προσφύγουν σε αυτό,  θα είναι τέτοια που “θα αποκόψει τον ομφάλιο λώρο της κυβερνητικής και κάθε άλλου είδους,  παρέμβασης” (δηλαδή λαμόγια τέλος).


Βασισμένο σε άρθρο του Γιάννη Αγγέλη  (capital.grhttp://www.capital.gr/News.asp?id=1484419




Έτοιμη να εντάξει την υπόθεση της ολοκλήρωσης της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στα “prior actions” της επερχόμενης αξιολόγησης της νέα δανειακής σύμβασης εμφανίζεται η τρόικα. Αυτό σημαίνει ότι θα συναρτηθεί η επόμενη δόση των 23 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από την ταχύτητα και τους όρους ολοκλήρωσης της διαδικασίας μέσα στις επόμενες εβδομάδες των εκλογών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι πολιτικές παρεμβάσεις που έχουν μεσολαβήσει προεκλογικά για να καθυστερήσει και να μεταφερθεί για μετά τις εκλογές η οριστικοποίηση των όρων ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έχουν προκαλέσει νέο σοκ στις σχέσεις της τρόικα με την κυβέρνηση.

Η τρόικα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει ήδη παρουσιάσει ένα σχέδιο πρότασης το οποίο “με διάφορα προσκόμματα δεν έγινε δυνατό να προχωρήσει το προηγούμενο δεκαπενθήμερο” με αποτέλεσμα να ανατραπούν οι προβλεπόμενες ημερομηνίες που είχαν δοθεί από το απερχόμενο πρωθυπουργό (20/4).

Αντί αυτού “διαμορφώθηκε άρον-άρον ένα μεταβατικό σχήμα χρηματοδότησης” με τις αποφάσεις για την μεταφορά των 18 δισ. ευρώ από τα ομόλογα του EFSF που θα ολοκληρωθεί αυτή την εβδομάδα.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη που εμπλέκονται στην “τεχνική” διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, οι τράπεζες έχουν ολοκληρώσει σε συνεργασία με την ΤτΕ και το κομμάτι που αφορά τις προβλέψεις λόγω επισφαλών χαρτοφυλακίων (BlackRock), αλλά η όλη διαδικασία σκόνταψε στην επίμονη στάση των πολιτικών κομμάτων για λήψη τελικών αποφάσεων από την νέα κυβέρνηση. (Σχόλιό μας: Aκούγεται συνηθισμένο για την χώρα που ζούμε, ο κάθε ανεύθυνος και λαικιστής Ελληνας που ασχολείται με τα κοινά, να αποφεύγει  να πιάσει την καυτή πατάτα. Εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι να μεταθέτει το πρόβλημα, ώστε να  αναλάβει την λύση του, κάποιος άλλος , μαζί  φυσικά με το κόστος το οποίο συνεπάγεται η λύση του προβλήματος).

Οι καθυστερήσεις προκάλεσαν μάλιστα, όπως αποκάλυψε το Σάββατο το Capital.gr, και τις επιφυλάξεις του EFSF για το πώς θα «τρέξει» η μεταφορά των κεφαλαίων χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία προβλέψεων για τις ζημίες που θα πρέπει να καλύψει το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά τελικά με διάφορες παρεμβάσεις η μετακίνηση των 25 δισ. ευρώ ολοκληρώθηκε για να μην εμφανισθούν προβλήματα προεκλογικά στο τραπεζικό σύστημα.

Οι εμπλοκές αυτές φαίνεται μάλιστα ότι έχουν προκαλέσει καταστάσεις υψηλής έντασης ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς και, κυρίως, με τα πολιτικά κόμματα των οποίων τις “επιθυμίες” μετέφεραν στην κυβέρνηση οι υπουργοί, ανατρέποντας τις αρχικές δεσμεύσεις Παπαδήμου όσον αφορά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο πρότασης της τρόικας, για το οποίο δεν έχουν ενημερωθεί οι διοικήσεις των τραπεζών, φαίνεται να περιορίζει το αναγκαίο ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών στη συνολική αύξηση κεφαλαίων που θα χρειασθούν οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες σε ποσό μικρότερο των 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, η διασφάλιση της σχετικά χαμηλής συμμετοχής των ιδιωτών (παλαιών ή νέων μετόχων) θα πρέπει να τείνει στην διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα των τραπεζών. (Σχόλιό μας: Για να δούμε ποιος μέτοχος, διαθέτει τα δύο δις , παράλληλα πιστεύει στις προοπτικές της Τράπεζας την οποία κατέχει, διοικεί εδώ και χρόνια και την έφερε στην τρέχουσα κατάσταση. Είναι άραγε διατεθειμένος να ρίξει τα κεφάλαια αυτά για ενίσχυση της Τράπεζάς του?)

Παράλληλα όμως ο “ιδιωτικοοικονομικός” χαρακτήρας της διοίκησης των τραπεζών ακόμα και στην περίπτωση που οι ιδιώτες μέτοχοι δεν καταφέρουν να συμμετάσχουν στο απαιτούμενο όριο, “θα εξασφαλισθεί μέσω του ΤΧΣ, η στελέχωση του οποίου σε επίπεδο εκτελεστικής διοίκησης” θα είναι τέτοια που “θα αποκόψει τον ομφάλιο λώρο της κυβερνητικής παρέμβασης” (Σχόλιό μας:  Λαμόγια τέλος)  παρά το ότι το ΥΠΟΙΚ θα είναι θεσμικά ο μέτοχος εντολέας του ΤΧΣ (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας). (Σχόλιό μας:  Μια τέτοια εξέλιξη , θα απογοητεύσει τους βασικούς μετόχους των Τραπεζών, οι οποίοι βούλιαξαν λόγω της κακής διαχείρισής τους τις Τράπεζες.  Θα δυσαρεστήσει τους πολιτικούς γιατί θα χάσουν ένα όπλο άσκησης της κακώς εννοούμενης πολιτικής. Θα δυσαρεστήσει τον μηχανισμό  της διαφθοράς και της αποτυχίας. Θα ενθουσιάσει όμως τους νέους μετόχους, τους υγιείς επιχειρηματίες και γενικότερα κάθε υγιή και προοδευτικό παράγοντα της χώρας , ο οποίος αναμένει εδώ και δεκαετίας μία θετική αλλαγή για την χώρα, την οικονομία και την απασχόληση)

Για την διασφάλιση των όρων αυτών θα παίξει καθοριστικό ρόλο η εξαιρετικά πιθανή πλέον ένταξη της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης στην κατηγορία “prior actions” μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Απομένει να δούμε, πόσα από τα παραπάνω, με ποιό τρόπο και πότε θα υλοποιηθούν.